Inlägg

Inlägg som CFSsss har skrivit i forumet
Av CFSsss

Mycket av ökningen är inflation, finns olika sätt att korrigera för inflation men i praktien tar inget räknesätt hänsyn till inflationen fullt ut. T.ex. har börsen och bostadsmarknaden haft en betydligt mer extrem ökning de senaste 10 åren än vad som kompenserats för, sådant spiller över oavsett vad politikerna säger. "Sverige går som tåget".. jaha, hur mycket har du fuskat med korrigering för inflation när du räknat? Vad kostar ett hus? Vad kostar en bil? Vad kostar bensinen? BNP är hög, ok. Men vad får en medelinkomsttagare för sin lön? Det är frågorna som politikerna inte vill höra, med statistik kan man ljuga lite hur man vill om man vet hur man gör.

Av CFSsss

Någon som nyligen fått sin VW ID.4 eller har koll på förseningar i produktionen just nu? Tänker om det är någon som beställt en förra året och fått den, eller vet när dom ska få den. I så fall vilka månader och hur mycket försening etc. Citera gärna så att jag ser svaret, tack

Av CFSsss

Du ska väl jobba +30 år till innan det är dags för pension, arbetslivet är långt. Och ur det perspektivet skulle jag säga att det nästan alltid är värt att plugga. Men det beror väl lite på vad för sorts karriär eller yrkesbana du tänker dig också.

Om man tänker sig en karriär inom stora svenska företag där man så småningom blir chef och har anställda under sig etc, då bör man ofta ha någon sorts högskoleutbildning. Annars kan är det rätt osannolikt att du blir befordrad eller rekryterad då du säkert kommer tävla mot andra som har någon sorts högskoleutbildning. Detta är också rätt vanligt när man är ingenjör av något slag, som ingenjör brukar karriären gå mot antigen specialist eller chef av något slag.

Å andra sidan så skriker väl marknaden efter IT-tekniker och utvecklare generellt, så om du tänker dig att du verkligen vill jobba med IT och kanske inte är så jätteintresserad av att på sikt bli chef. Ja då kanske det räcker med dina utbildningar och erfarenhet och att satsa vidare på en banan.

En tredje väg är väl att du på sikt blir frilansare och startar eget företag, då blir du ju chef i ditt eget företag. Är du duktig och vet hur man marknadsför sig så kommer du säkert ha att göra. Det kan vara stressigt i perioder, det gäller att leverera. Å andra sidan så disponerar man sin egen tid så går det bra kan man tjäna gott med pengar och vara ledig när man vill.

Så man kan säga såhär.

Läsa på högskola = lite mer klassisk yrkesbana, goda möjligheter att jobba på stora svenska företag och bli chef på sikt, väldigt många valmöjligheter i framtiden. En bred och stabil grund att stå på, en högskoleutbildning ser alltid bra ut på CV't.

Skippa högskola = du blir lite mer specialiserad IT-nörd, du kommer sannolikt jobba inom ditt IT-fält resten av livet, fortfarande möjlighet att få väldigt bra lön om man är duktig, fortfarande möjlighet att starta eget företag etc. Men möjligheten att "gå långt" inom stora svenska företag blir nog begränsad.

Av CFSsss
Skrivet av JonasT:

Jodå, det är definitivt från Grim Fandango. Se detta klipp (timestampat).

Skrivet av matnojje:

Bilden är från the Land of the Living i Grim Fandango.

Verkar vara dags för ytterligare en playthrough då! Haha.

För övrigt kan jag tipsa om de remastrade versionerna av Monkey Island 1 och 2, de är riktigt kul och trevliga!

Av CFSsss

Fråga 8: Den bilden är väl inte från Grim Fandango?

Har nog lirat Grim Fandango från början till slut tre gånger men har noll minne av den scenen. Är jag knäpp eller?

Annars håller jag med att alla bör lira GF minst en gång i livet, grymt spel.

Av CFSsss
Skrivet av StuntmanMike:

Ja det måste ju vara trevligare med något i stil med detta och sedan ett valfritt tangentbord som är bra?
https://m.media-amazon.com/images/I/41zF9vEqYTL._AC_SY1000_.jpg

Precis, något sådant där funkar också. Logitech var ju på gång med Arx men det var ju rätt dåligt genomtänkt eftersom de inte erbjöd någon strömförsörjning, det var i princip bara en (rätt kass) hållare och en mobilapp. Och appen var väl sådär den med. Sedan är det ju inte alla som vill låsa mobil till något sådant här heller, mig själv inkluderad. Så Arx var rätt dåligt genomtänkt och fick inget riktigt genombrott.

Men det är ju egentligen bara att göra "vanliga" tangentbord, fast det är förberett men kontakt och hållare på något sätt för en display. Asus ROG t.ex kan göra en standard. Vill man sedan ha display köper man till det och kopplar till sitt tangentbord, kanske följer Aida64 med på köpet eller nått. Annars har jag hittat (fullt fungerande) Aida64 licenser på nätet för typ $5 så det är inget stort problem. Får gärna vara en liten oled-display så blir det snyggt när det är mörkt.

Av CFSsss
Skrivet av Full:

Jag hade velat ha ett KOLSVART tangentbord. Opraktiskt men extremt estetiskt tilltalande.

Finns ju, das keyboard ultimate heter det.

Av CFSsss

Jag önskade att någon på allvar tog tag i det här med skärmar till tangentbord igen. Kör fortfarande Logitech G19 och älskar det, det är ett tyst tangentbord och jag kan köra aida64 i displayen. Det här med mekaniska brytare är inget som jag själv går igång på sådär jättemycket, jag vill ha display!!

http://www.abload.de/img/g19screeni4un0.png

Kommer säkert få hitta på någon custom-lösning när mitt G19 är utslitet. Men kom igen, det är ju coolt och praktiskt och det borde finnas en marknad för detta. Alla asus-rog tangentbord t.ex., är ju bara att slänga upp alla info från asus rog produkter man har i datorn på en sådan skärm. Fattar inte varför ingen gör mer med detta.

Av CFSsss

Kan inget om den specifika utbildningen eller skolan men vill bara säga grattis att du kommit till denna insikt och kör på!

Det är inte alls ovanligt att man hittar folk i din sits på dessa utbildningar, har känt flera som sadlat om från verkstad och plåtmeck/bilmeck till högskoleingenjör och liknande. Kom bara ihåg att målet med utbildningen är ju att det ska leda till nytt jobb, så plugga hårt och få bra betyg och se sedan till att ha god kontakt med flera företag under sista året på utbildningen.

Man kan skriva något i stil med "Hej, har haft livslångt intresse av IT och går denna utbilding just nu och planerar att ta examen om ett år. Om ni på företag x är intresserade skulle jag gärna jobba på erat företag när jag är klar med utbildningen etc". Det kan vara smart att vara lite social och nätverka lite och snacka med lärare och så också, ibland dyker det upp jobb och tillfällen.

Annars kanske börja repetera matten, det brukar alltid vara en hel del matte på sådana här utbildningar och har man inte läst matte på 10 år kan man nog får en chock. Så frächa upp gymnasiematten och kolla lite på högskoleförberedande matte kan vara en bra ide. Finns rätt mycket på nätet idag, khan academy och brilliant etc.

Av CFSsss

Hittade denna Fallout 2 extended/remix på youtube. Sjukt bra.

Av CFSsss

Gillart också 👍

Bästa Star Wars materialet sedan ursprungstriologin om jag får säga så själv. Gillar att det är lågmält och tar sig tid, mysigt att kolla på. Inte heller helt förutsägbart utan det händer lite olika udda saker. Och de har lyckats med stilen, det är genomtänkt men lite opolerat som Star Wars ska vara.

Det är lite såhär jag hade önskat att säsong ett av The Witcher var, jag hade varit 110% nöjd om säsong av The Witcher bara var Geralt som gick ut i skogen och dödade eller pratade med monster. Kanske någon häxa eller skogsväsen här och där etc. Istället hoppar de rakt in med prinsessor och drottningar och Ciri och Yennefer etc. Helt fel, 110% fel. Alla sådana större intriger med kungahus etc hade man kunnat introducera i andra hälften av säsong 2 och göra till main plot i säsong 3-4.

Av CFSsss
Skrivet av UndaC:

Kan inte påstå att jag har särskilt bra förståelse för värderingar av dessa slag, men intressant att det är så sjukt stor spridning på värdering i relation till omsättning.

Troligen handlar det om värdering av lokaler, anställda, företagskunder och sådant. Om varje företag hade tillåtits växa 100% organiskt och utan begränsningar finns det egentligen väldigt litet utrymme för uppköp av detta slaget, du hade kunnat lägga 3,7 miljarder på marknadsföring och förbättringar i din egen verksamhet och fått 200% tillbaka troligen. Men när man gör ett sådant här köp brukar det vara för att komma över tillgångar som företaget sitter på, om det nu är kundregister, lokaler, stora kontrakt, fysiska tillgångar eller annat.

I andra fall kan man säga att "vi växer 15% per år" och "vår konkurrent växer 10% per år", i ett långt tidsperspektiv kommer vi vinna den här fighten. Men sedan kan man räkna på det och se att man kommer tjäna mer pengar på att helt enkelt köpa konkurrenten här och nu.

Det som är lite farligt är dock att stora företag brukar vara dåliga på att fånga små trender och hänga med i svängarna, så att köpa upp för många företag och absorbera dom i det egna företaget kan vara farligt. Ofta kan det vara bättre med flera mindra aktörer i samma koncern av denna anledning, det kan också bli mindre stridigheter mellan olika existerande företagskulturer. Så tycker nog att komplett därmed gör rätt här, netonnet behåller sitt eget varumärke men blir en del av Komplett Group. Troligen ett smart drag. Hur det blir för oss kunder låter jag vara osagt.

Men om man är smart och medveten kund kan det vara smart att gynna mindre aktörer när man kan, ungefär som AMD vs Intel. Ingen av oss kunder tjänar på att det går mot ett monopol i slutändan.

Av CFSsss

Ett generellt råd kan vara att inte genomföra försäljningar i hemmet. Bättre att mötas på en offentlig plats som ett köpcentrum eller liknande. Tråkigt att det ska behöva vara så men man vet aldrig. Att sälja till gamla SweClockers medlemmar i hemmet tror jag inte är någon större fara. Men att bjuda in en okänd främling från tradera eller liknande skulle jag undvika.

Av CFSsss

Alltid ett intressant ämne, är själv rätt intresserad av psykologi och filosofi och sådant.

Jag har funderat lite över detta och skulle kanske säga att en medelålderskris är något som får en att "omvärdera rådande omständigheter i livet". Det är många i vårat stressade samhälle som kör på i inkörda spår, man pluggar, skaffar ett jobb, kanske har man partner, det blir barn, man jobbar 9-5, lite fest på helgen, ett par utlandsresor, Netflix på kvällen, det mesta är frid och fröjd men rutinen går.

Sedan händer något, det kan vara en större bemärkelsedag, det kan vara en släkting som dör eller blir allvarligt sjuk, kanske säger doktorn att man inte lever så hälsosamt, det kan vara många saker som utlöser dessa tankar.

Frågan uppstår då, vad hände med de där drömmarna jag hade som ung? Skulle inte jag bli författare? Skulle inte jag klättra i Himalaya? Skulle inte jag segla över Altlanten? Skulle inte jag skriva en bok? (meta). Skulle inte jag bli artist? Eller iaf kanske jag skulle ha den där häftiga bilen jag drömde om som 10 åring? Vad gör jag här med 15 kg övervikt, 2 barn, 9-5 jobb och bolån upp över öronen?

Jag tror med andra ord att en "medelålderskris" är en dissonans mellan den mentala plats man tidigare trott eller önskat sig vara på vid denna tidpunkt i livet, gentemot vart man faktiskt befinner sig. Denna kris är då egentligen inte åldersbunden utan den kan uppstå vid flera åldrar, och flera gånger i livet. Men om man tidigare i livet haft en stark vision att som "medelålders" göra en massa saker, och man sedan i denna "medelålder" finner att man inte gjort eller gör dessa saker. Ja, då uppstår dissonansen just där och då.

För egen del kan jag nog säga att jag haft flera "mindre kriser" i livet, men ingen jättestor "kom och hjälp mig kris". Jag har nog betat av min medelålderskris i flera mjukare steg. Men jag är nog en mer introspektiv och reflekerande person än genomsnittet.

Av CFSsss
Skrivet av Soir:

Sålde en vara för 20k på Tradera nyligen. Tradera säger att de undanhåller pengarna tills köparen hämtat ut varan.

Känns inte det här helt trasigt att jag ska behöva lita på Tradera med värdet på min vara innan jag får mina pengar?

Nu vet jag att det finns folk som försvarar Paynova, men av solklara skäl (i mitt tycke) blir det här sista gången jag säljer något där.

Vill gärna höra om det finns andra som haft samma upplevelse, och även dem som sålt på Tradera i många år hur de känner

Jo, haft samma upplevelse. Efter att jag skickat varan finns det ju inget som hindrar att köparen tar min vara men säger att jag skickat en sten eller nått. Det klassiska när man säljer på blocket är ju "inga pengar, ingen skickad vara". Någon som inte gillar det får de komma och hämta.

Det enda som Paynova gör är att de flyttar risken från köparen till säljaren, Paynova tar ingen risk själva. Det är bra för köparen men sugigt för säljaren. Det är ju Paynova som ska ta risken att något går fel, inte jag som säljare. Av princip vill jag ha mina pengar innan jag skickar något.

Har slutat använda Tradera för dyra saker, använder det bara för saker under typ 500kr där ingen bryr sig.

Av CFSsss

Jag kan inte svara specifikt men jag kan svara generellt att företag ofta är "lata", om man kan välja mellan två lika kvalificerade personer och en redan är inne i det amerikanska systemet med bostad etc, och den andra måste man stödja med flytthjälp och green card etc... då väljer man nog oftast den amerikanska arbetaren. Det kan ofta bli lite moment 22, du måste ha erbjudande om arbete för att få green card och du får lättare arbete med ett green card. Schweiz funkar lite på samma sätt.

Men du kan ju alltid testa att ansöka direkt, du får nog räkna med att bekosta flyg till arbetsintervju och hotel etc själv. Om du har tur och får ett erbjudande kan du sedan ansöka om green card, då brukar det gå hyfsat smidigt.

En annan bra möjlighet brukar vara att jobba i Sverige inom ett stort företag och sedan försöka flytta utomlands inom företaget efter 1-3 år. Ett annat kan vara att ta ett enklare jobb i USA först bara för att få green card och bostad etc, sedan uppdaterar man sin resume och letar nytt jobb i USA när man väl är på plats.

Ang. Schweiz kan jag väl säga att det är ett rätt speciellt folk, de är rätt hierkiska och traditionella. Regler gillar de, trevliga visst men ofta lite stela. Inte mycket partyliv och sådant. Jag vet folk som bott i 20 år i Schweiz och som fortfarande ses som utbölingar och nykomlingar. Man skulle kunna tro att att schweizarna är rätt lika svenskar men jag tycker det finns rätt många skillnader.

USA då? De välkommnar alla, mycket lättare att komma in. Men många amerikanare stressiga och gillar att jobba ihjäl sig. Så ja..

Inga planer på Norge? Närmare, bra löner, fin natur, trevliga, uppskattar svenskar, mycket samma värderingar...

Av CFSsss

Forza 5 är väl lite "arkad-sim" men jäkligt kul, mycket att göra och bra grafik.

Annars kanske Snowrunner? Mysigt offroadspel man kan koppla av med ett par timmar på kvällarna.

Kingdom Come: Deliverance är ju nästan en sim, combat är rätt realistiskt. Man är inte Aragorn utan suger på allt.

Av CFSsss

Det som är sugigt är ju att PS5 kan spela den absoluta majoriteten av PS4 spel, så det är ju inte som att man får tillgång till unika spel om man väljer PS4. I så fall är det faktiskt bättre att köpa ett begagnat PS3, där finns det flera spel som inte är kompatibla med PS4 och PS5 pga PS3's unika cell-processor.

En bra kombo är med andra ord PS3 + PS5.

Rätt modell av PS3 kan spela den absoluta majoriteten av PS1-3 spel. Alla PS3 modeller klarar det dock inte PS1 och PS2 spel, googla för exakta modeller.

PS5 kan spela den absoluta majoriteten av PS4 spel, alla spel som finns i onlineshoppen samt PS5 givetvis.

Enda anledningen att köpa PS4 idag är nog om man inte får tag i ett PS5 och vill spela ett specifikt PS4 spel.

Glasklart?

Av CFSsss

Nu under natten har det iaf ramlat in massor av kort på inets grafikkortssida.

Inte billigt jämfört med vad de kostade vid lansering kanske, men de finns. Köp, köp

https://www.inet.se/kategori/164/grafikkort-gpu

Av CFSsss

@Snudge_B

Skumt ändå, komplett har 24 olika kort i lager. https://www.komplett.se/category/10412/datorutrustning/datork...

Inklusive 3060Ti och 3080Ti. Men kanske är inet så populär att de säljer slut där först? Tycker inet borde ha fler instegskort i lager också.