Inlägg

Inlägg som Da MusH har skrivit i forumet
Av Da MusH

Ja, när du är på en verkstad för att åtgärda ett problem så är det inte deras ansvar att se till att hela bilen är i kördugligt skick. Det är så klart att en bra verkstad påpekar om dom ser något skumt "när vi lagade däcket så kunde vi inte undgå att se att du har väldigt slitna belägg, det är bra att veta". Men det är inte deras ansvar.

En generell verkstad kan jag tänka mig att dom inte besvärar sig med däcktrycksvarnare och liknande. Jag må vara lite av en boomer. Men kan tänka mig att det är sisådär kul att leta upp den på samtliga olika modeller som kommer in. På ena bilden ska du in i datorn, på nästa ska du göra det via appen och på den tredje måste du koppla in på OBD för att den är så gammal. Så tyvärr är det nog lättare för dom att inte göra det. Det är inget man kan kräva av dom, om man inte specificerat det som del av deras jobb/åtagande.

Av Da MusH

Börjar ifrågasätta mig själv när jag läser denna tråd en lördag natt

Men provade bara för någon vecka sedan att köra attika + vatten på de svåraste kalk-resterna på klinkerset och glaset i duschen. Bara duscha på med blomspruta typ. Låt ligga ett tag. Gnugga med någon lite hårdare svamp (typ disksvamp) och sedan på med lite till och spola av. Funkade bättre än de rengöringsmedlena jag använt tidigare i alla fall.

Sen för att undvika det framöver, där kan man som du säger behandla på olika sätt. Men har ingen egen erfarenhet av det.

Av Da MusH
Skrivet av KAD:

Du bor alltså i en 5-rummare, minst. Lyxigt. Du får nog fundera på om det räcker med en accesspunkt. Är det betongväggar så är det nog tveksamt. ER-X har för övrigt bara 4 LAN-portar, men du kanskr inte behöver sladdat nät i alla rum.

Hehe, det är 5 uttag men en 3 rummare faktiskt (80kvm). Lyxigt ändå vill jag hävda

Jo, jag har övervägt att stoppa in en 8 portars router. Men dom brukar vara så pass mycket större att jag inte är säker på att dom får plats. Dom innehåller ju oftanågon SFP-port eller två då osv. Så jag tänker att om jag någon dag behöver uttagen i alla 5 rum, så får jag klämma in en mini-switch i skåpet också (eller så har det kommit ut någon roligare router att ersätta allt med).

Jag kommer behöva sätta rj45 switch utanför ett av uttagen då jag har fler trådade enheter anslutna mot samma fysiska uttag i något av rummen också.

Av Da MusH

UISP såg lite intressant ut. Kan tänka mig att lägga lite mer på en router. Men måste nog mäta så att den får plats i mitt skåp osv. Kan tänka mig göra avkall på PoE, det går att göra injection på det specifikt för uttaget till APn.

Unifi Lite verkar bara vara switch och kan inte agera DHCP på mitt nätverk och så vad jag förstår?

Av Da MusH

Yes, det hade förenklat mycket. Men tyvärr är det inte draget så avancerat som det är just nu i alla fall :), och jag gissar att kostnaden för att dra en sådan sladd är rätt lik att skaffa utrustningen ovan. Så det är lite hugget som stucket.

Av Da MusH

Enkelt hem-nätverk

Jag har rätt så enkla krav i en normal modern lägenhet tycker jag, men jag känner inte att jag hittar en perfekt lösning.

Internet (1gbps fiber) kommer in i det kopplingsskåp som finns i alla moderna lägenheter. Där sitter en mediaomvandlare som tar fiber in och har 5 RJ45 utgångar. I skåper finns dessutom en "patchpanel" med 5 uttag som leder till lägenhetens olika uttag.

Som de flesta ISP så verkar min ISP inte bjuda på mer än 1 IP-adress och utöver det så kastar dom in en duglig "wifi router" som är tänkt att användas för att ge wifi och möjligen ansluta enhter med sladd till. Den lösningen är inte bra, då jag måste ha "wifi routern" i skåpet vilket ger dålig wifi-signal i ändarna av lägenheten. Därför skissar jag nu på alternativ.

Då har jag tittat på vanliga "trådade routrar" såsom Ubiquiti Edgerouter X. Att sätta den efter mediaomvandlaren i skåpet och från den dra sladdar ut till respektive rum (via patchpanelen då så klart). Sedan köpa till en wifi-accesspunkt (förmodligen någon av Ubiquitis APs).

Jag skulle dock gärna hitta alternativ till Ubiquiti Edgerouter X. Den är rätt gammal och man måste slå av de flesta funktioner för att den ska klara 1gbps. Finns det inget alternativ som också är kompakt och energisnålt, men som kanske är något mer modern? Eller som kanske erbjuder PoE eller PoE+ (Edgerouter har PoE passthrough, så kanske går att lösa så)?

Andra frågan är; Har jag övertänkt lösningen ovan? Finns det något lättare eller bättre sätt att lösa bra wifi + trådat nät till hemmet?

Av Da MusH

ISP = Internet Service Provider .. typ Telia, Telenor, Tele 2.
KO = Kommunikationsoperatör .. typ iTux, Banhof, Open Networks osv

Av Da MusH

Hur mycket CPU det kräver beror i detta fallet lite på vad för typ av USB-controller som sitter på ditt moderkort. Vissa hanterar all last själva, andra kräver mycket av CPU. Men knappast så mycket att CPU är begränsningen i en kopiering.

Jag tänker att kanske har du en olycklig kombination av drivrutiner eller annat i just detta fall. Kan vara så att den inte klarar av att hantera så stor kö och slår i taket när den försöker lägga in allt i minnet och inte lyckas. Kan du prova ta lite i taget och se om det gör skillnad?

USB är hur som helst inte att rekommendera för applikationer som kräver hastighet. USB <-> USB kommer vara väldigt långsamt, det är nog bara att acceptera.

Av Da MusH
Skrivet av boibo:

I all ärlighet, vem kollar ens på hur mycket ett kort drar?
Några watt hit eller dit är inget som en grafikkortsköpare kollar på. Dom kollar vad dom får för pengarna nu och om märket tilltalar dom. Några bestämmer sig att dom ska ha det bästa och senaste sen får det kosta vad det vill. Andra vill få ut mervärde i en uppgradering tex dubbla prestandan för 5000kr. Sen får man vänta så länge som krävs för detta.

Energiförbrukning är bara en bulletpoint i en lista och sällan något som avgör valet av GPU. Tror ingen sitter och mår gott över att den drar 50 watt mer vid max load om man fick betala 500kr mindre eller fick 5% mer prestanda.

Well, förbrukningen i sig gör kanske inte så stor skillnad på elräkningen. Men mindre förburkning leder till mindre storlek på kylare, mindre ljud och man kan klara sig på ett enklare nätagg osv. Som Mini-ITXare så är dom alla viktiga för mig.

Jag har en knäpptyst liten dator bredvid mig och hoppas kunna fortsätta i det spåret. Denna 4070 kanske gör det möjligt, det har saknats ett alternativ av den typen under en lång period. Alla vill inte köra med stora chassin med fönsterrutor, RGB lighting och ett par AIOs det bör finnas alternativ av olika typer.

Av Da MusH

Hej, du menar kanske Tele 2 fibercoax-bredband? De moderna utrustningar som används för det finns listade här https://www.tele2.se/bredband/utrustning. De går att ställa i bryggat läge så att de endast agerar modem.

Om du får tag på en utrustning från blocket, kompis eller granne så får du ringa in till KS för att det ska gå att använda. Men annars brukar det vara enkelt att få ett bra pris på aktuell fungerande utrusning om man ringer in och kan tänka sig binda upp sig över en tid framöver.

Fibercoax finns idag upp till 1,2 gbps, beroende på var i Sverige du bor.

Angående blockning av trafik så vågar jag inte uttala mig. Men jag tror inte att dom gör något som andra operatörer inte gör. Du kanske hamnar på dubbel-NAT som ställer till det. Jag är dock rätt säker på att du kan be dom ta bort det.

Lycka till!

Av Da MusH
Skrivet av PlogarN97:

Är väl många bäckar. Ex högre matkostnader, el, räntor, bensin.

I slutänden kan det bli 5-20 000 mer i månaden. Och kanske mer än så under vintern.

Räntehöjningen är riksbankens försök att just begränsa de övriga prisökningarna. Om det är rätt strategi eller inte, det får historien utvisa. Men det är alltså inget dom gör för att försöka utarma hushållen. Utan något dom försöker göra för att åtgärda att vi snabbt får mindre pengar att tillgå iom att inflationen ser ut att fortsätta.

Av Da MusH

Att gå från nätagg -> batteri -> dator är ytterligare steg av el-konvertering som kommer med förluster. Mer effektivt är nätagg -> laptop. Så ryck ut batteriet (om möjligt) och kör vidare som vanligt bara.

Sen kan man påverka en dators förbrukning genom energi-scheman som nämnts ovan eller bara genom att justera skärmstyrka eller vad man faktiskt gör med datorn. Men el-överföringen blir inte mer ineffektiv av att du tar bort batteriet ur ekvationen, utan tvärt om.

Av Da MusH

milli = tusendel, kilo = tusen.

1wH är sålledes 1000 mwH

Av Da MusH
Skrivet av SweViver:

Snabb fråga till alla er kunniga.

Min sambos Aiways U5 har senaste veckorna slutat blåsa kall luft från ACn och snabbladdningen blir throttlad redan runt 50%. På IONITY tex, första 10 minuterna kanske så laddar den i 90-92kW vilket är max, men därefter störtdyker den ner till 25-27kW, trots att batteriet bara är runt 50%. I vanliga fall ligger laddningen mellan 70-80kW från 50% till 60% och sedan i 55-65kW från 60% upp till 80%.

Jag förstår att det förmodligen handlar om att de glömt fylla på kylmedium (eller vad det nu heter) då ACn knappt arbetar, men har det att göra med att laddningen också throttlar? Används HVAC kylvätskan till att kyla stora batteriet vid laddning, eller är det här något annat fel?

Har inte hunnit/orkat ringa verkstan än, men vore intressant att veta vad ni tror att det handlar om.

Det är mycket möjligt att batteripaketet använder samma kylsystem som används för att kyla kupén.

Men vill bara tillägga här att kylmedium är inget man ska fylla på normalt. Om din bil tappar det, så är det ett läckage någonstans i systemet som måste åtgärdas. När det är åtgärdat så trycktestar man för läckage och sedan fyller man upp. Så att du inte blir lurad av verkstaden

Av Da MusH

Då låter det som att du är på väg att nå målet. Men det du frågar efter är hur du märker om det är stabilt? Använd en applikation typ FurMark för att stresstesta GPUn och se hur den beter sig under last. Ge den en bra stund när du tror att du nått din stabila klock. Håll tummarna

Av Da MusH

Hur kommer det sig att du har ett specifikt temperaturmål? Är det för att uppnå en viss nivå av hållvarhet eller något annat?

Det normala är att ditt grafikkort jobbar efter en fläktkurva. Den kurvan går att modifiera på olika sätt. Om det enda målet du har är att komma ned i temperatur så är det enklaste sättet att öka hur mycket fläkten jobbar vid olika last/temperaturer.

Med undervoltning så kan du dock minska effekten som din GPU använder och därmed mängden värme som din kylare måste hantera. Då kan du nå lägre temperaturer med bibehållen kylning. Eller så kan du ta ned fläkthastighet och mängden kylning med bibehållen temperatur.

Av Da MusH

Visserligen "bara" 3050 Ti. Men uppfyller nog de flesta andra krav du har. Går att bestycka betydligt mycket billigare också och ändå få en bra burk.

https://www.dell.com/sv-se/shop/b%C3%A4rbara-datorer-och-mini...

Av Da MusH
Skrivet av ghoti:

De här argumenten dyker upp med jämna mellanrum, men finns det några faktiska belägg för dem? Som jämförelse säljer VW sina T6 Multivan med 7x17-fälgar som standard - det är en minibuss med totalvikt strax över 3 ton och 2500 kg släpvagnsvikt. Är det olika prestandakrav på den jämfört med andra personbilar, som gör att den av någon anledning skulle få ha mindre bromsar?

Nej, det är helt enkelt tufft med feta fälgar och när personbilar blir högre och bulligare ser det konstigt ut med oförändrad hjulstorlek, pga proportioner. Någon kinesisk tillverkare (NIO?) har behållit de lite mindre hjulen och folk tycker att den ser ut som en leksaksbil. Det säljer helt enkelt inte.

Inte för att försvara stora fälgar på något sätt, det är i mina ögon också mest stil.

Men det är helt klart så att de bilar vi pratar om nu har betydligt mycket mer effekt än din vanliga multivan. Det betyder ju att man potentiellt måste göra av med väldigt mycket mer rörelseenergi vid inbromsningar i jämförelse.

Så bromsar måste definitvt biffas upp på många bilar av den anledningen. Dagens tunga, vridstarka elbilar maskerar otroligt bra för föraren hur mycket energi man kastar runt. Så det krävs inte så mycket tryck på de två pedalerna innan bromsar får det väldigt svettigt.

Av Da MusH
Skrivet av Felixark:

Våran förra passat som köptes ny för drygt 400,000kr i maj 2017 som sedan såldes till kvd när den ha gått strax under 10000mil för drygt 180000kr vilket är minskning på lång mer en 50% av värdet på mindre en 4 år. Just nu så är det ju lite bättre men när marknaden går tillbaks till normalt igen så kommer nog värde tappet på ice bilar vara ännu högre. Än vad det var innan.

Känner du inte att det är lite missvisande att ta siffror från 4 år tillbaka och jämföra med det är nu. Om ICE eller el-bilar kommer tappa mest i framtiden kan vi alla spekulera i. Men den marknad som rådit senaste 2 åren är inte unik för el-bilarna. Jag köpte mig en lätt begagnad ICE-bil för 2år sedan och den har bara gått upp i pris sedan dess. Räknar med runt 20-30% prisökning om jag skulle sälja den idag.

Som sagt, el-bilar är framtiden och man kan ju gissa hur marknadvärdet utvecklas i framtiden. Men tycker inte du ska jämföra äpplen och päron och hävda att priset på elbilar har gått upp medan priset på ICE-bilar ned på senare tid. Det tycker inte jag stämmer.

Av Da MusH
Skrivet av Lehto:

Nu vet jag inte vad problemet är men generellt när det gäller olja så kan man inte bara titta på viskositeten. Du kan få helt fel olja om du bara går på viskositeten, du lär ha en olja som lever upp till den klassifiseringen som din hoj kräver.
Bara som ett exempel på bilar, finns hur mycket oljor som helst med 5w-40 viskositet med olika klassningar.
Jag kan inte bara ta en random 5w-40 dunk å vicka i, utan min bil ska ha en olja med acea A3/B3 klassifisering. Och jag kan bara tänka mig att det är ännu känsligare på motorcyklar. Så läs på i handboken där ska det stå vilken olja som ska vara till din motorcykel.

Alla "normala" moderna oljor är bra nog för att möta den standard som hans hoj från 2007 kräver det kan jag nästan garantera.

Däremot så behöver en olja vara anpassad för MC då du har våtkoppling i nästan samtliga motorcyklar. Det vill säga kopplingen är dränkt i motoroljan. Det kräver en viss mix av ämnen för att det inte ska bli kopplingsslir och liknande. Så jag kan tänka mig att just kopplingen börjar bete sig märkligt om du tippat i valfri motorolja avsett för bilar.