Inlägg

Inlägg som issue har skrivit i forumet
Av issue

nu är det kokta fläsket stekt

Av issue

efter att ha blivit erbjuden 4.82% ränta hos LF och sen sagt att jag har bättre erbjudanden på andra håll så kontrade dom med.... 4.75% !!!!! fortfarande sämre än deras snittränta..

nej ni LF, hej då

Ska ge lokala Föreningssparbanken ett försök, men troligast är ju att det blir 4.62% på SBAB.

Av issue

Jag har meddelat min bank att jag är besviken på att jag inte ens fick deras snittränta
Vi får väl se om de återkommer, annars blir det ett byte till SBAB, 4.62%, det verkar ju vara det lägsta jag kan få eftersom jag är en dålig kund som inte har mycket lån eller köper bankernas dyra fonder.

Av issue

Tack för alla svar, jag misstänker ju även jag att mitt lån "är för lågt" för att de ska bry sig. Men samtidigt är det ju stadiga och "enkla" pengar in för banken månad efter månad.

Jag tänker att LF har gjort sitt, efter samtalet med dem så sa de att jag skulle återkomma om jag fick ett bättre bud hos annan bank så skulle det se vad de kunde göra.
Men jag tänker att jag byter bank för bolån iaf.
För rent krasst, vad har en annans bank erbjudande med vad LF kan ge? Antingen kan de ge mig mer än 1.12 eller inte. Jag förstår ju själv att de vill ge mig så dåligt erbjudande som möjligt men ändå behålla mig som kund. men det tänker jag inte uppmuntra.

Jag har gjort några såna här preliminära uträkningar på olika ställen där jag får:
4.62% - SBAB
4.64% - Skandia
4.74 - Stabelo
4.82 - LF (efter att ha begärt amorteringsunderlag)

dom där 0.2 punkterna motsvarar 2 750kr per år, det tycker iaf jag är värt att byta bolånebank för

Har även kontaktat mitt lokala kontor hos Föreningssparbanken, så få väl de försöka ragga över mig om de vill.

Av issue

Så, vad är det som gör att man får bra ränterabatt?

Jag har LF som bank, där har jag mitt bolån på 1 375 000kr, mitt lönekonto, hemförsäkring, samt så sparar jag den obligatoriska femhundringen för att vara guldkund.
Min bostad är värderad till ca 2 750 000, så jag är belånad till ca 50%. Lön ligger jag mellan 51-60k brutto varje månad. Ensamstående utan barn.

Jag begärde att få mitt amorteringsunderlag och blev då uppringd.
De kan ge mig 1.12 punkter i ränterabatt, med dagens listränta skulle det ge mig en ränta på 4.82%. Deras snittränta är 4.69%.

Jag tycker ju att jag är en bra (säker) kund, men med tanke på att jag inte ens kommer ner till deras snittränta så kan jag ju inte vara en så bra kund.

Så vad är det som gör att man får de bra rabatterna?

Av issue
Skrivet av dlq84:

Det är 2024 nu, inte 1995. Kollar man i forumet så har folk massvis med olika problem med Windows.

fan va bra att det är 2024 nu, nämn en linux dist som är plug'n'play med min Lenovo x1 yoga 4th gen där mitt 4g kort fungerar out of the box och där kärnan inte kompileras om vid varje uppdatering och där ljudet inte mystiskt försvinner och inte går att få tillbaka förutom vid omstart så installerar jag den under helgen så får vi se.
ser framför mig hur många timmar jag måste lägga för att få SSTP klient att fungera för att kunna jobba
jag har inte testat linux sen 2022 men då var det då rakt inte enkelt och skapade extremt mycket huvudvärk, var en befrielse att gå till win11 där allt bara fungerar.

edit... eller fan, kanske inte i helgen, vet inte vart jag har mitt usbminne men under april iaf. och nu ska vi inte spåra för mycket... du kan PMa mig vilken dist jag ska köra

Av issue
Skrivet av Airikr:

Nu är jag extra glad över att jag bytte till Linux för många år sen.

Använder endast Windows 10 för spel, och tack vare Valve, är det väldigt sällan jag växlar över till Windows för att spela något. Synd bara att EA tror att alla deras spelare kör Windows och dödade stödet för Linux för Battlefield V och Battlefield 2042 (även om det sistnämnda alltid har varit borked) i och med bytet till EA anticheat. Det finns liksom skäl till varför EA har blivit utsedd till världens sämsta spelföretag flera gånger om, och de verkar inte göra något åt det heller...

Vad menar du?
Menar du att du kör ett snart tio år gammalt Linux operativ som fortfarande får uppdateringar och dessutom gratis? Annars förstår jag inte varför du är glad över bytet när det kommer till denna nyhet.

Av issue

riktigt taggad på detta spel!

Av issue
Skrivet av Kalium:

Har också haft refunder sen ett tag tillbaka och varit supernöjd. Sedan Januari 2023 har jag fått in ca 3600kr i cashback.

Just nu står valet mellan Everydaycard och Amex Blue. Fördelen med Everydaycard är ju att det inte är Amex, funkar helt enkelt på fler ställen. Nackdelen är att Everydaycard skulle ge mig aningen mindre total cashback än Amex Blue. Jag måste kolla igenom var jag brukar handla och om dom ställena tar Amex. Har ju ändå ett Nordea debitkort som jag kan ha som backup i värsta fall om inte Amex skulle funka.

En sak att tänka på gällande Amex Blue... De betalar ut cashback en gång per år genom att dra av det på fakturan.. om du skulle säga upp kortet INNAN den årliga utbetalningen så brinner cashbacken inne om jag tolkar deras vilkor rätt.

Av issue
Skrivet av Choffe:

Samma ställe som påstår att 50% av inköpsställena inte tar Amex (min egen känsla och därmed anekdotiska bevisföring är att det inte stämmer, men beror såklart på var man handlar) har även en hyfsad lista över vilka ställen som tar och inte tar Amex: https://kreditkortguiden.se/var-funkar-amex/

Som referens har jag Januari-Mars i år haft ca. 80% av min spend på Amex, men då har det varit mycket resor som betalats, både privat och för jobb. Större summor jag betalat med Mastercard under den perioden är Friskis-årskort och Hemnet-annons.

Upp till var och en såklart, men den här "Amex funkar inte" är i min mening oerhört uppblåst och förs främst vidare av människor som aldrig själva haft Amex.

jag kommer göra ett större inköp från bygghemma eller byggmax snart då det ska byggas nya altaner, inget av dessa ställen verkade ta Amex när jag klickade mig igenom, redan där blev det ju meh....

Av issue
Skrivet av DavidtheDoom:

101 kr i maximal cashback och då bara få 2.5% ränta (som är rätt kasst i dagens mått) känns inte som någon USP egentligen. (Det går att få 4-4.2% effektiv ränta på rörligt sparkonto idag utan större bekymmer).

När du skriver "Valv" så menar du egentligen sparkonton med bundet sparande?

absolut, det är ju inte bäst på något sätt, men det lät väldigt smidigt, för annars blir det ju att ha sparpengar "där borta".. sen har jag ett kort för cashback.. sen ett annat kort (revolut) för att handla utomlands..

Av issue

Nu hamnar jag offtopic eftersom detta inte är ett kreditkort... men fan, undra om jag inte gillar Rocker av det jag läser...
Visst, Rocker Premium kostar 99kr/mån.. man kan max få 200kr i månaden i cashback (behöver handla för 4000, vilket inte är ett problem).

med detta då så får man upp till 2.5% ränta på vanliga sparkontot, sen har dom "valv" med högre ränta.
är pengarna slut när ett köp ska göras eller inte räcker till (man måste ju föra över pengar till kortet) så dras pengar automagiskt från sparkontot.
inget valutapåslag eller uttagsavgift.

jag tycker det låter vettigt, speciellt med tanke på att jag utan problem kommer maxa deras cashback och då få betalt 101kr per månad för att använda kortet.. måste bara läsa villkoren

EDIT: blev en snabb edit efter att ha skummat igenom deras vilkor.. för att få ut max cashback så betalas den ut till det dom kallar Buffert/Extra, dvs kontokredit.. om du inte nyttjar kontokredit så betalas endast en fjärdedel ut.. dvs i mitt fall skulle det bli 50kr och då skulle kortet isf kosta 49kr/mån, utan ytterliggare cashback.. det går bort

Av issue
Skrivet av Choffe:

Jag är ett starkt Amex-fan, men kör med SAS-produkterna. Amex går prima på hotell, flyg, tåg etc, och på de allra flesta restauranger och butiker. Bor dock i Stockholm för närvarande, och här tar fler ställen det än på diverse småorter. Så det bästa skulle jag väl säga är att söka både Amex Blue och Norwegian, och ha Norwegian eller annat Visa/Mastercard som backup-kort när Amex inte accepteras!

Enligt kreditkortguiden.se
"Omkring 50 % av alla inköpsställen i Sverige beräknas ta American Express".

tror nog att Amex går bort för min del.

Av issue
Skrivet av Choffe:

Bank Norwegian - 0,5% cashback upp till 100k SEK spend. Ingen årsavgift.
Amex Blue Cashback - 1,25% cashback, årsavgift 420 SEK. Så du behöver spendera ca. 4700 kr/mån för att gå plus på Amex Blue Cashback jämfört med Bank Norwegian.

Sen finns väl diverse bensinkort, men där är ofta cashbacken bara på just den macken etc.

Skrivet av glemmy:

Skulle säga att Norwegian är bra, ger 0,5% cashback och har fria uttag i bankomat i utlandet.

Morrow Bank, fd Komplett ger också 0,5% eller 1% på köp över 20000 och 4% hos Komplett.
Men det ser inte ut som att det går att ansöka just nu.

Shell Mastercard är ett annat alternativ som skrivits om i tråden innan.

Tackar, ska kolla upp detta!
Skaffade Refunder Pay januari 2022 och har fram tills nu fått 5449kr i cashback.

Att göra av med mer än 4700kr/mån är ju det minsta problemet 🤣
Men hur fan är Amex? Tycker man ser en lapp här p där om att butiker/restauranger inte tar emot det.

Av issue

Fick nyss mail om att Refunder Pay som jag använder läggs ner den 9e juni.

Nu är det så att jag gillar att handla med kreditkort och jag gillar cashbacken, vilka vettiga alternativ finns?

Av issue

Min jobbmobil är med mig överallt hela tiden. Har inte haft en privat mobil eller privat nummer på 13 år.
Jag är fine med att kunna bli kontaktad 24/7, arbetsgivaren är fine med att jag använder den privat.

Av issue

känns som att liggande borde vara ett alternativ då jag tror väldigt många har en sådana hållning i stolen

Själv kör jag på en sån där "knästol" hemma, den är inte bekväm (men bra för ryggen) vilket gör att jag står ofta, vilket också är bra för ryggen. win-win

Av issue
Skrivet av Pelegrino:

Vad menar du? Har använt chrome i flera år och har inget intresse av safari.

Alla webbläsare på iOS har bara varit rebrandade Safaris men någon annan funktion här och där eller annorlunda ui. Men alla bygger på samma webbläsarmotor som Safari använder (WebKit).
Iom iOS 17.4 så kommer nu webbläsare i EU faktiskt kunna köra sin egna motor, så snart får du en riktig Chrome

Av issue
Skrivet av RaXha:

Jämförelsen faller där eftersom Valve mig veterligen helt och hållet använder sin egen infrastruktur för att distribuera Steam och spelen som säljs där via sina egna servrar, de använder inte Microsoft infrastruktur för detta. Att jämföra en app som laddas ner direkt från utvecklarens egen server (t.ex. Steam), med en som t.ex. distribueras via en appbutik (som t.ex. spelen/apparna som säljs på Steam, App Store eller Google Play), blir lite skevt. I det senare fallet får ju företaget som tillhandahåller marknadsplatsen stå för notan för servrar, bandbredd, personalkostnader för att underhålla alltihop osv, något som blir en ren förlust vad gäller gratisappar.

I fallet med iOS finns det (än så länge) bara ett "OK" sätt att installera appar på, dvs via Apple App Store, där Apple står helt och hållet för serverinfrastruktur, hantering av butiken, bandbredd för installation och uppdatering av appar osv. Med tanke på Spotifys storlek, så går det troligen åt en ansenlig mängd bandbredd dagligen för att distribuera deras app, vilket Apple får ta notan för. Det är då inte helt orimligt att Apple vill ha en del av kakan (hur stor del lämnar jag därhän, det är en annan diskussion).

Så du menar att det är apple som tillhandahåller infrastrukturen för Spotifys musikstreaming?
Vet inte om du trollar eller har otur när du tänker

Och nej, fr.o.m iOS 17.4 (som jag installerade idag) så tillåts andra store butiker än apples egna (i EU). Men även här ska Apple ha en del av kakan.

Av issue
Skrivet av Bjirn:

Precis som när du vill sälja dina saker på Ica, det måste gå igenom Icas kassasystem, där de tar ut en vinstmarginal. Tycker du den är oskälig kan du vända dig till Axfood eller Coop.
iOS är inte enda sättet att nyttja Spotify, det går bra med valfri Android eller PC/MAC också.

De har ju tillochmed varit OK med att Spotify åker snålskjuts här, det enda de sagt är att inte gnida det i ansiktet på Apple genom att låta signup ske helt utanför Apples system, och vill de göra även den biten i Apples system får de betala samma avgift som gäller alla andra bolag som tjänat miljarder genom appstore.

Så då tycker du alltså att det vore helt okej att MS ska ha en del av alla intäkter som Steam har på Windows? Eller alla andra appar också som finns på Windows?