Inlägg

Inlägg som Mauk har skrivit i forumet
Av Mauk
Skrivet av anon132576:

Urk för att bo granne med folk som låter sina bilar stå tomma och puttra på tomgång vintertid. Fy fan sådana vidriga människor. Är det ens lagligt att lämna ett fordon oövervakat med motorn igång?

Har själv aldrig haft bil, men farsan körde då aldrig med sådana dumheter ens när vi bodde i tämligen kyliga Luleå. Man kan ju montera in en eldriven kupevärmare med ett sladduttag på utsidan av bilen, så jävla jobbigt är det ju faktiskt inte att sätta i en sladd och sedan dra ut den igen innan man kör iväg.

Du verkar missförstå kritiken. Att själv utmäta och verkställa "straff" är inte riktigt gångbart i ett civiliserat samhälle.

Av Mauk
Skrivet av MickeBoy:

Jag stör mig enormt på folk som på detta viset tar lagen i egna händer. Hur resonerar du när du tar dig rätten att förstöra för din granne på det viset? Vill du bli behandlad på samma vis när du gör fel? Eller gör du kanske aldrig fel någonsin? Vad hände med att prata med varandra?

Jag håller med till fullo. Urk för att bo granne med den typen av person.

Av Mauk
Skrivet av zarkov:

Blir du lika arg på mopeder, traktorer, epa, mobilkranar mm som inte heller får köra så fort som du vill?

Alla vägar utom motorvägar är till för samtliga sorters fordon. Skall du ut där i din 2-tons metallklump så får du lära dig att visa hänsyn, oavsett om det är tant Agda i sin lilla Fiat eller Jonte på sin cykel. Vi kan inte ha tusentals självutnämnda Judge Dredds som åker runt i stora bilar och försöker visa sina medtrafikanter att de gör fel på ett eller annat sätt. Får man cykla på vägen så får man och du är skyldig att visa hänsyn, punkt slut.

Nej alltså jag är inte arg på någon i trafiken, jag både cyklar och kör bil. Jag är väldigt ostressad och för gammal för att irritera mig på trafiken och hinder i den.
Mitt enda argument var att det måste vara säkrare för den som cyklar att använda cykelbana när det finns. Och som sagt på 60+-vägar ska cyklisterna vara på cykelbanan. Och hänsyn ska alla i trafiken visa, punkt slut.

Av Mauk
Skrivet av huttala:

Det har högst troligen att göra med alla som går på cykelbanan. För du tror väl inte att de finns cykelbanor där de inte är massa folk som går hur som helst i oförutsägbara mönster?

Risken för olyckor är alltså betydligt högre på en "cykelbana" än på bilvägen.

Jag pendlar till jobbet drygt 10 mil i veckan och har slutat cykla på alla cykelbanor utom 1 som faktiskt går att cykla på utan att riskera köra över folk.

Fine jag kan förstå det ur ditt eget perspektiv. Men sätt det då i relation. Du vill inte cykla på cykelbanor för att du vill inte anpassa hastigheten för gångtrafikanter, men på vägen gör du exakt samma sak för motortrafikanter som sitter i 2tons metallklumpar.
Ur ett säkerhetstänk kan jag inte tro att det är säkrare att välja vägen kontra cykelbanan. Majoriteten av dödsfallen för cyklister involverar en bil.

Av Mauk
Skrivet av anon309108:

simpelt.... du pratar troligtvis med en som är en av de som cyklar på vägen

Ja jo jag har förstått det :). Cyklar själv och använder alltid cykelbana där det finns av ren självbevarelsedrift. Försöker bara förstå den hetsiga inställningen att INTE använda cykelbanan, men jag hatar inte någon typ av mina medtrafikanter så jag kanske inte kan förstå

Av Mauk
Skrivet av Tempel:

Fortfarande för att det inte är relevant. Det är nämligen inte tvingande. Kan du visa den fö så vi får se om det verkligen är en cykelbana eller om det är som i 99.9% en gångbana som cyklister får använda.

Haha jag ger mig, utan egna argument påstår du att mina argument inte är relevanta. Som t.ex. att det är lämpligt att använda anlagd cykelbana där det erbjuds, men det är tydligen inte relevant?
1 - 0 till dig.

Av Mauk
Skrivet av Tempel:

Det är de farliga i trafiken som måste bort dvs bilister som inte tål annan trafik. Vägarna är inga bilvägar. De är vägar för alla trafikanter.

Du vägrar envist att svara på varför cyklister inte ska använda cykelbana som är gjord för ändamålet i stället för vägen?

Av Mauk
Skrivet av Tempel:

För att det är fullständigt lagligt och de som har problem med att hålla sig uppdarerade med lagstiftningen bör ta konsekvensen av det.

Säkerhetsaspekten visar återigen att det är ett antal gubbar här i tråden som behöver lämna in lappen. För det är de som är problemet när det kommer till oskyddade trafikanter.

Säkerhetsaspekten var utifrån cyklistens synvinkel. Jag säger t.ex till mina barn att hålla sig på cykelbanan för deras skull.
Åter igen, varför ska cyklister använda vägen när det finns cykelbana?

Av Mauk
Skrivet av Tempel:

Som du själv skriver är dom i princip obefintliga så det är inget hållbart argument.

Va? Vi bor mellan två tätorter så vi har 20km cykelbana invid landsväg (60km/h+) åt båda hållen?
På vilket sätt är det inte ett hållbart argument? Jag har fortfarande inte hört varför cyklisterna ska ligga på vägen i stället för cykelbanan?
Alla bor inte i Sthlm.

Av Mauk
Av Mauk

Du bemöter inte argumentet. Varför inte använda cykelbana när det finns? Borde vara flera gånger säkrare.
Tramsigt att enbart bemöta med "lämna in ditt körkort".

Av Mauk
Skrivet av OSkar000:

Mediamarkt i Norrköping har imponerat flera gånger men har inte haft anledning att handla där på länge. De har matchat lägstapriserna mot Prisjakt flera gånger på kameraprylar och gett en del rabatt på tillbehör.

Samma här. Har lagt upp nya produkter och tagit hem när jag har frågat efter det. Bra service.

Av Mauk
Skrivet av ducedo:

Det du citerar är "för leverans utanför EU". Befinner du dig i Sverige så är det priset på svenska Amazon som är slutpris. Bara att vända sig till säljaren och begära ersättning för ytterligare kostnader. Vägras du ersättning så eskalerar du till Amazon som fixar det.

Ja det är möjligt, jag är hoppfull. Har själv lagt en beställning från Kina

Av Mauk
Skrivet av JoL_:

Spännande! Hoppas på ett brev här snart också då 🙂 Men ni betalar alltså PostNord-avgiften och går sedan via Amazon för att få tillbaka den?

Tveksamt. Från köpeavtalet.

5. TULLAR

När du beställer produkter från Amazon för leverans utanför EU kan du bli föremål för importavgifter och skatter som debiteras när paketet når den specificerade destinationen. Eventuella ytterligare avgifter för tullklarering måste bäras av dig; vi har ingen kontroll över dessa avgifter. Tullregler varierar kraftigt mellan olika länder, så du bör kontakta din lokala tullmyndighet för ytterligare information. Observera vidare att när du beställer från Amazon anses du vara den registrerade importören och därför måste du följa alla lagar och förordningar i det land där du tar emot produkterna. Din integritet är viktig för oss och vi vill att våra internationella kunder ska vara medvetna om att gränsöverskridande leveranser kan öppnas och inspekteras av tullmyndigheter.

Av Mauk

Wow här vill man ju se ett test! Gärna jämförelse mot NH-L12.

Av Mauk
Skrivet av Izenoz:

Uppdaterar tråden lite, valet föll på en S-Max, en form av mellanting av nyare och äldre, hur man än vänder och vrider på det så är bilköp aldrig en bra affär men bilen fyller sitt syfte, vi köper till takbox för lite extra bagageutrymme OM vi ska iväg på längre resa.

Summa sumarum, den har det vi behöver.

Tack för alla tips, råd och förslag, önskar trevlig helg.

Bra val. Vi är nöjda med Ford

Av Mauk
Skrivet av tBiorrith:

Jag gick i samma bana som du när vi väntade ett fjärde barn. Vi testade en del olika bilar och kokade ner det till antingen Ford Galaxy eller en Sharan/Alhambra.

Till slut föll det på en Seat Alhambra som vann med sina skjutdörrar. Kombinera detta med en vridbar barnstol alá Britax Swingfix så har du ett vinnande koncept.

Baksätet är brett och man får utan problem plats med 3 bilbarnstolar. Trots bakåtvänd stol i mitten bak kan man fälla fram stolarna på sidorna för att komma in längst bak.
Problemet med en bil med 7 säten uppfällda är att bagaget blir smått, där har vi valt en barnvagn från Babyjogger då den är väldigt platt när den fälls ihop.

Seat Alhambra och VW Sharan är samma bil. Karossen och drivlina är precis samma, det som skiljer är utseende på strålkastare, baklampor och ratt.

Minsta utrustning jag rekommenderar är xenon, utfällbar dragkrok (rackaren drar 2400kg), elektrisk baklucka/skjutdörrar och dieselvärmare.

Ta en titt vetja - https://www.wayke.se/objekt/14c65d81-aa8a-4f85-8e4d-50a59f004...

Var i precis samma sits som @tBiorrith och kokade också ner det till samma bilar. Jag håller med om alla punkter som skrivs speciellt skjutdörrar hade varit nice. Så hade ekonomi inte varit en issue så hade vi valt Allhambra/Sharan men Galaxyn blev så mycket billigare så det gick inte att motivera.
Med det sagt så har vi kört vår Galaxy i 2.5 år och 6000 mil och vi är så nöjda, komfort och driftsäkerhet har varit felfri samt barnen i sista raden sitter bra i jämfört med en 7-sits SUV.

Av Mauk
Skrivet av norzma:

Dum fråga, får man någon orderbekräftelse eller liknande när man lagt förbeställning?

Köpte en igår, och pengar har reserverats på banken, men fick massa errors på hemsidan (mest troligen något addon i chrome som balla ur), samt inget mail eller någon annan bekräftelse.

Ville undvika dubbelboka

Något sent svar men ville bara säga att jag fick en orderbekräftelse på min beställning.

Av Mauk
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Betala eventuell postnord avgift och sedan kontakta Amazon.se support med screenshots osv. Sen får de guida / lösa vidare. Lyckats slippa det vid mina tidigare beställningar men gissningsvis kommer det denna gång bli en avgift. Bästa dealen hittills var de 2 skinnjackor ala 150kr(olika färger / size) och vinylspelarna ala 90kr (2st) jag fick tag på i höstas.

Ok, vi får se vad Amazon säger :). Om beställningen kommer fram så är barnen (4st) "kitade" med kikare och hörlurar för en spottstyver.

Av Mauk
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag köpte en tvådispenser för ca 30kr då jag inte behöver något annat såsom lurar eller kikare.
Senast jag kontaktade Amazon så sade dem att så fort paketet skickats kan dem inte annulera ordern. Den är godkänd av säljaren och ska levereras till fullo.

Mitt skickades med China Post. AKA gissningsvis kommer det importavgift och jag får då lösa det med Amazon då Säljaren ska betala den kostnaden.

Min beställning har enligt info också skickats, hur har du tänkt hantera tull/admin-avgifter med Amazon?