Inlägg

Inlägg som ilstallione har skrivit i forumet
Av ilstallione

Är det bara jag som fastnat i Moto-träsket? Upplever den som hyfsat ren i operativet jämfört med min S8 jag har på jobbet och jag trivs verkligen med det. Inte en massa appar och "skit" som vill ha min uppmärksamhet från start.
Har hittills haft G4 plus, G5, G5S plus i familjen och kommer nog att köpa en G6 plus i veckan till mig själv.

Av ilstallione

@jOnÄTÄn vi behöver lysa minst fem meter bort så "arbetslampor" är inte det jag söker. Men tack ändå

@PeCe Om jag stoppar i laddningsbara batterier borde det vara riktigt dåligt ljus då, spänningen sjunker ju 0,3v?

Av ilstallione

@PeCe jag var inne på Led lenser T2 först men med tanke på användningsområdet bestämde jag mig för att sänka budget något. Letade en del och kom fram till att jag köper lokalt, därav lampan på Kjell.
Frågan är om en dubbling av pengarna ger mig en dubbling av helhets-prestandan.
Kraven är egentligen ljus tillräckligt för att se fuktfläckar på ett undertak, kunna ta sig genom en mörk källare och sen egentligen inte mer. Ska vi arbeta i fastigheten har vi betydligt bättre grejor.
Sen ska de som skrivits få plats i fickan på arbetsbyxor så att de alltid är med.

Av ilstallione

@dannesthlm tack för input, får bli en runda till Kjell.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione

De ska som sagt användas vid daglig fastighetsrondering. Klassikt är att gå genom vindar med dålig belysning och lysa genom förråd för att se eventuella läckor ute vid takfoten.
Ibland är där inget lyse alls så vill ha lite bättre än det "sämsta".
Måste få plats i fickan annars blir de liggande i bilen så därav modellen på Kjell.
Laddbara i all ära men min erfarenhet är att de aldrig är laddade när det väl behövs.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione

Köpa billig ficklampa

Ska köpa ett tiotal ficklampor till kollegor och hittade dessa på Kjell:

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/belysning/fickl...

Har själv Led Lenser T2 men kan inte köpa den lokalt.

https://m.prisjakt.nu/product/3170096/properties

Tror ni lampan på Kjell är likvärdig? Tips på nåt annat?
Ska få plats i fickan på arbetsbyxor och användas för rondering i fastigheter och ibland saknas belysning.

Av ilstallione
Skrivet av muSashi:

Kan vi förvänta oss att du kommer göra en anmälan till ARN?

Jag vet inte än. Vi kan väl se om det kommer något med substans i här i tråden som gör att jag kan slippa det.

Skrivet av SheRe_KhaN:

Hallihallå folkz!
Jag tror (med betoning på TROR) att det är lite begreppsförvirring i tråden. Ni får jättegärna rätta mig om det är så att jag har fel.

När ett företag säger att det följer ARN's rekommendationer så gör de förmodligen det! ARN har i _just det här specifika fallet_ inte kommit med någon rekommendation, för fallet är ju inte behandlat av ARN. Allmänna reklamationsnämnden kan ju knappast komma med någon rekommendation innan de har fått in ett ärende i frågan. ARN's rekommendationer är - såvitt jag förstår - i stort sett ALLTID på fall-till-fall-basis. Att de sedan uppger att "bransch-praxis är", "normaltiden för..." och så vidare är nog rätt irrelevant i sammanhanget. Om/när _just det här_ fallet hamnar hos ARN och de kommer med en rekommendation, så är jag övertygad om att Komplett kommer att följa den.

Till TS. Jag hoppas att du inte tycker att jag är allt för jävlig med dig. Jag har varit i samma sits och väntat och väntat på en produkt som ska komma... Jag vill bara försöka reda ut begreppen lite...

Absolut ingen fara, jag vill bara att rätt ska vara rätt.
Jag tror dock att du tolkar praxis fel i detta fallet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttspraxis

"Vad gäller datorer (och teknisk komplicerade produkter i allmänhet) anses det som acceptabelt med en reparationstid på upp till tre veckor enligt praxis från ARN."

https://lawline.se/answers/15220

Jag tolkar det precis tvärtom mot vad du gör.

Skrivet av twk:

När jag är i liknande situationer kräver jag att ÅF tar emot den defekta varan. Om de sedan lagar den på plats eller skickar dem jorden runt spelar ingen roll, det är stad bekymmer. Nu när TS har skickat in den direkt till tillverkaren vet jag inte riktigt vad lagen säger. Lämnar man in den direkt till ÅF räknas självklart tiden från att du reklamerar varan och lämnar in den till dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Ska man gardera sig med hängslen och livrem är det nog enda vägen tyvärr.

För att ge en uppdatering på mitt ärende står datorn fortfarande som "ready to ship" på serviceportalen. Vilken skräll...

Av ilstallione
Skrivet av Anton89:

Köper man en konsument-PC med pissigt serviceavtal så är det så här verkligheten ser ut, ingen idé att gnälla på supporten från ÅF när det inte ens är dom som har hand om ditt supportärende.

Man ska först bråka med datortillverkarens telefonsupport för att ens få skicka iväg datorn och sen ska den stå i kö för reparation på ett knökfullt servicecenter innan dom reparerar, testar och skickar tillbaka den - i värsta fall måste dom kanske beställa delar om den del som förväntades vara trasig inte var problemet. Det som tar mest tid är kö för reparation samt logistiken som säkerligen tar en vecka totalt.

Jag har ganska dålig koll på konsumenträtt men om du har ARN på din sida så har du såklart rätten att utnyttja det men att beskylla Komplett för den "risiga support" som Acer tillhandahåller tycker jag är fel.

Hoppas det löser sig för dig i all fall

Med att vara ÅF följer ett ansvar, samma regler för alla. Många väljer att peka på att de följer rekommendation från ARN vilket ska borga för konsumentskydd. Problemet är när ÅF inte håller vad de lovar. Vad som än sker mellan ÅF och deras leverantörer blir aldrig enskild konsuments problem. Aldrig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione
Skrivet av Anton89:

Man får nog kallt räkna med att en konsumentdator kommer att vara borta i en månad innan man får tillbaka den om man skickar iväg den på service. De större datortillverkarna har sin egen support och tar hand om servicebiten själv, butiken blir ofta bara en mellanhand vid serviceärenden.

Jag jobbade på teknisk telefonsupport åt en av de största datortillverkarna i världen och vi hade en egen avdelning för reklamationer, klagomål och återköp - jag antar att det är samma tillvägagångssätt hos Acer också.
De flesta återförsäljare hade i princip inget med support och garantiärenden att göra om det inte bara var någon dag efter köp så de kunde lämna in den för DOA (i dessa fall så anmälde återförsäljaren in det till oss själv via en webbportal).

Som du beskriver det är mycket riktigt hur det fungerar praktiskt men som konsument kan du kräva att ÅF hanterar ditt ärende.
Personligen kommer jag alltid att göra det hädanefter för att slippa bli bollad mellan ÅF och dess leverantör när olyckan är framme och de har en risig kundservice.

Varför ska man kallt räkna med en månad när ARN säger upp till tre veckor?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione
Skrivet av iller:

Köparens rättigheter
När det är fel på varan har köparen rätt till någon av följande åtgärder.
Avhjälpande – reparation utan kostnad för köparen inom skälig tid. Vad som är skälig tid bedöms från fall till fall. Säljaren bör erbjuda en ersättningsvara om reparationen tar lång tid. Om säljaren inte avhjälper felet kan köparen få ersättning för att själv ordna med reparation.

https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/lag...

Precis därför man kikar på tidigare fall som bedöms vara praxis. Vad gäller bärbara datorer så är praxis upp till tre veckor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione
Skrivet av PeCe:

"Den erbjudna rättelsen skall ske inom skälig tid. I annat fall kan köparen enligt 28 § kräva prisavdrag eller häva köpet. Tiden skall räknas från reklamationen och säljaren skall i princip vara beredd att omgående ta hand om varan och skyndsamt reparera den, om han vill utnyttja sin rätt all avhjälpa felet. Vissa fel är dock sådana att felsökning kan ta viss tid i anspråk och det kan krävas en tids provdrift för att fastställa t. ex. ett periodiskt återkommande fel i en tv-apparat. En annan anledning till att ett avhjälpande kan ta längre tid i anspråk är att varan måste sändas tillbaka till fabriken eller till en serviceverkstad pä annan ort. Om det inte är fråga om nägra särskilda förhållanden av det angivna slaget eller liknande, bör en köpare normalt kunna räkna med att avhjälpandet skall klaras av på ett par dagar från det säljaren fick hand om varan. Om köparen måste vara utan varan i mer än en vecka, bör det i regel kunna krävas alt säljaren ställer en ersättningsvara till köparens förfogande under reparationstiden. Detta gäller givetvis inte när det är fråga om en vara som köparen ändå inte skulle ha använt under reparationstiden, t. ex. när användningen är säsongsbunden. I ett sådant fall bör säljaren också medges en större tidsmarginal för reparationen." - Regeringens proposition 1989/90:89 (kan exempelvis läsas på https://data.riksdagen.se/dokument/GD0389)

Länken verkar bruten?

Hur som, av texten att döma har jag svårt att se att mitt ärende är inom tänkt tid. Tvärtom borde det vara löst för länge sen.

Jag är galet nyfiken på var @komplett.se har fått att 30 dagar är skälig tid för reparation och att den tiden räknas från att datorn ankom servicestället vilket är vad kundservice med bestämdhet hävdar innan man börjar "bråka".
Kan ni inte peka på källan till det?

Av ilstallione
Skrivet av maskeradmannen:

Nu tror jag dock att ACER alltid tar hand om sina RMA själva. ÅF har nog inget större val än att skicka den till tyskland om du lämnar in den. Vem ska annars betala reparationen? Det är inte komplett som tillverkat den. Det är isf Acer's pissiga service ni får klaga på.
Har googlat lite om Acer datorer på service, och det verkar vara så att man ska kontakta ACER själv, och alla verkar få skicka till Tyskland.

Det är vanlig praxis att ÅF ber en kontakta tillverkarens servicepartner direkt med argumentet att det spar tid på service.
De kan dock aldrig neka att hantera ärendet men kommer alltid försöka. Detta för att slippa stå för frakten mellan dem som ÅF och konsument, de får nämligen inte den betald av sin leverantör.
I mitt fall skulle jag inte gjort så, då hade jag sluppit en massa tjafs.

Av ilstallione

Jag ska tillägga att vid kontakt med Noa bad jag om en av följande lösningar för att kunna komma till ett direkt avslut. Då hade vi ännu inte informationen att datorn är redo att skeppas.

* Kreditera mig köpet.

* Låt mig köpa en likadan dator som numera är tusen kronor dyrare, jag betalar mellanskillnaden.

* Ersätt mig med en likadan dator ur demokategorin om sådan finnes.

Inget av detta accepterades i nuläget utan komplett önskade vänta 30 dagar efter att verkstaden mottagit datorn, detta enligt deras nuvarande interna rutiner. Efter lite dividerande dram och tillbaka gick de med på att diskutera alternativen när 30 dagar efter att jag skickat datorn passerat.

Av ilstallione

Det jag diskuterat med Noa är;

Komplett anser 30 dagar vara skälig tid för reparation. Jag har en länk där det hävdas att ARN har en praxis om tre veckor. Jag har bett komplett om något som motbevisar det jag hävdar som är skrivet i klartext på lawline. De kommer dock att fortsätta på 30 dagar.

Angående frakten så hävdar jag att om jag handlar i svensk butik kan det vara acceptabelt att lägga på frakttid om en max två dagar i båda ändar av ärendet. Det är "ny mark" för komplett och de ska diskutera det internt som jag förstod.

Jag kan tycka att det är intressant att få en riktlinje gällande detta av en av de stora återförsäljarna då det ligger i oss konsumenters intresse att kunna peka på något konkret när det blir knasigt. Jag tror inte vi kommer att få det tyvärr.

Mitt ärende har numera status "ready to ship" vilket innebär att jag inte har min dator förrän tidigast i början på nästa vecka. Då närmar vi oss fem veckor sen jag felanmälde.

Av ilstallione
Skrivet av killawife:

Komplett har förmodligen tjugo såna här ärenden i veckan så de är nog ganska vana. Egentligen är det Acer du ska vara arg på då de säkert kräver av komplett att de ska skicka datorerna till deras servicecenter. Det försvinner en 6-7 dagar bara i posten och på servicecentret har de fullt upp så datorn får stå. Och då kan det vara ett enkelt fel som man lätt hade fixat lokalt men man får inte.

Jag har inte gjort affär med Acer, jag har handlat av komplett som skyltar med att de följer rekommendation från ARN. Hur komplett sen hanterar saker är för mig ointressant, jag nöjer med att de följer rekommendation från ARN vilket för mig som konsument borgar för en skälig service. Därav att jag handlar av dom.
Nu visar det sig att komplett inte alls följer rekommendation, därav min trådstart.

Se gärna min citat och länkar i tidigare inlägg för utförligare förklaring.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione
Skrivet av killawife:

När jag jobbade i butik så räknades servicetiden från att kunden lämnade in sin produkt till dess att kunden fick sin produkt tillbaka. Ingen frakt kan räknas av eller så.
Sen har ju ARN en handläggningstid på tre månader så det känns nog som att du fiskar efter något som inte existerar här då du kommer att få din dator tillbaka långt innan de ens hinner titta på ärendet och då är det redan löst.
Har du rätt? Ja. Kan du göra nåt åt det? Nej.

Självklart är det så med servicetiden.
Om inte någon drar ärende till ARN får vi inga exempel att använda som påtryckningar när det blir fel. För min del kan de slänga datorn i en soptunna, jag har bara blivit så irriterad på kompletts i detta fallets riktigt usla kundservice, därav att jag vill se vad som händer när det spårar ur och vad jag egentligen kan göra som konsument.
Precis som du konstaterar så egentligen ingenting, komplett skiter fullständigt i vilket för de vet att inget händer.

Av ilstallione
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag hade tolkat allt som ligger inom tillverkarens kontroll som tid som räknas.
13/8-16/8 - 3 arbetsdagar
22/8-5/9 - 14 arbetsdagar

Jag skulle säga att det helt klart har gått i övre kanten av tiden men att kräva något precis när 3 veckor har gått leder egentligen ingenstans. Ta en kall öl och vänta en vecka till. Går ju bra att ligga på lite. Att de försöker mygla med att det är from 22/8 som räknas känns bara som att någon är lite lat.

Tänk på att även om det tar tid har du inte någon större rätt till någon form av ersättning om det inte är så att du har bett om ersättning/låneprodukt under tiden och nekats och till följd av detta lidigt ekonomisk förlust.

Du måste då kunna påvisa/bevisa hur denna ekonomiska förlust uppstått och hur den skulle kunnat undvikas. Att du bara är "Det var obekvämt" ger inget.

För att klargöra, jag vill bara ha en fungerande dator på utsatt tid alternativt att de krediterar köpet, jag köpte en ny Chromebook samma kväll som den andra gick sönder. Jag är alltså inte ute efter någon form av ekonomisk kompensation och har aldrig nämnt det i min kontakt med komplett.

Då jag själv har några år i kundservice visste jag redan från början när svar på felanmälan mot Acer dröjde att ärendet skulle spåra ur. När den sen skulle till Tyskland var det ridå, det fungerar inte att de fördröjer ärendet som de gjorde och jag anser det vara nonchalant.
Det är nu fyra veckor sen jag felanmälde och datorn står fortfarande "under testing". Den befinner sig i Tyskland och ska skickas med UPS tillbaka. Jga kommer således vara inne på vecka fem innan jag har datorn. Kaffet är slut för länge sen.

Av ilstallione
Skrivet av maskeradmannen:

@ilstallione: Då får du ta det till ARN , så kommer Komplett följa ARN's rekommendation på hur tvisten ska lösas.
https://lawline.se/answers/14611

Det finns redan en rekommendation gällande exakt den sits jag sitter, en praxis vanligen kallat. Varför ska jag behöva ha allt det jobbet tycker du istället för att komplett faktiskt håller det de lovar?
Jag får intrycket att du inte håller med mig, vad är det du anser brister i mitt resonemang?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ilstallione
Skrivet av maskeradmannen:

Nej, självklart inte. Däremot finns det väl inget i lagen som säger att efter 21 dagar har kunden rätt att häva köpet eller få kompensation.
Kompensation eller avdrag ska i vissa fall kunna ges, men tror inte det händer om man inte kan påvisa att man blivit ekonomiskt drabbad.
3 veckor är en praxis. Alltså en riktlinje, men kan ju likväl ta en vecka eller 4 veckor. Det var mer så jag menade.

Komplett säger sig följa rekommendationer från ARN. ARN säger att rimlig tid är upp till tre veckor.

"Komplett följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer."

https://www.komplett.se/kundservice/om-komplett/kontakta-oss/

" Vad gäller datorer (och teknisk komplicerade produkter i allmänhet) anses det som acceptabelt med en reparationstid på upp till tre veckor enligt praxis från ARN."

https://lawline.se/answers/15220

"28 § Om avhjälpande eller omleverans inte kommer i fråga eller inte sker inom skälig tid efter reklamationen eller inte kan ske utan väsentlig olägenhet för köparen, får köparen kräva prisavdrag som svarar mot felet eller häva köpet enligt 29 §."

https://lagen.nu/1990:932#R24

Förstår du problematiken? När jag handlar betalar jag gärna lite extra och gör det från butiker som följer ARN på grund av tryggheten det ska ge mig. När det väl gäller står komplett inte för det de skriver. Jag ser inget utrymme för tolkning. Jag har svart på vitt i text att komplett anser fyra veckor vara acceptabelt.
Jag förstår att ärenden kan dra ut på tiden, jag förstår att det kan gå galet. Just därför valde jag denna gången som så många andra att handla från komplett. Nu känner jag mig lurad.

Av ilstallione
Skrivet av maskeradmannen:

Dom försöker säkert hålla tre veckor max, men under vissa omständigheter är det kanske inte möjligt.
Har varit semestertider, och då brukar det bli kaos i alla brancher ett tag pga mindre personal.
Det lär det även bli på ett service center för europeiska marknaden.

Omständigheter må finnas, det är självklart. Men det är därför vi har konsumentköplagen, för att skydda konsumenter att hamna i kläm när dessa omständigheter uppstår. Menar du att när omständigheter uppstår är lagen godtycklig och butiken kan göra lite som de vill?