Inlägg

Inlägg som Balconette har skrivit i forumet
Av Balconette

En sockel OCH en CPU som är LGA med ett utbytbart mellanlägg skulle vara ett än bättre val för hållbarheten. Böjda pinnar? Köp ett nytt mellanlägg för en tjuga.

Av Balconette
Skrivet av Alphahanne:

Kan man inte anmäla en annons för missledande information? Aldrig använt mig av tradera så har ingen koll.

Tradera bryr sig inte förrän det typ blir storm kring en auktion.

Av Balconette

Mitt bästa quiz hittills!

Det märks att en använt en multitud av olika system och programvaror genom tiderna.

Av Balconette
Skrivet av The Kristoffer:

Men hur många material har du sett producerade av isolerade kvarkar? Vi kan ju inte förvänta oss att det ska till en partikelaccelerator för att klyva atomer, för att "sopa upp" väl valda bitar av den och tro att det ska gå att göra något vettigt av det. Det kommer inte att ske under vår livstid.

Ahahaha! Dagens bästa inlägg! Ser framför mig hur en forskare i svarta solglasögon på Cern smyger ut en påse märkt "bosoner" till en lika suspekt kostymnisse med hatt (TSMC) genom bakdörren!

Nej, men skämt åsido, tycker du förklarar bra varför det inte fungerar att göra så.

Skrivet av jehuty:

Behöver en banan som skala.

Då måste du ha haft din första banankontakt innan.

Av Balconette
Skrivet av mrqaffe:

Det gick att köpa liknande kinaprylar prylar för 40 kr, naturligtvis bli marginalerna skyhöga och deras kultföljare ger dem glatt sina pengar i stället för att lämna sekten.

Skrivet av gonace:

Känns som att det alltid automatiskt blir två läger när det kommer till nyheter som röra Apple, de som nitiskt hatar dem och de som nitiskt älskar dem.

Vart är vi rationella som håller oss utanför de två lägrena?

Tycker "kvalitets"-frågan många verkar falla på, oftast utav den negativa karaktären, är rätt ointressant med tanke på att den frågan ofta är väldigt subjektiv.

Oavsett vad man tycker om produkten så säljer de ju som smör.

Jo, precis. Det är ganska uppenbart att det finns ett Applelag som tar till klorna direkt när det kommer sund kritik. Det gör det väldigt svårt att föra en vettig diskussion kring om de faktiskt är värda det eller inte. Troligen nej eftersom jag inte fått några starka vettiga argument för det mer än att de är kompatibla med mac. Det kallar jag för artificiellt värde.

Av Balconette
Skrivet av tvelander:

Om du tycker 2k är extremt så visst, jag tycker det är billigt för vad man får jag har In-ear för 9k och overear för 4k och 12k.

Så allt har sina nivåer va man tycker är värt.

Inte bara ljudkvalité utan även hållbarhetsfaktorn ska in också. Om de håller i många år så är det en annan sak. Då går det att jämföra med studiomonitorer som kostar flera tusen mer.

Nu vet jag inget om deras ljudkvalité så låter det vara osagt.

Av Balconette
Skrivet av tvelander:

Hahaha så du vill gå tillbaka utvecklingen för att "vi inte behöver"

Jag kan inte träna med trådade lurar så går bort direkt.

Hur klarade vi oss förr?

Nej men seriöst, 2k för ett par lurar är extremt.

Av Balconette
Skrivet av tvelander:

Va tycker du är en bättre produkt true-wireless om man har apple telefon då?
Tycker priset är inget fel på dom.

1249kr och Airpods pro 1969kr

Länka gärna bättre så jag kan köpa dom.

Det handlar inte om vad som är bättre än det ena eller det andra, utan om att situationen som råder har skapat en nischprodukt som kostar långt mer än vad som egentligen är rimligt. Behöver vi verkligen ha "true-wireless" eller klarar vi oss bra med ett par enkla trådade hörlurar (som dessutom håller i själva luren om vi skulle tappa den)?

Av Balconette

När överprisade tillbehör belönar företagen mer än seriösa produkter som gör verklig nytta.

Citat:

Marknaden ser till att vi får köpa den billigaste skiten som fortfarande går att sälja.

kombinerat med Planned Obsolecence.

Av Balconette
Skrivet av aragon:

Idag blev det ändå lite gjort, kameran har nu en ny kabel och är inställd, var skitsmidig att byta, tog nog 10min. i stället för att lägga in postbilen la jag in våra bilar så nu säger den till när okända bilar kommer.

fick hem sängen, till min besvikelse var det blåtand fjärr till den, men jag har hittat en hubb som är gjord för denna sängen så jag kan knyta den till alexa och förmodligen få in den i ha, får nöja mig med att köra rutiner via telefonen så länge, nackdelen var att fugan nu kan höja upp sängen när hon är uttråkad och vill jag ska gå upp. (hmm man kanske skulle skaffa samma till ungarna med)

aluminium kom till halvmånefönsterna men den blir inte riktigt bra så jag ska beställa en omgång till. (jäkla vad dålig man är på profiler och hur det blir i verkligheten)

inte så smart egentligen men monterade mjukstängare på köksskåpen när jag byte gångjärn idag, skönt att slippa banna ungarna varje gång dom dra till aningen hårt när dom ska stänga skåpet. (kan smälla så glasen på bänken studsar)

Får mig att tänka på Kalle Ankas väckarklocka. Fast mycket "snällare".

Av Balconette
Skrivet av Ozzed:

Visst, swishar du mellanskillnaden så lovar jag att jag slår till

Nämen... Hade jag inte varit småbarnsförälder nu så hade jag nog inte kunnat hålla mig. Mitt X470 kommer nog aldrig stödja något fetare än 5950X så hade jag bara mitt eget datorintresse att ta hänsyn till hade saken varit biff.. Men jag får ge mig till tåls helt enkelt.

Oooh! Grattis till småttingarna!

Av Balconette
Skrivet av pv2b:

Det här med att "frånkoppla från nätet helt och hållet" är en approach som är dömt att misslyckas.

Det kommer alltid att finnas ett uppdämt begär för att ansluta grejerna till nätet "bara för den här grejen". Och även om man centralt från IT håller linjen stenhårt så hittar kreativa individer sätt att gå runt detta. T.ex. barnens gamla Windows XP-laptop kopplad till det privata nätverket + teamviewer + en 4g-router.

Problemet är approachen med att försöka bygga in säkerheten i själva nätverket till att börja med. Det betyder bara att så fort du är innanför nätverkets väggar så får du göra vad som helst. Det är superdumt. Vad händer om någon ond aktör, som faktiskt är någon slags främmande makt, åker ut till någon fjärran punkt på pipelinen och installerar en egen 4G-router som får åtkomst till hela det privata nätet?

Istället ska säkerhet byggas på ett sätt som antar att det redan finns onda aktörer i nätet, och varje enskild utrustning ska vara skyddad på något sätt. Och säkerhet måste ta hänsyn till användbarhet. Jag kan gjuta in min server i ett betongblock, inklusiva alla portarna, så att ingen kommer åt den, det är supersäkert, men det löser inga affärsproblem.

This! och håller med dig fullt ut.

Konceptet "säkra nät" får aldrig föregå varje enskild komponents eget försvar mot angrepp. När IPv6 kommer överallt så är alla som tänkt på det sättet i en sjunkande båt.

Komponenterna ska vara så pass säkra att de kan kopplas upp direkt med en publik IPv4 idag och du ska veta att ingen kommer kunna hacka den. Då är du redo för framtiden.

Av Balconette

Klart att AMD tappar på desktop/bärbart om flödet av processorer dit är strypt. Totalt ökar de ju.

Av Balconette
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Med dessa certifikat så var det en gång i tiden för saker som är anslutna emot internet. Nu idag kan det vara så. Man har en dator, på denna finns det 2st stora applikationer som ska prata med varandra. För att de ska kunna prata med varandra på exakt samma dator så behöver man krångla med certifikat som har en kort livslängd innan de går ut.
Skitbra säkerhetstänk, bortsett från att man måste uppdatera dessa certifikat hela tiden. Och om man skulle glömma detta så blir det ett driftbortfall som absolut inte får ske.

Skadan för driftsbortfall pga certifikatfel är idag större än skadan för att agera mot en server som verkar betrodd men som i själva verket är felaktig. Är mycket sällan detta sker, däremot att någon kapar linan och läser av den okrypterade trafiken sker väldigt ofta.

Skrivet av DevilsDad:

Ja men kryptering är ju ganska verkningslöst om du inte vet vem som har den privata nyckeln. Det är väl därför webbläsarna skriker?

Har inte koll på DNSSEC. Får kanske kolla upp det.

DNSSEC garanterar att det är rätt server som du anslutit till när du skrivit in en webbadress i sökfältet. Det är det dagens certifikat gör också, så det har ingen som helst ytterligare betydelse. Det är ett fåtal färre aktörer som faktiskt gör en mänsklig granskning av personerna bakom men dessa blir alltmer impopulära för att de kostar en förmögenhet för varje förnyelse.

Av Balconette
Skrivet av DevilsDad:

Fast certifikaten handlar väl ändå inte om att kunna kryptera, utan att bekräfta att det är rätt publika nyckel du krypterar med, och att det är rätt server du skickar den krypterade datan till.
Har dålig koll på nätverk, så kan mycket väl ha fel i detaljer, men är rätt säker på att det inte bara har med kryptering i sig att göra.

Du har rätt i att certifikat handlar om att det ska vara en betrodd aktör bakom, men dagens baseras på att DNS:en pekar till rätt server.

Men, du kan inte ens slå på kryptering utan ett certifikat idag. Och skapar du ett eget självsignerat certifikat så skriker webbläsarna rött när folk vill ansluta till webbplatsen och totalt krossar förtroendet för sidan. Det gör att vissa hellre kör okrypterat.

Garanti kan göras bättre med DNSSEC.

Av Balconette
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag var nyligen inne på en server som inte precis jorden går under om den skulle gå ner, men den räknas ändå som en samhällskritisk server och artiklar i aftonbladet m.m skulle komma om den ej fungerade.. Lösenord på den viktigaste applikationen var skitsvår.
På första sidan i webtjänsten där man kan styra allt står det med stora bokstäver ovanför inloggningsrutan:
User: admin
Password: admin

Folk borde tänka mer på säkerhet, men hög säkerhet innebär i sin tur till en massa problem och kan innebära nertid som är otroligt dyra. Ta bara alla dessa certifikat hit och dit, fan precis alla applikationer ska skapa egna certifikat för allt möjligt och giltighetstiden är ibland enbart något år. Fatta vilka problem det kommer bli att ha koll på dessa och uppdatera dem.

Framtiden när man skickar ett worddokument till polaren. Där polaren säger, tja, kan ej öppna dokumentet, för certifikat för dig har gått ut och u är ej längre betrodd. Kan du generera ett nytt certifikat och skicka den till mig.

Hatar att för att få krypterad nätverkstrafik så måste det till ett certifikat. Vart tog klassisk symmetrisk end-to-end kryptering vägen? Om vi nu skiter i att allt behöver certifikat men ändå krypteras så skulle världen i allt större utsträckning köra krypterade anslutningar. Certifikat behöv(de)s bara i de fall där det är viktigt med en garanti att det är rätt webbplats du besöker, men snart är det också utdaterat genom DNSSEC och liknande saker.

Så får jag bestämma så skulle alla certifikat bort och ersättas med kryptering för alla, bara att slå på hos servern och sedan aldrig behöva mecklas med längre.

Av Balconette
Skrivet av Red Onion:

Jag har inget intresse av att hjälpa någon random snubbe på Blocket som till 80 % kommer scalpa kortet vidare för 5000 kr profit.

Jag är intresserad av att värna om communityn på Sweclockers. Där chansen är större att komponenterna når fram till någon som faktiskt är datorintresserad. Det är därför jag säljer grafikkort utan profit samt utför diverse tjänster åt folk här utan arvode.

Regeln Sweclockers införde är ren idioti. Hade det inte varit för att jag i övrigt har otroligt positiv erfarenhet av Sweclockers marknad hade jag sökt mig till en annan marknadsplats.

Får mig att tänka på att det är många regler som låter helt idiotiska. Som genererar ett "va, är du seriös? Varför är det så?" när en får höra talas om regeln första gången. Men när en sätter sig in i varför en regel finns så ser en ofta att det ligger ett eskalerat, ohållbart tillstånd före regelns uppkomst. Många regler är aldrig 100%iga utan fungerar mest som en försvårande åtgärd. Men dessa försvårande åtgärder minimerar problemet till en hanterlig nivå och således löser problemet tillräckligt bra.

Många gånger funderar en på om regler skulle kunna skrivas på ett bättre sätt, men i själva verket det är svårt att hitta bättre lösningar sett till de verktyg som finns för att kontrollera efterlevnaden. Hade de skrivit "förbjudet att scalpa" istället för den formulering de skrev så hade allt blivit mycket luddigare och det hade varit svårt att ens lägga upp en bristvara. Vad definieras som scalping? Hur vet vi om någon som lagt upp en annons med startbud under utgångspris men som såldes för det dubbla i själva verket scalpade. Om mods kunde läsa folks tankar genom PM-funktionen så hade det varit möjligt att skriva regeln så. Men nu får vi gå efter vad som finns och då när en tittar vad som är målet så är reglerna tillräckligt försvårande för att minimera scalping samtidigt som det inte förstör för medelswec:aren att lägga upp och sälja sina felköp inom communitiet.

Skrivet av Foooozty:

Det roliga är när man får höra "tänk en stackars Svensson pappa som Måste ha 3 rtx 3070 kort till barn osv, lite kul när man igentligen köarqr sig på ett typ 1500kr kort men med dåliga inställningar man blir ju inte direkt ett offer för man inte har råd med det nyaste.

Jag tänkte det också när jag läste det. En far som köper 3xxx-kort till sig själv och sina tre barn måste ha det väldigt gott ställt. Jag tror att de flesta hade nöjt sig med att köpa ett 3xxx-kort och satt i sin egen dator och låtit barnen köra på något mer billigt och prisvärt. (Om det hade varit ett spel som faktiskt krävt grafiken mer eller mindre så hade barnen kunna få låna pappas dator ibland för att få köra spelet om de skött sig bra. Det kallas uppfostran.)

Av Balconette
Skrivet av BritishTeaparty:

Faktiska åtgärder?
Allt arbete som läggs på energi med lågt utsläpp är en åtgärd. ¯\_(ツ)_/¯

Nja om vi talar kolkraftverk. Bättre kolkraftverk som genererar mindre utsläpp per kubik eldad kol gör ingen faktisk skillnad mot gamla såvida inte det nya är effektivare och mättar elnätet så att produktionen kan gå ner. Det som brukar avses när det gäller mindre utsläpp är att den släpper ut mindre sot och ev. andra slags föroreningar som är relativt lätt att plocka bort. Om en vill sänka koldioxidutsläppet behöver det förenas med CCS (koldioxidinfångning), och mig veterligen är det inte i bruk i större utsträckning än idag, speciellt inte på kolkraftverk.

Av Balconette

Tanken slog mig, @UndaC, att du nämnde någonstans att ni postar sådana här nyheter för informationens skull även om de kanske inte genererar så mycket aktivitet. Nu har jag precis läst en sådan nyhet i fascination och även kommentarerna som förtydligar och frågar.

Grejen är det att även om nu nyheten är intressant så betyder det inte alltid att det finns så mycket att kommentera. Men den är fortfarande nog så viktig.

Är glad att ni postar såna här artiklar i lättförståeligt Swecspråk. Det är många gånger som dessa artiklar är mitt fönster till senaste nytt i datorvärlden. Vill bara säga det så ni känner att artiklarna är uppskattade!

Av Balconette

@Foooozty, @PeoplesMC, @Dem8n

En regel som detta är inte bara till nackdel för de som vill sälja en bristvara. Den kan snarare vara ett stöd att luta sig emot i och med att den som säljer i linje med vad som är tillåtet inte behöver känna sig som en scalper, och kan peka på reglerna om någon opponerar sig.

Reglerna kom för att de behövdes, just för att scalping har gått som ett gift genom hela communitiet och får de flesta att se svart om en bristvara går för över nypris. Nu finns det en bestämd definition. Säljer du en bristvara som budas upp till dubbla nypris, ingen scalper. Säljer du två bristvaror oavsett slutpris, scalper. Följer du regeln kan du känna dig trygg.

Skrivet av wargreymon:

Tycker det är kul att folk jämför detta med diktatur och kommunistiskt när det är communityn på Sweclockers som de gått efter när de gjort valet. Är väl så demokratiskt som det blir, utan att det varit en officiell omröstning då, men bara kolla på hur folk röstar på inläggen så är det avklarat.

Folk som skriver att de är emot detta får väldigt lite röster och de som håller med får mera röster. Bara för att ens eget val inte vinner i demokrati så betyder det inte att man lever i en diktatur.

Det är som röstning i föreningar. Om det är så många som håller med att det inte är någon tvekan vilken sida som leder behövs ingen votering, och det fungerar bra.

Men ja, diskussionen kommunism och kapitalism är annars ett typexempel på en tråd som spårat ur och är en av anledningarna till att regeln om politik behövdes.