Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

Ofta är det 2st olika uppsägningstider, en för arbetsgivaren och en för den anställda. Där den anställda har betydligt kortare uppsägningstid.
Att börja med 5 månades uppsägningstid så undrar jag vad för jobb TS har sökt?
Sedan angående uppsägningstid så är det ofta inte ett tvång. Alltså tiden är den minsta tid som någon är tvingad. Vill båda att någon ska gå tidigare så kan de gå att lösa, akassor är dock inte förschysta i detta om personen tänker stämpla istället för att direkt gå till ett nytt jobb.

Jag är uppvuxen på ställe där morfar, far och son jobbade hela livet hos exakt samma företag, de bodde också i samma hus eller nya på samma mark. Utvecklingen idag har gått att folk byter precis allt för det minsta möjliga, jag har sett så många nyanställda tacka nej precis innan de har börjat, då de har fått ett bättre erbjudande. Ibland är det företaget som de var anställda hos som erbjöd bättre, ibland något annat.

Skrivet av Snuffelbutt:

Leasade elcykel via morsan (regionen) när vi köpte kåken. Har funkat perfekt att hojja med dottern på och vi har klockat in strax under 90 mil tillsammans på den. Nu har dottern börjat cykla längre sträckor själv (nästan en mil utan större gnäll). Då går skiten sönder. Sådär lagom ett halvår efter garantin går ut. Felkod 08, attans tänkte jag men det löser sig säkert fort. "Antingen måste du byta kontrollbox för 1500pix (inte jätterimligt) eller så måste du byta hela motorn för 7000kr (helt fucking orimligt). Och det är på en premiumelcykel, en Crescent i 25-30k klassen. Den överlevde alltså inte 85 mil och att förvaras i varmt garage året runt och att cyklas på asfalt och grusvägar utan att motorn exploderar och måste ersättas. Vad i hela helvetets jävla penis

Jag har absolut inte råd eller lust att lägga dom pengarna

Jag är lite pessimistisk av mig. Men din berättelse är en av orsakerna jag ogillar äga en massa prylar, de går sönder, de blir stulna. Det är så otroligt skönt att veta om grannarna skriker bilar är påtända (vilket de en gång var), så är det absolut inget jag har som har gått sönder.

Nå när det gäller elfordon så behöver det standardiseras, detta kommer det göra men det tar tid. Så att man kan köpa ny motor, styrenhet, batteri från olika märken. Inte enbart för de kan vara billigare utan för att de kan ha slutas att tillverkas.

Det viktiga är inte att man kan lita på resultatet utan att resultatet kommer fram otroligt fort.
Ja, en sådan dator är inte så intressant för mig, så jag gillar dessa strypta lite mer.

Ai kommer förändra mycket inom det mesta även skola.
Utveckligen går fort, men folk överskattar ofta hur fort.

Jag själv sa upp abonnemanget på min privata LLM, jag tröttna på när jag säger jag vill ha en lösning på ett visst sätt och absolut inte på ett visst sätt. Så lika förbannat ger den lösningen på det sätt man ej vill ha.

Inom programmering finns det ofta x antal tusen lösningar, de har sina för och nackdelar. Där en nackdel kan vara att den ej fungerar för tillämplingen.

Det är en tidsfråga innan ai blir bättre, men jag sparar mina hårt skattade 200kr/mån till annat.

De måste få bort utpressningspengar. Det löser inte alla attacker, men det minskar antalet individer som kan lägga ner väldigt mycket tid/pengar på att utföra dem, likaså hur mycket tid de kan lägga på detta. Detta gäller för övrigt de flesta brott. Utan ekonomisk vinning skulle mindre brott av det mesta begås.
*edit*
Det självklara åtgärden emot ransomware är att redan innan ha planerat inför det och sett till att systemen kan återställas manuellt utan att betala utpressare för en snabb lösning.

Skrivet av Airikr:

Fick hem min älskade t-shirt för lite över en månad sen. Kommer använda den mycket framöver!

https://img.airikr.me/uploads/JyLi1W3NzyoVvBoCPZglkx8x3CDGYfpTDquF7xdk.jpg

Cool, frågan är dock om den ökar eller minskar just det som står på den?
Det bästa är att smälta in. Det är inte det enklaste.

Bara positivt när det var så mycket stabilitetsproblem rykten på de gamla.

Enligt rykten satsar Apple stenhård på Ai och om några dagar kanske lanseras M4 i iPad.
Jag tänker att Intel nu kanske gör deras första "vettiga Ai cpu" och det är bra bra med en tydlig markering att den blir en ny typ av produkt. Självklart tror jag Apples M4 kommer utklassa Intels Intel Core Ultra 9 285K i Ai, men det är en annan fråga.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av joakim99:

Pratar vi tidigt 70-tal eller vilken tid gäller det? När jag var liten så hade i stort sätt alla datorer, de flesta vic-20.

Inte där jag bodde, orten har väldigt stor betydelse. På samma sätt som jag och alla där jag bodde hade fiberanslutning till internet slutet av 90talet. De flesta i mitt område hade Nes, något mer datorliknande enhet fick de ej. Innan Nes kom, så var vissa datorer som c64 säkerligen mer vanligt.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Gilgamesh:

Real Debrid

Jag kör bara 100% lagliga lösningar utan den minsta gråzoon, där absolut ingen har mina lösenord till något eller tvärtom. Dessutom upplever jag inte hela världen kretsar kring filmutbud, utan problemet är snarare att jag är för lite ute.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Freezelag:

Ett spotify för musik finns, skulle behövas ett spotify för film/tv/spel med. Nu får man hoppa lite mellan olika alternativ beroende på vad som visas just den månanden. Ibland Amazon, ibland Netflix osv. Ett enat alternativ hade onekligen varit lättare.

Jag instämmer att det suger. Jag har flera filmtjänster där jag ett par gånger i veckan loggar in för att se att det inte finns något jag vill se och jag undrar varför jag ens har dem?
Det är dock krångligt att få till detta i en marknad, där upphovsrättsinnehavare och andra har rätt att välja sina kunder.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av dool:

Sweclockers är väl kända för att alltid ställa sig på bolagens och makthavarnas sida i den här typen av frågor.
Ofta med en rigid inställning kring vad som är rätt och fel.
Håller inte forummedlemmarna med så blir det förbjudet att prata om det.
Sen en hel del forummedlemmar som backar upp attityden och håller med till 110%.
Inget nytt där.

Alla står på den sida där deras kunder är på. Bredbandsbolag och swelockers är självklart den stora kundgruppen helt vanliga användare. Streamingtjänster har både kund och leverantör (upphovsrättsinnehavaren) och det gäller att göra något mellanting så båda bli glada och de får intrycket att de värnar om dem.
Jag tycker inte vilket sida vilka står på är konstigt.
Och det mesta skydd idag är inte att 100% förbjuda brott. Ta alkohollagstiftningen, jag har hört rykten om att det finns 19åringar som ändå får starköl.

Av lillaankan_i_dammen

Vi får se vad som händer. Detta är en fajt som har pågått hur länge som helst och det har haft för och motgångar,
Jag minns när Ipred infördes år 2009 och rätt så många valde att att köra deras wifi öppna och släppa in precis vem som helst på det lokala nätverket, för att det skulle vara svårare att för myndigheterna att spåra att det var dem som hade gjort något.. https://www.svd.se/a/2d79f879-2eda-35ff-b337-295dfe70c7d1/ipr...

Man undrar lite hur vissa tänkte förr i tiden? Jag förstod det ej då inte heller idag.

Nå dagens dns spärrningar ser jag lite som att förhindra uppenbara brott, lite som att auktionsfirmor har kontroller emot stöldgods som ej är 100% säkra.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av o0Oo:

Nu vet jag inte vilken årgång du är men jag minns iaf att även mina kompisar som hade en ensamstående förälder som gick på socialbidrag hade dator/tv-spel när jag växte upp. Det var inte lika illa att vara fattig då som det blev senare känns det som. Om inte missbruk var inblandat vill säga.

På den tiden kom ju även alla i kontakt med programmering för du behövde ju skriva en snutt för att få igång ett spel eller program på en dator.

Jag som noobade i demoscenen minns med tydlighet hur demopartyn gick över i gaminglan mellan 1995-2000. Folk slutade koda och spelandet tog över med intåget av 3dspel och multiplayer. Folk spelade ju innan med men det fanns en balans mot det kreativa som hölls uppe på något sätt. Sen var det som någon hällde diskmedel i vattnet och alla sjönk till botten. 😄

Du pratar garanterat efter år 1995. Slutet på 90talet blev datorer mer vanligt. Innan så visst fanns det säkert något gammalt att få tag på om man bodde i en större ort, men vi andra hade inte ens tillgång till denna marknad.
Vissa ungdomar hade en c64, andra hade nes/megadrive. Ens val var ofta något föräldrar gjorde och det var dyrt med de båda. De i min skola som både hade nes och c64 hade föräldrar med bättre ekonomiska föresättningar.

Av lillaankan_i_dammen

Det finns en drös alternativ. Men det man ofta är ute efter är en lösning som är inbyggd i exceldokumetet, så man kan lämna ifrån sig en fil och denna har allt. Lösningen ska skapa ny Ribbon, med en massa knappar och annat.
Funktionsmässigt så bör det ligga på en nivå så man skulle kunna göra ett breakoutspel, "supermariospel" inne i excel, man ska även med bl.a. OLE automation kunna styra helt andra programvaror som att uppdatera cadritningar med nya komponenter som finns i ens excelblad etc.

Något bra alternativ kommer aldrig komma tror jag, för det är helt åt helskotta idiotisk säkerhetsmässigt dumt att köra andras såna här lösningar. Man kan köra det man har själv skapat eller väldigt mycket litar på den som kodade. Alltså exakt samma sak som att köra någons C# program. Problemet i Microsofts fall är att det är svårt för dem att förklara för alla hur riskabelt de är.
Så de satsar nog inte "miljardbelopp" på att utveckla något nytt som ersätter. VBA är en gammal synd från 1993, den kommer leva kvar länge. De har pratat om att ta bort den hur länge som helst, VBA används i fler mjukvaror än Microsofts, men inga nya mjukvaror får längre börja använda den vad jag har tolkat.

Av lillaankan_i_dammen

När jag var liten så var det en "klassfråga" vilka som fick en dator eller inte. Och man funderade på vad man kunde ha blivit om man fick programmera bl.a. basic som barn? Idag så går en dator få gratis som går att koda det enklaste på, men samtidigt har ungdomarna så mycket annat skoj. (tiktok, snapshat, youtube etc), så de kodar nog inte mer än vad folk gjorde förr ändå.

Basic lever som sagt kvar i VBA i Office, det är konstigt att det inte har ersätts med något bra. (typescript är bra på vissa saker)

Grundproblemet är att det inte är lätt att göra något superkraftigt och samtidigt säkert. Att köra excelscript med macron från andra bör ses lika osäkert som att köra .exe filer från andra.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Dem8n:

Haha de börjar låta som vården, läkare och sköterskor är inte ett jobb, det är ett kall. 😂

Jobba åt försvarsmakten är lika ohett som att jobba för länsstyrelsen.

Frågan är hur ska de göra dessa jobb mer attraktiva? Informera här är ju bra att upplysa om att de finns och de inte är omöjliga att få för mer vanliga personer.
Jag kan tänka mig folk skulle vilja ha omväxling, komma ifrån det de sysslar med nu, troligen mindre fokus på 100% debiteringsgrad inom försvarsmakten etc. Och istället få lägga tid på att studera något djupare utan att folk klagar på det blir dyrt.

Av lillaankan_i_dammen

Helg äntligen tid att imorgon lägga heltid på att träna, inga hinder ska kunna stoppa mig nu. Varenda gång det senaste året något undanflykt, jobb relaterat, eller att källaren borde städas istället.

Jag har även byggt en ny testutrustning som folk som vanligt säger att den ej går att bygga och mina kunder kommer bli imponerade. Det är lite hemligt vad det är för något, men testtid med denna är helt klart säljbar.

Av lillaankan_i_dammen

Konstigt det inte är fler.. Det är ju mycket mer omständligt att göra manuellt. Svenskarna och internet rekommenderar jag för liknande statistik: https://svenskarnaochinternet.se/

Där vi har gått till ett samhälle där personer säger att folk på 70 talet klagade och gnällde att de var utan ström i 2 veckor vid snöstorm, de skulle bara veta hur det idag känns för mig att ha varit utan internet i 2h!

Av lillaankan_i_dammen

Om krisen kommer så ta fram brasklappen där det står "vi såg det inte komma på"..

Det blir bara allt viktigare att se till att saker fungerar fast datorsystem är nere.

Av lillaankan_i_dammen

Och i framtiden kommer kanske kvantdatorer bli vanligare.
https://computersweden.se/article/1290021/stor-osakerhet-om-f...