Inlägg

Inlägg som engywook har skrivit i forumet
Av engywook

{[]} är rätt jobbiga att skriva på svenskt tangentbord. Hittade ett amerikanskt på jobbet som jag körde ett tag men bytte tillbaka till nordic. Kan tipsa om att rebinda typ alt+q till [ och liknande för ] {} etc

Av engywook

Hur bra är wifi:t? Går det streama 1080p över det?

Av engywook

Jag beställde ett ANSI pok3r från corus-kb.com

Av engywook
Skrivet av Applet:

Jag har bara suttit kortare stunder med Matias Quiet Click, men hittills så kan jag säga att jag gillar dom skarpt. Väldigt taktila, kanske något tunga/styva men de blir ju lite mjukare när de är "in-nötta". Sitter vanligtvis med MX Clears, och de är väl liknande Matias brytarna... men ja, det är svårt att jämföra då de känns lite annorlunda. Har hört mycket gott om de andra Matias brytarna också (från GH och #mechboards), men aldrig testat de.

EDIT: Värt att tänka på dock är att om du vill byta keycaps på brädan så är utbudet extremt begränsat i dagsläget

Ok. Decisions decisions...

Av engywook
Skrivet av Duuude:

På Ducky Shine och likn. går backLED att stänga helt.

Ok, fint.

Skrivet av seigmenn:

Poker 3 med ansi och mx clear verkar börja skickas 16 april, om jag inte är helt ute och cyklar, är juinte så långt fram i tiden. Är senare säljstart för iso nordic bl.a.. Se återförsäljaren för mer info: http://corus-kb.com/38-european-warehouse

Najs, trodde den var fördröjd. Tack för länken, skickar de från EU slipper man ju tull.

Av engywook
Skrivet av DR33M:

Fattar inte riktigt varför du dissar HHKB. Den ända tangenten som saknas är ju den bredvid shift med < > och | och den finns ju inte på ANSI ändå. Vad skulle du behöva programera om?

Tror inte det säljs särskillt många tangentbord med clears om det inte är typ hemmabyggen och i så fall hittar du dom nog enklast på geekhack eller något annat tangentbordsforum. Clears är dock helt overrated IMO och jag hade definitivt inte rekomenderat dig att köpa en bräda med dem utan att först ha känt på dem.

Jag gillar inte layouten på HHKB bara, ctrl sitter på capslock tex och jag använder redan capslock till annat. Eller går det byta med dipswitchar eller något? Avfärdade den när jag såg hur den såg ut.

Anledningen att jag vill ha så likt ANSI som möjligt är att jag har bytt till ett fullsize ANSI på jobbet. Det vore bra att slippa stöka med för mycket olika layouter.

Varför är clears överskattade?

Skrivet av Khers:

Att hitta precis vad du söker från ens en mindre tillverkare tror jag är ganska kört. Som jag ser det har du huvudsakligen två alternativ: bygg själv eller modda ett befintligt. Beltet här på swec byggde ett 60% och har lagt upp en bygglogg visandes hur han gick tillväga.

Modda befintligt innebär att löda loss brytarna tangentbordet levereras med och löda på nya. Hade jag varit du skulle jag se till att tangentbordet jag köpte stödde pcb-monterade brytare och stabilisatorer och skippat plattan när jag monterade ihop tangentbordet igen. På så vis är det enklare att byta brytare/fjädrar/stickers med mera om du kommer på att du vill det i framtiden.

Poker III har nog allt jag vill ha. Dock är det inte ute än och går att programmera lite för mycket men man kan inte få allt.

Bygga eget är jag inte så intresserad av, isåfall skulle jag nog gå all in och testa ett ergodox eller vad de heter.

Skrivet av perost:

När det gäller backlight så är det väl bara att stänga av det och låtsas som att det inte finns.

Jo, precis. Gäller hitta ett som man kan stänga av permanent så man slipper stänga av den varje gång isåfall.

Någon som har erfarenhet av matias switchar? Finns V60 på massdrop där man får välja vilken matias switch man vill ha.

Av engywook

60% ANSI tangentbord utan backlight

Hej!

Jag letar som topic antyder efter ett 60% ANSI tangentbord som helst inte har backlight. Cherry Clears eller liknande vore najs. Jag har svarta nu och gillar dem men är sugen att prova taktila brytare.

De jag har tittat på hittills är poker varianterna och V60. Ducky verkar bara ha tangentbord med backlight? Vad finns det för andra alternativ?

Det kvittar om det går att programmera tangentbordet och det bör ha en så standard ansi layout som möjligt, HHKB går fetbort. Är inte speciellt intresserad av att byta keycaps och sånt så "bra" standardcaps vore bra.

tips?

Av engywook

Jag letar efter liknande laptop. En simpel laptop med 4 gen Intel och SSD med hyffsad skärm. Hur svårt kan det vara?

Skickades från m.sweclockers.com

Av engywook
Skrivet av Rydisen:

Antar att du hittade till Sonys egna hemsida?

Det blev mycket pengar!
Vad konfigurerade du med?

kostade 3460:- från i5 till i7 med HD5000 så inte direkt värt det.

Skrivet av Tea42BBS:

Har en Vaio Pro i5 - kommer aldrig köpa en Sony igen. De har rebrandat Radeon chippet i den så att det inte går att uppgradera till win 8(finns ingen drivis). Samt att jag fick byta Wifi kortet i laptopen för att få den att fungera OK i nätet.

Googla på Sony Vaio och Wifi problem så kommer du se

Skulle utan tvekan köpt en Mac Book pro retina, vill du inte köra OSX, tryck in windows / linux

Med vänlig hälsning, Lazze

Åfan, tråkigt, får googla och kolla lite.

Skrivet av rallyreavan91:

Macbook Pro retina. Kör linux om du vill! Riktigt solitt bygge med bakgrundebelyst tangentbord, monsterbatteritid och skärm. Högt pris och inte modulär på något sätt.

Angående Macbook så är retina säkert asbra men jag är ganska anti apple. Så det blir inget med det, men tack för förslagen iaf!=P

EDIT: Orelaterat till topic men jag köpte ny mp3spelare idag så jag slipper det där jävla Itunes.

Av engywook
Skrivet av Rydisen:

Sony Vaio pro är mitt förslag.
Uppdaterades precis med möjligheten att kunna välja en processor med HD5000.

Jag tittade lite fort på den också men där var det ju max 4gb minne fastlött på de jag såg på dustin osv...? Man vill ju gärna sätta dit en 4gb sticka till. Annars verkar den vara najs. Var får man välja komponenter till den? Tack för förslaget!

EDIT: Hittade dit. 12.869,00 SEK med det jag ville ha.=P

Av engywook

Linux, programmering & media

Tja!

Börjar bli dags att köpa ny laptop då den nuvarandes batteri inte håller speciellt länge.

Jag letar efter en laptop med Haswell och SSD, 13-15"@1920x1080. Jag vill inte ha ett dedikerat grafikkort utan helst integrerat HD5xxx men de verkar Apple ha fått =(.

Ultrabook, standard eller business laptop spelar ingen roll. Pris vetifan, inte över 13k iaf.

Kollat på schenker s413 (http://mysn.eu/schenker-s413) i7 med fyra cores dock och det känns lite overkill och den har <6h batteritid. Sen ska trackpaden & tangenbordet vara halvdåliga...

Några andra förslag?

EDIT: 4gb+ minne behövs(8 från början eller 4 med extra slot).

Av engywook

Windows eller? Nu vet jag inte vad du har kompilerat med men det du har kompilerat borde blivit en .exe någonstans på din dator, hitta dit med kommandotolken (WIN+r & cmd) och starta ditt program därifrån så blir utskriften kvar.

Av engywook
Skrivet av jocke92:

Så du får internet i bsd, men den kan inte nata? Menar du att du kopplat fel? Det fysiska med passthrough är ju rätt. Sedan gör du ett virtuellt nic som du kopplar i en vswitch (kör manangement switchen), dit kopplar ditt andra nic och den fysiska switchen. Övriga virtuella kopplas dit också. Kan du sedan pinga lan-kortet från en fysisk dator eller virtuell är det ju bsd-maskeninen som inte nat'ar korrekt

Precis, naten funkar inte. Nu var det länge sedan jag använde någon BSD och pf så kan ju ha konfat fel.

Jag lackade iaf ur idag och istallerade FreeBSD istället för ESXi. Naten funkar delvis nu, antar att det bara är Bahnhof som strular med mig. Varje gång man byter dator måste man logga in och ändra aktiv dator på deras sida. Nu får jag det om jag surfar på någon annan dator än FreeBSD burken, sjukt störigt.

Jag fattade inte riktigt hur det funkade med vswitcharna. jag fick ingen direkt överblick när jag kollade på network fliken, är alla vswitchar ihopkopplade eller hur funkar det? Jag vill ju ha OpenBSD burken så separerad från alla de andra VM/datorer som möjligt.

EDIT: Nu när jag tänker efter tror jag inte att jag kunde komma åt OpenBSD VM:en från min vanliga desktop alls, synd att jag blåste disken den låg på.=P

Av engywook

Blev ungefär den hårdvaran i OP förutom ett mATX moderkort istället, DH77EB och lite mindre låda. Hur som har jag lite problem med att få allt att funka som det ska. Moderkortsnätverkkortet verkar inte vara direkt supportat, det funkar att använda men man var tvungen att mixtra med install ison. Det jag vill göra är följande:

https://dl.dropbox.com/u/14257071/ESXi%20setup.png

Jag vill alltså ha en VM som router/firewall med ensam access till nätverkskortet. VM:en ska sen "dela ut" internet till övriga vm och andra fysiska komponenter. Går det att göra? Det gick jättebra att köra passthrough på nätverkskortet och få internet, men jag kunde inte använda den som gateway.

Av engywook
Skrivet av maniak:

Skapade en tråd här i veckan om ungefär samma sak: http://www.sweclockers.com/forum/122-server/1174157-allt-i-et...

IBM kortet där ska fungera bra med det du tänkt göra iaf.

Även jag var inne på att köpa en low power cpu men kikade upp det och det gav inte så mycket vid idle, vilket min kommer vara i stort sett hela tiden.

WD red är "framtagna" för nas, annars har du deras RE4 serie, kostar dock.

Personligen är jag sjukt less för att det bara finns ett enda moderkort i mini-itx format som stödjer vt-d och ecc/xeon, som är ett embedded kort för industri. Intel har ett som hade varit perfekt för just det, men den saknar bara en inställning i bios för att enabla vt-d...

EDIT: Kryptering har jag funderat på ocskå. Kommer nog inte köra det på zfs burken utan på de andra vm'arna istället.

Skulle egentligen helst vilja ha seagate då de alltid har funkat för mig men det blir nog WD red ändå. Varför ska du kryptera de andra och inte din filserver?

Skrivet av mikewse:

Även C-chipset (C216 etc) ska klara VT-d.

Ok.

Skrivet av tomle:

Jag har ett Gigabyte GA-B75M-D3H (rev 1.0 bios f12) som fixar VT-d, dessutom väldigt mycket kort för pengarna om man klarar sig med 1 SATA3-port.

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/moderkort/intel-...

Jag vill nog helst ha ett ATX moderkort om inte någon har tips på en bra mindre låda med 7 hdd platser?

Av engywook

Du kan antagligen bygga det själv om du vill. Bara kör med ./configure prefix=/home/user/local eller nått sådant. Och sedan sätter du att din $PATH inkluderar /home/user/local/bin så kommer det funka som vanligt.

Av engywook

Nu var det ett tag sedan jag körde OpenBSD med det finns ports och någon pakethanterare?

nano:
http://www.mirrorservice.org/pub/OpenBSD/5.2/packages/amd64/n...

Av engywook
Skrivet av jocke92:

Med zfs vill man gärna ha hårdvaruaccess till diskarna. Det gör man genom att cpu/moderkort har fullt vt-d stöd och kan antingen dedikera moderkortets s-at kontroller eller ett raidkort till en maskin. Diskarna med esx ligger sedan på en kontroller eller moderkortet beroende på vilken du dedikerat till filservern.

Ok, som jag trodde då, blir antagligen lättare att köra två kontrollerkort med tre platser då antar jag. Någon som har tips på något hyffsat billigt kontrollerkort för "mjukvaruraid" som funkar med ESXi?

Skrivet av jocke92:

Egentligen kan man skita i de strömsnåla modellerna. Någon enstaka watt mindre i idle, med lite tur. Under full load märker man skillnad, men samtidigt tar åtgärden längre tid vilket resulterar i högre strömförbrukning. Du kan se lite här. http://www.tomshardware.com/reviews/core-i5-3570-low-power,32...

Intressant. Jag tänkte först ta en 3570K(Klocka ner) men den processorn har tyvärr inte VT-d. 3550 förbrukar mer energi än 3570T enligt den artikeln. Får fundera lite på det.

Skrivet av jocke92:

Det är dumt att snåla på ram, se till att få 2x8gb så du kan stoppa i mer. Zfs cachar även i ram, så snåla inte där. Kör vanliga diskar, Du sparar även på att se till att de varvar ner. Tvivlar på att de används 24/7. Se till att ditt trådlösa kort stöds i bsd, hade kört det i samma maskin som brandväggen. Tycker de är tight integrerade i hemma miljö.

Jepp, ska köra 8x2 först och sedan kanske utöka med lika mycket till vid behov. Det trådlösa ska funka i BSD, sökte igenom någon mailing list. Angående hårddiskarna tänkte jag ta vanliga diskar först. Men både Seagate och WD har specat sina vanliga diskar för att bara drivas 8h om dagen. De har också bara ett års garanti. Det känns ganska sunkigt.

Har lite svårt att motivera priset för enterprisediskar när det inte är något superkritiskt som ska ligga på servern. Får väl se om jag kan övertala någon polare att spegla det viktiga.

Skrivet av Hotcpu6:

Kontrollera så att moderkorter har stöd för VT-x och VT-d, annars kommer du inte att kunna köra passthru på diskkontrollerna till FreeBSD-maskinen. Moderkort med Q-chip (t.ex Q67, Q77) ska klara det. Lusläs manualen innan så du inte beställer fel.

Ok, tack. Som sagt är moderkortet inte alls bestämt. Ska kolla det innan köp.

Av engywook

Hemmaserver, ESXi, krypterat

Hej!

Jag tänkte först sätta upp en FreeBSD server som router/filserver/annat men efter att läst runt lite vore det kul att testa ESXi eller liknande. Syftet med servern är främst brandvägg/filserver("molnersättare")

  • OpenBSD som brandvägg/router

  • FreeBSD med ZFS raidz2(6 hdd) filserver krypterat med geli (truecrypt funkar visst dåligt i FreeBSD)

  • Någonting till WirelessAP kanske ska trycka in denna i OpenBSD virtualiseringen?

  • Någon/några lekserver/kompileringsserver

Hårdvaran jag har kommit fram till hittills är:

ANTEC EARTHWATTS EA-450 PLATINUM 450W
TP-LINK TL-WN881ND WIRELESS NETWORK CARD
FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R4 BLACK

i5-3570T Processor
CORSAIR 16GB DDR3 XMS3 1333MHZ CL9
GIGABYTE GA-Z68X-UD3H-B3 Z68 S-1155 ATX
SEAGATE BARRACUDA 3TB 7200RPM SATA/600 64MB

Har bara använt virutalbox innan, hur tror ni detta kommer funka med ESXi?

Processorn? Andra förslag? 3570T har mindre strömförbrukning och VT-d.

Moderkortet höftade jag bara. Antar att det är bäst att köra Intel chipset.

6st sataIII portar vore ju dock bra men vet inte riktigt hur det funkar med virtualisering.
Kan man dela access till hddna eller kommer jag behöva skaffa ett
kontrollerkort? Jag ska köra zfs så jag behöver ju inget hårdvaruraidkort direkt. Tips på kort som är hyffsat billigt och funkar med ESXi o FreeBSD?

Kommer antagligen köra 6 diskar i raidz2 så jag behöver iaf 7 sata portar. Filservern
bör väl ha ensam access till raidz diskarna.

Hårddiskval, vanliga eller "enterprise"? Mean time to fail har varit 750000h = 80+ år på barracuda iaf. Tvivlar på att jag kommer ha de här hårddiskarna längre än 5 år hur som...

Annat jag behöver tänka på? Något som går att göra för att minska strömförbrukningen?

Tack

Av engywook

Jag är sjukt nöjd med mitt tangentbord. Det är dock en viktig grej som jag missade när jag köpte mitt. '* knappen sitter fel. Tangentbordet har en onödigt stor enterknapp, med en liten höger shift. '* knappen sitter brevid shift-knappen. Det är sjukt irriterande ibland, speciellt om du programmerar mycket. Nu är ju tangentbordet antagligen avsett för gamers, men ändå...