Inlägg

Inlägg som Jonte[YoT] har skrivit i forumet
Av Jonte[YoT]
Skrivet av babbelfisk:

Det är just en i fjärde generationen, -98 cab så den ställs självklart av under vintern i garage. De gick på hur länge man haft körkort och andra saker, flickvännen har haft kortet längre än mig, har inte känt något behov av skaffa körkort när jag bott i storstäder hela mitt vuxna liv (Dublin/Stockholm), så först när vi flyttade från större stad som jag brydde mig om att skaffa det. Så kändes dumt att behöva skriva över bil, men vafan blev de billigare så är det så de fick bli.

Hmm, okej, ja då är inte själva bilen jättevärdefull (i dagsläget) men tänk på att om det vill sig illa kan de helt neka ersättning.
Har svårt att tro att de föreslår såna här saker för att vara schyssta.
Sen vet man i och för sig inte hur relationen säljare/försäkringsbolag ser ut. Det kan vara så att de sitter och antecknar sånt här, eller så är säljarna helt fristående och bara ute efter att sälja, sälja, sälja.

De jag har hört blivit föreslagna skriva försäkringen på någon annan fick i och för sig höra att de skulle skriva på en förälder, det är ju "lite" annat än sambo.

Av Jonte[YoT]

Mycket av det som säljs begagnat är inte i bra skick.
Visst, är det någon som säljer en skärm som han haft i två år och personen i fråga har hållit sina smutsiga tassar borta från skärmytan så är det väl ingen fara, men är det en mer eller mindre ny skärm så bör du dra öronen åt dig.

Eftersom du vill komma extremt billigt undan så skulle jag satsa på Koreaskärm.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av babbelfisk:

Vi har länsförsäkringar på våra bilar.

Dock står flickvännen (och sambo) som ägare då det är billigare försäkring då, de ville ha 1300/månad för helförsäkring på min Chevrolet Camaro. Nästan halva priset när flickvännen står på den, 704:-/månad.

Försäkringsbolaget var de som tipsade om att skriva bilen på henne då det blir billigare, även fast de vet att det är jag som kör den 99% av tiden, och autogiro är från mitt konto.

Så med det folk skrivit tidigare, att de kan vägra ersättning om något sker med bilen när jag kör den låter väldigt konstigt med tanke på att det är enligt deras rekommendationer.

Vänta nu, tycker du att 1300 i månaden är mycket för en Camaro?
Eller var det personen i andra änden som snabbt föreslog det här när du inte sa ja med en gång?

Jag skulle säga att de har lurat dig. Har hört om fler unga som blivit föreslagna samma sak av säljare.

Vi vet ju i och för sig inte hur gammal din Camaro är, men det är väl i princip bara fjärde generationen som är någorlunda billig i inköp. De äldre är rariteter.
Skulle byta försäkringsbolag om jag var du. Även om de så vill ha 3000 i månaden.
Sen ställer du av den under vinterhalvåret.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av Tumnus:

.............

Inte riktigt. TN panelen som t.ex. sitter i min BENQ XL2411 idag är som natt och dag i jämförelse med den som sitter i farsans LG panel från typ 2010. Och det gäller allt från svärta till färgåtergivning. Självfallet är den inte i närheten av min Dell IPS panel som jag har bredvid men samtidigt så har det skett en enorm utveckling även bland TN paneler de senaste fem-sex åren. Skillnaden är märkbar tom. i moderna modeller i olika prissegment. Asus TN paneler brukar vara hyfsat påkostade och ha bättre färgåtergivning och svärta än ACERs billigaste skärmar.

...........

Med det här steget menade jag alltså att de lanserar TN-skärmar med ännu högre uppdateringsfrekvens.

Jag är säker på att de kommer ha mer eller mindre likvärdig bildkvalité som de 144-hertz TN-skärmar som redan finns.

Vet att TN-panelerna fick sig en uppryckning för sisådär fem år sedan, men saken är den att det inte har skett någon motsvarande utveckling för de bättre paneltyperna.
Runt 2007 så lyckades de förbättra svärtan något, kontrasten ökade från 700-800 till 1 till 1000 till 1. Det är en ganska medioker ökning till att börja med och sen har det stått där och stampat. Visst, VA-panelerna är ett undantag, men där försvann å andra sidan PVA-panelerna vilket ledde till en allmän försämring av bildkvalitén.

Bortser man från högre pixeltäthet och högre uppdateringsfrekvens så har datorLCDerna stått och stampat på samma nivå i ungefär tio år nu. Det var min poäng.
Att de uslaste panelerna blivit mindre usla är en klen tröst för den som satsade på bättre skärmar från start.

Av Jonte[YoT]

Ja, om du tycker den, och skicket den är i, är tillfredsställande så absolut.

Av Jonte[YoT]

Strunta i 144 Hertz då och satsa på någon IPS/PLS-skärm på 27 tum.
Finns nog några att välja på för 4000-5000.

Av Jonte[YoT]

Antar att du tänker på 250*1440-skärmarna...
De är alla (nåja) på 27 tum, det är således inte bara 160 pixlar som försvunnit utan de har också blivit markant mindre. Bildytan är alltså mycket mindre på en 27-tummare i 16/9-format.

Trivs du med din nuvarande skärm så behåll den tills den ger upp.
Tror för övrigt det är en widegamutskärm (kolla recensioner), så du kan inte få någon skärm som ger lika häftiga färger tillsammans med hög uppdateringsfrekvens.
Finns inte än, tyvärr, och planeras säkerligen inte heller då efterfrågan skulle vara så låg. Folk väljer konsekvent det billigaste.

Extra grafikkort känns mest som något för folk som verkligen gillar att mecka med inställningarna i spel och har mycket pengar över. Oerhört många (nyare) spel kan väl inte ens dra minsta nytta av crossfire/SLI?

Av Jonte[YoT]

Du får inget som är speciellt mycket bättre för de pengarna.
Det du kan få, som du nog märkt, är högre uppdateringsfrekvens. Men då blir bildkvalitén å andra sidan sämre.

Du kan också få likvärdig bildkvalité, men högre upplösning. Så värst många 27-tummare med 2560*1440-upplösing för runt 3000 finns det inte (du kanske kan hitta en eller två, men tänk på att risken för att det är dålig kvalité på själva panelen ökar. Själva chassit lär också vara riktigt rangligt). Det som däremot finns är några 25-tummare med 2560*1440-upplösning.
Skarpt, men väldigt smått.
Du verkar ju gilla pixlar i andra änden av skalan så att säga, så kanske inte är din väg.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2535168

Större än 27 tum kan du för övrigt totalglömma för de pengarna. Nästa steg är 29 tum ultrawidescreen, och de har egentligen mindre bildyta är jag rätt säker på. Tror inte det finns så många sådana att få tag på längre, men när de fanns så gick de för runt 5000 vilket är nog så prisvärt.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av nidnus:

..............

Som person är jag ingen softis utan håller på med kampsport, gillar att åka motorcykel och är rätt våghalsig av mig. Så jag är inte direkt nån bokmal som undviker allt som är högljutt och skräller. Jag gillar bara inte action på film helt enkelt.

Så, vad är grejen? Help me understand!

Det här gäller givetvis inte för alla, men många av dem som verkligen gillar action och blir irriterade när det går för långsamt (eller att filmen är för lång ser man ibland klagomål på, jag menar vad tusan, tycker man filmen är tillräckligt bra för att titta på så vill man väl att den ska räcka åtminstone lite längre) har koncentrationssvårigheter.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av Casper:

Ett steg i taget....tyvärr

Problemet är ju bara att det här steget är komplett meningslöst.
Det är fortfarande samma mediokra bildkvalité, samma usla svärta som det varit i tio år (okej, det ingår i bildkvalité men jag ville ändå påpeka att LCD-skärmarna till datorer utvecklas ytterst lite de senaste tio åren) och samma format.

Det här handlar bara om att sälja mera, de kan nu öka uppdateringsfrekvensen ytterligare till en obefintlig merkostnad.

Tänk om de istället satsat på att ta fram datorskärmar där bakgrundsbelysning är uppdelad i små zoner som på TV-apparaterna för att kunna få fram riktigt bra svärta i många situationer.
Men gör de det? Nej.
Satsar de på att ta fram skärmar med brett färgomfång och hög uppdateringsfrekvens?
Nej.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av Thomas:

Det ska bli intressant att se blindtest av 144 vs 240 Hz! Jag har svårt att tro att det gör någon nämnvärd skillnad, om den går att se alls (i spel, åtminstone).

Det hade varit väldigt intressant, Sweclockers kanske kunde ordna något?
Men det är viktigt att det blir ett så representativt urval som möjligt också, risken är att om de annonserar efter folk så kommer många som är hyperkänsliga anmäla sig.

Skrivet av Vingtner:

Jag tycker att det beror på val av spel och testform men jag kan själv se en stor skillnad bara mellan 120Hz och 144Hz.

Det tvivlar jag inte på, men du förstår väl att du högst troligt tillhör en liten minoritet?

Av Jonte[YoT]

Men är ni väldigt morgontrötta eller vad är det frågan om?

Det är ett enda spel.
Som ger prestandasiffror helt olikt resten.

Hade det rört sig om bara ett kort hade man kunnat dra slutsatser med viss säkerhet, men nu blir det mer eller mindre bara rena gissningar vad prestandan kommer ligga på då de hade stoppat i två kort som utnyttjades lite halvdant.

Vi får fortsätta vänta helt enkelt.

Av Jonte[YoT]

Ja vill du bekräfta det Dalton Sleeper säger är det bara att klicka på fliken Tester och välja något test av grafikkort eller processorer så kommer det finnas ett avsnitt där de mäter strömförbrukning.

Nätaggregaten som säljs idag är extremt överdimensionerade för de allra flestas behov.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av oouhdawg:

Så importera en skärm för 3000, med sämre bild, behövs överklocka för att nå 100, min nådde max 94 f.ö.
Eller köpa för 4999 och få garantier, en bättre skärm, freesync och 144hz. Tror det är ett enkelt val

Problemet är bara att MG279 har stora problem med blödande bakgrundsbelysning och det är många som aldrig får en skärm som de tycker är tillräckligt bra utan ger upp och häver köpet.

Skrivet av scobin:

Är ju onekligen ett bra pris, är inet 27" för stort om man sitter på ca 30cm? Hade en 27" förut och tyckte de var gränsfall så bytte ner till 24"

Har du redan provat 27 tum och kommit fram till att det kändes som för stort så ser jag ingen poäng att försöka igen.
Enda möjligheten är att du köper ett större skrivbord eller ett mindre extrabord/hylla som du sätter upp bakom skrivbordet.

Av Jonte[YoT]

Blir ett ganska dyrt testande, bättre om du letar efter någon affär som har en sån skärm (kan dock vara svårt att hitta även om man bor i storstan men försöka bör man) eller frågar runt i bekantskapskretsen.

Du kommer aldrig (nåja) ha råd med någon riktigt bra skärm om du hela tiden ska köpa halvdana grejer för att stilla habegäret.
Vill du ha det större så är det ju bara att skjuta fram skärmen några centimeter...

Märkligt också att du tänkt köpa ett grafikkort för 8000 när du inte känner att du har råd med en bättre skärm.
*skakar på hvududet*

Av Jonte[YoT]
Skrivet av Nautilus011:

@§zgeMbit/s§: Tyvärr får man lite olika svar beroende vem man talar med. Hyresvärd säger en sak, ComHem säger något annat, tv-installatör säger sin version.

Min magkänsla protesterar lite när man funderar på "antennkabel från vägg till tv=digital). Men den kan va fel. Det enda jag "vet" är den TV från väggen via antenn ger den sämsta TV upplevelsen. Har testat, Viasat, ComHem(parabol), IPTV (digitalbox).

Fast stoppar man bara in ett kort i kortplatsen så blir det ju digitalt...

Det måste finnas tusentals olika bostads-/hyresrättsföreningar i landet som har ComHem, det är väl inte så konstigt om de skickar ut en "digital signal" direkt i vissa.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av §zgeMbit/s§:

Tack för informativt svar!

Jag har comhem i lägenheten utan abonnemang och kan ta emot grundutbudet (1,2,4, 6, kunskaps, fox, öppna..) både som kabel-tv och digital kabel-tv. De digitala kanalerna ser bara ok ut på en 60" plasma

Skrivet av §zgeMbit/s§:

Comhem säger att de sänder grundutbudet som digital signal från väggen också. Den dtv signal som jag får in ger mycket bättre bild än en den vanliga kabel-tv signalen. Men jag har inte testat comhems dtv signal från boxen.

Där ser man!
Ser du tydlig skillnad så är det så klart digitalt. Kanske fastighetsägaren som förhandlat fram något specialavtal.

Hur som helst, det du bör göra är så klart att satsa på att teckna abonnemang så att du så många HD-kanaler som möjligt.
Då får du din efterlängtade bildkvalitétshöjning. Förstår inte varför ingen redan sagt det.

Avskräcks inte av Comhems dåliga rykte som internetleverantör, på TV-sidan är de bättre. Mig veterligen är bildkvalitén jämförbar med satellitleverantörerna.

Vill du komma billigt undan till varje pris kan det löna sig att vänta till midsommarreorna dragit igång. Tveksam till att de erbjuder lägre priser via sin hemsida, men teckna abonnemang i någon butik istället.

Skrivet av niclasc:

Plasma TV var väl även bra på att visa SD-material. LCD gav oftast sämre bild på SD

Ja, plasmorna är ju lite suddigare. Desto suddigare, desto bättre, i alla fall när det gäller material av sämre kvalité.

Av Jonte[YoT]

Tveksam till att någon butik i Sverige har ett riktigt brett sortiment av skärmar framme för visning.
Men det kommer aldrig bli någon förbättring på den punkten om inte folk går och efterfrågar det. Några butiker kanske har många skärmar framme men inga spel installerade på demodatorerna. Isåfall får man se om de kan ordna det eller ta med sig laptop för att testa själv.

Den lilla listan med tre skärmar som du själv har hittat är inget speciellt, man hittar mer eller mindre likadana skärmar i drivor. Det finns inte så många riktiga skärmtillverkare, utan det är mest en panel som sätts ihop av en ihopbyggare, typ Foxconn, och så trycks det i någon overdrivekrets och OSD som kan skilja lite från skärm till skärm. Sen montera i ett chassi och tryck dit en logotyp.

Av Jonte[YoT]
Skrivet av fAEkE:

Ska köpa ny burk nu och det blir en PC. Går från en iMac. Jobbar som retuschör och har således höga krav på färgåtergivning, kontrast och skärpa. Men jag spelar även mycket och vill ha låg ms och helst över 60hz, men inte nödvändigtvis.

Kollade lite på exempelvis benQs 144hz skärmar, men de har fått hård kritik för dålig färgåtergivning..

Någon som kan tipsa om en kompromiss för under 3000kr? Hade ju gärna tagit en av BenQ skärmarna och färgerna var bättre.

Kontrasten är lika låg på nästan alla datorskärmar, det är bara att läsa specifikationerna så ser du att det står 1000:1 på nästan alla skärmar. Det har varit värdet som gällt i tio år nu. Undantaget är de som har MVA-panel, de har högre kontrast men i gengäld sämre betraktningsvinklar än åtminstone IPS-panelerna på de flesta färger.

Skärpan är ju vad den är, pixlarna sitter där de sitter även om det är olika struktur på olika paneltyper och vissa kan uppleva stora skillnader i hur texten känns.
Högre upplösning --> mindre pixlar --> skarpare

Skrivet av fAEkE:

Ajdå... PCn kostar 11000. Om jag ska ha skärm för 9 papp kan jag lika gärna köpa en ny imac. Tanken var att få böttre spelprestanda utan att behöva lägga 20000 på ny burk, men ändå behålla möjligheten till att fortsätta redigera.

Finns det verkligen ingen kompromiss runt 3-4000kr? På jobbet har vi skärmar för 6papp ämnade för redigering, men de är kass till gaming.

Skickades från m.sweclockers.com

Om jag var du skulle jag ta reda på vad det är för modell ni har på jobbet och även leta i inställningarna, kanske är overdrive inaktiverat?
Sen leta upp recensioner på skärmen där de testat responstid på riktigt, med kameror. Då kan du bilda dig en uppfattning om hur känslig du är.

Skrivet av fAEkE:

Okej, tackar. Men efter att ha läst det ni skrivit och läst en hel del recensioner så känns det som att det bara finns ett fåtal vettiga val, samt att jag måste öka budgeten en aning. Jag väljer mellan dessa nu:

https://www.komplett.se/product/838080/datorutrustning/bildsk...
https://www.komplett.se/product/824581/datorutrustning/bildsk...
https://www.komplett.se/product/842553/datorutrustning/bildsk...

Såvitt jag förstått så är alla tre skärmar relativt jämna vad gäller färgåtergivning. Det som skiljer är ju lagg och hz, samt måttet. Jag är lite tveksam till att köra så hög upplösning på en 25", då jag kör samma nu på en 27" och tycker att det är på gränsen till för liten text e.t.c. Sen är det ju en väsentlig prisskillnad mellan dem..

Hur är egentligen Dells U2515H när det kommer till spel och redigering? I början av tråden nämnde ju många att det inte finns något alternativ i den prisklassen, men sen rekommenderar flera stycken en skärm för 3300kr helt plötsligt.

Vad tror ni om de tre alternativen?

Nej, det finns hur många vettiga alternativ som helst om man inte har något emot 60 hertz.
Att fråga hur andra upplever att den och den skärmen är att spela på är mer eller mindre meningslöst, de vet ingenting om hur du upplever saker och ting och hur känslig du är lika lite som du vet något om dem.

Det bästa vore om du kunde hitta någon butik där du kunde testa några olika skärmar.

Av Jonte[YoT]

Nu är 24 tum inte direkt litet, men det är ändå tre tum till det rör sig om.

Hur djupt/odjupt är egentligen ditt skrivbord? Ser inte att någon frågat detta. Risken är att det blir en rätt påträngande upplevelse, kanske upplevs som häftigt till en början men tröttsamt i längden.