Inlägg

Inlägg som Dinkefing har skrivit i forumet
Av Dinkefing
Skrivet av r80x:

För konsumentversionen kommer de sannolikt att dra ner vram till en nivå de tycker är ekonomiskt försvarbart men samtidigt kan jag tänka mig art 5090 kommer att börja leka med marknadsföring för 8K då 4K redan börjar bli mainstream, speciellt med uppskalningstekniker. Så att konsument skulle hamna mellan 36-48 tror jag inte är helt omöjligt och företagsversionen av kortet hamnar säkert mellan 48 och 96.

SK Hynix annonserade precis ut 40Gbits 3GB minne så om Nvidia kör med dem så skulle den kunna få 27 eller
30GB minne.

Inte troligt de kör med 3GB moduler utan 2GB med clamshell men lite intressant ändå.

Undrar om vi inte kommer få mer än 25-30% bättre prestanda med Blackwell? Lite större L1-cache och GDDR7-minne kan inte stå så mycket för prestandaökningarna eller? De är ju trots allt på samma nod eller lite mer finslipad 5nm nod.

Av Dinkefing

Hatar när företag gör så här! Det borde vara förbjudet!

Av Dinkefing
Skrivet av Pågenbröd:

AI är 'dött' om 5år. Nej, jag kommer inte att se AI lika stort som Internet blev/är eller toalett inomhus..

Jag ser AI lite som kryptovaluta.. alla ska ha det, sen pooff, borta.

Ja, jag vet.. AI ska ta över hela världens digitalisering och det ena med det andra.. AI är framtiden... osv.. jag har hört sagan.

Så länge AI'n inte är fritänkande så är det inte en AI i mitt tycke, så redan där är den visan död.

Det är AGI som är framtiden alltså Artificial General Intelligence. AI som är bra på flera områden. Tror Nvidia jobbar på det då det vore konstigt annars.

Av Dinkefing
Skrivet av Thomas:

Hum, nej, originalinlägget har en femma, inte en sexa, på den platsen...

Jag är blind!

Av Dinkefing
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

12700k funkar skitbra. Hoppas på två eller mer generationer till innan jag behöver leta ipc. Tror inte antalet kärnor kommer sätta stopp.

Qualcomm kommer släppa sina Elite X Arm-processorer i sommar så snart kommer ha ett fullt krig mellan x86 och ARM.

Av Dinkefing
Skrivet av Alling:

Lol? Så brukar vi ju traditionellt säga om 2600K, men 5950X har inte ens fyllt fyra år. En polare sitter till mig sitter fortfarande på sin i5-760 "Lynnfield" – och en 360 Hz-skärm. 😅

5960X lanserades 2014 så tio år detta år. Du blandade ihop med AMD's 5950X.

Av Dinkefing
Skrivet av Satariel:

5950X still going strong.

5820K här men funderar nu på att uppgradera. Nya moderna grafikkrävande spel har jag sedan länge gett upp på men skrivbordsarbete har den klarat galant men just de senaste två åren börjar jag nu märka att den segar ganska mycket.

Vi har ju Zen 5 eller Ryzen 9000-serien i höst och sedan Intels Arrow Lake 15000-serien i vinter. Ska försöka vänta tills dess så nuvarande generation reas ut.

I nio år har jag stått ut så man har ju verkligen fått valuta för pengarna och den har tjänat mig väl. 5820K, moderkort och 32GB DDR4-minne kostade mig strax över 6000 kr. Fick tag på en begagnad 5820K för halva priset bara ett halvår efter det lanserats.

Men annars fungerar den hyfsat tillfredsställande om man skippar de nyaste spelen, redigeringsprogrammen eller är tungsurfare.

Av Dinkefing

Dessa monitorarmar av diverse märken som säljs på Amazon är de av bra kvalitet?

Av Dinkefing
Skrivet av Pågenbröd:

Sommarbarn.

Det är inom AI.. var är AI ens? DLSS?

DLSS 4 kommer med Blackwell om inte vid lansering strax efter.

Av Dinkefing
Skrivet av skog1s:

Har en galvanisk isolator sen många år, och är faktiskt köpt på Kjell & C

En sådan här?

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/hogtalare/tillbe...

Av Dinkefing
Skrivet av DasIch:

<Uppladdad bildlänk>

Finns det något annat bolag som gör så stora prestandahopp? Fantastiskt skickliga ingenjörer de har på Nvidia!

Av Dinkefing
Skrivet av Koyaanis:

För tillfället är aktiekursen -1,43% efter stängning. Vilket inte är mer eller mindre än vilken annan dag som belst för Nvidia senaste tiden. Min egna tolkning är att gårdagens event och aktiekursens lilla nedgång inte är relaterade speciellt mycket.

Nvidia hade utan problem kunnat tillverka på 3nm men de vet nog bäst själva att deras förfinade 5nm nod eller 4NP-nod som de kallar det kommer ge bäst prestanda kontra pris och större tillgång.

Problemet jag ser det idag är inte toppkorten utan korten mellan $300-600. Hur stor prestandahopp kommer de få nu med Blackwell? Jag hoppas inte vi ser ännu ett RTX 5060 med 128-bit buss med endast 10% ökad prestanda över RTX 3060. Vi behöver minst 25%! För någon stor ökning på 50% som med Pascal kommer vi nog inte se på länge om någonsin.

Hur kommer Nvidia bestycka RTX 5060 med 8GB igen eller kommer de endast köra 16GB? Så ett RTX 5060 med 16GB och 10% förbättrad prestanda för runt 7000 kr?

Nej sådant vill vi inte se igen! Tror inte vi kommer se RTX 5060 på över ett år så svaret kommer dröja.

Av Dinkefing
Skrivet av ipac:

Det är 4NP men jag har för mig du skrev 4 men det blev väl error av alla siffror och bokstäver hit och dit.

Du hade rätt Nvidia gick tydligen ut med 4NP. Men sak samma det är en 5nm nod. Undrar om detta betyder att nästa gen efter Blackwell kommer ut relativt snabbt i närtid?

Av Dinkefing
Skrivet av ipac:

Detalj men, 4NP (precis som Adas 4N) är Nvidia custom/exklusiv (båda sägs vara nån form av N5 derivat). Inte N4P.

Men ja, om nu inte Nvidia jagar absolut senaste tillverkningsnod så kan man ju hoppas på mera humana priser ja, good point.

Har för mig att det är N4P och inte 4NP och ja det är det jag skrev att de är en förfinad N5-nod?

Folk glömmer att vi satt flera år på 28nm innan Pascal. Jag förmådar att vi inte kommer förvänta oss 50% ökning från Ada denna gången. Nvidias nästa generation Rubin kommer nog vara tillverkad på en förbättrad 3nm nod.

Av Dinkefing
Skrivet av Mindfighter:

Kablar från Snake Oil! Beskrivningen inger i alla fall mig förtroende för dessa!
<Uppladdad bildlänk>
PYST cables are made from only the finest 6-nines Unobtanium™ alloy, molecularly assembled in our Alternate Universe™ reality-distortion tesseract field , using a secret geometry reverse-engineered from crashed UFOs, painstakingly smuggled out of Area 51 by deep-cover operatives. Performance is further enhanced by the use of a QuantConnect™ quantum-entangled pair of transmission interfaces, held at absolute zero by our exclusive Stasis Field™ technology. The cables are then wrapped in NanoAeroCap™, a nanotechnology-enabled aerogel anti-capacitance insulation system, featuring Fractal Interleaved Geometry™ to create negative inductance for maximum audio transmission quality.

Låter som riktig snake oil! Som du också köpt.

Av Dinkefing
Skrivet av ipac:

Tjaa...B200-chippet tog inte klivet över till N3 iaf. Nvidia spelade säkert och kör med "4NP". Vilket gör att transistorantalet bara ökat med strax över 25% (vilket Nvidia "löst" genom att sätta ihop 2 chip...men det är en annan historia).

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2024/03/2024-03-19_1-31-03-1456x819.png
https://wccftech.com/nvidia-blackwell-gpu-architecture-offici...

Undra om detsamma kommer gälla för GB-chippen för Geforce-korten...

Förmodligen inte men det ser ljust ut med priserna iallafall. N4P är ju en förbättrad 5nm nod som gjorts exklusivt för Nvidia så priserna torde bli ganska humana nu eftersom noden är mer mogen idag än för två år sedan.

Av Dinkefing
Skrivet av Rouge of Darkness:

kraftigt och kraftigt vet jag inte sist jag köpte en tror jag ja gav typ 200:- eller nått för den typ 2019-2020 eller nått.

så som med allt annat inflation, svak krona m.m troligen, allt har ju blivit dyrare om du inte noterat det.

prisjakts historik ska tas med typ 20 lastbilar salt för inget ovanligt speciellt på datorrelaterat och dyker upp totalt okända firmor med superlåga priser som inte äns har en webbutik man kan kolla på typ liknande compu-mail som är billigast på min länk ovan fast de kan ibland ha typ 25-75% lägre pris mot alla andra säljare och de kan ligga där i flera månader innan de försvinner.

200 kr låter oerhört mycket för en musmatta men sedan har man fått förslag för musmattor för 700 kr. Då undrar jag vad som är så magiskt med dessa musmattor för flera hundra kronor?

Av Dinkefing
Skrivet av TobiasStockholm:

De förväntas INTE täcka samma sak, det är en jätteväsentlig skillnad. Hyra innefattar vinst till hyresvärden, det gör inte månadsavgiften till en bostadsrätt.

Ett hyresbolag ska inte gå med vinst. Mitt kommunala hyresbolag får vinster som kommunen tar del av och som inte gagnar oss.. Det är inte rätt för oss hyresgäster.

Av Dinkefing
Skrivet av mc68000:

Borde stå i deras "Annual Reports" som ges ut till aktieägarna. Du kan ladda ner dem från https://investor.nvidia.com/financial-info/annual-reports-and...

Har de någon från 2014 eller tidigare?

Skrivet av Ibymafayhas:

2002-2016

https://www.guru3d.com/story/amd-and-nvidia-aib-gpu-market-sh...

2014-Q3 2022

https://siliconangle.com/2022/12/29/sales-computer-graphics-c...

Sista kvartalen får någon försöka hitta bra översikt över.

Edit;

Såg jag missa frågan lite...

Här är för sista 5: https://www.barchart.com/story/news/14630410/heres-where-nvid...

Tack båda men är ute hur mycket deras konsumentkort tog av nvidias totalas försäljning för tio iår sedan.

Av Dinkefing
Skrivet av Bill50x:

Som jag skrev i mitt inlägg finns det situationer när absolut jord är nödvändigt. Men höga spänningar som du nämner kan ställa till med problem i sig själva. Vid typ 10.000 volt kan man få överbryggningar vid alla avstånd runt en millimeter och mindre.

Men som du säger/skriver, det viktiga är att undvika potentialskillnader. Det enkla sättet är att koppla allt till jord

/ B

Ska man koppla en sladd från esd-mattan till ett jordat uttag eller inte?