Inlägg

Inlägg som tellus82 har skrivit i forumet
Av tellus82

Nu var senaste beta biosen installerad & uppe i 3733 1:1:1 igen med samma timings som tidigare, en del av firmware verkar utbytt så det är en variant av 1.0.0.3 nyare än AB då den "gamla" var AB versionen, har dock inte fått bekräftat av ASRock just vilken det är.

https://i.imgur.com/znWlR70.jpg8

Det sjuka är att nu gick bandbredd upp ett snäpp mot tidigare resultat så nu fick jag samma bandbredd vid cl16 som jag tidigare hade vid cl15, vet inte riktigt vad som blivit ändrat här.

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

Tack, hade ingen aning, RDC föreslår dock att jag ska slå av det trots att jag klickat i dual rank. Vilket jag inte gjort. Kanske skulle meddela det som en bugg?

Äldre artikel om det
https://www.eteknix.com/amd-reveals-agesa-1-0-0-6-ryzen-perfo...

Konsensus har varit att med DR tjänar man mest på BGS påslaget men för SR tappar man för mycket prestanda i spel jämfört vad man tjänar i andra applikationer som vill ha bandbredd, BGS kan spä på latenser men öka bandbredd mycket grovt förenklat, hur mycket varierar på DR/SR/antal minnen.

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

Det är gömt, använd sökfunktionen och skriv "swap" så dyket det upp. Bandbredden minskar dock med 10% om du stänger av det.

Angående spänningen, 1.4V och neråt verkar vara vad som gäller för tortyrtest av minnena, idealet kanske snarare vore om man kunde få en hygglig frekvens vid 1.3-1.35V för att få minnestempen helt stabil. Vid 1.4V kryper min fortfarande sakta, sakta uppåt.

Å andra sidan finns det inte några spel vad jag vet som motsvarar tortyrtest av minnena.

edit. det är många gömda funktioner som går att hitta i Asus bios med F9 "sök"

Bank group swap ska man inte slå av om man kör dual rank minnen, inte heller för 4st minnen, kör man däremot 2st single rank ska man gärna slå av det.

Skrivet av the squonk:

Ja, såg nu att 3733 låg lågt även för en 3700X fattas 5%, men 3800 var helt ok vilket jag kollade på först.

Tänk på att jag talar inte om bandbredd, ren latens påverkas inte av CCD, därför är hans latens siffror rätt talande.

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

Nej, hans resultat är hyfsat ok, du har 8 ns bättre och bättre bandbredd för att du har 3900X. Han använder 3700X och den är klart handikappad i bandbredd med bara en chiplet, inte lika mycket i read som i write där den är halverad men typ 8-10% sämre med samma inställningar.

Nä, jag har 8ns bättre latency, ren latens vid 3733, han kör rena auto timings helt & hållet vid 3733. Därför blir skillnaden gigantiskt mot polerade timings & subtimings vid 3800.

Av tellus82

Hyfsad genomgång av buldzoid, tyvärr polerade han bara timings vid 3800 och inte 3733, han har heller inte stabilitetstestat något så man får ta det för vad det är men det visar en del bra info ändå. Hans 3733 resultat är 8ns slöare än mitt & jag kör väldigt safe på timings för maximal stabilitet vid lägre volt. Skillnaden upp till 3800MT/s kan därför se en aning större ut ände faktiskt är i verkligheten, polerar man timings för bägge så blir det försvinnande liten skillnad. Hans 3800 resultat är också en smula förbryllande dåliga om man kikar på de timings han kör.

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

OM du inte testar beta bios och rapporterar felen kommer inte nästa skarpa att bli bra

Haha, ja det är ett sätt att se på det. Lite nyfiken om det är en nyare agesa faktiskt för nu rullar jag på 1.0.0.3AB och vad jag vet finns ingen högre i det vilda, eller? ABA vart väl tillbakadragen tror jag

Av tellus82

Hmm fick precis en till beta bios från ASRock till mitt x370 som dom säger ska lösa destiny2 buggen, lite småintressant att dom har en bios fix och att det kunde fixas i chipset drivare också. Om man ska orka krångla in en till beta bios enbart för det problem som redan är fixat xD Dom skrev inte vilken agesa det innehåller men nu vart jag nästan lite nyfiken

Skickades från m.sweclockers.com

Av tellus82
Skrivet av adzer:

Ok hci orkar jag inte med då man måste starta massor med instanser för att allokera allt minne, men skall testa med prime.

Nä det kan jag begripa, det är dock ruskigt bra på & hitta fel. Annars är en runda blend & en runda large fft's i prime inte fel.

Av tellus82
Skrivet av adzer:

Hittils verkar det så. Nästan 3.5timmars memtest86 utan problem.

Vet inte varför men i min erfarenhet har saker kunnat varit 24h stabila i memtest86 & gett fel inom 20 minuter i HCI memtest & prime95 blend. möjligt att jag gör något fel i memtest86 men jag har då inte varit impad av det.

Av tellus82

Guld att Destiny 2 lirar nu med nya drivarn, det rullar aningen bättre med min 3900x än det gjorde på 1800an, nu är gpu helt flaskhalsen i 2560x1080, fps i tower med halv renderingsupplösning ligger mellan 140 & upp, ute i spelvärlden pendlar det mellan 160 och 200+. Hyfsat imponerad, finns såklart ställen där det dippar ännu så varierad som världen är men så här bra har inte destiny2 rullat på annat än intel tidigare. (D2 är ett av de sämst amd optimerade titlarna i det vilda)

Av tellus82
Skrivet av Mocka:

Blev bättre nu när jag installerade H110i

https://i.imgur.com/3bBulD9.png

Dock verkar den boosta riktigt lågt när jag kör Cinebench

https://i.imgur.com/k4T2koj.png

Jag trodde att det skulle bli bättre/svalare med 1,375 Vcore eftersom prollen just nu hela tiden håller sig runt 1,464 V (iofs med låg last). Men okej, då låter jag blir det. Ska försöka mig på minnet för att få 1:1 IF iaf (ska testa en profil och se om det bootar).

Mellan 4.1 och 4.2 är helt normal boost I CB med en bra kylare

Skickades från m.sweclockers.com

Av tellus82
Skrivet av Vash:

@tellus82: fast han satt allt i original på slutet av videon har jag för mig.

I bios ja, han tog sig inte förbi post, i uefi körs inget energibesparande alls vilket orsakar en rätt varm CPU i stock, hade han gjort som jag just beskrev hade det kunnat se lite annorlunda ut.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

Han gjorde en rad fel, killen är bra på att delidda men han är verkligen ingen guru.

Han brukar generellt va rätt bra påläst och han har dessutom direktkontakt med en rad tillverkare, inklusive AMD. Det han gjorde här var dock en smula motstridigt till hur man kanske skulle ha utfört testet, kan det vara så att testet hade kunnat sett lika ut även med PB faktiskt aktivt, ingen aning hur lågt PB algoritmerna kan ta det hela, dock var PB inte aktivt för det test han faktiskt utförde.

Enklaste metoden till detta hade varit att sätta energy saver energiplanen med passiv värdet för frekvens beteende & sedan sätta maximal frekvens till 1% och sedan ta det därifrån, då hade han fått en låg start men ändå haft PB fortfarande aktivt.

Av tellus82
Skrivet av Vash:

@CubaCola: Såg den igår med, konstigt att den inte throttlar mer utan bara dör vid 113c. 9900k kunde ju till och med överleva prime 95 utan kylare men jag tror den låg på 800mhz för å överleva hehe.

Nä det är inte konstigt, han satte vcore och frekvens manuellt, det som händer då är att PB stängs av om allt funkar som det ska, det gör att inga frekvens justeringar görs alls oavsett vad som händer. Hade han lämnat den stock hade det sett annorlunda ut om han gjort samma sak inne i Windows, han startade dock med kylarn av redan för stock testet vilket gjorde att han inte kunde boota in i Windows. Under Post i uefi körs nämligen basfrekvenser rakt av för att sedan slå på PB i OS, detta kan dock variera från bord till bord.
Sen är avstängningstemp något som du kan justera i uefi och normalt ska den stå på 95 men det kan vara ökat på en del bord eller rent av satt på disabled.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tellus82
Skrivet av anon12433:

Tweakade timings en aning och vips så var man över 3700
Ser ut att vara ett rätt okej resultat för en Ryzen 3600.

https://i.imgur.com/9Epcizs.png

Fullt normal varians mellan rundor, speciellt om du hade olika temp förhållanden, jag kan öka/sänka poäng med ~400p enbart med hjälp av kylningen. Jag får som sagt exakt samma poäng med 3733 som med 2933, timings gör också noll skillnad. Som sagt, CB är för litet för att jobba mot ram.

Bara som ett tips för att se just hur mycket det kan skilja mellan rundor så sätt process prio till hög en sväng så kommer du bli förvånad, det minskar variansen betydligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tellus82
Skrivet av 3rk0:

Kan du posta alla dina timings

Sorry, såg det lite sent märker jag..

tCL: 16
tRCDRD: 17
tRCDWR: 17
tRP: 17
tRAS: 34
tRC: 50
tRRD_S: 5
tRRD_L: 8
tFAW: 32
tWTR_S: 4
tWTR_L: 12
tWR: 12
tRDRDSCL: 4
tWRWRSCL: 4
tRFC: 300
tRFC2: 222
tRFC4: 136
tCWL: 16
tRTP: 12
tRDWR: 8
tWRRD: 4
tWRWRSC: 1
tWRWRSD: 6
tWRWRDD: 6
tRDRDSC: 1
tRDRDSD: 5
tRDRDDD: 5
tCKE: 1

ProcODT: 60 (inte tweakat än, lämnat på auto)
Gear down mode: Disabled
Power down mode: Disabled
Command Rate: 1T
Clk_DrvStr: 24
AddrCmdStr: 24
CsOdtCmdDrvStr: 24
CkeDrvStr: 24
RTT_Park: RZQ/5
RTT_Nom: Disabled
RTT_Wr: Off
SoC V: 1.1V
VDDG: 0,95V
CLDO_VDDP: 0,9V
VDDP:0,92V
DramV: 1.45V
VTT_DDR: 0,73V
FCLK: 1867MHz
UCLK: 1867MHz
MEMCLK: 1867MHz

Stabila timings vid 1.45V 3733MT/s
Av tellus82

Buildzoid gör ett försök att förklara boost algoritmer så som Precision Boost, tycker han gör det rätt bra faktiskt.

Av tellus82
Skrivet av Flopper:

Kört med ryzens egna kylare i 1år nu.
finner inget behov att köpa en annan.

Det beror helt på hur känslig du är för ljudnivå och vilken cpu du har. En 3900x kan prestera betydligt bättre i vissa situationer med en bättre kylare, speciellt om man blandar in PBO i det hela, då orkar inte orginalkylarn långt, trots 3k rpm fläkt. För en 3600x så är det nog rätt lugnt med stock kylarn om man inte är brydd av ljudnivå.

Av tellus82
Skrivet av the squonk:

Enda jag gnäller lite på om hans test är att han baserar rätt svepande uttalanden om x370 och minneshastighet baserat på x370 prime, just prime bordet är ett av de sämsta borden för just minnesklockning i hela AM4 plattformen. Att påstå att 3200MT/s är max för x370 blir en smula tokigt, lika att han säger att en zen2 inte skulle öka den potentiella minnesfrekvensen du kan uppnå på ett x370 är lite skitsnack även det. I mitt fall var tidigare maxfrekvens 3466/3600 på mitt kort och det var garanterat IMC som satte stopp då jag nu håller på och testa lite i 4000MT/s

Av tellus82
Skrivet av Mocka:

Har aldrig OCat RAM varför jag är helt grön här. Märkte dock att min BIOS har förinställda profiler "Memory Try It!" för RAM och där finns bland annat 3600 CL16 och lite annat.

Det är iCUE som stör idle vcore (ligger på 1,472v atm enligt HWMon), så fort jag stänger av det så går den ner till 0,9v eller mindre. Tänkte att om jag kunde tex köra en 4,3GHz all-core vid säg 1,35v så vore det toppen. Lite osäker på hur jag gör det dock men det kanske inte är svårare än att man ökar multipliern i BIOS, sätter LLC på Turbo och sänker vCore till tex 1,375?

Ta inte detta på fel sätt men jag tror det bästa du kan göra är att lämna cpu'n i stock och kolla upp lite mer noggrant hur du bör gå tillväga med just klockning, det samma gäller egentligen minnen, visst kan du prova en färdigt 3600 profil men oddsen att du uppnår stabilitet är inte jättehöga och det brukar kosta en hel del spänning med auto profiler.

Att dra till med 1.375Vcore och högsta LLC låter som ett recept för överhettning och en inte allt för välmående cpu. Du måste skilja på vcore i stock och vcore vid manuell OC, det är en gigantisk skillnad mellan de två, i stock sköts vcore automatiskt baserat på belastning, värme, kärnor aktiva och strömförbrukning av Precision Boost och dess algoritm, under manuell OC tas inget av det i beaktande utan man har samma vcore oavsett hur cpu mår, alla spärrar tas bort i manuell OC vilket betyder att strömstyrka kan rusa rätt bra även vid så "låg" vcore som 1.325V med rätt/fel belastning. Vid stock kommer vcore sjunka så lågt som 1.1V eller ännu lägre under den mest grisiga belastningen & varma temps, är det en lättare all core belastning är det inte ovanlig att se runt 1.3-1.325v, detta då temp & ström tillåter en ökad vcore utan negativa konsekvenser. Vid single core och extremt lätt belastning kan man se uppåt 1.5v för stock inställning, det är under dom förhållandena helt ofarligt, att däremot sätta en manuell OC med vcore så högt skulle med rätt höga odds ta livet av processorn om du inte håller den extremt kall.