Inlägg

Inlägg som tellus82 har skrivit i forumet
Av tellus82

Har försökt hitta någon info om det krävs lokal tillgång till HW eller om det räcker med remote access för att nyttja dessa exploits men det var inte helt enkelt att hitta, någon annan som hittat mer info? Har bara hittat att det faktiskt krävs fysisk tillgång för att kunna köra exploits nämnda.

Agesa 1.2.0.B som "krävs" för 5k serien rullar som kattskit på mitt Unify naturligtvis... 1.2.0.A lirar finfint...

Av tellus82
Av tellus82

Här ser ni en jämförelse mellan CS1 och CS2, i ettan beter sig spelet som en sim borde, det blir cpu bundet (på en kärna), gpu går till och med ner i lågenergiläge... I CS2 ligger man mot max gpu, jag har sett cpu nå uppåt 30% och som synes på bilden här så är det inte i närheten av 30 i detta läget...

Nu satte jag CS1 till max alla inställningar, CS2 nedställt på en rad inställningar (Fog, shadows, DOF, level of detail osv osv) och 2560x1600 var enda upplösningen jag kunde matcha mellan dom.

CS2 är i dagsläget ett trasigt spel och det blir förbannat uppenbart när man jämför med CS1, även om nu CS1 bara nyttjar en kärna så rullar det på stadigare (stabil låg fps) och ser snyggare ut medans de nyttjar en ~tiondel så mycket gpu...

Edit: Som en rolig jämförelse kan vi ta in Anno 1800 i ett rätt långt gånget spel, allt maxat i 3840x1600

Av tellus82
Skrivet av Mr Mr:

Om du har någon källa på detta, så får du gärna länka!
Eller är det du själv som hunnit spela en stad till 300k på två olika riggar?

Redan vid 5k invånare så landar jag på 25-30fps med en rad inställningar avslagna eller sänkta samt detail level very low, tydligen är det en bekräftad bugg i spelet vid släpp som man visste om långt innan släpp med allt annat än very low på level of detail. Trots den låga fps'en så är min gpu användning ändå 95-99% vilket pekar på något riktigt konstigt i en sim.

Antingen så görs gpgpu beräkningar eller så har spelet/motorn någon form av variabel kvalitetsinställning som hela tiden siktar på 30fps men som funkar riktigt dåligt, eller så är det fullt av buggar och bristande optimeringar...

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Varsogod. Nu har jag bara spelat earlygame så har inte någon megastad. Det lär definitivt bli sämre. Men i CS1 så är det precis likadant att när staden blir stor så blir allting segt oavsett FPS.
3440x1440p

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Dold text

Depth of field tog mig från 22FPS i main menu till 120. Och ingame från 20-25 till 60+ på bara en inställning.

Om du rapporterar 60-100fps är det på en helt tom liten karta? Har extremt svårt att tro dig annars, hoppas att du inte rapporterar 120 i menyn som nåt argument om prestanda i spelet...

Av tellus82
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nu sitter jag med ett 3080TI så inte alls något budgetkort. Men jag får iaf 60-100fps med medium/high i 1440p.

Nu är jag hemskt nyfiken vid vilken upplösning och med vilka inställningar mer precist?

Av tellus82
Skrivet av Knashatt:

Mest för information: Du "använder" inte motion blur vid filminspelning vid 25/30 bilder per sekund... Det skapas automatiskt av rörelseoskärpan.
Vid datorrendrering/3d-grafik till film så skapar så klart mjukvaran simulerad rörelseoskärpa/motion blur.

Själva diskussion blir lite svår för många att förstå detta med 25/30 bilder per sekund och film. Många missar att film som är inspelad med tex 50/60 bilder per sekund (och spelar upp med 50/60 bilder per sekund) är mycket mer behagligare än film inspelad med 25/30 bilder per sekund.
Därför så tror en del att det räcker med 25/30 bilder per sekund i spel eftersom all normal film visas på detta idag.

Jo men det är ett aktivt val, de kan faktiskt spela in helt utan oskärpa men det blir då extremt ryckiga rörelser, de väljer att applicera oskärpa genom en längre slutartid som skapar just motion blur, motion blur i spel skapades för att efterlikna denna effekt delvis.

Av tellus82

För att förtydliga lite vad jag menar med "extrem motionblur" i film så kommer tre bilder, detta kommer från En rätt ny film i 4k Bluray, de första två bilderna är skådisar som inte rör sig, bild tre är skådisar som rör sig förbi kameran. Om man inte visste att det var Cruise & Atwell skulle man enkelt se det i bild nummer tre?

Av tellus82
Skrivet av Kyathab:

Typ denna snutt.
Jag antar att du inte upplever att det hackar när du kollar på film/TV? Som han nämner är standarden 24Hz alltså lägre än 30 FPS.

Liten, liten detalj, du kan inte jämföra film/tv med renderade spel av fler anledningar, den första och mest uppenbara är att du har ingen input lag på film från din input då du ej har input i film/tv. Det andra är att i film/tv så används extrema mängder motion blur vid hastiga rörelser för att minska upplevelsen av hackande rörelser som annars uppstår pga den låga bildfrekvensen. Det tredje är att moderna filmvisare har frame interpolation för att minimera hackandet av 23,976fps, det motverkar dock inte den extrema motionblur som används i film/tv.

Du kan jämföra med mobiler exempelvis, varför tror du touch och bildskärmar där har gått upp till 120Hz? Om ingen ser skillnad från 30 och upp så borde 30 räcka där då?

Av tellus82

För den som påstår att 30fps är silky smooth så är de välkomna att testa detta spel, det är så silky smooth att man på riktigt får huvudvärk trots g-sync ultimate ner till 1fps... Har lirat en hel del nu (mestadels pga att jag betalat för det...)
Prestandan är så dålig att du i större städer landar under 30fps när du på en tom startkarta ligger ~50. Det är mer eller mindre en halvering av FPS när du spelat ett tag, nu kanske någon tror att det går över till att bli CPU begränsat i det senare stadiet och det är därför det droppar än mer, men nej, det fortsätter vara GPU begränsat

Edit: Ärligt talat så börjar jag undra om de använder gpu för någon simulering annat än rendering?

Av tellus82

Visst är olika city builders tunga rent generellt men de brukar primärt inte vara gpu bundna utan cpu bundna, so far i detta så är jag gpu bunden vilket är lite halvmärkligt i en sim, eller rent av jävligt märkligt... Jag misstänker att det finns en hel del prestanda att inhämta i form av optimering här, att lägga till FSR2/3 och eller DLSS skulle göra en hel del men det är mer ett plåster.

Paradox har gjort något galet med rendering i detta spel helt klart.

Av tellus82

Älskade ettan men tvåan är klart släppt för tidigt, de har stora problem med mipmaps och ändring av zoomnivåer, enbart detta torde vara ganska lätt att fånga som bug innan släpp, sen har de alltså implementerat FSR1, vilket är smått förbryllande att de tagit sig besväret att göra när det är lika svårt/besvärligt att göra som att lägga till FSR2/3 och DLSS. SMAA verkar skapligt trasigt det med med i stort obefintlig AA oavsett inställning. Just detta kan såklart vara en kombo av att nVidia behöver uppdatera en drivare.

Sen stötte jag på en rad spelmekanik buggar på 40 minuters spelande, ett av dom är bulldozer verktyget som inte kan ta bort viss lågspänningsledning.

Spelet är rätt uppenbart i ett väldigt opolerat stadie, jag skulle säga sen beta om jag är snäll. Sen ska vi inte tala om prestandan som är rent skrattretande, i default för min setup så landade jag på 17fps, hur det kan vara default har jag lite svårt att se, efter avstängd DOF, motion blur och volumetrics så landar jag på 40-50fps, med volumetrics igång ligger det på 37-45.

Just DOF och blur verkar vara extremt tunga mot vad de borde vara.

Av tellus82

De som inhandlat antingen ett Intel Arc A770 eller A750 och hoppas på teknisk support från Bethesda lär dock bli besviken.

Varför skulle Bethesda tillhandahålla teknisk support för Intels Arc kort?

Vad som kan te sig märkligt med just minimumkraven från Bethesda är att Intel Arc A770 generellt sett har bättre prestanda än både AMD Radeon RX 5700 och Nvidia Geforce GTX 1070 Ti i många andra speltitlar. Sannolikt handlar det krasst sett om ett ointresse från Bethesdas sida att lägga ned tid på att optimera för Intels arkitektur, då de i dagsläget är den betydligt mindre av tre aktörer.

Vad har prestanda med kompatibilitet att göra?

Alltså man kan väl gnälla på mycket saker men här har man väl ändå hamnat lite snett va?

Av tellus82
Skrivet av Rixxz:

Vad är inte sanninsenligt? Fantastiskt mycket högre GPU-last än Oblivion, absolut, men processormässigt, inte riktigt på samma nivå va?

Ja, och det är tråkigt.

Av vilken anledning skulle det bli pass mycket mer tungdrivet? Som sagt gjordes liknande grejjer under tidigt 2000-tal och t.om sent 1990-tal, skitsnack att det har med systemresurser att göra.

GTA 4 från 2008 har en ungefär lika stor värld som en instans i Starfield, avancerad fordonsfysik, mesh-deformering, en massa dynamiska objekt och betydligt mer avancerade NPCer plus en massa annat, omöjligt? Tydligen.

Jag snackar om deras rekommenderade systemkrav, i7 6800K + RTX 2080.

Heter din farsa Jensen Huang? 8800GTS fanns inte på marknaden är Oblivion släpptes.

Rätt mycket hittepå från din sida här inklusive rekommenderad spec.

Din uppfattning av skala och mängd föremål och interaktivitet lämnar en del att önska.

Av tellus82
Skrivet av Rixxz:

Så varför ska ett spel som faktiskt inte har direkt jättemycket mer fysikberäkningar än vad Oblivion hade 2006, och där det mesta faktiskt funkar på typ samma sätt, instanser, laddskärmar, laddskärmar, laddskärmar, i en tidsålder där det bästa var typ en Core 2 Duo E6700 och ett 6800GT, flyta som skräp? Varför kräver det så mycket av processorn, vad gör det egentligen? Och varför ljuger Bethesda med sina systemrekommendationer?

Fast nu påstår du en del saker som inte är ens lite sanningsenliga men det kanske är mest en medveten överdrift, du missade min poäng helt, om du jämför starfield mot andra av nutidens spel och då tar med i beräkningen att det har mycket mer fysik i motorn än vad som är vanligt idag så kommer det per automatik också bli mer tungdrivet än de som faktiskt saknar fysik. Du kan inte ha kakan kvar och äta den och sälja den samtidigt.

De hade säkert kunnat skippa mer och mer av loadscreens/instanser men det hade säkerligen orsakat än mer hårresande prestandakrav, någonstans får man välja väg att gå, vill du ha mycket Ai och fysik eller vill du skippa instanser.

Kan saker optimeras mer, ja säkert, kan man trolla, nej. Sen kan man fundera lite på vilken typ av prestanda man förväntar sig när man går på min spec krav eller under min spec krav för ett spel...

Av tellus82
Skrivet av Rixxz:

Det var FarCry, Half-Life 2, FEAR och Oblivion också. Man hade hoppats att något hänt på 20+ år, men tydligen inte alltså?

Så du ser ingen skillnad mellan de spelen och starfield? Min poäng var att ska man jämföra spel så kan det vara bra och jämföra rättvist, det finns drösvis av titlar idag som har precis noll fysik, att de rullar på bra utan större krav på cpu prestanda är kanske inte helt förvånande.
Att du vill hålla fast vid att det ser ut att vara från 2016 säger kanske en del om din uppfattning av spelet snarare än spelet i sig.

Av tellus82
Skrivet av Rixxz:

Majoriteten av kritiken jag läst kommer från folk som har hårdvara i närheten av Bethesdas "Rekommenderade" systemkrav och får drops ner till typ 20FPS i 1080p samtidigt som titeln inte borde vara särskilt avancerad, allt är instansierat, det ser dessutom ut att vara från 2016 och ett system med typ en 6700K + 1070 borde kunna driva det utan problem. Så är inte fallet, så vad exakt är det som kräver så mycket resurser?

Nja, att det ser ut att vara från 2016 är att ta i, dessutom är det rätt fullt av fysik vilket väldigt många titlar idag inte är, det lägger en hel del press på processorer och minnesprestanda, vilket också kan vara lite mer känsligt än vanligt på instabil OC. Bitvis är det faktiskt riktigt snyggt även om det på vissa ställen kan vara väl avskalat men där pratar vi heller inte 20fps...

Av tellus82

Hitintills efter rätt många timmar så är det helt krashfritt, finns precis hur mycket som helst att göra i spelet och det rullar på rätt bra tycker jag ändå, kör utan moddar med inbyggda FSR bara, vet inte riktigt varför så många har varit så negativa till FSR då det i detta fallet är väldigt väl implementerat och kommer bli rätt svårt att se skillnad på mot DLSS ärligt talat.

Helt klart ett av de bättre spelen som släppts i år och kan absolut rekommendera det.

Av tellus82
Skrivet av Arghuleh:

Kul, vad blir det för fläktstyrning då?

Kör med Argus Monitor, köpte det för rätt länge sedan, har galet bra funktioner för fläktstyrning efter valfri temp/s

Av tellus82

Custom Loop

Har å nyo hoppat på custom loop efter att fått tag i lite mer grejer, som tillskott kom det en till 360 rad i toppen, en EKWB Quantum Surface P360M samt gpu block Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Silver Special Edition. Nedan följer det ursprungliga inläggen sen tidigare.

Då är det dags & bita i det goda sura äpplet/få tummen ur & slänga ihop en custom loop i speldatorn, alltså vattenkylning på riktigt!

De flesta bilder tas med en billig telefon och under mindre optimala ljusförhållanden så det får ni ta för vad det är helt enkelt

De grejer som kommer monteras till en början är som följer:

Alphacool NexXxoS ST25 Full Copper 360mm

https://i.imgur.com/cJ0o6lp.jpg

Tunn och smal radiator som är tänkt att få plats i sidan på mitt O11-D från Lian Li, detta då jag inte kommer få plats med 2st 360mm radiatorer på annat sätt, varför beror på nästa del.

EK-Quantum Reflection PC-O11D D5 PWM D-RGB - Plexi

https://i.imgur.com/g7JooGT.jpg

En Distroplate med D5 pump tänkt att sitta i fronten på chassiet, då denna är rätt rejäl, alltså stor och framförallt djup/tjock så kan man inte få plats med en 360mm rad i botten på lådan, i toppen går det då du kan vända den övre radiatorn med anslutningarna bakåt i chassiet så de slipper konkurrera med pci slottarna som den nedre skulle behöva.
Det går såklart att montera en 240mm i botten fortfarande om det skulle visa sig att 2st 360mm inte räcker till men jag kommer börja med en 360mm för att sedan montera en till i taket på chassiet när GPU blocket väl anländer, vilket kommer dröja, länge.

EK-Quantum Velocity D-RGB - AMD Ryzen Edition

https://i.imgur.com/3ZUGqWI.jpg

CPU blocket, speciellt anpassat för chiplet design hos AM4

EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Special Edition
GPU blocket som kommer att dyka upp någon gång framöver, det kommer ta ett tag dock.

Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 360mm radiator V.2
Den övre radiatorn som jag tänkt skaffa när GPU blocket börjar dyka in.

Detta kommer sedan till en början slangas ihop med EK ZMT Matte Black15,9/9,5mm, mjuk slang och EK's STC classic fittings, i vart fall till en början med test av allt. Planen är att gå över till 12mm kromade kopparrör vilket jag redan införskaffat en del grejer till men det sker troligen efter det att GPU blocket anlänt, av naturliga skäl så lär jag fixa lite HTC fittings istället till dom, har inte riktigt bestämt mig om jag kommer köra på EK Torque eller något annat. de får framtiden utvisa helt enkelt.

Besök galleriet här

Av tellus82

Detta är ett bra exempel på hur man som techtuber bör bete sig när det kommer till etik