Inlägg

Inlägg som Balconette har skrivit i forumet
Av Balconette
Skrivet av UndaC:

Nu vet jag inte om detta är en retorisk fråga där jag går in i en fälla. Men principiellt så ja. Kan du föra de argumenten på en saklig nivå utan att dra in politikers privatliv, utseende, påhopp på andra partier eller politiker, ogrundade anklagande om symbolpolitik, ojande över hur pengarna går till x istället som du inte har belägg för, osv. etc. så är det helt ok.
Det är svårt att skriva helt konkret exakt var skiljelinjerna går förstås. Men om man håller sig lugn, sansad och saklig så brukar det gå fint!
Vill man försöka skohorna in sitt förakt för parti X eller politiker Y, eller egentligen vill snacka arbetsmarknadspolitik osv. så brukar det gå sämre.

Om tråden däremot handlar om kärnkraft ur en rent teknisk synvinkel så känns det inte nödvändigtvis som om politiska perspektiv hör hemma där och ett sådant inlägg riskerar snarare att dra diskussionen off topic och kan därför bli omhändertagen.

Nej nej, jag hade ingen baktanke med detta utan det jag undrade skrev jag öppet. Jag vill heller inte bidra till att tråden ska spåra ur och absolut inte låst. Det är däremot att jag ibland ser att det skulle passa med en politisk inflikning för att förklara något i sammanhanget. Om vi tar kärnkraftsomröstningen 1980 och varför våran politik idag går ut på att på sikt avveckla så finns det ganska mycket informativt i att berätta varför omröstningen inte är bra att luta sig emot snarare än att bara säga att den var dålig. (Det fanns tre olika sätt att säga nej, men inget ja)

Jag skulle kunna släppa lite på mina skrivtyglar om det går bra, finns mycket bra och sakligt att skriva om. Skulle det vara för mycket så tar jag ett steg tillbaka.

Det är därför jag undrar, för att som du säger så är skiljelinjen svår att dra.

Jag känner mig lite klokare av ditt inlägg kan nämnas.

Av Balconette
Skrivet av UndaC:

Återigen så får man skriva om politiska ämnen om man håller sig till sakfrågan.
Regeln om politik handlar om att inte dra in orelaterade långsökta kopplingar som berör helt andra, bredare politiska frågor.

En liten fråga om detta men som är lite ot till tråden, det finns en tråd om kärnkraft och jag undrar om det är tillåtet att där diskutera relevant kärnkraftspolitik, exempelvis prata om den politiska kärnkraftsopinionen, syna politikers tekniska argument, kärnkraftsomröstningen 1980 och andra historiska frågeställningar rörande kärnkraft?

Av Balconette
Skrivet av Shakermaker:

Det leder säkert till fällande dom.

Ungefär som när en man blev dömd för att ha länkat till Canal + okrypterade sportsändningar.

Det här är ett fall där en person hanterat olåsta behörigheter på ett synnerligen vårdslöst sätt.

Skrivet av snajk:

Det är ju en definitionsfråga. De skulle ju kunna samla in informationen utan medgivande, precis som alla webbläsare eller tillägg i en webbläsare kan samla in all information om vad användaren gör, skriver och så i deras applikation. Eller någon form av skärmläsare eller liknande.

I detta fallet finns det väl inga sådana misstankar dock utan det handlar om att de har byggt en plattform som använder samma API som den "riktiga" plattformen, alltså som att använda en annan webbläsare än den rekommenderade ungefär.

Det tråkiga är ju om det här slutar i att öppna API:er blir förbjudna eller liknande, för det är väldigt trevligt med sådana, även om dokumentationen inte är öppen. Det är ju rätt lätt att fånga anrop med exempelvis Postman och se vad som skickas och tas emot och på så sätt kunna bygga sina egna lösningar som fungerar bättre än den officiella.

Skulle det bli så, kommer vi snarare skjuta oss själva i foten eftersom det kommer bli mycket svårare att granska och testa de APIer som lagts upp eftersom det finns en risk att bli straffad. Sverige kommer ha ett uselt skydd á la Security by obscurity istället. Speciellt i sådana här fall skulle det vara förödande. Tänk om Öppna Skolplattformen inte upptäckt att Skolplattformens API var ett Ratsit - Darknet Edition? Nåväl, bara vi svenskar är lyckligt ovetandes om hur oskyddade vi är så går väl allt ... ?

Av Balconette
Skrivet av Pepe Silvia:

Det är min åsikt eftersom det gäller känsliga personuppgifter. Om du inte håller med, var drar du gränsen? Är det okej att vem som helst gör en icke-officiell/godkänd app för Skatteverket?

Jag har inget emot att det ska finnas godkända alternativ, men om det är fritt fram är jag rädd att det innebär en samhällsrisk. Om Stockholm Stad inte klarar av att göra en bra app får stockholmarna pressa på att dem iaf godkänner andra seriösa företag, ex. att Not Free Beer får utveckla ÖSP.

Såklart det finns en risk att ha olika plattformar i att någon skulle vara trasig i utförandet eller läcka data.

I det stora hela är risken att en främmande makt använder sig av trasiga APIer värre och sker förmodligen redan idag. I det senare fallet har personen i fråga inget val att lägga medans i fallet olika plattformar så är det en medveten exponering som en användare gör. Likt jag kan lämna ut mitt körkort till någon för att hämta ut paket i mitt namn.

Ur den synvinkeln anser jag att ansvaret för dataskydd ligger hos Skolplattformen, eftersom de har ett API som är en sådan katastrofal säkerhetsrisk när de kan få ut personuppgifter á la Ratsit - Darknet Edition. Sådana utnyttjas garanterat av främmande makt och borde skyddas bättre. Räcker med en sån miss för att all information teoretiskt ska hinna läcka ut. Det är en misstolkning av lagen att ansvaret enbart ligger hos den som tillskansar sig obehörig åtkomst till system oavsett öppenhet. Det korrekta att det kan finnas två förövare, dels den svensk som rimligen kan antas veta att det är känsliga uppgifter som hen inte har tillgång till tillskansar sig den datan, dels den som tillhandahållt känslig data på ett vårdslöst sätt.

Här har Öppna Skolplattformen gjort rätt, eftersom de använder sig av autentisering för att öppna och läsa informationen. På så vis kan de peka på att de har fått delegerad behörighet att läsa relevant data om personerna i fråga.

Min personliga åsikt är att anmälan borde leda till nya åtalspunkter gällande datasäkerhet för Skolplattformen och Stockholms Stad, då det verkar som att det finns eller har funnits stora brister i APIet. Det här borde över huvud taget inte inträffa, utgångspunkten för säkerhet skall vara att systemet kommer attackeras och därmed bör ha ett resonligt skydd då det kommer ske och oftast av personer som aldrig kommer kunna lagföras för det eftersom det inte är olagligt där de befinner sig.

Av Balconette

Japp! Diskmaskinen gör oväntat rent och fint ibland. ^^

Av Balconette

Jahopp, det här är onekligen ett krystat försök att försöka sätta munkavle på all kritik i ett desperat försök att rädda sitt eget rykte. Att en person kan programmera ihop något som fungerar bättre än något som upphandlats för en miljard++ kronor "får ju bara inte läcka ut, det är så skamligt"...

Börjar likna 1177-skandalen när samtalen låg inspelade på en öppen NAS. Det som var det faktiska bekymret var om Computer Sweden hade olovligen tillskansat sig åtkomst till (öppnat) mer filer än nödvändigt för att säkerställa hålets äkthet. Inte att de gick in på NASen till att börja med eftersom den de-facto låg helt öppen.

Juridiken kommer sannolikt/rimligen fokusera på samma sak här, att värdera huruvida informationen som Öppna Skolplattformen tar emot och behandlar är av olovlig regi eller inte. Olovligen skulle i det här fallet t.ex. vara att en förälder loggar in och (genom felaktigheter i APIet som programmet utnyttjar) kan läsa uppgifter om andra elever i klassen. Lite som @snajk var inne på med bilen till huset, att om Öppna Skolplattformen tillhandahåller endast de uppgifter som är den eleven tillhanda/ägs av eleven i fråga så har det inte skett olovligen och anklagelsen kommer därmed att falla på den bevekelsegrunden.

Av Balconette
Skrivet av tcntad:

Var skriver jag att det är "ren idioti" att tro att yttre brandvägg är den kompletta lösningen för datorsäkerhet?

Hm, tog du det så? Det var inte riktat mot dig, utan mot de många förståsigpåare som heligt betraktar skalskyddet NAT via routern som att det ger allt de någonsin kommer behöva. Har nyligen fått agera datorsupport till en vän som hade en pojkvän som ordnat så "bra" med dataskydd (läs skalskydd) och fått hela nätverket infekterat. Har påtalat bristen i detta tidigare utan resultat, "det händer inte mig"-attityd fick jag från honom.

Sedan fick jag försöka förklara för dem att även deras NAS som de använt som flygande backup var infekterad och därmed förlorad. Som tur var så hade de lyssnat på mig ett halvår tidigare och backat upp på en extern mekanisk hårddisk. Det var nog vännen som blev skraj och drev på när jag förklarade hur dramatiskt det skulle bli om blixten skulle slå ner som gjorde att de skaffade disken.

Det svider, men det kunde ha varit värre.

Av Balconette
Skrivet av anon5930:

Hehe, var på jakt efter något Laughabee-citat men snubblade över den där istället. Vid tidpunkten hade de sin beef mot Intel.

Hade en Nexus 7 med någon tidig Tegra. Slö som fan vill jag minnas men härligt format för en tablet på den tiden. Kostade nästan inget heller (2000-2500kr?).

Den som sitter i Switchen är rätt imponerade trots dess ålder. Har rätt skapliga förväntningar på Nvidias satsning personligen, men vi får se. Jensen är bra på att snacka, inte alltid lika bra på att leverera.

Edit: Min sista netbook körde Atom+ION, HP Mini 311C. Funderade först om det var Tegra i den, men Tegra är för ARM. Lite grävande senare så hittade jag både modellen och bestyckningen.

Saknar verkligen inte netbook-konceptet, prestandan var aldrig bra och de var förhållandevis dyra. Nu vet jag inte vad som egentligen ersatte men vi fick ju ultrabook-konceptet senare samt Chromebooks förstås.

https://en.wikipedia.org/wiki/HP_Mini#311
https://support.hp.com/gb-en/document/c02432928

Jag saknar netbooks, framförallt balanserade sådana. Hade en för länge sedan som var så händig att jag kunde slänga med den i handväskan men sen efter att batteriet dog så tjänar den som en på-plats klientdator. Något som de var exceptionellt bra var DPI. Skärmen var så skarp fast den inte var högupplöst. Dåtidens 4K. ^^

Nej, skulle inte dra mig från att köpa en ny, vettig, om det kom tillbaka. Gillar de bra mycket mer än plattor och telefoner.

Av Balconette
Skrivet av tcntad:

Det är en halvdan mjukvarubrandvägg, en HW-brandvägg gör bättre jobb och mjukvarubrandväggen är mer komplement.
Dessuom skyddar en HW-vägg hela nätverket, inte bara enskild dator.

Med linuxbrandvägg och har fler burkar så borde ju brandväggen agera router mao.

Skrivet av Xyborg:

Har du bara en enda enhet i hemmet uppkopplad mot internet? Vi är två i hushållet och har ca 10st produkter som är ansluta mot lokalt nätverk och/eller internet. Dessutom tappar man ett lager säkerhet om man inte kör med någon form av hårdvarubrandvägg.

Att tänka att den "yttre brandväggen", eller skalskyddet runt sitt intranät är den kompletta lösningen för sin datorsäkerhet är ren idioti. De flesta föreställer sig det som att det inte ska gå att nå datorer utifrån, men i själva verket är det en felfungerande lösning på bristen av IPv4-adresser kallad NAT. IPv6 kommer ändra på det så att alla internetanslutna datorer har en egen IP-adress och per definition då är nåbara från Internet.

En annan sak varför NAT som komplett skydd är idioti är för att dels så läcker NAT inkommande anslutningar eftersom portar kan slumpmässigt stå öppna under en viss tid, dels så har du noll skydd om någon av komponenterna i ditt intranät skulle böra bete sig skadligt oavsett orsak. Angrepp inifrån utan skydd...

Det korrekta sättet att säkra sitt hemnät är att se till så att varje nätverksansluten komponent har ett fullgott skydd mot attacker. Exempelvis så har varje Linuxdator ett grundläggande nätverksskydd som kan utökas. Vill du ha åtkomst till det systemet även från intranätet måste du ha någon form av kredentialer eller ordna med lösningar innan det överhuvudtaget fungerar. Ett skalskydd utanpå det är bara ett komplement och inte den huvudsakliga säkerhetsaspekten av ett korrekt säkrat intranät.

Skrivet av Trihxeem:

Detta kan väl inte vara ett större problem för vanliga konsumenter? Routrar håller ju hur länge som helst om de inte fysiskt går sönder. Jag fick nyligen uppgradera för min gamla började ligga på 100% CPU trots fabriksåterställning och uppdaterad firmware (asus au68u) men annars hade jag inte haft någon anledning att byta. Wifi6 - meh.

Jepp. De går och går under några år tills de börjar slumpmässigt hänga sig, tappa hastighet, bli allmänt knäppa eller får "värmeslag" av att stå i rumstemperatur.

Av Balconette

Fick 9 av 10, det känns imponerande.

Men sökmotorer idag är ett sorgligt kapitel. Google gör allt och mer därtill för att ge dig de resultat som de "tror" att du är intresserad av/tjänar mest pengar själva på snarare än det du faktiskt söker på.

Startpage fungerar bättre än Google eftersom de inte längre kan veta vem som är bakom tangentbordet. Får upp mer varierande resultat där.

Metasökmotorn Dogpile är excellent när du vet exakt vad du är ute efter, men fallerar om sökningen är för ospecifik. Dessutom är den kass på att presentera resultaten. Går du till sidan två så är 80% av resultaten iteration från tidigare sida. Här var Iqxuick bättre, men tyvärr lade de ner den till förmån för Startpage eftersom de ansåg att de gjort något bättre än deras mästerverk var.

Ta en sak såsom att köpa något i Europa. Skriv "vara" buy eu så får du bara upp ett fåtal butiker. Hälften är obskyra småbutiker som ligger i USA och resten är typ Amazon, Ebay och har du tur enstaka butiker i Europa. Går jag in på Amazon och lyckas klura ut vilket företag som säljer kan jag i många fall hitta att de har en egen hemsida och faktiskt säljer saker online där. Samma sak om jag går in på Geizhals och söker så hittar jag fullt i stora återförsäljare i de länder där de är verksamma. Finns såklart fler i hela EU. Inte undra på att Amazon och Ebay tar över och konkurrerar ut småbutiker när de inte ens syns i sökmotorerna på varor de har.

Så även om det är lättare än någonsin att hitta information idag så har det blivit mycket svårare att hitta det du behöver.

Av Balconette
Skrivet av pv2b:

Det där stämmer inte alls.

Skillnaden där uppstår för att hårddisktillverkare och Microsoft har olika definitioner av vad en GB är.

Enligt Microsoft:

1 kB = 1024 byte
1 MB = 1024 kB = 1 048 576 byte
1 GB = 1024 MB = 1 073 741 824 byte

Enligt hårddisktillverkare:

1 kB = 1000 byte
1 MB = 1000 KB = 1 000 000 byte
1 GB = 1000 MB = 1 000 000 000 byte

Din hårddisk är alltså sannolikt på cirka 500 GB, eller 500 000 000 000 byte.

Men om man tar 500 000 000 000 byte och delar på 1 073 741 824 så får man 465,6612873077393, vilket förklarar att den 500 GB SSD du har i din dator rapporteras som 465 GB stor i Windows. För det är den, med Microsoft mått mätt.

Därav förklaringen. Det finns inga 35 GB som reserveras av något OS, det är bara en skillnad i vilka enheter man använder, där en Microsoft-gigabyte är 7,3% större än en hårddisktilverkar-gigabyte.

Hur som helst så dyker det inte upp som att man har 35 GB "använt" på en partition när man skapar en ny, som TS verkar säga, så det här är en helt annan fråga.

Jag blir mest bara förbannad över att hårddisktillverkare och Microsoft inte kommit överens, trots att detta har varit känt i flera decennier. Så mycket onödig support som skulle kunna läggas åt sidan och mycket bedrägerikänsla som skulle kunna undvikas.

Kort och gott, hårddisktillverkare håller vad de lovar genom att ge ut diskar som uppmätt i SI-prefix har korrekt storlek.

Däremot är det deras fel att de inte anger storleken i binära prefix såsom 3.6 TiB för en 4 TB-hårddisk fastän det är det mest använda prefixet på dator. Det skiljer hela 10%, inte konstigt att folk känner sig lurade när det är så extremt tapp mot vad som förväntades.
Det är även Microsofts fel som anger storleken i binära prefix utan att tala om att det är ett binärt prefix. Men vad är det som är rätt med det OSet egentligen?

Men slutsatsen är väl att de vill ha detta status quo för marknadsföringsändamål. Finns ju multum att tjäna på att bygga upp falska förhoppningar hos människor.

Av Balconette
Skrivet av Lagerlöf:

Fast du har ju inget argument till ditt påstående? Du verkar inte heller förstå konceptet med hållfasthet vid brand.

Det är ju inte ett säkrare hus för att det är byggt med betong. Det är inte stommen som brinner, det är alla möbler du har i lägenheten.

Klart man kan "tycka" fritt, men att bara upprepa "Betong obrännbar, trä brännbart" känns som en väldigt låg nivå.

Tycker du att de som anser att jorden är platt också har rätt, det är ohederligt att säga att den är rund?? Människor med kunskap inom ett ämne är bara köpta och går på propaganda!

Ska vi vända på det, hur tjockt ska bjälklaget vara? Hur mycket armering tycker du att det ska vara i betongen?

Räcker det med 100 mm betong för att vara helt säkert vid brand? Det är ju ändå obrännbart! Kanske ska skippa armeringen också, det är ju dyrt.

Skrivet av cyklonen:

Betong är ett fantastiskt material på många andra sätt också. Ljudisolerande, värmetrögt och stabilt.

Men jaja, jag kommer ju inte att ändra era åsikter, så vi kan lägga ner det.

Svaret på frågan i trådtiteln är hur som helst "Nej!".

Ingen som tänkt på att betongen "fräter" sönder av elden i en brand?

Hållfasthetsberäkningarna som postats understryker att betong inte är ett brandsäkert material. Det är tåligt på sitt sätt, men inte oförstörbart av eld.

Bara för att ett material inte brinner av sig självt betyder det inte att det inte kan förstöras vid en brand.

Av Balconette

Det heter elsparkcykel. En scooter är något helt annat.

Av Balconette

Är antagligen/förhoppningsvis en kolvätebaserad förening a' la pentan eller butan. Om de skulle använda fluorerade/klorerade kolväten så är vi tillbaka till PCB-tiden och transformatoroljor som både är persistenta och bioackumulerande och då hoppas jag de får storböter för att ens ha tänkt tanken.

Av Balconette
Skrivet av crew seven:

@InteNaprapat

Varför kan vi inte bara köra på som det är idag, att man betalar med kort eller mobil?

Kortfattat: När du betalar med dina "pengar på banken" så är det "Swedbankcoins", "SEBcoins" etc. som du faktiskt betalar med. E-krona är tänkt att vara "Riksbankcoins" aka riktiga Svenska kronor i digitalt format.

Långa versionen:
Det är så att en bank agerar de-facto utgivare av pengar istället för Riksbanken eftersom de kan skapa pengar flera gånger sin faktiska likvid via lån. Detta har de helt laglig rätt till. Så när du satt in dina pengar har du egentligen lånat ut dem till banken och tillbaka får du motsvarande banks "coins" med alias SEK. Banken äger dina faktiska pengar och det är därför som du riskerar att "bli av" med dina pengar över bankgarantibeloppet som ligger på runt en miljon kronor om banken blir illikvid. Bankgarantin är en laglig rätt att bli kompenserad av staten upp till ett visst belopp.

När du äger cash, alltså riktiga pengar, så är det istället Riksbanken som garanterar värdet och är utfärdare av pengarna.

I detta finns det ett nationellt intresse av att landets värdedepå ligger i en nationell valuta utfärdad av Riksbanken och inte i händerna på banker.

E-kronan är en unik idé för att överföra fysiska pengar till digital form och behålla utgivningsrätten. Just nu är vårat enda val om vi vill betala online att tillförtro våra pengar till en bank eller betalningstjänst och därigenom använda deras digitala tokens för att betala med.

------

Hittills är implementationen av e-kronan i nivå med Ripple och det är en del pusselbitar som lär behöva läggas på plats innan detta blir verklighet. Så, inte så imponerande i nuläget men en bit på väg. De grundläggande bitarna är iaf. lagda.

Det som gör att det ser diffust ut är att de säkert håller på med snåriga upphandlingar och till varje pris ska göra saker på ett ultraliberalt vis som kostar multum istället för att anställa ett gäng duktiga programmerare och göra hela jobbet in-house. Det betyder att det kommer ta tid, det kommer kosta och det kommer vara ofullständigt till en början.

Av Balconette
Skrivet av Prelatur:

Jo det är tokdyrt. Billigare att bygga med 10 Gbit fiber.
Förhoppningsvis kommer det mer produkter men det har knappt hänt något sedan 2017 då Netgear kom med sin 10 Gbit/s switch.

Det beror antagligen på att tekniken som krävs för att överföra 10 Gbit/s över en lång kopparlänk är hysteriskt avancerad för att överhuvud taget kunna fungera. Fiber är helt enkelt överlägsen på långa sträckor och/eller höga hastigheter. I mina ögon ser 2.5 Gbit/s ut som ett krystat försök att mjölka ur lite mer ur kopparnätstekniken snarare än ett vettigt steg framåt.

Har skrivit om detta tidigare i tråden: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1630557-10-gbe-sfp-nat...

Mitt råd är, ska du gå över gigabit så strunta i skithastigheterna 2.5 Gbit/s och 5 Gbit/s. Kör med riktiga grejer och gå direkt till 10 Gbit/s med SFP+.

Nätverkskort 10G SFP+: https://www.amazon.se/N%C3%A4tverkskort-82599DE-Ethernet-konv...
505 kr

Switch 4x 10G SFP+ och 1x Gbit RJ45: https://www.proshop.se/Switch/MikroTik-CRS305-1G-4SIN/2770999
1383 kr

DAC-kabel 2m SFP+: https://www.amazon.se/DIGITUS-Twinax-n%C3%A4tverkskabel-olika...
215 kr
- eller -
SFP+-modul för multimode-fiber (LC) 10G: https://www.amazon.se/QSFPTEK-10GBASE-SR-Transceiver-SFP-10G-...
199 kr per slot
samt
Fiberkabel LC: https://www.amazon.se/DIGITUS-LWL-patchkabel-OM3-glasfiberkab...
69 kr

Av Balconette
Skrivet av GuessWho:

Det där med att byta födelsedag låter spännande.
Blev du samtidigt yngre och piggare när du gjorde det?
Eller gick du åt andra hållet och gick i pension i förtid?

Jo, men du förstår, när jag Facetrix-ade ur mig ur deras system så var jag tydligen yngre, piggare och till och med snyggare än den gamla tant de påstod att jag var i the System! Så skickade jag in dokument som styrkte min riktiga ålder och vips så blev profilen uppdaterad med ett yngre jag, blev av med alla rynkor och började få reklam från gymnasieskolor.

Jag kommer kanske behöva checka igen om något år eller så eftersom det kan vara extrem clock-skew. Men då kanske jag blir av med min moppebehörighet? Var inte så roligt att få körkortet ogiltigförklarat den senaste gången. Jag var tydligen för ung för att få behålla det.

Av Balconette

Jag bara genuint undrar, hur kan du ha två plattor om du skickade tillbaka dem?

#19013370

Av Balconette
Skrivet av NordhNet:

Förvisso, men det är ju samtidigt fullt möjligt att ha ett facebook-konto utan att ange sin riktiga information. Du behöver tekniskt sett inte ens dela ditt riktiga namn.

Det är tekniskt möjligt, men det strider mot deras policy och de är snabba att slasha kontot och kräva ID-verifikation om de misstänker falska uppgifter. Så det blir då att det ligger ett konto utan större aktivitet men där personuppgifter blir lagrade i bakgrunden.

Av Balconette
Skrivet av Sveklockarn:

Har du något exempel på vad det är för typ av skyddade personuppgifter som Facebook skulle ha?

Det finns väldigt mycket information här: https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/skyddadepers...