Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71

Det är svårt det här med mobilt bredband och dess routrar.

Dock när det gäller 4G routrar är i min erfarenhet att Huawei "is as good as it gets" men att det skiljer väldigt mellan olika modeller inom Huawei. Bästa erfarenheterna har jag av Huawei B525. Jag hjälpte mina föräldrar at byta från ADSL som fungerade uselt till Telias "adresslåsta" 4G abonnemang utan begränsning i datamängd.

Jag satte upp en Raspberry Pi som mäter deras anslutning med speedtest 4 ggr i timmen och den håller rock solid 40/10 Mbps mitt ute i skogen i Norrland.

Det enda jag retar mig på med dessa mobilroutrar är att varje operatör begär sin egen firmware och låser ner inställningar för DNS etc.

Av nihilist71

Intressant. Jag har hört flera podcasts/techtubers som tidigare sagt att nVidia ville undvika sina förvirrande namn med "Super" och "Ti". Det verkar ha varit felaktiga uppgifter om det nu är både 3080 Ti och 3060 Ti på G.

Av nihilist71
Skrivet av Ozzed:

"Är väl bara låta bli att klocka då", och liknande kommentarer, utan att peka ut någon specifikt för det finns flertalet, tycker jag är att åtminstone väldigt starkt insinuera att konsumenten inte skall se det som att produkten man köpt är defekt, men är kanske jag som tolkar in för mycket i uttalanden som dessa.

Svårt med text, e-post och forum, svårt att tolka vad som menas, helt klart är att detta skapar hög temperatur och debatt. Jag tycker det är rätt intressant!

Jag tror att jag själv är rätt desillusionerad när det gäller stora företag, har gått på så många minor genom åren att man mer eller mindre räknar med att bli blåst då och då.

Denna åkte jag på, det var den första riktiga torsken som jag åkte på när det gäller grafikkort:
3dfx Voodoo Rush

Sedan minns jag ASUS Riva TNT Ultra Deluxe flagskeppskort som ASUS slutade supporta när Windows XP släpptes, typ ett år efter jag köpte det. Ungefär som att support för 3080 skulle upphöra när höstreleasen av Windows 10 släpps nästa år. Då var JAG väldigt upprörd, vem ville sitta med Windows ME/98 när det fanns Windows XP. Jösses, VR glasögon och ALLT....15 år före sin tid
ASUS Riva TNT 2 Ultra Deluxe

Av nihilist71
Skrivet av employed:

Bara för att det fungerar för dej så betyder det inte att det fungerar för alla. Tycker det är bra att media uppmärksammar detta och tvingar diverse tillverkare att kommentera och eventuellt åtgärda problemet.

Korrekt. Det verkar som du tycker det hade varit bättre om jag inte hade delat med mig av mina erfarenheter?
I så fall får jag förtydliga att meningen med min post var att det är för mycket slutsatser dragna med för lite fakta.
Jättebra att Sweclockers bevakar detta, dom gör det dessutom på ett väldigt sansat analyserande sätt utan att dra några förhastade slutsatser.

Skrivet av employed:

'Ett bra exempel är ASUS 5700XT Strix där media TOTALT missade att kortet är feldesignat. De vare användare på reddit som började uppmärksamma eventuella problem med skruvar. Var själv en av dem som la ut bilder och film på problemet vilket gjorde att nyheten fick mer glöd. Tillslut uppmärksammade HU diverse inlägg och tvingade Asus till åtgärder.

Bra där, du delade således med dig av dina erfarenheter som ledde fram till en mer komplett bild av situationen!

Av nihilist71
Skrivet av Ozzed:

Vems fel det är eller varför det sker rent tekniskt lär väl bli en pågående diskussion, men det som stör mig är att folk redan nu verkar tycka att "Jamen det är ju överklockning så det finns inga garantier", och så har det inte varit innan. Vill man själv inte klocka så OK låt bli då, men att folk sitter här och försöker skylla på konsumenterna istället för att bara inse att det är tillverkarna som dabbat sig/snålat är det som gör mig irriterad. Det luktar väldigt mycket "You're holding it wrong", om man så säger.

Jag har inte sett någon som ställt sig på tillverkarnas sida mot konsumenterna, har du sett det?

Däremot verkar domen redan fallit om att vissa tillverkare har bygget fel och andra byggt rätt, det vet vi inte ett smack om ännu.

Av nihilist71
Skrivet av Ejziponken:

Jag hör inte ens min dator när jag spelar då headset stänger ute ljud och ingame ljudet överröstar. Så jag tar gärna dom där 2 FPSen.

Haha, jag förstår!

Jag har fått "eget rum" efter det att dottern flyttat hemifrån så jag kan nu köra med högtalare för första gången på länge så det är skönt med en relativt tyst dator!

Av nihilist71
Skrivet av Ozzed:

Snarare är det väl så att om korten känner av att de är svala nog att pressa högre så gör de det och det är då kranierna sker, så med ditt resonemang får man i så fall "ge tusan i att ha ett för svalt kort".

Jag kan inte redogöra för hur boost algoritmen ser ut, den är rätt förvirrande men den påminner väldigt mycket om hur Ryzen processorerna jobbar. Jag utgår från att du raljerar en aning med detta utlåtande, rimligen är det en enkel sak att justera boost algoritemen för att undvika att den boostar för mycket och "sträcker sig" innan den värmt upp.

Skrivet av Ozzed:

Klart folk ska få överklocka om de vill. Det som ska sätta gränsen är ju GPU/minne och inte komponenter runtikring.

Ja det är rimligt men det finns heller inget som säger att det inte är så i dagsläget.

Skrivet av Ozzed:

och som jag sa innan så är det väl OK på utpräglade budgetkort, men på kort där man betalar premium så ska det vara toppklass rakt igenom. Annars är ju frågan varför man betalar extra för de korten liksom.

Ja, det är väl sant, men mig veterligen så finns det inga "premium" kort ute ännu, det enda kort som sniffar på det segmentet ska väl vara MSI Gaming X men det kortet känns inte riktigt i nivå med ROG STRIX och AURUS EXTREME som enligt vad jag förstår inte ens lämnat fabriken. Men jag förstår vad du menar, dessa kort är INTE billiga ändå men vi har väl blivit fartblinda efter RTX 20xx prissättningen.

Av nihilist71
Skrivet av AplAy:

@nihilist71: Om jag förstått det rätt så kraschar korten när man kör högre överklockning än den "officiellt stödjande medföljda turboboosten"? Verkar ju rimligt att det krascher då. Ingen här som någonsin fått en krasch när de överklockat sin CPU?

Det är väl bara ge tusan i att överklocka antar jag? Vad är det man får? Typ 3-5 fps högre med överklockning samt garanterade krascher?

Ja det var precis det jag också tänkte, jag fick inte det hela att gå ihop. Nörd som man är så var man ju tvungen att testa. Jag har inte haft en enda krasch förutom när jag glömde powerlimit på 50% och startade MS flight simulator, det tyckte inte kortet om och stängde vänligt men bestämt av spelet redan vid uppstart.

Det finns säkert dåliga kort där ute, precis som det alltid gör, men denna hysteri gör mig fundersam.

Jag tänker nu byta tillbaka BIOS läget till "silent" eftersom jag bryr mig inte om 100MHz hit eller dit, så tyst som möjligt är viktigare än 2 FPS.

Av nihilist71

Ser att det kommit ut ett Zotac 3080 på blocket nu ikväll om någon vågar!

Av nihilist71

Ett försök till förnuftigt resonemang baserat på de fåtal fakta som finns i dagsläget

Jag fick nys om detta igår natt, och har därför ägnat dagen åt att läsa, se videos i ämnet samt testa mitt eget kort i ett antal stresstester.

Sammanfattning:

  • Ni som oroar er för att ni beställt den ena eller andra kortet och är oroade över om färgen på era kondensatorer är rätt eller fel, sluta oroa er. Det finns just nu ingen anledning i dagsläget att tro att denna release skulle innehålla flera måndagsexemplar än någon annan release genom åren. Däremot är detta den mest hypade releasen jag varit med om, därmed finns det även stort intresse i alla media outlets att blåsa upp det minsta lilla till ofantliga proportioner. Lägg även till att antalet människor där ute som är heligt förbannade på nVidia överstiger antalet RTC 30xx kort på marknaden. Situationen är rätt speciell minst sagt.

  • Jag har ett Gigabyte RTX 3080 Gaming OC, ett av de kort som ska enligt utsaga ha 6 st "dåliga" eller "billiga" kondensatorer. Kortet fungerar utmärkt. Jag har kört kortet i BIOS läget "OC" med Furmark, Firestrike Ultra Stresstest, Port Royale stresstest, Timespy Extreme stresstest, Heaven benchmark Extreme. Smärtgränsen ligger på ca 2025 Mhz, jag har i MSI Afterburner lekt med att höja Core Clock mellan +20 till +50 men då det är alltid slutligen Power Budget som sätter stopp för hur kortet klockar upp så blir det sällan några högre frekvensspikar, det är mer intressant vad Average clock ligger på efter stresstesterna. Just mitt exemplar verkar ha funnit sig till ro runt 1933 Mhz met toppar upp till 2025 Mhz. Och detta kortet är specificerat för en GPU Boost Clock på 1800 Mhz, jag har ingen anledning att vara missnöjd. Kortet börjar bli ostabilt när jag går över +30 Core Clock.

  • I videon från BuildZoid så uttrycker han två saker som fastnade hos mig. Det ena är att han tycker det är märkligt att folk blir förvånade när korten krashar när hastigheten är över 2000 MHz. Det hittills högst specade kortet är ROG STRIX med 1900Mhz. Den andra saken är att han säger att det är en extremt enkel sak att testa så att dessa kondensatorer håller måttet för avsedda frekvenser så att det skulle vara en miss eller slarv hos korttillverkarna verkar orimligt.

Ta det för vad det är värt men mängden samples ute på marknaden är extremt liten för tillfället, det märker man inte minst på alla stora techtubers som på sin höjd har 3-4 st olika 3080 kort i studion 9 dagar efter släpp. Dom brukar ha 10 st vid det här laget.

Men vad är det då som gör att kort krashar för vissa?
Ja vi kan bara gissa men med tanke på att denna generation har ca 50% högre power budget än tidigare generation så ligger det nära till hands att korten är känsligare för halvkassa PSUer eller andra brister i strömförsörjningen.

Det sitter onekligen entusiaster där ute som dragits med av hypen kring dessa kort och är besvikna för att korten inte pallar 2300Mhz, dom har en tendens att låta mycket.

En annan faktor är som vanligt drivrutinerna som är nya och kanske inte helt optimala ännu.

TLDR: En storm i ett vattenglas.

Av nihilist71

Sanningen verkar vara mer komplex än att MLCC löser problemen.

BuildZoid eletronik djupdykning

Nvidia FE korten har t ex 2 x MLCC men sedan 2 st transistorer med låg kvalitet och 2 normala med högre kvalitet.

Zotac verkar ha 6 st med lägsta kvalitet 330 medan Gigabyte verkar ha 6 st med högre kvalitet 470.

Jag lutar nog mest åt Tech Yes city förklaring i videon ovan.

Mitt Gigabyte har aldrig kraschat efter 9 dagars spelande och Folding@home.
Dock har jag kört med BIOS i silent läge, nu är jag så fascinerad av detta att jag ska boota om och sätta den i OC läge och utvärdera vidare.

Av nihilist71

Det enda jag testat är Geforce now då man fick ett år gratis när man köpte ett grafikkort.
Vilken är den allmänna uppfattning om den tjänsten?

Jag provspelade några titlar i mitt steam och ubisoft arkiv och kunde fortsätta från min senaste savegame, jag blev lite smått impad men som sagt har inte testat något annat.

Av nihilist71

Ett kort som jag upplever att ingen talar om är Gigabyte RTX 3080 Gaming (OC). Jag lyckades köpa det på första dagen för 8990:-

Jag har kört en hel del spel och Folding@home under den dryga veckan jag haft kortet och det är denna series "Volvo V70" skulle jag säga. robust, tyst och lagom. De få tester jag sett med detta kort så har det ofta rankats som väldigt bra balans och bra prestanda, lågt ljud.

Jag är positivt överraskad av detta kort, hade ett GTX 1080 ROG Strix och detta kort upplever jag som tystare.
Det är snabbare än TUF i allt enligt review nedan.

Nackdelar:

* Gigabytes LED programvara suger mycket hårt, förmodligen det sämsta av alla där ute (jag har gett upp och kommer köra Open RGB), dock har detta kort lite RGB, bara en liten strip med logon.
* Kanske inte riktigt lika snyggt som ROG strix och MSI men definivt inte lika fult som EAGLE versionen.

Fördelar:

* Dual BIOS (tyst vs OC)
* Mycket tyst
* Har aldrig lyckats stressa kortet att bli varmare än 72 grader, och då med MS Flightsim 2020 på max 4K settings. Vanligtvis ligger kortet run 65 grader vid spelande.
* Riktig backplate av metall och med "genomblås" flänsar i bakre delen.

Några reviews:

We Do Tech
Test vs MSI och TUF

Av nihilist71

RTX 3090 presterar troligen bra på Folding@home!

Av nihilist71
Skrivet av Baxtex:

Varför är dockningsstationer och kvm switchar så dyra? Vad är det egentligen som kostar?

Licenskostnader till patentägare av teknologin. Varje HDMI port kostar, varje Thunderbolt port kostar.

Av nihilist71

Jag inser nu att jag måste haft extremt tur, första 5 minuter var Webhallens websida helt kaputt men 15:07 fick jag in en order på ett Gigabyte 3080 Gaming OC som jag sedan kunde hämta under kvällen. Prestanda motsvarar väl vad de flesta tester visar men en relativt stort nackdel som överträffade mina farhågor är hur extremt mycket värme som detta kort genererar, kylningen av kortet i sig funkar jättebra men klimatet i min miditower är out of control.

Av nihilist71
Skrivet av MinpinStudios:

Låter som att man får sikta in sig på ett 3090 då, 4k@60fps i ett inte helt nytt spel får en ju att fundera hur det presterar i ett liknande spel om 2år?

Rdr2 kanske är sjukt dåligt optimerat dock?

RDR2 är en rätt udda fågel och som sagt min monitor maxar på 60FPS och jag har G-sync på så jag har inte testat att pressa något mera.
Mitt GTX 1080 maxade detta spel på 45 FPS på 1440p med måttliga inställningar, 3080 parkerar på 60FPS på 4K med nästan maxade inställningar. Och ja, det är nog väldigt dåligt optimerat på PC, men det är det spel jag fastnat för nu :).

EDIT:
Testade att benchmarka Far cry new dawn med 4K ultra preset med G-sync och V-sync av och då landar den på 84 FPS average med quiet mode bios setting.

Shadow of the Tomb Raider 4K Ultra preset: Average FPS: 80

När kortet pressas lägger det sig på 70 grader +/- 2 grader.

Av nihilist71

Jag lyckades norpa ett Gigabyte RTX 3080 Gaming OC på Webhallen 15:07 efter ett jäkla kaos på deras hemsida. Sedan fick man vänta på bekräftelse i 1,5 timma. Trodde aldrig att jag skulle få tag på ett men ca 16:30 fick jag ett mail om att mitt kort fanns att hämta i butiken.

Nu sitter det i datorn och morrar.

Första intrycken:

Det blev ett helt annat klimat i min Fractal Define 7 nu, uppgraderade från ett STRIX 1080 och denna best producerar absurda mängder värme. Min låda har inte tillräcklig genomströmning av luft med denna så jag måste se över hur jag ska få mer luftflöde genom lådan när man spelar. Om jag tar bort sidorutan så blir det hur lugnt som helst, då går alla fläktar tystare än med 1080 kortet. Men så fort man stänger luckan börjar fläktarna jobba, speciellt AIO radiator fläktarna högst upp som blåser ut luft genom radiatorn. Den nya kylkonstruktionen som blåser igenom kortet blåser värme uppåt och det kastar omkull min tidigare fläktuppsättning, blir till att fundera om.

Har kört RDR2 med 4K och väldigt höga inställningar och då parkerar kortet på 60 FPS, har Gsync med 4K 60Hz skärm så ingen mening att sänka för högre FPS.

Kortet som sådant är ungefär lika stort som mitt STRIX 1080, lite tjockare, jag upplever dock detta 3080 kort som tystare vilket är glädjande, jag var väldigt nöjd med mitt STRIX men detta är ännu behagligare ur akustisk synpunkt.

Kortet presterar bra och allt ser bra ut såhär långt.