Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet
Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vi kommer sitta i öppet landskap. Alla i telefon. Hemskt är det. Om platsen blir först till kvarn så är ju det sista strået. Då börjar jag leta annat.

Jag hatar också öppet landskap. Alltså man pratar med kund, man är svindyr för kunden, men man ska vara bättre än andra. Och vad får kunden, jo höra ett j-vla hönshus med kackel milt sagt.
Det är då skitsvår att vara så grym som man enligt fakturan till kund påstår man är.

Problemet är dock extrem hyra och öppet landskap är kostnadseffektivt. Sedan ska inte alla kollegor ha all information. Egentligen ska de inte ha någon information alls om något som ej berör dem, även om man pratar om kunden som vill ha hjälp med dens korvkiosk.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Hos oss kommer det officiellt bli aktivitetsbaserade platser men det är ju helt sjukt enligt alla så ingen kommer följa det. Vi kommer ha egna platser inofficiellt. Sen om corporate inser det eller inte får väl bli ett problem då isf.

I dagens hybridmodell där folk jobbar på olika platser är det väldigt dyrt att ha en plats för varje arbetare. Speciellt om vi pratar om centrala arbetsplatser i storstäderna.
Jag ser det som helt förlegat med att varenda arbetare ska ha sin plats. Likaså att folk åker till en arbetsplats för att direkt sätta sig i ett eget tyst rum och jobba med något som den ej vill bli störd av. Ofta ingår det att prata mycket i telefon.

På många arbetsplatser idag finns det olika platser för olika sysslor och jag stör mig mycket att någon väljer att ha gruppsamtal i labbrummet där viss utrustning finns. Där folk som ska labba får vänta på att de ska bli klara med deras samtal som inte på något sätt behöver vara i ett labbrum, de bara tog det rum som brukar vara ledigt.

Av lillaankan_i_dammen

Datautrustning som innehåller data ska hanteras speciellt och det ska vara hemligt. Att ha den i ett kassaskåp precis vid ingången synligt utifrån, så kan det vara bättre att försvara sakerna i en hylla som ingen kollar i. Obs att jag ej rekommenderar det sista, bara påpekar hur dumt det första alternativet är.

Saker som inte har någon data i sig, vi pratar skruvmejslar, tänger, diverse verktyg för att klämma kontakter osv. Ja, de behöver inte skyddas på samma sätt. Och det är ett jätteproblem att de tar så stor plats. Det är nog kört att få någon ordning på det i kontor i storstäder. Om man jobbar i glesbygden så är det billigare för företag att skapa riktiga labbrum.

Av lillaankan_i_dammen

Vi får när som helst samma problem på våra telefoner. Det är inte hållbart att botar kan ringa nästan gratis. Där botarna tack varje Ai snart kan utföra bedrägerier. Eller varför inte bara telefonförsäljning? Det sista är på gråzon till lagligt. Att man inte blir helt telefonterroristerad av telefonförsäljare idag är att det kostar pengar att ha folk som ringer och försöker sälja.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av lincoln:

Först: Min avsikt är att säga det här på snällast möjliga sätt, inte vara elak.

Men... Det låter litet som om du blandar ihop träningen av nätverken, med evalueringen av nätverken.

En modell kan behöva petabyte med data, och tusentals nVidia-kort (datorkraft) för att tränas, men den klarar sig ofta med en enda inputmening (några byte data), och några GB minne och en halvkass CPU (datorkraft), för att evalueras.

Det är inte på din CPU kraftbehovet finns, för den tränar inte modellen. Precis som bilarna inte behövde fenor, för de lämnade aldrig marken.

Det är därför jag menar att "AI"-stämplar på konsumentprodukter är som fenor på 50- och 60-talsbilar.

Sen...

En LLM som svarar exakt rätt på din fråga, gör det inte genom att få extra CPU-kraft/betänketid.

Den behöver data. Massor av data.

Och den måste tränas på att förstå vad *du* menar.

Det innebär att *du* måste stå för datat.

Och du skulle behöva tömma hjärnan på psykiatersoffan i flera livstider innan en Intel Celeron skulle ha tillräckligt med data för att behöva cruncha ens en dag. Även om det är träningssidan av processningen vi snackar om.

Som sagt, detta är inte menat som någon diss av dig på något sätt.

Däremot är jag rätt trött på den totala flod av skamlösa PR-trick och ren desinformation som sprider sig nu, när marknadsförare och charlataner ser det som en lätt inkomstkälla. Jämför med 'Blockchain' som var i ropet för några år sedan. Eller fenor på bilar.

(Jag håller på med maskininlärning i yrkeslivet just nu. Tog mina första stapplande steg runt 2003-2004.)

Jag jobbar inte med LLM utveckling på något sätt.
Men man får ofta riktigt dåliga svar ut. Dessa dåliga svar kan LLM själv granska och se att de inte är rätt. LLM/Ain skulle själv kunna köra koden i en kompilator och se här får jag kompileringsfel, då är mitt förslag inte korrekt och därefter anpassa koden efter de felmeddelande som den fick.

Speciellt dumt tycker jag det blir när LLM föreslår att man ska importera icke existerande bibliotek, sedan skriver utförligt hur man använder dessa icke existerande bibliotek.

Detta ligger säkert helt utanför vad som kallas LLM. Men jag själv skriver ibland till LLM att du är ute och seglar, vops helt plötsligt säger LLM att den hade fel och ger mig ett annat svar.

Jag ser det som en människa kan babbla på utan dess like och ge ett snabbt svar, om denna människa får några dagar på sig och utvärdera allt, så kan svaret bli bättre. Med utvärdera så söka på Google, andra uppslagslexikon, testa och kompilera kod. Ain skulle t.om kunna utvärdera om dens kod fungerar som den ska. Vissa utvärderingar är såklart svårare än andra.

Så jag köper inte alls detta med att ett svar på några sekunder är det bästa svar man kan få utan Ain kan allt utvädera deras svar väldigt länge. Som när LLM säger åt en importera detta bibliotek, ja hade bara LLMen gjort en kontroll om biblioteket existerade så hade svaret blivit bättre. Det ligger säkerligen utanför det folk kallar för LLM, men det går att skötas automatisk med Ai eller tom vanlig kodning som utvärderar svaret från Ai.

De finns flera som har skapat spel från LLM, då genom att hela tiden ställa nya frågor. Denna utvärderingsprocedur går att skötas automatisk. Alltså automatisk nya frågor till LLM beroende på hur dens svar fungerar i kompilatorn och hur bra den stämmer överens med andra källor.

*edit*
Jag tänker nog på generativ Ai och inte begränsad till en dum LLM som inte på något sätt kvalitetssäkrar sitt svar utan enbart spottar ut något.. Något som ska kallas för Ai ska gå igenom dens svar, kontrollera om det finns ny information om ämnet. Det kan vara att ladda hem pdf filer och gå igenom datan in dem, inte bete sig som en chatbot och endast se om den redan har informationen och ge ett dåligt svar till användaren.

*edit2*
Jag gnäller mycket. Men dagens chatGPT/gemeni ger för mycket icke kompileringsbar kod som man inte kan få den att fungera utan att helt bygga om den. Det känns som det är en LLM som bara antar att funktioner ska finnas i olika bibliotek.
För mig känns lösningen fel att Ain ska ha all information hos sig och spotta ut ett svar utan att aktivt leta ut på webben efter information till lösningen.. På samma sätt är det fel att en mänsklig utvecklare ska ha precis all information i huvudet och bara spotta ut kod.

Av lillaankan_i_dammen

Jag tycker det borde finnas i alla appar. T.ex. när man har SJ appen för telefonen, så finns en knapp skänk en öl till utvecklarna.

Skämt åsido, så tycker jag spelutvecklare kunde ha tvärt om en rabattkod vid avklarat spel som man kan använda för att köpa något i spelet eller ett annat spel från dem. Denna rabatt kan motivera folk att handla mer av dem så de får in mer pengar.

Det finns tillfällen då jag tycker att utvecklarna borde få mer pengar, tyvärr inträffar det inte ofta. Då de hela tiden på olika sätt tvingar en att köpa ny licens för deras nya version som nästan är identisk med den gamla.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av lincoln:

Du kan vara lugn.

"AI-acceleratorer" på CPUerna nuförtiden, är som raketfenorna på bilarna på 50- och 60-talet.

De gör väldigt litet för funktionen.

Ytterst få använder Ai på deras cpu & GPU idag till något meningsfullt, men utvecklingen går i rusande fart. Microsoft och Apple satsar mycket på att få detta bli mainstream och folk använder Ai utan att ens veta om det.

För min egen del vill jag ha en bra LLM. Man frågar chatgpt eller Google Gemini en fråga, på några sekunder får man ut ett riktigt dåligt svar och det står att någon manuell granskare kan kolla upp svaret och man är extremt begränsad vilken information som är så offentlig så man kan lämna ut den så.

Jag vill ha en LLM, där jag kan ställa en fråga. Jag behöver inte alltid ha svaret samma dag, jag kan vänta. Men när jag får svaret så jävlar vad bra svaret ska vara. Alltså precis raka motsatsen till vad det är idag med de populära publika tjänsterna

Men det krävs lite datakraft att driva en sådan, jag tänker att det ska finnas någon kompilator så att LLM utvärderar själv ens svar när man frågar om programmering.

Av lillaankan_i_dammen

Google borde få göra vad de vill på deras egen plattform. En bekant till mig berättade det hemska att han kom på sina barn se på klipp där en sosse argumenterade för något och han blev förskräckt. Om Google tvingas öppna så har de ej pengar att granska alla filmklipp så hårt. *Jag är ironisk*

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av RaidSoft:

Visst är det bra i teorin, men när något man försöker göra frågar om admin access så kommer majoriteten av användare bara tillåta det. Om linux var mer använt inom "normala" användare så kan jag garantera att det skulle hända där med, bara att de måste skriva in root lösen. Det frågas ju väldigt ofta om root lösen i linux, grejade med en mint distro nyligen och deras automatisk uppdatering mjukvara som de kör med tror jag har frågat efter root lösen så fort något alls ska göras (och ofta typ 5 gånger i rad av nån anledning) så det tränar användare att bara skriva in root lösen när något frågar om det.

Windows har ju UAC prompten som poppar upp men tror du majoriteten av folk tänker alls innan de accepterar det? Hur många tror du ens förstår vad det är utöver det är en fråga som de måste trycka ja på för att fortsätta med vad de gjorde?

Du kan lägga till massa skydd men när användarna ändå bara accepterar att gå runt skydden så hjälper det inte så mycket som man kunde hoppas på. Du måste hård låsa ner hela systemet för att "garantera" att det inte går, men då blockerar du massa legit saker folk vill använda sina datorer till samtidigt.

Jag håller med att det behöver tänkas till och det hela tiden förändrar.s Jag minns så väl Windows Vista kom med utökad säkerhet, UAC och att man inte längre i 64bit version kunder ha C:\program files som lagring för konfigurationsfiler.

Saker händer och det går sakta. Ett problem jag ser är pengar som vissa kan tillskaffa sig..
Bara ta när jag var liten och gick på stan, mycket galenskaper skulle man kunna råka ut för. Att bli rånad var inte så stor risk för man hade i princip inget med sig som var värt att råna.
Idag med ID kapning, bankid och annat så har det plötsligt blivit nya risker.

Samma med datorn. För över 20år sedan kunde folk råka ut för skit på datorn och vissa gjorde det, de som fick hela sin dator låst och någon som utpressar var inte många. Den som argumenterade emot att fildelning var riskfyllt med detta argument för 20år sedan, skulle sess som en idiot.

Av lillaankan_i_dammen

Ett kompletterande sätt är att inte vara lokal admin. Det är för många linuxanvändare en ren självklarhet att man ej ska vara detta, men det är omständligt i windows att konstant hela tiden logga in med adminanvändare för att göra det ena och andra. T.ex. installera program, ändra nätverkskort och andra inställningar och man måste bli logga in med en lokaladminanvändare.

Vi får se vad som händer, jag gissar att inom några år kommer betydligt fler windowsanvändare inte längre vara inloggad som lokal admin hela tiden.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av heddan:

Med mångårig bakgrund som radioingenjör inom telekom och utan att ha läst in mig på bluetooth och atpx så har ju de flesta radiotekniker idag en overhead med felkorrigering/retransmission + buffert så känns som "många apparater som skapar störning" är något moster Agda skulle kunna slänga ur sig.

Däremot kan räckvidd påverkas av att många radiosändare/mottagare delar på samma frekvens.

Megastor buffert och extremt hårda realtidskrav, ja det fungerar fint om man har en tidsmaskin och kan frysa tiden för det som har realtidskraven så att man kan skapa sin buffert
Det jag framförallt märker av störningar är vid samtal, sedan varför det är störningar kan man diskutera. (det kan vara mobilen, mottagningen, headsetet) Men det är inte ovanligt folk klaga på ljud som hackar.

Källa på påståendet att ljud kan hacka med Bluetooth, vad sägs om Apple?
Om ljudet från dina trådlösa hörlurar hackar eller låter förvrängt...
Dina hörlurar kommunicerar via Bluetooth, och i vissa situationer kan Bluetooth-signalen störas eller försvagas.
https://support.apple.com/sv-se/102530
Förutom apple så bara googla på ljud hackar mobil och se många klaga och med hack vid störningar är det inte flummigt omätbart utan tydligt hackande som folk klagar på. Detta hackande beror på flera saker, inte ovanligt mjukvaran så de får starta om. Men jag har upplevt mer hackade vid ställen med väldigt mycket störning, som när det är tågkaos på en tågstation.
https://www.google.com/search?q=ljud+hackar+mobil

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Kotte456:

Går det att få okomprimerat ljud via blåtand eller är det sladd som gäller?

aptX Lossless https://ifi-audio.com/aptx-lossless-bluetooth-is-finally-here...

För min del är jag mest emot alla störningar i BT som beror på många många apparater som skapar störningar i samma frekvensutrymme.

Av lillaankan_i_dammen

Displayport har krånglat minst på de dockor jag har haft det senaste åren. Ett problem är att många nya laptops bara har hdmi utgång förutom usb c såklart. Det innebär att man måste ha med sig en idongle för att hantera detta.
Nu har väl alla nya skärmar även hdmi, men ibland har man gamla skärmar.

Av lillaankan_i_dammen

Den är väl bra. Det hade varit intressant med statistik på vad för datorer här på forumet köper.

Jag tänker den aktuella dator för en person köper en enda laptop, en datanörd som har en lika dyr desktop så blir det dyrt.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Vad gör till synes vartenda djäkla företag idag? Samlar data om dig. Den enda förmildrande faktorn är att de flesta också är inkompetenta på att samköra denna data för att bygga en riktigt läskig profil om alla sina användare. Ett företag som levererade sådana tjänster du beskriver skulle ha en otrolig massa otroligt värdefull information om nästa generations arbetstagare. Gissa vad LinkedIn eller Meta skulle betala för den informationen…

Ämnet samla data är intressant på flera sätt är intressant på flera sätt.

Förr i tiden om någon behövde information om något, säg denna är en rörmokare som ska borra och ha sig. Så vill denna veta så den ej borrar i nätverkskablar, strömkablar och annat. Vilken information fick den då? Jo ofta på tok för mycket information betydligt mer än vad den behövde för att utföra sin uppgift, ingen hade tid att gallra utan den fick de cadritningar som de hade färdiga.

Jag tror att Ai kan användas för att kostnadseffektivare endast ge folk den information som de behöver samt logga vilken information de får och automatisk skapa vattenstämplar av olika slag. Även automatisk granska olika företag så de ej loggar för mycket.

Av lillaankan_i_dammen

Jag tror personen som godkände appen sa till hens chef att hen var så otroligt bakfull så hen visste ej vad hen gjorde. Lätt hänt sa chefen..

Nej. Mänskliga faktorn (SBS) inträffar alltid, det är därför de bör bygga automatiska kontroller som också kontrollerar.

Av lillaankan_i_dammen

Problemet med säkerhet är rätt säkerhet för rätt ändamål. Denna enhet är troligen svindyr och det känns inte som om den helt omöjliggör återläsning.

Av lillaankan_i_dammen

För lite fritid. Man har X antal tusen saker som man borde göra, men man får prioritera. Detta VR-set man har är för omständligt att ta fram och det löser inga av ens X antal tusen saker som man borde göra.
Någon gång blir VR-set ett arbetsredskap som man kan spara tid med, då kommer jag använda det mer.

Av lillaankan_i_dammen

Perfekt att ta med på utflykten. Och sedan när man visar upp vad man har på den så är den proppfull med kattfilmer.

Av lillaankan_i_dammen

Och jag kan ett registerhack som låser upp autopilot-knappen i Windows. Trycker man på denna knapp så gör datorn allt jobb åt en och man kan göra annat som att gå på bio. Detta är en hemlighet som ej får avslöjas för de andra arbetarna att vi datanördar bara latar oss och våra datorer gör allt jobb helt själva. Ni vet precis som att truckförare också har autopilot i Simpsons: https://simpsons.fandom.com/wiki/Navitron_Autodrive_system

Annars det är en intressant utveckling. Jag ser det lite som runt år 1996 med internet, vem vet var det slutar. Tanken från i princip alla företag är att tjäna pengar på det, då troligen månadsbetalt eller betalt för uppdrag.
Företag har insett att många små inbetalningar hela tiden är ofta bättre än en större väldigt sällan.