Inlägg

Inlägg som hye har skrivit i forumet
Av hye
Skrivet av Nioreh83:

Alltså de som lägger 10-15 på en dator får ju inte direkt nån användbar maskin i dagens läge

Beror på vad man ska använda den till. Jag spelar inte så mycket, så för mig är en dator för det priset väldigt användbar. Spännande att gaming är allt som finns i vissas världar.

Av hye

Smart hem utan krav på internet

Jag är ny inom den här världen och har än så länge HA på servern med en Zigbee dongel, samt att jag införskaffat en Wiz strip och en plugg och ingen av dessa fungerar om jag stryper internetåtkomst. Jag frågade i butiken innan och känner därför att jag behöver vända mig till någon med erfarenhet av detta.

Det jag är ute efter är att kunna använda det jag köper i HA, fullt fungerande utan internetåtkomst och utan att jag behöver skapa ett konto på deras server.

Finns det några specifika märken jag bör kolla upp? Jag är främst ute efter lampor i det här skedet. Det är svårt för den här infon är oftast inte så lätt att hitta.

Av hye

Integritet är viktigt, punkt. Spelar ingen roll om det är på nätet eller i livet i allmänhet. Jag går inte runt med en informationsskylt på stan med namn, adress och personnummer, så varför skulle jag göra det på nätet?

Jag kör Linux sedan några år tillbaka, både på alla mina datorer och servrar. Jag använder nästan uteslutande FOSS-applikationer, även på min degooglade Androidlur. Kör PiHole som DNS för alla enheter.

Så långt det går försöker jag drifta mina tjänster själv på servern. Jag försöker dessutom att regga så få konton som möjligt online för att hålla datainsamlingen så minimal som möjligt. Inte haft ett konto på mainstream sociala medier på 5+år.

Jag läser majoriteten av mina nyheter och blogginlägg via RSS, synkar kontakter, bilder och kalender via min egna Nextcloudinstans.

Även om man helt och hållet skiter i sin egna integritet så går det starkt emot mina principer att stora företag ska tjäna massa pengar på min personliga information.

Sen har jag en fråga till alla som säger att de inte bryr sig eller "inte har något att dölja" och synkar bilder och kontakter med t.ex. Google eller Apple, bryr ni er inte heller om andras personliga information som _NI_ delar utan de personernas godkännande?

Det viktigaste för mig är att jag ska få välja vad jag vill dela, till vem jag vill dela det och när jag vill dela det.

Av hye

Trots att vi icke Windows användare är exkluderade skulle jag säga att neovim är det absolut första jag installerar tätt följt av en fönsterhanterare.

Av hye

Det fungerade utmärkt att köra boot drive med NVMe med hjälp av PCIe-kortet jag länkade. Tack för alla svar!

Av hye
Skrivet av swesen:

Det har inte varit något problem att boota ifrån NVME diskar på PCI-E kort på mina gen 9 HP servrar så tycker det borde gå på gen 10 också.

Skrivet av wille61:

Bootar från PCI-E m2.2280 adapter på alla mina HP servrar, som flera har varit inne på högre upp är det inte säkert att det går att boota från en NVME disk, så köp en adapter som klarar både M2 SATA och NVME ifall den ene inte skulle fungera.

I och med att servern är så pass ny så skulle jag gissa på att det är NVME disk som gäller.

Tack för era svar. Erfarenheter är alltid bäst. Jag tror kanske att jag chansar på ett sånt kort.

Av hye
Skrivet av Xcorp:

Du kan antagligen inte boota från PCI-E adaptern
En lösning kan vara att boota från USB och köra resten från en PCI-E adapter, alltså bara GRUB på USB och resten på PCI-E

Tack för att du nämnde det. Det gör ju allt lite jobbigare. Får se om jag orkar ge mig på det eller om jag ska offra en HDD till boot, vilket är tråkigt på alla sätt och vis dock.

Av hye

Lösning för SSD på ML110

Till att börja med så är jag ingen hårdvarukille, så jag ber om ursäkt på förhand för dumma frågor.

Jag har en HP Proliant ML110 Gen10 som jag vill ha igång, men jag har ingen disk att köra Proxmox/Truenas på.

Just nu sitter det ett P408i-P-kort i den kopplat till 4 st SATA-diskar i en bur (heter det så på svenska? ) som jag ska ha som lagring.

Jag har en 2.5" SSD som jag ville koppla in då moderkortet saknar stöd för m2, men nätagget saknar både SATA och Molex.

En annan lösning jag funderade på var att skaffa ett PCIe-kort för en m2-disk liknande detta. Kan jag lita på att någon sån lösning skulle fungera på Linux? Kommer köra antingen Proxmox (och Truenas Scale i VM) eller Truenas Scale direkt på den.

Finns det några andra bättre lösningar jag missat?

Av hye
Skrivet av maDa:

Verkar vara en del av Nordiska Servercentralen AB (AS8289, AS49515) och förvaltar bara över 4000 IP-adresser så CGNAT är ett faktum

Men går, enligt de själva, att få både statiskt och publikt IP.

Av hye
Skrivet av blunden:

Har aldrig hört talas om "Bra Bredband". Någon liten ISP?

Vilka andra kan du välja mellan?

Förstår att man kan vilja välja bort Bahnhof, men varför Ownit? De har väl generellt ett bra rykte och oftast rimliga priser och kör ej med CG-NAT?

Jag hade fått för mig att Ownit också körde med CGNAT, men så verkar inte vara fallet. Det som lockar främst nu med Bra Bredband är priset och att man verkar kunna få statisk IP, vilket är värt en del. 100:- billigare i månaden för 500/500 jämfört med Ownit. Det som skrämmer mig lite är att jag inte hört om dom tidigare.

Av hye

Leverantören Bra Bredband

Jag ska flytta inom kort och behöver en ny ISP. Bahnhof och Ownit går bort så jag kikade på vad som erbjuds där och hittade ett 20-tal, för mig, okända leverantörer och bland dom hittade jag "Bra Bredband".

Hur stabilt är det? Hur är supporten vid problem? Något att klaga på?

Det som är viktigt för mig är att få en publik IP adress och enligt deras sida kan man få en publik statisk IP adress för 39:-/mån vilket är bättre än Bahnhof iaf. Publik IP är ett måste, statisk IP adress är ett stort plus.

Finns det några andra bra leverantörer så tar jag emot tips.

Av hye

Tack för alla svar och tips i tråden. Jag hade helst velat köra på ECC-minnen, men då det blev lite för dyrt så blev det vanlig konsumenthårdvara. Jag är väldigt nöjd, men är lite småorolig för bitrot då jag läst en del om det (speciellt då jag kör zfs raid).

Jag kommer köra på denna hårdvara ett tag för att sedan byta ut den mot lite mer åt enteprisehållet jag först funderade på och använda denna server som stationär dator istället.

Av hye
Skrivet av GLaDER:

Det är inga konstigheter att bygga ihop en tornserver (server i något som liknar ett vanligt datorchassi, till skillnad från en rackserver) som klarar av det du beskriver, men det kostar en del.

Om du ska köra Plex är det klart värt att titta på en Intel-processor med Quick Sync.
Om du ska köra något som är ens lite kritiskt är ECC absolut ett bra val.

HÄR har du en filtrering av Intels nuvarande processorer som uppfyller båda kraven. Sen är det bara att börja leta övriga delar som passar dina önskemål.

Edit: Den här rackaren verkar väldigt trevlig. Ny nog att ha de senare instruktionsseten men inte hutlöst dyr eller onödig. Para ihop med ett rimligt moderkort (ex. detta), och två 32GB-stickor ECC RAM så är du så gott som hemma.

Pris för ovan: 5 518 + 6 742 + 4 603 = 16 863 SEK

Återstår: Chassi, nätaggregat, lagring, systemdisk och sannolikt en bättre cpu-kylare.

Edit 2: Utgående modell hos Mullet -> https://mullet.se/product.html?product_id=348659. Nu kliar det i köpfingrarna hos mig. Jag tror samtliga CPU-val klarar kraven ovan. 16 105 SEK ex. diskar för ett vettigt paket är riktigt nice.

https://i.imgur.com/3EXwgzH.png

Tack för ett bra svar och tipsen. Jag funderar på dessa grejer nedan, lite overkill både i pris och prestanda, men då håller den måttet ett gäng år framåt. Det svåraste är att hitta ett bra chassi. Hoppas att den är tyst nog för att sova bredvid också

Om någon har något att säga till om vad jag hittat är jag öppen för förslag
Jag gillar inte chassit alls, men det var svårt att hitta något med 4 st 3.5-platser

Cooler Master MasterBox NR600
1190:-
https://www.inet.se/produkt/6903579/cooler-master-masterbox-n...

Skt H5 10:th Gen uATX Embedded vPro AMT motherboardW480 chipset 2x 10GbE, 2x GbE IPMI
6742:-
https://mullet.se/product.html?product_id=349328

Intel Xeon W-1370 CPU Tray
5518:-
https://www.komplett.se/product/1180142/datorutrustning/dator...

Kingston DDR4 3200MHz ECC 64GB
4603:-
https://www.komplett.se/product/1168525/datorutrustning/dator...

Fractal Design ION Gold 650W Fully Modular Power Supply
909:-
https://www.komplett.se/product/1179685/datorutrustning/dator...

2 st Seagate IronWolf PRO 3,5" NAS HDD 8TB
5998:-
https://www.komplett.se/product/1152692/datorutrustning/lagri...

WD Blue SN570 NVMe SSD 1TB
999:-
https://www.komplett.se/product/1204369/datorutrustning/lagri...

Av hye

Införskaffa server för Proxmox

Jag är ute efter att införskaffa mig min första server. Jag har kikat lite på bland annat GGSP, Tradera och Blocket, men inte hittat något jag fastnat för. GGSP finns det mycket trevligt på, dock inte i lager. Min tanke nu är att se om det kanske är värt att bygga något eget, men har inte stenkoll på hårdvara.

I dagsläget är min plan att köra Proxmox med bland annat Nextcloud, PiHole, Jellyfin, NAS, backups samt lite andra WMs för lek/labb.

Jag skulle vilja ha:
* Minst 4x3.5" samt en m2
* Minst upp till 64GB RAM. Det känns som om det bästa vore att köra ECC, speciellt då jag kommer ha alla mina backups här.
* CPU är jag osäker på, men minst 8 kärnor är väl vettigt om man ska köra VMs.

Jag vill försöka bygga en tyst burk då den kommer stå nära där jag sover samtidigt som det vore fint om den inte är alldeles för dyr i drift.

Mina erfarenheter kring hårdvara och bygga datorer är nästintill obefintliga så jag tar gärna emot tips och förslag. Önskar att den också är uppgraderingsbar så att den kan vara med ett tag. Bör man satsa på serverhårdvara? Det verkar lite knepigare att få tag i dock.

Av hye

Brukar undvika att köra på helgen och endast köra på vardagarna, men idag gjorde jag min första helg-ordlig.

ordlig.se WEEKEND nr 158, 5/6

⬜🟨⬜⬜⬜⬜
🟨⬜🟩⬜⬜⬜
⬜⬜🟩⬜🟨🟨
⬜🟩🟩⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av hye

@mrqaffe Pinsamt att jag missade det. Det var inte den där manualen jag tittade i. Tack för snabbt svar på en uppenbarligen dum fråga

Av hye

Netgear ProSafe Plus GS108E - stänga av portar?

Jag är på jakt efter en switch. Mina krav är att den ska klara gigabit, VLAN och ha 8 portar. Jag vet att den klarar av detta, det jag undrar dock är om det går att stänga av portar som inte används. Har försökt söka runt och kolla i dokumentationen, men jag ser inget om detta.

Detta är min första switch, så jag vet inte hur vanligt detta är eller om det är en given funktion hos managerbara switchar.

Har ni några andra bra tips så tar jag gärna emot det också

Av hye
Skrivet av mrqaffe:

Hur menar du bu, den kan väl inte hindra att man besöker en sida ?
Att den kan hålla reda på inloggningar är en sak men inte brukar de filtrera vilka sidor man kan besöka.

sparar man adressen i lösenordshanteraren så kan man om man vill öppna sidan via den, vet dock inte om funktionen finns i alla, men det antar jag. men nej, den hindrar givetvis inte någon från att skriva fel om man väljer att skriva in hela adressen själv. annars kan man ju bara spara sidor som bokmärken i webbläsaren

Av hye

med en lösenordshanterare behöver du aldrig riskera att gå in på fel adress, och behöver heller inte riskera att skicka dina uppgifter till fel sida

Av hye
Skrivet av KAD:

Vilket OS har du tänkt köra? Med OpenWRT (eller annan Linux) så är det inget problem med drivrutiner till WiFi, med BSD-baserade OS så får du räkna med att det inte går. 2GB är fullständig overkill för OpenWRT, det går att köra på 64MB RAM.

1Gb/s ska inte vara ett problem. Jag har testat att routa det på LAN, det fungerar fint. Teklager har en artikel om WiFi-hastigheter du kan titta på. Jag vill minnas att jag fått en bit över 300Mb/s från WiFi till ethernet när jag testat med iperf. Det finns en tråd någonstans på OpenWRT-forumet där en av senior-medlemmarna testar Wireguard- och OpenVPN-prestanda på diverse enheter, på VPN kan du inte vänta dig att maxa 1Gb/s på APU:n, CPU:n har hårdvaruaccelerering men orkar ändå inte hela vägen - detta gäller förstås bara om det är APU:n som står för krypteringen.

OpenWRT har ett paket som heter adblock som kan ersätta Pi-hole och därmed spara ett interface.

Du behöver kolla hur många WiFi-kort du vill stoppa i burken. Ett kort klarar antingen 2,4 GHz ELLER 5 GHz ac. Två kort om du ska ha båda banden alltså. APU4 har bara en mini-PCIe-kortplats och kan därför bara köra ett band. Observera att Teklager säljer ett kort (200wx?) som bara klarar 2.4GHz, medan de andra om jag minns rätt klarar 5GHz OCH 2.4GHz, men INTE samtidigt.

APU:erna har riktiga interface, inte en inbyggd switch, så det är relativt enkelt att routa/brandvägga utan att hålla på med VLAN. Vill man ändå köra VLAN går det förstås bra. En extra dum-switch är ju relativt billigt om man behöver fler portar. Det man kan fundera på är om man vill köra annan hårdvara eller APU utan WiFI och ha en separat AP (men att hitta en fri sådan är ju knepigt). Det ger mer frihet att välja OS på routern, om man till exempel vill köra OPNSense i stället.

Jag är otroligt nöjd med min APU (3, dubbelt WiFi, 4GB) med OpenWRT. Projektet är alltid snabba med att få ut säkerhetsfixar OCH workarounds för nyupptäckta säkerhetsproblem. OpenWRT stabil version ligger rätt lång efter den mesta mjukvaran, men ändå enormt mycket före de flesta vanliga konsument-routrarna som kör någon asgammal Linux-kärna som de inte kan uppgradera på grund av proprietära drivrutiner, plus forkade/proprietära versioner av dnsmasq och liknande. Om man vill så kan man köra master-branchen av OpenWRT som är nyare (men under utveckling), den säkerhetsuppdateras också.

Tack, ska kolla in det. Jag har tidigare aldrig kört en egen VPN, utan endast från Mullvad och liknande. Dock är jag lite sugen på att testa köra en egen VPN för att komma åt saker på distans, men det måste jag läsa på lite mer om först.

Skönt att veta att jag slipper skaffa en RPi, då sparar jag in lite pengar som jag kan lägga på routern istället

Angående WiFi-kort har jag funderat lite. Det vore skönt att ha stöd för två, även om jag tror att jag skulle klara mig på 5GHz-bandet. Där jag bor nu har det varit ganska instabilt med 5GHz, men just nu bor jag ganska stort och har inte så många grannar runtom mig. När jag flyttat och ska köra denna setup kommer jag bo mindre samt att jag kommer ha massvis med grannar, så 5GHz kommer antagligen funka bättre där. Har svårt att se mig i en situation där jag behöver 2.4GHz och 5GHz samtidigt. Satsar nog kanske på ett kort som klarar båda så får jag se vad som funkar bäst.

Då jag helst vill slippa dra sladdar utanför rummet där routern kommer vara så ska jag försöka slippa köra på en separat AP, om det skulle vara behov av det i framtiden är det ju bra att veta att det går, men helst kör jag det via routern. Men det ska inte vara något problem med OpenWRT om jag förstod dig rätt?

Jag tror faktiskt att jag kommer landa i en APU2E4 med wle600vx, OpenWRT och en switch. Ser inte riktigt fördelarna för mig personligen med 3 & 4, då det mest verkar handla om LTE och fler portar.

Tack för hjälpen