Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71

Jag hade en kompis med liknande problem men då från 100 Mbps till 10 Mbps.
Det visade sig att nätverkskabeln mellan fiberuttag och router inte var tillräckligt bra så hastigheten förhandlades ner då och då.

Kabel har oftas en markering i text som säger om det är Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 6E, Cat 7.

Din kabel bör vara minst Cat 5e om den ska pålitligt kunna hålla din hastighet, och desto kortare den är desto större chans har den att hålla hastigheten hög. Kolla också så inte kabeln är skadad /stukad eller att själva kontakten har lossnat lite från själva kabeln.

Av nihilist71

Jag har 16 Gb RAM i min MBP och använder den för Lightroom, Photoshop och DaVinci Resolve. Märker inga minnesbrist relaterade problem och den enda rimliga förklaringen jag ser är att man cachar effektivt. Dock är ju 8 Gb ett skämt och det handlar såklart enbart om pengar. Redan när första M1:an kom visade ju tester att 8 Gb kör rätt hårt med swapping och sliter på SSD enheten.

Av nihilist71
Skrivet av Klockan:

Jag skulle vilja att kortet är max 2 slots, såvida det inte finns ett bra argument för tjockare. Jag kan då få in ett par extra fläktar som stöd för kortet.

Jag har bara positiva erfarenheter av MSI kort, har haft ett par i ventus serien vilket är deras billigaste.
Anledningen att den är billigare är just det faktum att den har en mindre och enklare kylanordning och ja, de låter lite mer då fläktarna måste upp i högre varv jämfört med kort med större kylare/fläktar.

Det låter som du bygger i ett litet chassi och en av de trade-offs man får ta är just kylningen och jag kan inte tänka mig bättre GPU typ än middle/low varianter i nvidia 40-serien just nu då de är de mest energieffektivaste.

Ditt kort kommer ju inte att gå varmt av fotoredigering enbart.

Av nihilist71
Skrivet av Snudge_B:

Fast detta låter för mig helt sjukt ändå. Utländska chaufförer och försäkringsbolag ska väl inte kunna diktera vad som gäller i Sverige, med en polisrapport (=svensk myndighet) som stöder dig och din son. Det måste ju isf gå att lösa rättsligt och då menar jag i Sverige. Olyckan skedde i sverige, på svensk väg, då ska ju tvisten knappast behöva lösas i estland. Annars bör ju utländska åkerier och chauförer behöva lösa svensk försäkring innan de åker in i landet. Måste ju gå att dra försökringsbolaget inför domstol här i sverige om de vägrar betala ut.

Exakt, det är sjukt, men det är i en ideal värld som detta fungerar som det borde.
Ska man syna det Estländska bolaget eller chauffören så krävs kanske rättsliga åtgärder, men vilket prioritet får ett litet skruttärende med en gammal begagnad bil undrar man?

Nu kommer detta att kräva ett hästjobb med pappersjobb och insatser för att ens ha en chans att få ut några pengar.

Av nihilist71

Tack för er input, jag måste ha otur med minna 2 dockor och jag överväger därför att köpa en Thunderbolt docka med Ethernet via PCIe istället för USB.

Av nihilist71

Macbook Pro 14" M1 och oförmågan att använda USB-C baserad ethernet

Önskar höra mig för om andra apple användares erfarenheter med USB-C hubbar med ethernet port för jag har ett problem med min MacBook Pro M1 som håller på att driva mig fullständigt vansinnig.

Jag vill använda Ethernet vs trådlöst. av alla de normala skäl som kommer på tal i denna diskussion.

Jag har under det dryga år jag ägt min Macbook pro använt 2 olika USB-C switchar med 1 Gb Ethernet port.

  1. En Satechi On the go switch (Unpowered)

  2. En Lenovo Universal USB-C dock (Powered)

Båda har gett samma resultat, d v s att Ethernetporten droppas, d v s Min MacBook låtsas som just Ethernet porten försvunnit.
Detta kan hända efter några timmar eller efter 3-5 dagars användande, helt slumpmässigt.
Det spelar ingen roll om swicthen är ansluten direkt till Macbooken eller under en OWC Thunderbolt 4 hub, samma resultat.
När detta fel uppstår så är det enda sättet att återställa att dra ur switchen i några sekunder och ansluta den igen.

Jag har sökt och forskat i detta.
Jag hittade nyligen en intressant blog som har följande artikel:
Ethernet via PCIe vs USB for MacOS

TLDR:
Senare versioner av MacOS har generellt problem med Ethernet via USB och Ethernet via en Thunderbolt/PCIe brygga är att föredra. Dessutom finns bara native stöd för ett fåtal varianter av olika TB4/PCIe Ethernet chipset.

Så nu undrar jag:

  • Har ni andra som använder Apples datorer av M1/M2 etc upplevt liknande problem?

  • Om ni använder en Thunderbolt Docka med en M1/M2 Mac, vilken använder ni och vilken skärm, upplösning och uppdateringsfrekvens använder ni?

Av nihilist71
Skrivet av MultiMan:

Du har fel i så måtto att är motparten 100% vållande ska dennes försäkring täcka även dina egna skador. Jag har blivit påkörd bakifrån, hade halvförsäkrat, motpartens bolag betalade för reparationerna.

Så är det i normalfallet, det som skiljer här är att den vållande parten är utlänning med ett fordon försäkrat i ett utländskt försäkringsbolag som går på den ljugande chaufförens linje eftersom det gagnar dom.

Jag har fått goda råd om att go all in med bevis och tydligt visa att vi inte tänker lägga oss och acceptera detta med eller utan försäkringsbolagets hjälp.

Av nihilist71
Skrivet av DavidtheDoom:

@nihilist71: Jätteintressant ärende. Tror dock inte att förfarandet är så märkligt. Estländskt bolag vill inte betala ut pengar. Ditt försäkringsbolag har inget egenintresse att jaga annat utländskt bolag då det ändå inte är "deras (ditt Försäkringsbolag)" pengar som är i skottgluggen.

Oklart om det finns någon EU-instans man kan eskalera till men kan var värt att kolla på. Ditt försäkringsbolag borde ha någon med kompetens kring detta även om det inte vill göra jobbet åt dig.

Precis, lite så jag tänker också.

Av nihilist71
Skrivet av Yorg:

@nihilist71 Jag tycker att du ska skriva ut vilket försäkringsbolag det gäller, det inverkar helt klart på mina beslut gällande bilförsäkringsfrågan och jag kommer definitivt fråga om just de här situationerna. Det kan påverka hur de ställer sig i såna ärenden om vi är fler som gör samma sak.

Jag känner att det finns så många om och men och jag är inte helt säker på försäkringsbolagets resonemang och intentioner i detta läge så det är för tidigt att hänga ut något bolag.

Vi får se hur det hela utvecklar sig.

Av nihilist71
Skrivet av KLET:

Vill bara be om ursäkt för att jag inte kan ge dig hela manualen hur du ska gå tillväga men jag svarar gärna på lite frågor åt dig.

TFF har som uppgift att främst ersätta skador där bilen inte har någon försäkring.
Så låt oss säga att den utlänsdska förarens bil var oförsäkrad. Då hade TFF ersatt dig. Men inte idag då det andra bolaget finns och bilen var försäkrad. Dom kan alltid hjälpa dig att svara på frågor. Dom är supertrevliga dom flesta av handläggarna där om man är hövlig mot dom och inte kräver att dom ska betala dig omgående bums!

Eftersom du har delkasko (halvörsäking) så har ditt försäkringsbolag inget "konto" att betala dina skador för.

Jag hade som sagt bett att få det estlänska bolagets beslut via papper hem eller via mail. Sen hade jag läst igenom det nogrant och har dom inte med en paragraf någonstans hur du överklagar så ber du om att få det från dom för en överklagningsprocess har dom garanterat.

Sen är det "bara" för dig att sammanställa allt material som du samlat på dig från polisen, bilder över platsen där olyckan hände, skisser på händelseförloppet, vittnenas redogörelse (på engelska såklart) be dom själva översätta eller be ditt försäkringsbolag översätta redogörelsen åt dig. Det borde dom kunna hjälpa dig med.

Många här verkar ha en snäv uppfattning på vad som händer när man har en halvförsäkring. Det heter delkasko dvs det täcker inte kasko-skador.

För att ens kunna göra en utbetalning av någon sorts så krävs det att där ligger en produkt på din bil som heter "helförsärking" annars har dom inget ekonomiskt konto (för en handläggare, chefer och andra människor har tillgång till specialverktyg).

Men jag kan inte se något scenario där ditt bolag betalar ut ersättning och sedan kräver för det hade krävts en helförsäkring. OCh då hade ditt bolag "ätit" förlusten om det andra bolaget hade bedömt anorlunda.

Det är det som är säkerheten med en helförsäkring.
Att man inte skulle ha hel för att man har en skitbil förstår jag inte. Endast om bilen är värd under 3000-5000 kr för det är där en självrisk bör ligga. Man kan välja högre självrisk för att få ner premien men det tycker jag personligen är en dålig strategi.

Istället kan man välja en lägre och betala lite mer och då hamnar den på 2500-3500 kr. Är bilen värd 5 ja då hade du fått bilens marknadsvärde om det häjnde något och dom hade betalt skrotningen, bortforsling och ersättning för eventuella biltillbehör som skadades i olyckan.

Men nu svarade jag inte bara på dina frågor utan tog lite från forumet också.

Hoppas du tar dig igenom det estlänska bolagets långa jobbiga process för den kan ta månader att överklaga.
Skulle du få nedslag på ditt överklagande kan du dra det vidare till domstol i estland och få rätt där.

Lycka till!

Skrivet av KLET:

Glömde säga att eventuella personskador ersätter ditt bolag! ALLA kostnader såsom skrapsår, ont i nacken, läkarbesök, mediciner, rehab allt kommer du och ska få ersättning från din bils trafikförsäkring kom ihåg det!

Tack så mycket för att du hjälper till att klargöra så mycket. Jag har suttit i överklagandesituationer med andra instanser i samhället tidigare i mitt liv och alltid fått rätt i slutändan, det tar oftast något år.

Något som jag aldrig slutar förvånas över är hur dåliga hemsidor och information från företag, instanser, föreningar etc är på att faktiskt förklara. Som t ex TFF.SE som jag citerat tidigare i denna tråd. "TFF ersätter din skada om fordonet är oförsäkrat". HAde dom inte kunnat lägga till några ord till och säga "TFF ersätter din skada om DET UTLÄNDSKA fordonet är oförsäkrat" så hade det omedelbart varit klart.

Tack igen.

Av nihilist71
Skrivet av KLET:

Jobbat på en del försäkringsbolag tidigare och eftersom bilen är halvförsäkrad så gör inte det egna bolaget så mycket tyvärr. Men du verkar ha en väg att gå via polisen och överklaga har du alltid rätt att göra inom 6 månader så kör på det annars. Hade jag gjort. Skicka då in vittnesredogörelse på engelska till det utländska bolaget och stå på dig.

Kommer säkert ta lång tid men du får garanterat rätt i slutändan. Lycka till och tipset är att alltid ha en helförsäkring oavsett hur sketen bilen är.

Då undviker man sånna här problem för ett par tusen om året. Men alla gör ju sitt egna val!

Jag är dock för skadad av att ha jobbat inom branchen så länge att jag aldrig skulle "orka" ha en halvförsäkring för det blir såååå mycket tjaffs varenda gång något händer. Tyvärr.

Sen kan man ha olika uppfattningar vilka rövhål försäkringsbolag är osv men att skriva namnet på bolaget är kontraproduktivt för ingen behöver undvika detta bolaget för att ALLA svenska bolag hade agerat exakt likadant. Ta det från en som vet

Tack så mycket för att du tog dig ta dig tid att förklara.
Hur funkar detta med Trafikförsäkringsföreningen, TFF.SE, kan dom hjälpa till med dialogen med det utländska bolaget?

Av nihilist71
Skrivet av trudelutt:

Om man bara har halvförsäkring finns det nog inte ett försäkringsbolag på jorden som skulle betala ut pengar för att man blir påkörd ute i trafiken.

Fast du kanske tänker på att de borde ge råd med hur man ska gå vidare för att få pengar från estländarna? Det kanske är rimligt.

Jag är lite inne på den linjen också, såhär står det på TFF.SE

Det blir lite kantskott eftersom hans bil var försäkrad men enbart halvförsäkrad, är den då oförsäkrad i denna mening undrar man, ENBART för att der vållande fordonet var utländskt?

Om lastbilen hade varit svensk så är det ju försäkringsbolaget man vänder sig till. Detta är lite av en blindspot då jag aldrig varit inblandad i olycka med utländskt fordon.

Av nihilist71
Skrivet av Disagio:

Hör med trafikförsäkringsföreningen om dom kan hjälpa till. TFF.se

Tack, vi ska gå vidare med TFF, låter som ett klockrent case för det.

Uppdatering:

Min son Har pratat med en superbra handläggare hos polisen, det är uppenbart att försäkringshandläggaren inte läst polisrapporten eftersom det finns namn och kontaktuppgifter till vittnena som ringde 112 i rapporten. Försäkringshandläggaren har frågat min son om det finns vittnen och min son har hänvisat till polisrapporten tidigare.

Av nihilist71
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Rättsskydd på hemförsäkring kanske? Ta det därifrån och se vad det finns för hjälp att få?

Tack, vi provar.

Av nihilist71
Skrivet av PointMan:

Eftersom din son inte är vållande så måste ju hans försäkringsbolag ersätta honom för bilen och sen dra det utländska försäkringsbolaget till domstol eller liknande. Kontakta försäkringsbolagets kundombudsman.

Tack, vi provar med det, jag befarar att min sons försäkringsbolag lutar sig mot att bilen bara var halvförsäkrad hos dom och därför har dom inget betalningsansvar.

Av nihilist71

råd sökes: Estländskt försäkringsbolag vägrar betala ut ersättning

Hej, skriver här i förhoppning att någon har varit med om en liknande situation.

Min son som är 25 år har hamnar i en rätt bisarr situation efter en trafikolycka med en utländsk långtradarchaufför.

För några månader sedan körde min son ut på en 1-2-1-växevismötes-motortrafikled, väl ute på motortrafikleden noterade han en lastbil som kommer bakifrån i samma fil i hög hastighet. Lastbilschauffören väljer att byta till omkörningsfilen istället för att sakta ner, dock gör han det för sent och vid själva filbytet kolliderar lastbilen med bakre hörnet av min sons bil varpå bilen kastas runt mellan mittvajer och vägräcke för att slutligen landa i diket med en mer eller mindre totaldemolerad bil, tack och lov utan personskador.

Ett par kommer fram och ringer 112, polis kommer och vägen (Europaväg) stängs av i ca 40 minuter och konsterar att latbilschauffören är vållande och utfärdar böter:
"Lastbilsföraren fick böter i samband med olyckan för att inte ha varit uppmärksam i samband med ett filbyte skriver polisen."

Nu två månader senare kommer ett utlåtande från min sons försäkringsbolag som har försökt få lastbilschaufförens försäkringsbolag att ta sitt ansvar och betala ut skadeersättning för min sons bil. Det Estländska försäkringsbolaget bortser från polisrapporten och hävdar istället att lastbilschauffören har en motstridig berättelse och hävdar att min son låg bakom lastbilschauffören. Det är naturligtvis fördelaktigt för det Estländska försäkringsbolaget att gå på lastbilschaufförens linje.

Eftersom min sons bil bara var halvförsäkrad och försäkringsbolagen inte kommer överens så har min sons svenska försäkringsbolag gett upp och säger att parterna får stå för sina egna respektive kostnader.

Så min son verkar helt rättslös och vi vet inte om eller hur vi ska gå vidare med detta.
Så om man blir påkörd av en utlänning på vägarna så kan man gå helt utan ersättning tydligen.

Av nihilist71
Skrivet av The man swe 90:

Flera saker

Negativt:
* Mängden UI buggar
* Batteritiden är riktigt dålig
* Actionknappen är inte märkvärdig alls, skulle vara bättre om man kan mappa fler tryck. Hade hellre valt att behållt tidigare slider.

Positivt:
* Lättare mot iPhone 14 PRO
* USB C

Neutralt
* ligger bra i handen men blir ingen skillnad mot iPhone 13/14 med skal.

Kan du ge exempel på UI bug, jag har inte märkt en enda?

Av nihilist71
Skrivet av Superfrog:

Men varför då byta till en iPhone 15? Vad kan den eller har, som iPhone 12 inte kan eller har?

Som jag förstått det, så är främsta fördelen med iPhone 15 att den har bättre prestanda jämfört med tidigare modeller, vilket uppskattas av användare som exempelvis spelar. Men om man inte spelar eller använder andra program som kräver mer prestanda - vad är då poängen?

Kan erkänna att jag själv blev lite sugen när jag läste att den skulle släppas, men jag tappade intresset i samma veva som jag började läsa om "nyheterna", och det är därför jag inte vet vad den har eller kan som tidigare modeller inte har eller kan. Insåg också att det enda som lockade var nyhetens behag, som är väldigt kortvarig - och det är jag inte beredd att betala 15k för

Alla har olika referensramar för sina val, man kan inte utgå från att alla har samma kriterier för att göra sina val.
Kanske var min iphone 12 pro defekt, kanske var batteriet eller någon annan komponent trasig.
Kanske ville jag helt enkelt eller så ville jag ge min 12:a till en annan familjemedlem.

Men åter till tekniken så är det ett rätt stort steg från en 12 pro till en 15 pro, inte minst med kamerafunktionaliteten som är viktig för mig som fotar mycket.
120 Hz skärm istället för 60 Hz som alla lägger så stor vikt vid, dock inte jag.
Och det som fick mig att ta steget, äntligen USB-C.

Av nihilist71

Har haft min 15 pro i en vecka utan tendens till att bli varmare än min förra 12 pro, snarare tvärtom.
Dock använder jag inte den för spel eller "krävande applikationer", det använder jag mina datorer till.

Men så fort en högprofilerad produkt släpps så ska det ju till en "gate" av något slag, oavsett om det är smältande strömkablar till 4090 grafikkort eller kraschande RTX 3080 kort.

Av nihilist71

Spaceinvader One gjorde en test för ett par år sedan om livslängden på några olika USB stickor eftersom dom utgör root disken på en UnRAID installation: