Inlägg

Inlägg som Bewise har skrivit i forumet
Av Bewise
Skrivet av Westelindh!:

Fick min 5600x igår, inte hunnit prova så mycket ännu men den svarar bra på pbo som artikeln medger. Har varit smärtfritt, bios har funkat prima hittills. Gick från 2700x. Bytte mest för att det är kul och inte pga direkt behov.

Vad har du för moderkort? Tänkte när du körde på 2700x.

Av Bewise
Skrivet av runicgol:

Kan rapportera att det fungerar perfekt. Har inte stött på några problem ännu. Testat köra Cinebench R20 och League of Legends. Testade också att överklocka men lyckades max få 4.5GHz på All core vid 1.25v. Jag kör nu på stock då jag tyckte inte att överklockning var värt det. Fick som bäst 4552 i score på Cinebench.

Helt otroligt! Jag har tänkt uppdatera till det bioset, ska nämligen sälja min Ryzen 3600 och då förbereda mig så att moderkortet är färdigt när jag väl får min Ryzen 5600x

Av Bewise
Skrivet av Nivity:

Vill byta ut min 6700k mot 5800X.
Men började tänka, detta är ju sista gen för denna sockeln på AMD.
Så man kommer ju aldrig kunna uppgradera CPU framöver.

Känns lite som köpa det sista gamla.

Men antar det kommer dröja långt in på 2021 innan nya Zen med nya sockeln släpps?

Med tanke på hur varje släpp har skiljt sig med 2-3 månader mellan varje generations släpp så förväntar jag mig nånstans första halvåret av 2022.

Av Bewise
Skrivet av BennyZ:

Inte oväntat men tråkigt att AMD gick ut och kritiserade Nvidia för att de hade brist på produkter vid lansering och kallade det för en paper launch när de själva visste att de skulle hamna i samma sits.

Ja det var ju lagomt antiklimax. Men så här i efterhand så är AMD också ett stort företag. Alla dom här är lika stora kålsupare.

Av Bewise
Skrivet av runicgol:

Kan bekräfta att B450 fungerar med 5000-serien med beta BIOS.
https://i.imgur.com/HT7ADps.png

Vafalls?! Har samma moderkort i datorn hos min mor, kanske jag kan köpa mig en redan! Återkom med lite tester och spel hur det fungerar 🙂

Av Bewise
Skrivet av Ozzed:

Har du fan smooth up/downtime i ditt UEFI så tycker jag det är mycket bättre än att sätta en stel fläktkurva. Men smooth up/downtime så tar den medelvärdet över det man ställer in. Inte alla UEFI har det, och hur pass granulärt man kan ställa in den varierar också. Men fördelen är att man kan låta fläktarna vara effektiva, dvs dra på när det behövs, men inte regera på spikar som fläktar ändå är för tröga för att hinna göra något åt. Med en stel fläktkurva så tappar man oftast lite boost då Ryzen är väldigt grinig vad gäller boost om det är för varmt. Men kanske är bättre med fläktkurva i ditt fall då du verkar prioritera låg ljudnivå över hög prestanda.

Skrivet av JonkenPonken:

Finns ju en delayfunktion om det är de du syftar på. Man ställer in nåt av de förutbestämda sekunder som finns i rullgardinsmenyn.

Men denna funktion finns ju inte i alla moderkort som du sa.

Bra tips, ska se om jag har det på mitt msi x470 gaming plus!

Av Bewise
Skrivet av newtoninja:

Min 3900x gör ungefär samma sak. Idle temp går upp och ner bara jag sitter framför datorn
Det är så den jobbar.
Som redan påpekats, sätt en bra fläktkurva så slipper du höra den ner och gå upp i varv.
Jag har satt min på ca 400-500 rpm tills temperaturen på cpu når runt 75 grader. Då är det en brant kurva upp till full rpm.

Okej skönt att höra att man är ej ensam! 🙂

Jo det har jag gjort, i stort sett så pass lågt tills den når ganska så hög temperatur. Har även undervoltat mitt stock radeon rx5700 som har lövblåsaren så det känns bra. Däremot tycker jag att det är svårt att ställa in fläktkurvorna på på det, fläktarna vill sticka iväg trots att den inte ska göra det. Men men det är bra.

Av Bewise
Skrivet av JonkenPonken:

Är nog inget ovanligt med att din temperatur kan skifta så snabbt då det är snabba arbeten processorn gör. Temperaturen går ju hand i hand med arbetsbördan. Jag brukar inte spela så jag har ingen aning vad som är bra eller inte, men annars rent generellt så är ju 66 grader typ ingenting. Nu minns jag inte vilken CPU du har men Ryzen brukar väl stänga av datorn runt 95 grader sägs det. Den är inställd på det men läst om folk som fått temperaturer runt 100 grader. Så din speltemperatur är inget du skall oroa dig för alls.

Tycker du det är jobbigt om fläkten pendlar i olika varvtal så kan du i BIOS/UEFI gå in under fläktkurvorna och göra en manuell kurva där. Tex upp till 70 grader så snurrar fläkten bara med ett visst varvtal och sen över dessa 70 grader så ökar fläkten varvtalet. På så sätt så får du ett jämnare ljud från fläkten.

Jag förstår, det låter ju betryggande. Jag har en 3700x.

Det har jag faktiskt redan gjort, höll på bli tokig när fläktarna hödes och sänktes konstant! 🙂

Av Bewise
Skrivet av JonkenPonken:

Vill du ha så sval "dator" som möjligt så skall du sätta PBO på Disabled. Vet inte riktigt om du syftar på manuell CCX-OC nu eller Auto samt CTR som autostart.

Okej vad bra, det är det jag vill så då fortsätter jag med det.
Jag bryr mig inte om att klocka så kör på Auto om det är den bästa vägen att gå. CTR har jag inte koll på vad det är.

Påtal om temperaturer, när jag idlar eller surfar så kan temperaturen skifta på millisekunder från 44 grader till 66 grader och sedan droppa till 51 och så fortsätter det hoppa mellan olika siffror. När jag spelar så brukar den max ligga runt 66 grader.
Kör med stockkylareoch ett fractal design r6.

Är det ovanligt dåligt och vad brukar ni ligga på?

Mvh

Av Bewise

Spelar det någon roll om man har PBO igång i bios eller ej? Dvs prestanda, temperatur.

Tänkte om jag stänger av PBO i bios så förvärrar jag det om jag vill ha en stabil och kall dator som möjligt.

Av Bewise
Skrivet av EvonS:

Kommer säkert till sommaren efter att laptop prollarna kommit närmare våren 21
Men kan bli end för OEM som 4000 serien APU

Oj det är så långt bort, om dom kommer baseras på zen2 så orkar jag inte vänta och ddr5 lär inte vara ute då så prestandan i grafik gentemot 3000-seriens apuer lär inte vara någon stor skillnad.
Då funderar jag på att inhandla mig en sån där nuc med Ryzen i sig 🙂

Av Bewise

Någon som har hört om det kommer någon apu av 5000-serien till stationär? Har dom hintat om det kommer vara ett bra hopp från 3000-serien i grafikprestanda?

Av Bewise
Skrivet av griid:

Det är väl ganska givet att det är ironi i det uttalandet?
Ingen polis tycker att de har hög lön, med tanke på utfört arbete och risk...

Jag missade det helt.
Håller med om låg lön för den risk och arbete dom har.

Skrivet av Aarox:

Jag var ironisk, inget fel i att fråga!

Jag ber om ursäkt!

Av Bewise
Skrivet av Aarox:

Yrke: Polis
Lön: 26500:- innan skatt
Erfarenhet: 2 år
Ålder: 28 år
Förmåner: Köra fort, slippa tänka på vad jag ska ha för kläder, hög lön osv.
Nackdelar: Inga

Låter kanske fräckt men såg när du skrev på förmåner att du finner dig hava hög lön och du har det tunga ansvar till yrke du har, menar du verkligen det?

Av Bewise
Skrivet av Matjon:

Yrke: Sopgubbe
Lön: 27180 + 5kr/h i premiekomp. Dessutom blir det alltid ÖT timmar varje månad.
Förmåner: Friskvård 800kr/år (väldigt lågt, aldrig haft mindre än 1500kr på andra arbete)
Ort: Skåne

Pos: Trivs väldigt bra! Man rör på sig, är utomhus, håller sig i form, tiden går snabbt!

Neg: Slitsamt, gäller att hantera kärlen på korrekt sätt.

Från en fellow sopgubbe som kommer från norr så är det intressant att få läsa folk som har samma yrke men även andra olika yrken som folk i tråden har skrivit om. En fråga, 27180kr är det före i skatt? Mvh

Ps. Håller med dig gällande det positiva samt negativa i yrket!

Av Bewise

@Pantsoff

Har du gått in på avancerade inställningar på energischemat och kollat så att inte lägsta nivån på processorn inte är ställd på 100%?

Av Bewise
Skrivet av Dece_Grillen:

Vi kör också in för att vara ledig vid röda dagar, men all tid över normal arbetstid ger kvalificerad övertid och det ger ruskigt med pengar, eller om man väljer att ta det i komptid så får man ännu mer. Så förra året när det var 5 dagar som skulle köras in nästan på rad så blev det galet med extrapengar i december och januarilönen

Kul för er, då är det värt! 🙂

Av Bewise
Skrivet av Dece_Grillen:

Yrke: Renhållningsarbetare (Sopbilschaufför)
Lön: 33 000:-/månad + ca 60000 extra per år pga inkörningar vid röda dagar.
Erfarenhet: strax över 1 år inom renhållning / 8 år som yrkeschaufför totalt
Förmåner: Fullstort gym på jobbet, friskvård 2000kr per år, bra privat sjukvård via jobbet, väldigt fria arbetstider
Ålder: 36
Ort: Gävle

60000kr extra per år för inkörningar vid röda dagar?! Vi gör det för om vi ska få vara ledig dom röda dagarna, vi får inge betalt för att göra det 😅

Av Bewise

Så dagen har kommit där ett vega 64 blir omkörd i strömförbrukning, givetvis är prestandan av rejält stora mått! Man får hoppas att det går att undervolta en hel del och därmed få ner strömförbrukningen.

Av Bewise
Skrivet av cyklonen:

Ja, men det betyder ju inget. Att man får några millisekunder turbo till den nivån med en kall processor är av tveksam betydelse. Min processor har väl 4.6 som angiven boostfrekvens, men stadig nivå är ungefär 4.1 under gynnsamma förhållanden.

Exakt, för mig tankarna till zen 2 ingenjörexemplar, var samma visa där hur hastigheterna blev i verkliga miljöer. Och då sitter jag på en 3700x.