Inlägg

Inlägg som Da MusH har skrivit i forumet
Av Da MusH

Om du ska byta så är det ju för att sänka ljudnivån. Temperaturerna du har är det ingen mening att försöka sänka.

Av Da MusH

Gigabyte GA-K8NS och Corsair Valueram

Efter ett moderkortsbyte från ett MSI K8N Neo till ett nytt Gigabyte GA-K8nS (s754) så funkar inte längre 3x512MB Corsair Valueram. Det funkar bara med 1x512 och om man sätter i dimm1. Med tanke på vilka standarddelar det är så funderar jag på om det verkligen kan vara inkompabilitetsproblem. Dessutom är det samma A64 cpu (3000+ newcastle), så minnescontrollern är den samma. Finns det någon med liknande erfarenheter av minnena eller moderkortet? Eller om någon har nått test på vad mer man kan testa, det är redan senaste bios och har provat samtliga möjliga kombinationer av stickorna i minnesplatserna.

Av Da MusH

Förmodligen skämtar ni och jag har svårt att uppfatta eran ironi, men det handlar inte om att lägga hårddisken perpentikulärt. Det man har börjat göra är att lagra bitarna perpendikulärt på plattorna för att på så sätt kunna öka densiteten på plattorna i diskarna.

Som sagt var, det visste ni säkert redan. Men nån som inte vet kanske skulle blivit förvirrade av era svar

Av Da MusH
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ph1lip
Har ett MSI K8N NEO Platinum Edition. Vet inte om det har stöd för styrning av fläktarna via SpeedFan. Någon som vet det?

1) Hämta hem från www.almico.com/speedfan.php
2) Testa

Fungerar ypperligt bra för mig. Otroligt skönt att ha fläktarna på i princip ljudlöst i windows och sedan brassa på för fullt när man sitter med hörlurarna på och spelar.

Av Da MusH

Har gjort ett litet test idag, drog upp CPU Voltage i BIOS till 1.600 istället för 1.550 som det ska vara. Min fråga är nu snarast; är det normaltdåligt att det fluktuerar såhär mkt, eller är det fruktansvärt dåligt?

http://www.mush.se/bilder/volt.png

Av Da MusH
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PhUkEd
Vad har du för nätagg!? Du har ingen möjlighet att låna en polares nätagg och testköra dit system med!?

Jag kommer faktiskt inte ihåg tillverkare osv just nu. Men som sagt, det har funkat fint hela tiden ch jag är av den typen som inte vill byta saker som funkar

Har inga polare som är beredda att slita ut sina agg tror jag. Men det är en sak jag funderat på att göra. Kanske får ta och övertala någon om jag inte kommer på någon bättre lösning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=Mr_B=-
Ja, om cpu inte klarar av att vara stabil vid en given spänning, så höjer du den, och eftersom hans problem upstår vid belastning när den är hungrig, för att spänningen sjunker, så höjer du späningen, exakt samma effekt som en dropmod.

Nakdelen är dock ökad värme.
B!

Jo, jag är bara lite nervös för att den ska övervolta. T.ex. att den konstant övervoltar när det inte är någon last. Eller att cpu:n redan har rätt spänning men moderkortet läser av fel.

Jag ska nog göra ett sånt test imorgon när jag har tid ändå. Och noga spana in skillnaden i spänning.

Av Da MusH

Problem med P4-överklockning

Jag har uppdaterat min rigg rätt nyligen och nu har jag en dator med specifikationerna enligt signaturen. Innan hade jag en mkt lik dator med några mhz långsammare CPU och ett moderkort ur samma serie men med 865-chip.

Hur som helst så hade jag tänkt att köra den nya cpu:n precis som den gamla, endast en aning överklockad. Jag vet att mina (skit)minnen klarar att köra synkat med FSB på 220mhz för det körde jag på gamla riggen. När jag försöker på nya så håller det inte riktigt för prime. Jag har provat med 210 också, men det ger även det problem.

När jag använder speedfan för att kontrollera spänningen så dippar den ned till omkring 1.47V på VCOREA när CPU:n belastas hårt, vilket är långt ifrån optimalt för min CPU som ska ha 1.55V standard. Under vanlig drift brukar den ligga precis strax över 1.5V utan några större problem.

När jag kör oklockat så ger detta inga instabilitetsproblem, utan datorn funkar precis såsom den ska. Därför undrar jag hur pass mkt man kan lita på moderkortets spänningsavgivelser. Och om det stämmer, hur pass säkert är det att detta är orsaken till mina misslyckade överklockningsresultat? Har ingen lust att byta ut ett väl fungerande nätagg utan att det ger några skillnader.

Av Da MusH

Är det inte så att den tredje temperatursensorn på många modekort, mäter temperaturen vid clockgeneratorn? Det är iallafall vad jag fick intrycket av efter att ha sökt runt lite här för några månader sedan när jag skaffade nytt modekort. För många är den tempen mycket hög och det ska tydligen inte vara någon fara.

Av Da MusH
Citat:

Ursprungligen inskrivet av potatisodlare
lätt Thermalright XP-120, har presterar bland dom bästa i många tester och som sagt är det den ända (hittills) kylfläns som är gjord för 120mm-fläktar, där av både för och nackdel

Såvitt jag vet så har cnps7700 också 120mm fläkt och cnps7000 92mm fläkt.

Av Da MusH

Jag fick med en sån där blå/grön runt kylfläns modell hög till mitt IS7-E. Fläkten började strula rätt snabbt och jag har kört ett bra tag utan nu. Det jag undrar över är hur ni vet NB-tempen? Jag får tre mätvärden i motherboard monitor; System, Processor och Power/AUX. Är det så att "System" är NB-tempen? Isåfall skulle jag vilja veta hur ni fått reda på det, då jag sökt svar på denna frågan länge =).

Av Da MusH

Jag köpte ett Cosonic cd-850mv från webhallen (145:-) i slutet på förra veckan. Dom är helt ok i förhållande till priset. Dom ger ingen underbar återgivning av musik men den räcker gott och väl. Efter lååååånga pass med battlefield vietnam-spelade så kändes det som att den tryckte lite för hårt mot huvudet, men det kan man ju vara olika känslig för.

Av Da MusH

Du kan ju börja med att kolla vilken / vilka fläktar som låter mest. Jag brukar köra den brutala men enkla versionen där man stoppar fläktarna med fingret en efter en (kort tid såklart), och lyssnar hur stor skillnad det blir.

CPU-fläkten kan du ju börja med att byta ut mot en Zalman CNPS7000B-Cu eller Alcu. Sen kan du byta nordbryggekylaren mot en passiv variant med lite större kylfläns. Beroende på hur mycket dit grafikkort låter så kan du nu byta dess orginalkylning mot en Zalmandoning (kan inte modellen i huvudet) med heatpipes. Jag är inte säker på att dessa räcker passivt för ett 9600xt, men med lite pul på resen av flödet så bör den göra det.

Nu bör du bara ha nätagget och chassifläkten kvar som störande ljud (kanske även hårdisken/arna beroende på modell). Nätagget är nog lättast att köpa nytt som bevisat är tyst och effektivt. Chassifläkten kan du minska spänningen på med ett enkelt motstånd som brukar gå att köpa i de flesta datorbutiker. Men då kanske du bör kompensera med en tyst fläkt (typ papst) i fronten också (om du har plats för detta).

Innan och under alla modifikationer bör du ta en titt på vad för temperaturer du har och vad skillnaden blir. Det kan ju hända att du har jättebra chassikylnining med bara din normala chassifläkt på 5V.

Inga av dessa modifieringar är speciellt svåra att göra, ibland kan saker och ting vara inkompatibla (typ dit grafikkort med en viss sorts grafikkortskylare). Men om du använder dig av kända märken osv så finns sådana inkompabilitetsproblem dokumenterade på siter likt dessa.

Lycka till

Av Da MusH
Citat:

Ursprungligen inskrivet av meistah
cpu temperaturen kan inte komma under rumstemperaturen om de inte är vattenkylning

Den kan nog inte komma under rumstemp ens med vattenkylning (förutsatt att kylaren är i rummet också).

Cpu:n var ju 35-grader i detta fallet och det är förhoppningsvis högre än vad jag har i rummet.

Av Da MusH

Skumma temperaturer.

Har nyligen gjort en mindre uppdatering av datorn (cpu, mobo, minne). Såvitt jag förstår det så ska cpu-temperaturer läsas av från den inbyggda 'thermistorn' i cpu:n på mitt mobo (abit is7-e), så den tempen borde vara hyffsat korrekt.

Det skumma är att jag i många fall (ej efter långa full load situationer) har en högre chassitemp än cputemp. Då kör jag fortfarande med intels boxade cpukylning (ska bytas till zalman cnps7000B-Cu strax). Normalt när jag sitter i windows så har jag runt 35 grader cputemp och 37-38 chassitemp.

Jag funderar på om det kanske är chassithermistorn som sitter på något anorlunda ställe i chassit på mitt moderkort, är det någon som vet vart den sitter? Dessutom har jag en tredje temperatur i motherboard monitor, som heter Power/AUX. Denna är lägre än cpu- och chassitempen. Kan nätagget rapportera temp genom 20-pinskontakten eller?

Chassitempen borde vara lite lägre tycker man. Jag har ingen insugfläkt (än? men en ordentlig 120mm ut tillsammans med bra designad låda och sladdar som inte hindrar flödet. Men jag misstänker som sagt var att thermistorn sitter på något skummt ställe, där det kanske är en heatspot just nu. Detta vore ju bra att åtgärda.

Av Da MusH

Spelen hackar aningen mindre i början (när alla texturer laddas in osv), men knappt under spelandets gång. Sen märker man stor skillnad när man hoppar ur spelen eller alt+tab:ar ut. Då swappas det betydligt mycket mindre på hårdisken.