Inlägg

Inlägg som Caesar har skrivit i forumet
Av Caesar

Jag är väl antingen inte så kräsen eller så är det åldern, eller kanske avstånd till skärmen, men jag tycker 1440p 16:9 på 32'' är perfekt.

Av Caesar

Jag hade helt klart valt elektriker, men som tidigare nämnt så beror det ju på vad man vill göra.

Jobbar du ihop till egen behörighet så du kan starta en egen el-firma sen så tror jag knappast det är någon ekonomisk förlustaffär heller.
Dessutom många branscher där det är en bonus att ha bakgrund som elektriker, även om man sen lär sig programmering eller projektledning eller något annat.

Av Caesar

Brukar väl vara växelvis uppgraderingar. Men skärm byts nog mer sällan än grafikkort, så då blir det snarare successivt nyare grafikkort för att klara ny spel på befintlig skärm, tills dess att teknikutvecklingen på skärmar har tagit ett tillräckligt stort steg.

Av Caesar
Skrivet av Night Prowler:

Jag har tänkt ut en kompromiss under natten; ett mITX-kort i ett mATX-chassi. Men jag är lite osäker på om moderkortet räcker.

Får en M.2 NVMe SSD och eventuellt ett ljudkort plats på moderkortet?

Moderkort: https://www.inet.se/produkt/1903985/asus-rog-strix-b760-i-gam...

https://www.inet.se/produkt/4305438/crucial-p3-plus-m-2-nvme-...

Ljudkort: https://www.inet.se/produkt/6321014/asus-xonar-strix-raid-pro

Ljudkortet kommer behöva använda den PCI-E som du normalt vill ha till grafikkort, och väljer du ett "Gaming" så antar jag att du inte tänker köra på enbart processorns inbyggda grafik så då får inte ljudkortet plats.

Just att kunna ha ett separat ljudkort (+ grafikkort) har varit anledningen till att jag länge har kört mATX.

Av Caesar

Jag har använt NordVPN tidigare men kör nu Surfshark som jag tycker har varit bättre på alla sätt, men kan inte säg något om hur det står sig mot Mullvad.

Av Caesar

Intressant idé, men varför ett hemmabygge i ett chassi som verkligen känns anpassat för att få in ett grafikkort också?

Har du kollat på en "mini-pc" istället, typ ASUS NUC Pro, eller något liknande?
Jag har ju inte gjort någon jämförelse själv, men skulle jag ha behoven du beskriver så skulle jag börja där istället.
Om inte annat så för att få en låda med ca 10% av volymen på ett DAN A4 SFX.
Nu kanske du redan gjort den jämförelsen, men jag vart lite nyfiken...

Av Caesar

Jag minns särskilt en av de tidiga nischade onlinebutikerna som också hade en liten butik i en källarlokal nära Odenplan i Stockholm. Tror den hette Kylning.se eller nåt liknande.
Köpte mitt älskade LianLi alu full-tower där för att få plats med härket till hemmabyggd vattenkylning som jag höll på med på den tiden

Av Caesar
Skrivet av Bruthic:

Ärligt talat har jag i princip noll koll på moderkort. Valde ASUS enbart för att min router är ASUS. Vet inte ens vad man ska börja att kolla på, bortsett från mängden M."-platser och så vidare. Tar jättegärna emot tips där. Ser att alla som rekommenderats i tråden har B650M-chip, är det det hetaste inom denna budget?

Chippet är B650, M-tillägget kör de flesta (men inte alla) korttillverkare för att markera att det är ett mATX-kort.
Kortfattat så är B650 standardkretsen och det är nog helt rätt för dig, men det finns även budgetkretsen A620 och premiumkretsen X670. Om du har tid och är intresserad så gjorde Swec en guide strax före nyår, men annars är nog approachen att leta efter B650 och sen se vilka kortplatser och uttag du behöver helt OK.

https://www.sweclockers.com/artikel/37857-guide-navigera-ratt...

Av Caesar
Skrivet av Bruthic:

Hej!

Jag spelar mest CPU-krävande spel. Tänk Path of Exile, EVE Online, League of Legends och Age of Empires III DE. Framtiden bär på Path of Exile 2 och eventuellt ett LOL-MMO om det nu är på gång.

Jag känner att det är dags att byta upp sig från laptop till en välventilerad stationär dator. Nuvarande specs är en laptop med i7-9750H med GTX 1650 4GB. Vill mest ha smooth gameplay, särskilt Path of Exile drabbas av extrema stutters när mycket händer samtidigt.

Min skärm är 1440p och 70 Hz och den verkar bara ha FreeSync. Jag kanske uppgraderar till en 144Hz om datorn klarar det, men det är inget jag känner är ett stort behov. Kommer dock till en extra skärm framöver så att jag kan ha Twitch/Firefox/andra instanser av EVE/discord etc i den andra rutan. Det är inget laptopen orkar med i dagsläget.

Jag vill gärna ha ITX, men känner att det är väldigt mycket dyrare än mATX. Bryr mig inte om RGB eller att se innehållet i datorn. Budget håller sig gärna under 20000 kr. Då alla mina spel är väldigt CPU-tunga känns det rätt att köpa det bästa (7800X3D), men jag har ingen aning om vilket grafikkort jag ska välja. Har smygit runt på Köpråd i en vecka eller två, och nyligen pratade alla om att vänta tills Nvidias 4000-serien prissänks efter att Super-serien lanseras, men jag har inte sett några stora prisjusteringar ännu?

Här är min nuvarande byggidé. Chassit (dock i vitt) och CPU är det enda som är spikat, kan ni optimera och rekommendera en GPU? Hur många och vilka chassifläktar ska jag komplettera med?

https://komponentkoll.se/bild/Tiyxx.png

Kul att det ännu finns några fler som uppskattar mATX!

Jag har för nuvarande ett Corsair Carbide Air 240 med ett gammalt Intel X99-system och ett Vega56, och skulle väl behöva uppgradera det mesta av innehållet egentligen, men chassit är jag väldigt nöjd med även om det begränsar valet av nya komponenter en del.

För mina behov lutar det nog åt en 7600-CPU för tillfället, men med möjlighet att byta upp mig till 7800X3D eller liknande när de börjar dyka upp begagnade från folk som vill ha det senaste.

Moderkort är nog det jag har haft svårast att hitta, eftersom det finns så vansinnigt många varianter med väldigt små skillnader.
Just nu lutar det åt MSI MAG B650M Mortar WIFI, men det vore väldigt intressant att höra vad du har kollat efter utöver det som du nämnt tidigare här i tråden.

Av Caesar
Skrivet av r80x:

Jag har sedan länge kört ett par Sony WH-1000MX4 (bluetooth)som jag använder till dator och mobil. Dock så använder jag oftast sladd till datorn på grund av latensproblem. Det kan jag tänka mig är en av de grejerna som är bäst med Astro A50 X. Bra ljud och bra latens. Men ljudet på Sony lurarna är riktigt bra. Speciellt med korrigering, Sonarworks (kör jag på PC) eller Wavelet (kör jag på Android).

Jo, jag kör också ett par bluetooth (Bose NC700) när jag vill ha musik, trådlöst och stänga ute ljud från omgivningen, men de blir väldigt varma efter ett par timmar, och till spel byter jag ofta till mina ca 10år gamla Skullcandy Plyr1. Även om ljudet är bättre med Bose så är Skullcandy skönare, har fällbar mic och jag tycker de ger bättre spatialt ljud (3D-uppfattning).

Det är väl just för att ersätta Skullcandy som jag spanat på t.ex. Astro A50, och om de går ner till runt 2800kr på rea så blir det nog ett köp ändå. Annars har jag provat lite andra märken i butik men inte hittat nåt som känns helt rätt i den här prisklassen.

Av Caesar
Skrivet av r80x:

Förstår din point men jag tycker ändå att min frågeställning är relevant. Jag ser inte hur de kan anse att nästan 5k är ok för ett par trådlösa grunkor med medioker mic. Dom använder samma Pro-G element som de använt tidigare.
Missförstå mig inte, jag anser inte att det är en dålig produkt däremot anser jag att priset är för högt.

Jo, de är ju helt enkelt för dyra, men jag tycker det känns som att de här märkena alltid lanserar saker till ~40% överpris bara så de fortfarande kan gå med vinst trots att stora volymer sen säljs på diverse reor.

Men det vore mycket mer intressant att se lite diskussion om faktisk ljudkvalité jämfört med andra produkter som också är trådlösa headset med fällbar mic. Det närmsta i den här tråden verkar vara några lösa kommentarer om nåt från Steelseries och Audeze Maxwell, men åsikterna här på forumet om t.ex. Audeze känns ju minst lika splittrade: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1686254-audeze-maxwell...

Av Caesar
Skrivet av r80x:

Förstår inte riktigt vad det är som rättfärdigar ett pris som närmar sig 5000 spänn.

Alltså helt ärligt, du får ett par riktigt bra Beyerdynamic, en bra stormembrans mikrofon med stativ och ett ljudkort för samma pris!

Jag har haft en del grejer från både astro och logitech och inget av det skulle jag kalla bra rent ljudmässigt. Det dom är bra på är att skapa headsets formade som batmobilen i olika färger och sen köra en klassik discokurva med ändlös bas.

Jag förstår verkligen inte varför det hela tiden kommer förslag på trådade hörlurar och fasta mikrofoner som att det skulle vara ett bättre system än ett trådlöst headset.

I mitt fall vill jag ha ett system där jag kan ha tillräcklig bra ljud när jag spelar och pratar med folk, men samtidigt kan gå ut i köket och fortsatt vara med i diskussionen när jag fyller på kaffekoppen.

För mig gör det att ett trådlöst headset, med fällbar mic som mutar när man fäller upp den och slår på micen igen när armen är nedfälld igen, är det hittills enda vettiga alternativet.
Om ett par trådade hörlurar har bättre ljudkvalitet är det helt irrelevant, eftersom ljudkvalitén blir noll när jag är i köket och hörlurarna ligger kvar på skrivbordet.

Av Caesar

EVE tar ju lite tid, så det kanske inte blir så mycket annat

Av Caesar

Ser fram emot lite reviews. Nån som har sett om det kommit ut några redan?

Var ganska nära att köpa förra generationens A50, så om de här är bra kanske det blir ett köp nu...

Av Caesar
Skrivet av Johan654:

Man måste vara inloggad för att se priserna i julkalendern. Medlemspriset på Asus nätagget är 1 490 kr

Asus Strix Aura är ATX 3.0 kompatibel medan Seasonic Prime GX inte är det (om man nu tycker det är viktigt).
Dock skulle jag aldrig köpa ett nätagg som har rgb så där går Asus nätagget bort direkt

Jag får 2490:- för Seasonic-agget även som inloggad och verifierad.
Nån som har någon aning om vad som är fel?

Av Caesar

Jag drar mig ur, känns som att både Hassel och Z0egas ligger högre med sina förslag på paket.

Av Caesar

Moderkort 600 + frakt

Av Caesar

Intresserad av moderkortet.
500kr + frakt?

Kan även ta CPU och/eller Corsair minnen, om priset är rätt och du föredrar paketpris.

Av Caesar

Har sett en hel del folk på Twitch som är helt nya eller sugna på att komma tillbaka efter att kollat den här:

Den är ju galet lång så har inte ens vågat börja själv än, men jag har hört bra saker.

Av Caesar

Blev dags att till slut uppgradera efter nästan 20 år.
Var ett vettigt erbjudande på prime days tyckte jag.