Inlägg

Inlägg som Chichin har skrivit i forumet
Av Chichin

Buden noterade och jag tänker mig att annonsen/auktionen avslutas söndag kväll (glömde skriva det i annonsen. Buden är godtagbara för försäljning:-)

Av Chichin

Hej, jag har en Nextcloud installation som fungerar mycket bra, den är uppsatt med en proxy framför den då jag har ett par andra tjänster också. Men på min Nextcloud så laddas något längst upp på startsidan (se bifogad bild). Det kommer aldrig upp något, det bara laddar. I övrigt fungerar installationen som den ska.

https://imgur.com/a/Ntgyfo4

Av Chichin

Supermicro X9DRi-lnf4+ E5-2643 256gig ram

Säljer nu den gamla trotjänaren som rullat otroligt stabilt senaste åren. Kört vsphere 6.7u3 på den felfritt. Otroligt mycket kraft om du vill börja virtualisera, eller göra något annat! Suttit monterat i ett supermicro chassi, kyltorn medföljer dock finns inga fläktar.

Den enda skavanken som finns är att de två nedre nätverksportarna saknar "snäp funktion". Dvs att de fungerar men RJ45 kablarna kan dras ut utan att man behöver trycka på bygeln på kabeln.

Moderkortet är av denna modell: https://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon/C600/X9D...
(EATX modell så kolla att ditt chassi har stöd för detta)

Dubble processorer:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/64587/in...

256 gig ram (finns ett par 16gig stickor till, tror det är 3-4 stycken som också skickas med)

Kör budgivning på detta med start 1kr

Kan skickas men då får man stå för frakten själv då det är rätt tungt med kylarna som sitter på kortet, vill man inte ha med dem så blir det ju såklart lättare.

Jag förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill, inte alls om buden är för låga etc

Läs hela annonsen här

Av Chichin

Lenovo+Linux

Känns som ett helt rätt steg i rätt riktining! Bara hoppas alla andra följer med också!

https://techworld.idg.se/2.2524/1.735625/lenovo-linux

Av Chichin
Skrivet av AndersL:

@Chichin:

Tack för tipset! Skall titta på det :-).

Mvh
Anders

Om man vill lära sig mer om vmware så är VMUG ovärderligt!

Av Chichin
Skrivet av AndersL:

Hej
Tack för svaren, är det någon som vet vad en betalversion av ESXi kostar? Då det är ett hobbyprojekt så känns löpande licenskostnader på flera tusen per år väl högt. Vid nästa hobbyserver kanske det blir läge att titta på annan hypervisor än ESXi.
Jag såg nu att Iperius Back-up verkar ha en lösning: https://www.iperiusbackup.net/en/backup-esxi-and-vsphere-free...
Det kan ju vara värt 219 Euro för en engångs licens i så fall.

Mvh
ANders

Eftersom det är hobby projekt du du kör så kan du regga dig för VMUG!

https://www.vmug.com/membership/vmug-advantage-membership

Kostar ca 1800:- per år men du får tillgång till alla produkter som vmware har, finns en begränsing på 32 cores om du kör vsphere 7.0 Kolla kompabilitetslistan bara så din hårdvara har stöd för 7.0. Tror 6.7 finns att regga sig för ännu också.

Av Chichin

Ok med uppdateringar av de gamla spelen men känns skittråkigt att veta att storyn inte fortsätter, fortsätta 3:an på något sätt eller rätta till misstaget med Andromeda och göra den storyn bättre (alltså Andromeda 2, typ). Var inget superfan av Andromeda men tyckte det var helt ok, riktigt besviken över att de la ner fortsättningen där, finns massor med potential tycker jag!

Av Chichin

Jag kör via "Additional Drivers" och väljer bland versionerna som finns där. Testade att gå tillbaka till 440 och då funkar det plötsligt där också? Men samma problem uppstår efter några minuter och hela burken låser sig så måste göra hard reset. Så fort jag väljer att bara använda Intel grafik i Nvidias kontrollpanel så flyter det på perfekt, aja, är nöjd men får nog vänta på nyare drivers, såg att det fanns nyare på nvidias hemsida men är problem att installera dem, får felmeddelanden etc...

Av Chichin
Skrivet av Lembritt:

Det låter som att din Zenbook inte använder Nvidia GPUn, utan kör med den interna Intel iGPU.
Har ingen erfarenhet med laptops, men såg att Ubuntu MATE har en meny som du kan välja vilken GPU du vill köra på.
Scrolla ned till Nvidia:
https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-focal-fossa-release-...

Står att det ska fungera med övriga DE:s. Kanske kan vara något att testa om det fungerar för dig.

Jag kör med Plasma på två stationära, en med Nvidia GPU och en med AMD GPU.
Har inte haft något problem i Plasma, men det finns lite olika inställningar man kan testa i "system settings" som kan hjälpa.

Löste det väl lite halvt nu, nedgraderade drivrutinen till 435 och får igång att Ubuntu använder grafikortet. Dock så låser sig hela burken efter ett par minuter? Fnulade på om det var något energispar men kör med kabel... Testar on demand grafik nu så får jag se om det funkar bättre.

Av Chichin

Är "rätt" nöjd med 20.04 också, det enda som strular är nvidia grafikdrivrutiner. Har en Zenbook UX430 med mx150 nvidia graik i och Ubuntu ser kortet men använder det inte. Kör version 440 och har valt High performance i nvidia inställningarna men det vill sig inte.

Hade helst kört Kubuntu 20.04 men där strular grafiken rejält och det låser sig lite då och då så plasma kanske inte är riktigt "klart" än?

Sen är väl inte nvidia med helt på tåget heller med linux? Eller har det skett förändringar?

Av Chichin

Sådär, jag har läst lite, gjort inställningar på cloudflare enligt evil pengiun.

Skapat ett cert i pfsense via acme paketer som finns där.

Testar att surfa mot https://test.minhuvuddomän.com men får 503 temporarily unavalible. Dock får jag fram certet, sidan "503 temporar....." får certet. Måste jag ändra något på min webserver också? Den ör bara uppsatt som test med enbart nginx installerat, http, ingen https.

Av Chichin

@evil penguin:

Tack, hade helst nog velat köra en nginx proxy i en virtuel maskin men har haft det ännu svårare att få till det där... Därav valet av HAProxy eller squid som jag inbillar mig kommer vara lättare.

Fråga, om jag vill ha flertalet subdomäner till mig "huvuddomän" tex test.huvuddomän.com data.huvuddomän.com etc etc visst är det ett wildcard som blir lättast? Eller har jag förstått det hela fel? Har inte kastat mig helt in i detta utan att ha läst en del först men kan ju ha fattat fel också?

Av Chichin

@evil penguin:

Tack för ditt mycket bra svar!! Jag bestämde mig för att börja om i lite mer långsam takt och läsa lite mer.

Ska börja med att ändra i DNS hos cloudflare och går framåt med proxy:n sen.

Har du föresten nåt tips vad gäller reverse proxyn i pfsense??HAProxy eller squid??

Av Chichin

Reverse Proxy

Godmorgon, håller på och sätter upp en reverse proxy i pfsense med let's Encrypt men stöter på lite patrull så bestämde mig för att börja om.

Tänkte skapa ett cert i pfsense med acme, cloudflare finns supportat där jag har min domän.

Det jag funderat på och går lite bet på tror jag är vilka inställningar jag ska ha i cloudflare DNS, tanken är att det ska vara ett wildcard-cert och så ska jag köra subdomäner på mina webservrar..

Såhär har jag tänkt iallafall, rätta mig gärna om jag är på fel väg:

A-Record domännamn.com WAN-IP
A-Record * WAN-IP
CNAME test.domännamn.com domännamn.com
CNAME www domännamn.com

Om jag kör "dig test.domännamn.com"

Får jag detta:

test.domännamn.com. 299 IN CNAME domännamn.com.
domännamn.com. 298 IN A WAN-IP

Och kör jag bara "dig domännamn.com"

Får jag detta:

domännamn.com. 298 IN A WAN-IP

Helt fel eller korrekt?

Av Chichin

@pv2b: Asch då missade att det var till Hype-V du ville konvertera... My bad!

Av Chichin

Vet inte om du hunnit installera om än, ananrs kan du använda vmware:s egna verktyg "VMware Converter" Använt det i jobbet fertalet gånger och fungerar klockrent.

Av Chichin
Skrivet av Zirgo:

@Lyhz:

Tog den långa vägen, är lite nybörjare i Ubuntu så det blev
Bra träning.

Valde att göra en ny installation av Ubuntu 19.xx

Har du testat nya 20.04??

Jag har kört den i 2 veckor nu, stabilt och snyggt, kör kubuntu och är supernöjd!! Riktigt taggad på den färdiga imagen som kommer om någon månad:-)

Av Chichin

Beror väl också på vilket sorts företag som du jobbar på och vilken nivå ni ska lägga er på. Ska ni certifiera er mot någon standard eller? Tänker att ni inte kanske behöver ta i från tårna med säkerheten heller, det måste vara smidigt att jobba också.

Jag kan tycka att ett vanligt user konto räcker för det "dagliga arbetet" du gör och att just din user får vara lokaladmin på PC:s och så ett domänadmin konto som du använder när du ska in och ändra inställningar på servrarna.

Av Chichin

Kolla Mullvad VPN också, varit kund där i runt 5 år tror jag, kanske ett avbrott på den tiden? De stödjer wireguard också om man är sugen på att testa det. Bra guider på deras hemsida också.

Av Chichin
Skrivet av whisky:

Du kan alltid bli medlem i VMUG (VMWare User Group), och sedan skaffa VMUG Advantage. Då får du licenser för det mesta från vmware som du kan använda iaf i lab-syfte/icke-komersiellt under ett år. Kostar väl runt en tusenlapp, men du får licenser för tre hostar, vcenter, nsx, vrops, vsan mm. Jämfört med vad det kostar med en skarpa licenser så är det prisvärt.

Håller helt med whiskey, kört VMUG advantage i 3 år nu tror jag, sjukt bra utbud till relativt lågt pris (klart allt kan vara billigare men..)

Du kan köra upp till 6 fysiska sockets (ingen begräsning på cores vad jag vet?), lär räcka rätt långt för en privatperson. Ditruberade switchar, VSAN om du har hårdvara för det etc etc.