Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

It strul = hänga på facebook, instagram och sweclockers?

I såna här undersökningar så tycker jag itstrul hos itfolk borde räknas bort och man ska se på vanliga användare. Annars blir det lite som att se att bilstrul upptar mycket av ens bilmekanikers tid.

Jag har länge tyckt att det är konstigt att så stor andel väljer så dyra telefoner och inte mobiler som kostar under 5000kr nya:
Men det stora tycker jag främst är försäljningsminskningen i övriga världen:
https://computersweden.se/article/2094496/apple-illa-ute-i-ki...

Där jag förespår något kommer hända beror på.. Att vi sverige köpa en mobiltelefon som med järnhand styrs av ett Kinesisk företag som ställer och styr precis allt, som vilka appar som ska få finnas till mobilen, vilka tillbehör som ska finnas, endast de vet hur krypteringen fungerar etc. Det är helt vansinne att göra här.
Exakt samma sak gäller självklart det motsatta att för personer i Kina att köpa mobiltelefon som så hårt styrs av ett Amerikansk företag. T.om Google med Android går ej lita på, se vad som hände Huawei.

Så jag förespår att icke västerländsk mobilos kommer ta allt större del av världsmarknaden. Både Android och iOS kommer tappa, sedan kommer det säkert vara Androidklon av något sätt, men de har kontroll över den själva.
*edit*
Apple kan väl fjärrlåsa mobiler. Det är för folk i Kina, Indien och lite andra länder exakt samma sak för dem, som för oss köpa en mobil där Kina kan fjärrlåsa.

Angående lager utomlands som direkt skickar till en, så lycka till att hålla på med teknik utan att handla från butiker som gör detta. Dock så brukar såklart all support, garantiärende etc skötas emot den svenska. Det man som konsument ser är att paketet kommer utomlands när man spårar och väntar på det. För att ta en seriös butik som skickar från lager utomlands så Elfa.

*edit*
Borde det inte ingå en 15hp kurs i skolan i hur man gör en googlesökning på "butiksnamn + betyg"? Jag gjorde det snabbt på några butiker som länkades till och har svårt att förstå vem som välja att handla från dem, troligen saknar googlekursen jag pratade om.

Det är en typisk pryl som man borde gå ihop flera och köpa en, för man har ej plats åt allt bra att ha en gång vartannat år. Så jag fortsätter städa datorn med min lilla tvätt. https://www.smartverkstad.se/verkstadsutrustning/hogtryckstva...

400 000 enheter är ändå imponerande. Första Apples version till detta extrema pris, ja det är en liten grupp som ens funderar på att köpa en sådan. Vi får se vad som händer. Se på Samsung med deras Fold. Snart är de uppe i version 6 och nu börjar den bli mer mainstream.

Detta med att aldrig ladda batteriet till max tycker jag säger en hel del om hur mycket belastning folk använder på sina prylar... Samma att anpassa dersas laddbehov för att förlänga livlängden.

Ett nytt batteri kostar runt 400kr. En timkostnad ligger på över 1000kr/h. Jag håller då inte på att snåla på batteriet som tar tid.

Många prylar är olika av anledningar att de ska vara olika. Laddaren till rakmaskinen, dammsugare etc kan vara usb c. Och inget extra behov av lagerhantering för laddare plus kabel behövs. Batterier bör även dem standardiseras. Väldigt många problem går att lösa på detta sätt.

Ett annat problem utan lösning är att reperationskostnader är så extrema, varenda kotte idag vill ha runt 1000kr/h och då även denna timpeng för resa till saken. Även om materialkostnaden är 0kr så är mycket inte värt att laga om man ska be någon annan göra det.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Mono:

Viaplay är verkligen i bottenskiktet. Man kan tex hyra Dune: Part Two för 199kr, grymt kap. I HD...

Och vilken filmtjänst är billigare för denna film?

Först kommer filmen på bio som är svindyrt, sedan kommer filmen som hyrbiofilm som brukar ha det pris du nämnde. Därefter brukar den komma som köpfilm, för ungefär samma pris. Sedan kommer den för hyrfilm för 39/49kr. Sedan kommer filmen till vissa filmtjänster och sprids vidare. Långt efter går filmen på de vanliga tvkanalerna som TV4.

Man kan vara emot att det är som ovanför, men det gäller alla filmtjänster även i USA.

Av lillaankan_i_dammen

Priserna är på tok höga, många tvingas ha flera tjänster för att de har monopol på vissa filmer serier etc. Man tvingas köpa för 4 konton för att få 4K, när man endast är en användare. Dålig bild och ljud etc. Det går klaga på i oändlighet.
Jag förstår mig dock inte på argumentet att de är rättvist att ju fler personer som man litar på, så ska man ha rätt att låna ut ens abonnemang till dessa för samma kostnad.

Det jag önskar vore abonnemang för småförbrukare. Vissa vill ha tjänsterna för att kunna logga in och se om det finns något att se. Vilket många inkl jag ofta upptäcker att det inte gör och vi loggar ofta ut direkt.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Vash:

Helt sjukt hur mycket av samhället som kretsar runt alkohol konsumtion. Blir extremt tydligt när man inte dricker själv, särskilt när man är iväg på evenemang och diverse kurser med jobb osv. Men även middagar och högtider är så fokuserade kring alkohol att man blir lite konfunderad ibland. Har inget problem med att folk dricker och har själv druckit tidigare i livet men mest för å slippa tjatet och pressen från andra som vill man ska dricka. Idag kan jag säga nej utan problem men kan va svårt när man är ung.

Instämmer.
Jag själv har svårt att förklara min alkoholsyn för antagligen dricker man eller så är man nykterist. Där jag själv är en person som inte dricker för jag tycker det smakar skit, öl som starksprit, jag ska tvinga mig i alkohol endast för att bli full. Och varför skulle jag vilja bli full?
Så jag är en icke alkoholdrickande person, som inte vägrar alkohol i mat eller pröva på en exklusive drink.

Dock skämtar jag en hel del om alkohol och annat, för att jag tycker det är roligt.

Just detta är såklart tragisk att allt mer berörs av samhället, men jag ser lite ironi i produkten som berörs.

Av lillaankan_i_dammen

Systembolagets hyllor riskerar gapa tomma efter cyberattack
https://computersweden.se/article/2094884/systembolagets-hyll...

Jag är dålig insatt i arbetsrätt, men jag känner på mig att alla de stora fackföreningar förbereder för strejk om hyllorna ovanför skulle vara tomma.

Av lillaankan_i_dammen

Det finns många problem idag.

Ta en simpel sak som att jämföra förändring i XML filer, se vilka förändringar som har skett. Vid pytteliten förändring så ta vilken filecompare som helst, men vid större hur gör man då?

1: Utför kontrollen manuellt, vilket tar lång tid.
2: Kodar ihop något, vilket säkert tar tio gånger så lång tid som alternativ 1. (man hoppas på att det går återanvända)
3: Man laddar hem något som ofta inte är väldigt pålitlig källa som ett githubb projekt.
4: Man laddar upp .csv filerna till någon av dessa hundratals webtjänster som man får upp när man googlar.

Om vi tar den generella utvecklaren som ej jobbar med någon superhemligt, men ändå inget som är helt offentligt. Så gissar jag många väljer alternativ 3 och 4, vilket innebär att den sparar tid för dens risker den tar med att slarva med hanteringen av andras data.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av koSmiQ:

Om man jobbar med någon form av mjukvaruutveckling så är man nog mer på Microsofts sida än emot.

Att MS ställt vissa krav från början, och nu faktiskt efterlever dem har säkert flera orsaker. Med en viss basnivå i vad som ska finnas på alla system som Win11 körs på så kan de arbeta med prestanda, säkerhet, energieffektivitet baserat på det.

Microsoft har ju trots allt en helt otrolig kompatibilitet med äldre hårdvara. Ingen annan kommersiell aktör kommer ens i närheten vill jag påstå.

På samma vis är allas förväntningar helt orimliga med. Vilken telefon kan du uppdatera efter 15-20 år? Vilken annan hårdvara får ens i teorin uppdateringar så länge, som dessutom kostar så pass lite?

Den generaliseringen håller jag ej med om.
I detta aktuella fallet, så stöds inte cpuerna från första början och jag ser inga konstigheter med att de ej längre stöds.

Men Microsoft har infört så mycket saker som ställer till för gigantiska problem, vissa saker är rena spärrar av Microsoft. Ett typexempel är 64 bit windows Vista, det införde nya restriktioner för att program inte längre kunde använda dens mapp för ändringsbara konfigfiler etc. Ja, det är rimligt, men det finns fall som man vill kringgå det. Den enda utvecklare som känner till en mjukvara väl kanske har dött, det tar lite tid att då fixa en ny version. Lösningen när windows betedde sig på detta sätt var att köra med äldre windows och inte kunna uppgradera alls.

Hur fungerar det på andra operativsystem, ja till stor del en helt annan typ av användare som gör helt andra arbetsuppgifter.
Se det som gamern som pratar om sina krav för maxgrafik och max fps, jämför det med en student som vill ha en laptop för sina juristutbildning. Personerna gör helt olika saker på deras datorer och värderar saker olika.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av lhugo:

Varför skulle dstorer som kör Core2Duo och annan äldre hårdvara inte kunna ha Internetåtkomst? Dvs givet att de kör uppdaterad mjukvara? Att ooeratörspaneler inte ska ha Internetåtkomst är ju vettigt men det gäller ju oberoende av hur gammal hårdvaran är.

Gammal mjukvara i sig är väl heller inget problem om systemet körs isolerat. Det ryska järnvögsvolaget har sannolikt ett mångårigt beprövat system, säkert certifierat och granskat.

På mitt jobb har vi ultraljudsmaskiner med Windows 95. De körs helt isllerade och har inbyggd skrivare om man vill ha ut ata. Den funkar, folk kan den - varför byta?

Man kan ha äldre hårdvara med internetåtkomst. Men det är inte självklart att mjukvaruföretag kommer underhålla mjukvaran åt en. Det finns olika sätt att lösa problemet på. Ett är att byta mjukvara till något annat, ett alternativ kan såklart vara att säga till mjukvaruutvecklaren att man själv betalar utvecklingskostnaden för att uppdatera mjukvaran etc. (det sista knappast ett alternativ för windows)

Av lillaankan_i_dammen

Dessa processorer stöds ej ändå. Det finns windows 10 eller windows 11. Dessa panaler och annat som kör denna äldre hårdvara ska ej ha internetåtkomst. Såklart varenda Panel borde bytas ut ofta på samma sätt som att alla borde uppgradera från Windows 3.11 idag: https://www.sweclockers.com/nyhet/38113-dromjobbet-tyskt-jarn...

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av anders190:

Instämmer, jag har kunnat jobba hemma när jag fått pengar från Useless Parcel Secrvice, kanske mer känd som UPS...
Extremt osmidigt, fejkleveranser förekommer "ingen var hemma" och då har jag haft full koll på ytterdörren då jag suttit vid köksbordet och jobbat. Nu kör UPS inte själva ut utan en lokal mer distributör som mer sysslar med leveranser till företaget men jag vet att problemet ligger hos just UPS. Finns iofs några till jag inte riktigt haft så mycket erfarenhet och den jag fått är inte bra.

DHL och Schenker gillas, bara hämta på lokala paketuthämtningen, hemleveranser går bra om jag är hemma. Men Postnord har verkligen imponerat på mig på senare tid med hemleveranser. Tightare leveranstid, beroende på den som kör ut och van den är så kan jag på minuten veta när leverans sker (företag mittemot, mer ovana på orten kollar på gatunumret och missar att de redan är på plats, behöver bara köra någon meter så är de framme. Inget jätteproblem. Hemleveransfrakten är för mig oftast gratis eller någon tia bara. Brukar vara dyrt och dåligt (leverans 07:00-22:00....) nu har jag en lucka på 2-3 timmar.

Är jag inte hemma den dag? styr om till ICA. Bara några hundra meter. Eller boka om en annan dag. Postnord får mycket skit men ärligt talat är jag extremt imponerad över leveranserna. Alltid exakta, blir det något fel har det varit vädret som ställt till det typ.

Brevleveranserna är lite sådär men har börjat få mitt från vården digitalt. Ganska korta tider från att något bokats in och jag ska vara någonstans. Varannandagsleveransen är inte smidig direkt. En vecka med två leveransdagar och med någon helgdag = kört. Men vården brukar vara smidig att lösa det, och nu blir mer digitalt med.

Lite väl utsvävat kanske men känner igen i mycket. Speciellt innan covid när jobba hemma = enbart för chefer. Men många kan inte ta ledigt för att invänta något som inte kommer. Är ju ändå en skaplig övervikt i forumet med folk som jobbar med sånt som går att göra lite varstans ifrån ändå. Lätt att man missar alla andra.

Jag fick nu mitt paket.
Jag beställde lite småsaker från en butik där alla riktiga tekniknördar i sverige kände till, absolut inga konstiga produkter på något sätt. Det enda skulle vara att produkterna är små, billiga och ganska tråkiga.
Butiken har lite lager lite olika ställen i europa, för snabbare leverans så går paketen direkt till mig. Inga konstigheter egentligen. Jag fick en sändning som består av 2st paket deån 2st lager som tillsammans väger under 1kg.

Ett av världens största fraktbolag har dock inte kompetens att lämna dessa paket på ett utlämningsställe utan de måste fysisk lämna det till en mottagare när leveranser består av 2st paket. Ja hade kunnat omdirigerat paket till att hämta det på jobbet, men det känns ej seriöst.

Jag själv klarade av att hantera detta, men det är vansinne då många skulle få gigantiska problem att hantera detta. Jag läser lite omdömen och ser andra klagar på liknande galenskaper som folk som får ta ledigt från jobbet för att hämta ett litet paket som väger runt 1kg.

Av lillaankan_i_dammen

Bekämpa kriminalitet är superkomplex fråga. Allt för mycket tyckande och politiska åsikter är iblandade. Som nu jävlar ska vi sätta ditt denna ungdomsbrottsling så den får ett straff som känns, kanske 10år på kåken. Ja, det kanske fungerar i 10år, men sedan kommer den ut bitter och sur och inga jobb får den heller efter att suttit inne så länge.

När det gäller övervakning så är det komplex fråga. Om vi lever i en demokrati så borde folket få bestämma, det är inte alltid folket har samma åsikt som en själv i precis allt. Men det får man acceptera.

Av lillaankan_i_dammen

*edit* Jag läste för snabbt och tog bort mitt svar.. Jag själv hade en stor vit ruta för länge sedan och det var korrupt installation.
Du verkar bara ha en liten som uppstår vid ett visst tillfälle.

Jag skulle rekommendera testa på en ny excelfil och se om samma fel är där. Sedan testa på annan dator se om felet finns, även testa annan användare på datorn.

Av lillaankan_i_dammen

Köper aldrig någonsin något begagnad som har någon "datainformation" som kan överföras. Detta blir bara mer och mer klurigt för varje år, då saker som förr kunde se som analoga komponenter kan ha dataöverföring i sig.

Så det blir i praktiken endast klämverktyg, skruvmejslar och liknande jag köper.

Av lillaankan_i_dammen

Plan B om något händer vad gör man då. När jag var liten kunde det bli strömavbrott i en hel vecka, man ska då vara så väl förberedd så man ändå kan fortsätta med sin affärsverksamhet utan avbrott.

Begränsa information/tillgänglighet. Praktisk exempel. Säg man har ett låst garage, bara en handfull personer kommer in. Något har blivit stulet. Ja, troligen är någon av dessa handfull personer den skyldiga.
Samma garage som står helt olåst, skolklasser och annat är på besök. Ja, glöm att hitta den skyldiga.

Ett problem idag är dessutom att folk byter jobb konstant hela tiden, varvid det naturligt blir många personer som får information.