Inlägg

Inlägg som Chichin har skrivit i forumet
Av Chichin
Skrivet av FreddeY2K:

Någon som beställt solceller i Skåne senaste tiden och fått ett estimat på väntetiden innan installation?

Vet inte hur det är i skåne men här uppe i sthlm så varierar det ganksa kraftigt, hade en lokal firma som kunde installera på ungefär 6 veckor medans leverantören jag valde har en väntetid på 12-16 veckor... Men de var ca 40 000:- billigare också, för samma installerade effekt på 16kWh

Av Chichin

Annonsen är avslutad

Av Chichin
Skrivet av Skippy:

Vart har jag skrivit att jag inte tar med det, inte så att jag föväntar mig en ROI på 1månad? Anläggningen kostade 142 000kr.

Verkligen bra pris för en så stor anläggning! Priserna kanske gått upp lite med tanke på trycket som verkar ligga på leverantörerna? Vad har du för växelriktare? Har du någon koppling mot Home Assistant eller något för att grafa din produktion, förbrukning etc etc? Om inte, använder du app till växelriktare och hur fungerar det?

Ursäkta 1000 frågor men dels tycker jag det är superintressant samt rätt vitktigt eftersom det inte är en liten investering man ska göra...

Av Chichin

Försöker väcka lite liv här då jag också funderar på solceller men har svårt att hitta någon som har erfarenhet av en installation och gärna kan ge en lite recenssion på hur det fungerat i 2-3 år?

Av Chichin
Skrivet av maverickse:

Hej,

Jag är en bit utanför mit yrke så jag tänkte fråga här när det gäller hårdvaran.

Har ett behov att köra 3+ fysiska servar i ett kubernetes cluster.

Noder:

  • Master / SAN i samma maskin (en gammal trotjänare 4770k). Ingen jättemängder med lagring men säg 12tb i raid 1 totalt över 2 olika volumer.

  • Minst 2x Worker nodes. Intel NUC's. Ephermal storage, inget behov att spara på disk mer än nedladdning av docker images.

Känner inte att jag vill byta till blad chassi då de hålet i väggen måste bearbetas. Så för Master / SAN hade jag tänkt köpa ett vanligt chassi då jag har hårdvaran liggandes.
Typ: https://www.proshop.se/Images/915x900/2430557_aa7fe1f5e5b2.jpg
Eller något annat om någon kan ge förslag. Att jag fastna för denna beror på att jag har en gammal vinkyl(skall slängas) inbyggd som sväljer 2 st samt hylla för Switch / Router och sedan NUC's på ytterligare en smal hylla.

Hålet i väggen är väl ventilerat om än aningen kallt vintertid - tunt med isolering troligen. Risk för elektroniken om det blir kondens/fukt även om det är i drift hela tiden?

Vad ska detta användas till:
De kommer köras lokala last tester mot klustret med failover scenario vilket under körning kommer ge peak i CPU / Mem, men annars ganska lugnt. 1Gbit nätverk är tanken inom klustret.
Troligen så tillkommer det fler Workers med tiden, målbilden vore 2x Master / SAN, 4 Workers.

Så till er som har bättre insikt, vore det en "ok" lösningen eller ska jag ta någon annan väg?

Väl mött,

Du har PM

Av Chichin
Skrivet av yugurt:

Inte köpsugen i nuläget men vill bara komma in och säga att det är ett mäktigt homelab
Alltid drömt om att prova på VSAN hemma men kanske med något mindre noder.

Har haft tur med en del grejer via jobbet men inte allt så det var inte gratis att sätta upp😁 Men, otroligt lärorikt och har verkligen lekt runt!

Skrivet av Container:

Hej,
Frågar då jag byggt min labbmiljö med en 8-portars mikrotik. Är det bara fibermoduler eller/och RJ45 ?
Har själv X520-T2 i min dator så det bör vara kompatibelt.

Det är enbart fibermoduler, två st sfp:er i LACP från varje host som går in i mikrotiken.

Tänkte såhär: Om du kan lösa lite moduler som passar X520 (för windows, behöver vara intel-kompatibla, linux tar vad som helst) och koppar så tar jag gärna och köper av dig, kablage också om du har det

Säljer inte gärna delar eftersom hela VSAN:et faller liksom om jag börjar plocka bort delar..

Mvh Henrik

Av Chichin
Skrivet av Container:

Hej,
Vad är de för SFP'er i switchen?
/Henrik

De är från FS.com Fungerat felfritt i över ett år.

Av Chichin
Skrivet av Elfstrand25:

Tjena,

Jag har letat efter en kompis till min R630 men det är inga billiga maskiner. Har du något riktpris att förhålla sig till?

Tja, är inte riktigt "där" ännu att börja sälja styckvis, hela grejen med VSAN faller liksom då så får se om ett par veckor hur jag gör..

Av Chichin

4 st Dell R630 VSAN intressekoll

Hej, efter barn, hus, giftemål etc etc så finns inte mycket tid över för labbande längre så funderar på att sälja mitt fina VSAN.

Miljön består av 4 Dell R630 https://i.dell.com/sites/doccontent/shared-content/data-sheet...

Och en 10 gigs switch
Mikrotik CRS317-1G-16S+RM Cloud Router Switch som är fullt populerad med SFP:er

Lagring på Dell burkarna består av 2 st 400gig SSD och 1 st 800gig SSD per host så man kan köra all flash VSAN med dedup och compression

Minne per host 128gig RAM
Processor om jag inte minns hel fel är E5-2630 v3

Har rullat ESXi 7.0u3 på dessa utan problem.

I varje host sitter ett Intel X520-da2 10gig nätverkskort med SFP:er

Grejerna sitter i ett HP rack på 24U tror jag det var.

Detta är inget man har i vardagsrummet!!

Detta är en intressekoll och detta är kanske fel marknad men man vet ju aldrig.

Förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill eller inte alls om jag inte får ett "ok" pris för grejerna.

Läs hela annonsen här

Av Chichin

Tja, om det av någon anledning inte blir affär med ajp_anton så skicka PM så köper jag prollen.

Av Chichin

Köpte också runt 14/15 och råkade ut för buggen 2018, kortet skickades till supermicro och precis som för @Oegat så var det väldigt smidigt med rep, har rullat som router med pFsense sen 14/15 Riktigt bra!

Av Chichin
Skrivet av njanja:

Hej

Kollade guider och ärligt talat det ser ut extremt svårt att få igång med docker :(.

mvh
Njanja

Tja, har labbat med både reverse proxy på en Ubuntu VM med nginx ochäven en reverse proxy på Docker.

Docker är överlägset enklast, köp ett domännamn och regga dig på cloudflare.
Sätt upp en Ubuntu VM och installera Docker (tar 15 minuter tops)

Googla sedan på "Nginx Proxy Manager" Det är en färdig reverse proxy med wegui där du kan begära cert från cloudföare via api token

Kolla den här videon i lugn och ro: https://www.youtube.com/watch?v=cI17WMKtntA&ab_channel=Geeked
Tycker killen förklarar det på ett bra sätt hur man ska göra, han har även en video om hur man installerar docker om det behövs.

Lycka till:-)

Av Chichin

Sådär, fick hem klipparen igår och följde nåt råd här om att börja smått, bra råd! Testat på den lilla ytan jag ringade in där det är lite lutning och lite kuperat, fungerade fint:-) Så blir till att utöka senare i veckan!:-) Nöjd än sålänge och återkommer när den testats lite längre!

Av Chichin

Visste väl att det fanns "gräskompetens" här på SweC!!😁 Tipsen är ovärderliga inför installationen här hemma!

Fyll gärna på!:-)

Av Chichin

Snyggt @Psy_lover

Får se om det blir nåt liknande för mig. Worx:en laddar frpn sidan och jag har en hyfsad plan del där jag ven har el, dock kan det bli lite nedför (lite!) innan och efter laddplatsen... Får nog pröva mig fram lite här tror jag.

Wifi ingår i worx:en så kontakt med app etc ska fungera. Funderar dock på att köpa ett sånt "no-go" zon kit där jag kan avgränsa te.x en odlingslåda.. Känns som man kan grotta ner sig i det här i all oändlighet, som med allt annat:-)

Av Chichin

Tack för infon @lappen81

Tror i mitt område att det är skralt med igelkottar, inte sett en enda på mina 5 år här men värt att tänka på för andra som funderar på klippare:-)

Av Chichin

@psilobe riktigt bra och uttömande svar!! Några kommentarer bara:-)

Hjulconfigurationen på min är nog förändrad då den har två framhjul, de bakre har också någon uppgradering där de ska vara mer terränggående. Förra årets modell hade även ett mindre batteri på 2ah, denna har 4ah så jag räknar med att den ska räcka i alla backar som den ska upp för innan det är dags att ladda.

Nyfiken på bredden på passagerna mellan zonerna hos din pappa där, hur breda är passagerna eller är det korridorer han har? Hur många cm har klipparen att spela på när den kör igenom? Läste lite och man kan tydligen skapa passager på 15cm bredd mellan zonerna? Och, det är skilland på passage och korridor va? Jag har en rätt lång korridor som dessutom svänger i slutet i typ 90 grader. Hur breda måste dessa korridorer vara? Har ca 100cm bredd att spela på en korridor som är ca 7 meter lång.

Många frågor men gillar att vara förbered, sen är det ju rätt kul också:-)

Av Chichin

Robotgräsklippare, Tips önskas!!

Hej!

Gjorde slag i sak igår och beställde en robotgräsklippare, äntligen!! Blev en Worx wr147E.1 (2021)

Är helt grön på detta och jag har en tomt med flertalet trånga passager, tror den är 100cm som minsta mått som dessutom svänger för att sedan landa på en zon till.
Gräsmattan är lite gropig dessutom, inte så farligt.

Hela gräsmattan lutar dock överallt (inte mätt lutnignen än men har sett en del videos på youtube där folk kör upp min modell för bra mycket brantare backar än mina), tror knappt det finns någonstans är det är helt plant? Installation av laddplattan kommer bli en lite utmaning då den ska stå helt plant.

Så, jag önskar helt enkelt SweKlippers bästa tips vad gäller robotgräsklippare, installation, hur ofta ska den klippa, ev husbygge (Worx laddar från sida), och vad ni nu än kan hitta på !!! Shoot!!

Av Chichin

Har du kikat på Chromebook? Office går ju att köra i webläsaren och annars finns ju googles dito för dokument etc. Jag var skeptisk i början men har fått vända om, ersatte min bärbara för ett tag sedan och har inte tittat tillbaka!

Köpte på elgigantens outlet, den var markerad som att den var beganad med märken. Hittills har jag inte hittat ett enda märke!

Av Chichin
Skrivet av Reine1985:

500kr + frakt 😃

Såld. Du har snart PM