Inlägg

Inlägg som Sunix har skrivit i forumet
Av Sunix
Skrivet av scienta:

Absolut! Själv är jag inte tillräckligt insatt för att våga spå någonting. Därför tycker jag det låter ok med 50-50 rörligt och bundet på 3(?) år, på ett ungefär.

Har dryga millen, så räntekostnaden ökar väl ungefär från 1100:- till 5500:-. Säg att sparandet går ner till 10-15k då.

Skrivet av Swedishchef_90:

Kan lika gärna binda allt, 3 år fast är billigare än rörligt just nu.
Väldigt låg chans att räntan inte kommer ligga runt denna % ett tag

Jag håller med Swedishchef_90, tror inte räntorna kommer sjunka så lågt igen, pga massa orsaker.
Men dina lån går ut i november om jag fattat rätt och då ligger troligtvis räntorna lite högre än idag… om inte panik råder förstås

Av Sunix
Skrivet av scienta:

Lite lagom, kanske? Är 50-50 bundet och rörligt att anse balanserat?

Jag skulle vilja veta hur stora lån ni har men förstår om du inte vill säga det på ett forum som detta. Ju lägre lån ju större risk kan man ta. Om man har 1 mille i lån så spelar en procent inte så stor roll, har ni stora lån så kanske man behöver binda. Som du skriver så kan ni spara 15-20k/mån. Men hur mycket kan ni spara med en ränta på 5,5%?

Av Sunix
Skrivet av scienta:

Avtalstiden på vårt huslån löper snart ut och det är dags att ta beslut i att binda om. När och hur föreslår ni lästa att man gör detta?

Hur mycket risk vill du ta?

Av Sunix
Skrivet av kurtanskebab:

Riksbanken guidar att de kommer minst en till räntehöjning. Samt att tidigaste räntesänkningen kommer 2026 och då tillbaka till dagens nivåer.
Nu idag kan man binda räntan i 3år till lägre ränta än 3mån. (SBAB 4,38% 3år).

Personligen känns det som det minst dåliga att binda i 3år och min lekmans hjärna säger att de kommer sitta långt inne för riksbanken att sänka räntan med tanke på inflation och kronans värdering.

Så ifall man bara utgår från riksbankens guidning så är det billigast på 3 års sikt att binda. Riksbanken har ju haft fel för, men det känns osannolikt att räntan styrräntan dumpas och även osannolik att räntan chockhöjs mer.

Vad tror ni?

Om du går nån sida tillbaka och läser så har vi precis haft en diskussion om detta.

Av Sunix

#ShikakuOfTheDay
#EASY230720 ⏱️ 00:00:15
#MEDIUM230720 ⏱️ 00:02:55
#HARD230720 ⏱️ 00:09:59
https://shikakuofthe.day

Idag gick det väldigt bra! Mobilvarianten

Av Sunix

#ShikakuOfTheDay
#EASY230719 ⏱️ 00:00:24
#MEDIUM230719 ⏱️ 00:04:29
#HARD230719 ⏱️ 00:17:13
https://shikakuofthe.day

På mobil

Av Sunix

”Vilken Netflix-nivå är bäst?”

Nivå noll

Av Sunix
Skrivet av TobiasStockholm:

Det har du också rätt i, folk har så förbannat mycket pengar överlag. Jag tror liksom du att räntorna kommer bli högre än idag och behöva bli högre än vad riksbanken spår för att komma tillrätta med inflationen, men jag tror att räntorna kommer gå snabbt nedför när de väl är i mål. Så visst, binda kan väl vara en hyfsad idé, men 5 år tror jag är för långt, isf tror jag 3 år är mer rimligt, då borde inflationen ha lagt sig, på ett eller annat sätt.

Jag tror du kanske har rätt i det du skriver. Jag har i alla fall lagt in en påminnelse i min kalender den 10 januari 2031 kl 10:00 att skriva i denna tråd om jag hade rätt eller fel
Det kanske jag kan skriva redan om 3 år då

Av Sunix
Skrivet av TobiasStockholm:

Du kan såklart ha rätt. Men enligt mig är det mer sannolikt att riksbanken kommer fortsätta höja räntan "för snabbt" eftersom deras enda mål är att stävja inflationen. Det kommer bli en ketchupeffekt där vi plötsligt snabbt är på väg in i en lågkonjunktur/deflation. Riksbanken blir då tvungen att toksänka räntan omedelbart. Att vi skjuter problemen framför oss med belåning och för mycket pengar i omlopp har varit sant väldigt länge, och kommer förmodligen vara sant en lång tid framåt. Vi har dock inte så mycket andra alternativ till att fortsätta försöka skjuta problemet framför oss.

Jo så kan det bli och du har säkert rätt … men … när man läser undersökningar om ”har ni problem nu med dessa höga räntor” så svarar i princip alla att ”många har nog problem men min familj har inga problem alls”
Alltså folk har så förbannat mycket pengar och höga löner att en fördubbling av boendekostnaden inte har gett så stor påverkan.
Priserna på bostäder har inte kraschat och arbetslösheten har inte exploderat.

Vi vet att riksbanken kommer höja minst 0,25 på nästa möte och då med rabatt så har han inte 4,77 längre utan drygt 5% och jag tror tyvärr inte det stannar där.

Jag kanske låter som en besserwisser men det är inte min avsikt.

Av Sunix
Skrivet av nDre:

Hej,
Har ett bolån på ca 750 tusen. (husets värde ca 1.6-1.8m) Den goda räntan på 1,5% går nu ut och blir möjligen rörligt (3mån) med rabat just nu på 4,77% eller vi tänker att köra bundna på 5 år (4,4%). Vad tror ni är det dumt att köra bundna på 5 år? Tänker även att amortera mer än vi gjorde tidigare så höja den från 600kr till 2000kr/mån. Amorterar hellre än att betala endast räntan när/om bankerna börjar höja över 5%. Jag har väldigt svårt att tro att i den närmaste kommer den gå ner under 4%.

Jag är inte lika övertygad (som de andra) att rörlig ränta alltid är bäst. Rörlig ränta har varit bäst från 1990 fram till ca 2015 (konstant sjunkande räntor utom några små toppar) då riksbanken gick negativt med -0,35% ränta. Men efter det så låg räntorna ganska stilla och började höjas för nåt år sedan och då är bundna räntor bäst. Alltså när räntorna är påväg upp.
Jag band min ränta på 1,7% 2021, på 10 år, så fram till 2031 så har jag 1,7% ränta och jag är övertygad om att räntorna inte kommer komma ner till samma nivå igen.

Så hur ska man tänka då med bundna räntor idag? Det beror ju helt på om vi lyckas stävja inflationen eller om den kommer fortsätta. Vi kan inte ha räntor som är lägre än inflationen väldigt länge, negativa realräntor tjänar inte bankerna på.
Ditt lån är väldigt litet så en procents ränta är 625kr/månad innan skatteavdrag och om du funderar på att öka amorteringen till 2000 så verkar det inte som om er ekonomi är speciellt känslig.

Jag tror att det är alldeles för mycket pengar i omlopp i vårt samhälle. De flaskhalsar som gjorde att inflationen tog fart finns inte kvar längre. Priser för energi, import m.m. har fallit tillbaka medan tjänsteinflationen har tagit fart. Även om jag skulle spara mina pengar och sluta konsumera så skulle banken som mina pengar finns på behöva omsätta dessa i investeringar och lån vilket skulle fortsätta elda på inflationen.
Det enda riksbanken kan göra är att suga tillbaka pengarna från systemet med högre räntor.

Bankerna kan låna under 4,4% ränta på 5-åringar så det är vad marknaden tror.
Jag tror vi kommer få högre räntor och ligga kvar på en högre nivå längre än vad riksbanken tror eftersom det finns så mycket pengar i omlopp.
Så jag tror 4,4% ränta är en ganska bra ränta ändå.

Ber om ursäkt för mitt pladdrande

Av Sunix

#ShikakuOfTheDay
#EASY230716 ⏱️ 00:00:16
#MEDIUM230716 ⏱️ 00:02:50
#HARD230716 ⏱️ 00:14:24
https://shikakuofthe.day

Fattar inte hur ni hinner hard på 2 minuter typ. Inte kan väl en dator vara så mycket smidigare än en mobil som jag spelar på. Jag är väl trögtänkt helt enkelt

Av Sunix

Fattade nada av mobilversionen till en början men sedan begrep jag hur jag skulle klicka.

#ShikakuOfTheDay #MEDIUM230714
⏱️ 00:07:04
https://shikakuofthe.day

Av Sunix

Har idag varit in och beställt ett pass p.g.a. detta. Så jag kan beställa nytt bankid till min nya telefon. Går ej att flytta från den gamla eftersom den är för gammal och har inte SEBs senast app. För långt till bankkontor så jag betalar 400
Nåja, det blir bra med ett nytt pass i vilket fall.

Av Sunix
Skrivet av oobum:

Rackarns!

Har varit min go-to present när någons barn fyller 1-5 år. Inget kladdar så mycket som ett barn och ett paket mums-mums

'Men utöver det så kommer jag inte sakna den.

Jag brukar ge presenter som låter mycket eller som sist, en köttätande växt till en vegan

Av Sunix

Jag har en annan fundering. Universum är ca 13,7 miljarder år gammalt och förväntas finnas i ca 1000 miljarder år till. Med andra ord så är universum ganska ungt och så även vi som art kanske?
Vi kanske är den första intelligenta arten i detta universum, kanske därför vi inte hör/ser/hittar andra intelligenta livsformer?! Tror det heter Fermi-paradoxen.
Vad tror ni andra om den teorin

Av Sunix

Jag tänker mig 4 olika förklaringar.

1. Aliens från en annan planet, kan skapa maskhål i rymden och resa
2. Människor från en framtid där man kan resa i tiden
3. En människoart som var före den moderna människan, lever i en gömd stad nånstans på jorden, typ atlantis
4. Hallucinationer

Av Sunix

I kombination med AI, vad kan gå fel

Av Sunix

Kan det vara så att med ny AI-teknik så tar utvecklingen fart igen? Spelen blir mer avancerade med högre krav på prestanda osv
Jag vet inte jag bara killgissar

Av Sunix
Av Sunix
Skrivet av lgpsss:

För ca en vecka sedan slutade WAN lampan lysa på mediaomvandlaren. Ringde leverantören men inte hört något sen dess. Testat reset på både fiber och router.

WAN eller internet symbolen lyser på routern, tror ni detta kan vara något fel hos mig, finns det något jag kan testa?

Vad har du testat förutom reset? Har du kopplat förbi router osv