Inlägg

Inlägg som Joklass har skrivit i forumet
Av Joklass

@snajk @blomman90 Blockchain har ju en hel del gemensamt med internet så jag tycker inte det är konstigt att man då jämför med internet.

Det som är löjligt i min mening är när man så ofta, helt sonika säger att blockchain inte har något användningsområde, vilket är faktuellt fel.

Av Joklass
Skrivet av Sando:

Jag är Head of Legal på en koncern där jag ansvarar för 6 st IT-bolag, ett inkassobolag och ett finansbolag.

Det finns inget verkligt intresse för blockchains, speciellt inte offentliga sådana. Visst, banker har kanske anställt någon enstaka person för att undersöka saken i något skede, och de pratar gärna om såna saker i sin marknadssföring, men i praktiken är intresset noll.

Varför? För att det helt enkelt är ett ineffektivt och onödigt system inom praktiskt taget varje användningsområde. Specifik när det gäller elektroniska skuldebrev (som är något jag hanterar dagligen) så finns två flaskhalsar - kontakten till borgenärer i tidigare led samt verkställighet. Gränssnitten behöver vara betydligt enklare, och under egen kontroll för att de ska gå att använda i praktiken.

Det skulle vara en annan sak om vi skulle få en CBDC, men det är ju något helt annat än en decentraliserad blockchain. Det är om något den mest centraliserade formen av pengar. Sen så byggs t.ex. i Finland ett system för positiva kredituppgifter, vilket kan jämföras med den här, men det är en centraliserad databas med input från ett reglerat peer-nätverk.

De påminner inte alls om varandra, och tidpunkten är dessutom dåligt vald. Intresset har ju helt dött ut nu efter två stycken bubblor och krascher.

Bitcoin introducerades 2009. Ethereum 2015. Det har nu gått snart 14 år sen blockchains introducerades som koncept, och det har fortfarande inte uppkommit ett enda nätverk med praktisk användning för ett ändamål utanför nätverket (alltså annat än finansiell spekulation). Tekniken är inte ny - den är bara onödig.

Nu kan jag inte mycket om finans men dom två flaskhalsarna du nämner verkar inte omöjliga att lösa. Web3 börjar ju formas med appar och hemsidor som interagerar med blockchains.
Och att blockchain har funnits i ett decennium säger ingenting. Internet tog drygt 30 år för att bli mainstream.

Av Joklass

Är det någon som har erfarenhet av https://swedishblockchain.se/ ? Det är den enda blockchain organisationen jag kan hitta i Sverige men föreningen verkar tämligen inaktiv

Av Joklass
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Även efter att ha skummat ert whitepaper har jag svårt att se tillämpningar jag skulle lita på och/eller uppleva tillför värde:
Bryr jag mig inte om data kan jag dela den fritt. Bryr jag mig om den kommer jag inte dela den baserat på ett system som gamifierar hanteringen av den och där jag inte bestämmer reglerna.

Som privatperson har du lika lite kontroll över reglerna i spelet som i vilket annat obalanserat maktförhållande som helst, eftersom någon annan alltid kommer att kunna skjuta in mer pengar än du i en omröstning och på så sätt vinna den. Eller misstolkar jag?

Kontroll över datan hanteras genom s.k. "rulebooks", som skrivs in i smarta kontrakt. I dataindustrin pratar man om "Data spaces" där data "bor" och som styrs av rulebooks. Du som ägare av datan kan därför välja helt fritt om du vill tillgängliggöra (dvs referera) din data i ett eller flera data spaces. Vem som helst kan även fritt skapa ett data space om man vill det.

Så jo som dataägare har du all kontroll, men sen måste man ju såklart synka med köpares behov och tjänster annars kommer du ju inte tjäna några pengar

Skrivet av noMad17:

Nu är inte jag särskilt insatt i blockchain, men har läst en del och ett stort bekymmer är att data som sparats på kedjan aldrig kan tas bort.

Alla som har investerat i teknologin lyfter detta som något positivt, men vad händer när någon lagrar t.ex. barnpornografi och dylikt?

Sedan det där med att smarta kontrakt på något sätt skulle förhindra att data kopieras ger jag heller inte mycket för. Vad stoppar mig från att kopiera en datamängd för att sedan sälja den vidare i nytt format utan att den ursprungliga ägaren får betalt för det?

Det verkar också råda lite inflation i antalet kedjor. Hur ska "vanliga människor" navigera i träsket? Som jag ser det måste man slutligen enas om en eller ett fåtal kedjor, annars kommer en massa data (och pengar?) gå förlorade när det helt plötsligt inte finns några noder kvar för en kedja.

Än så länge förknippas teknologin främst med kryptovalutor och i just Sverige hyser gemene man ingen större misstro mot varken banker eller stat, vilket minskar behovet av att flytta sina tillgångar till blockkedjan.

Ja det är fortfarande svårt för gemene man att navigera och förstå blockchain. Därför är det tråkigt att det inte verkar finnas nån svensk organisation som jobbar med att förbättra folks kunskap.

Det finns nog ingen större risk för att vi kommer landa i ett fåtal blockchains. Det finns layer-0 blockchains som Cosmos för att göra blockchains samverkande och det finns för mycket tillämpnlingsområden.

som köpare får du aldrig tillgång till datan. Tjänster styrs av smarta kontrakt och dom kan även granskas.

Av Joklass
Skrivet av Findecanor:

Blockchain är i första hand ett buzzword, för en specifik teknik som använder kryptografi.
Det är ett buzzword som är starkt besudlat av Bitcoin: vilket är förknippat med det brott mot mänskligheten som dess energianvändning utgjort, get-rich-quick schemes och kriminalitet av olika slag.

Jag tror att det säkert finns företag som är seriösa och använder blockkedjor för något som det faktiskt passar för (alltså, inte "DeFi") men jag tror inte att det skulle vara i deras intresse att ropa ut för världen att det är vad de använder.
Det är nog därför som man aldrig hört talas om något sådant, i mängden av exempel där det passar dåligt eller systemet helt enkelt implementerats på fel sätt vid sidan av blockkedjan så att det inte har några av blockkedjans utlovade egenskaper i verkligheten.

Jag tror att NFT skulle kunna funka bra för ägande av in-game assets, för multiplayer-spel som efter att ägarna lagt ner sina servrar låter spelet bli Abandonware. Men det skulle kräva att spelutvecklarna från början förbereder koden för att bli Abandonware eller t.om Open Source efter att man lagt ner supporten för det, och jag ser inte att datorspels-branschen riktigt har den viljan att lägga utvecklartid (= pengar) på det.

Förlåt men att säga att blockchain är ett buzzword är inte rättvist. Visst finns det oseriösa aktörer som utnyttjar folks okunskap och slänger runt begreppet för att få investeringar men blockchain är en riktig teknik med verkliga tillämpningsområden, där DeFi är ett av dom. Jag tror du blandar ihop rena cryptovalutor med DeFi som är något helt annat.

Jag vill också klargöra att branschen har utvecklats och idag finns Proof-of-stake som ett alternativ till det energikrävande Proof-of-work som bitcoin använder. T.ex. så har det varit mycket nyheter nyligen då Ethereum valt att byta till Proof-of-stack.

Av Joklass
Skrivet av CyberNerd:

Skandinavien är fientligt till krypto, enligt en artikel i cointhelegraph:

The state of crypto in Northern Europe: Hostile Scandinavia and vibrant Baltics..
https://cointelegraph.com/news/the-state-of-crypto-in-norther...

Tråkigt om det är så att blockchain hålls nere av rädsla för cryptovalutor... Det är ju så mycket mer!

Av Joklass
Skrivet av MickeBoy:

Så skulle det kunna gå till i praktiken? Om jag var Anders så skulle jag vilja veta eller ha kontroll på vilken data om mig som det är jag säljer. Hur kan man få det? Kanske inte en fråga för blockchain utan mer allmänt, men om det inte är tydligt för mig så skulle inte jag personligen vilja sälja min data och då finns det inte incitament för mig att använda tjänsten. Jag skulle också vilja veta om datan kan säljas vidare etc.

Vad skulle denna data vara värd är också en spännande fråga. Förmodligen ganska lite för varje individ. Om jag inte vill sälja den så kanske det finns många andra som gör det ändå och då finns det tillräckligt många för att kunna få ett rimligt underlag för beräkningarna. Om jag endast får några ören eller kronor så kanske det inte är värt att sälja sin platsdata.

Hela detta resonemang är helt utan att blanda in blockchain. Det finns såklart många andra aspekter också så är det då blockchain som möjliggör detta som en tjänst?

Skrivet av Gorian:

Jag förstår kanske inte riktigt, men jag blir nyfiken på i hur många led jag fortfarande ”äger” min data. Upphör mitt berättigande till ersättning så fort datat transformerats, exempelvis då det aggregerats med annan data? Eller har jag rätt till ersättning för ”min del” av den aggregerade totalen? Hur bestäms i så fall viktningen? Hur stor andel av det inneboende värdet av den totala mängden står ”min” data för kontra de andra datapunkterna?

Skrivet av Phod:

OK, några rätt uppenbara frågor på det här:

  • Hur ska datainsamlingen från Anders och Karin ske?

  • Hur mycket kommer de att få betalt för sin data i exemplet?

  • Hur mycket kommer Stockholms stad att betala för datan?

  • Varför köper helt enkelt inte datan från Google?

Det du beskriver är något som går att göra, men jag kan inte se hur det inte kommer att falla på de ekonomiska aspekterna. Kommer Anders att gå med på att få typ 0,1 öre för att installera en klient som säljer hans data på någon blockchain, och kommer det här att bli ekonomiskt fördelaktigt för Stockholm stad?

De personer du ser som väldigt negativt inställda till kryptovalutor är nog de som påpekar nackdelarna för dig. Alltså, jag ser inget fel i att spekulera i kryptovalutor eller NFTer, men det gäller att se det för vad det är. Om man sitter på pojkrummet och majnar memecoins på farsans elräkning så har ju kryptovalutor inga nackdelar, men om man ska spekulera i dem så finns det en del totalt uppenbara saker man bör känna till.

2009 introducerades Bitcoin, ett knappt halvår senare köpte någon två pizzor för Bitcoin. Tolv år senare så är Bitcoin inte nämnvärt mycket närmare att bli ett accepterat betalsystem. Det är ju nästan så att koppardaler eller holländska tulpaner är mer praktiskt. Visst, det finns fördelar med blockchain, men varför är det ingen som har uppfunnit en killer app?

Bra funderingar! Kortfattat så kan man säga att datan endast delas med den som tillhandahåller en tjänst, och detta genom smarta kontrakt (tänk er vanliga kontrakt fast skrivna med kod dvs automatiserade) som garanterar att datan inte kopieras.

Köparen kan se vilken data (genom metadata) och vilka tjänster som är tillgängliga, och aggregera det resultat den vill ha. Resultatet kan ha ett pris och detta pris är fritt satt av dataägarna och den/dom som tillhandahåller tjänsten.

Sen om köparen väljer att sälja vidare resultaten så kan dataägarna bli kompenserade ytterliggare, men det beror på användarna.

Se gärna denna computerphile video som sammanfattar ganska bra vad för sorts problem våran blockchain försöker lösa: https://www.youtube.com/watch?v=qBAOsB6ETrY

Och om ni vågar så ta gärna en kik på vårat whitepaper för mer detalj: https://docs.okp4.network/
Ni hittar även våra sociala medier i footern. + Vi jobbar open-source!

Av Joklass

Jag tänker att varför intresset i vissa länder är högre har mycket att göra med deras ekonomier. Blockchain ger ju tillgång till en internationell marknad och motarbetar mellanhänder och gatekeepers vilket gör det enklare att göra affärer. Om man då bor i ett land med en dålig nationell ekonomi så blir blockchain väldigt intressant.

Men det jag undrar är varför/om intresset för blockchains i Sverige är så litet? Svenskar har ju också att vinna på att utveckla och delta i blockchains.

Skrivet av Phod:

Problemet är väl att ingen har kommit på något användningsområde där blockchain fungerar bättre än existerande teknik, förutom kryptovalutor och NFT:er (som är riktigt stora pyramidspel om du frågar mig). Det finns en hel del företag som jobbar på diverse användningsområden för blockchain, men personligen har jag inte sett något sådant som inte fått mig att ställa frågan "På vilket sätt blir det här bättre med blockchain?" Just nu är det ett stående skämt att start ups slänger in blockchain som ett buzzword för att dra in pengar.

Jag håller inte med det finns massviss med användningsområden för blockchains. Blockchain minskar ju behovet av förtroende för motparten, givet att det finns förtroende för blockchainen (dvs att den inte är centraliserad). Delning av data är ett stort användningsområde som idag är knepigt p.g.a. rädsla för piratering. Om du kan bevisa att du är ägare till den datan vilket du kan med blockchain så öppnas det upp otroliga möjligheter.
Hos den blockchainen som jag jobbar på t.ex. kommer man kunna referera till sin data och köpare kommer kunna köpa "kunskap" som är ett derivat av datan genom olika tjänster.

Ex. Anders från Sthlm referar sin lokalisationsdata tillsammans med Karin m.f. på protokollet och Sthlm stad betalar för en tjänst som tar deras data (tillsammans med flera andras), gör beräkningar på den och förser Sthlm stad med dom vanligaste rutterna till innerstaden. Genom smarta kontrakt blir den som tillhandahåller tjänsten betalt + Anders och Karin som tillhandahållit sin data.

Av Joklass

Finns det nåt intresse för blockchain i Sverige?

Hallå! Jag jobbar med blockchain och som titeln lyder så undrar jag om det finns nå svenskar som jobbar inom blockchain?
Alltså inte att man spekulerar i bitcoin utan att man hjälper till och utvecklar blockchains, web3 eller är validator, delegator t.ex.

Jag ser väldigt mycket intresse från andra länder men det verkar väldigt tyst från Sverige, eller har jag fel?

Finns det någon aktiv community och vart hittar man den? Skulle vara roligt och höra svenska perspektiv på ämnet

Av Joklass
Skrivet av Neras:

Oavsett om du väljer högskolestudier, YH, eller andra sorters kurser så är något av det viktigaste att du kan uppvisa en slags portfölj. Du skulle även kunna läsa via https://www.theodinproject.com/ eller https://www.codecademy.com/ så länge du kan uppvisa projekt eller bevis på kompetens, så är valet av utbildning inte lika viktigt.

En liten notis med tanke på kurserna du har valt där, kolla igenom antagningspoängen för tidigare intag. I min erfarenhet brukade programmeringskurser, speciellt de som går under sommaren ha väldigt höga intag. Mestadels för att studenter vill läsa sommarkurser för att antingen fylla ut sin utbildning, eller kunna ta studiemedel under sommaren för att slippa jobba/jobba extra och ha mer pengar över.

Här kan du söka efter kurser och utbildningar för att jämföra antagningspoäng: https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/

Skrivet av 4.0:

En programmerings YH-utbildning är i princip exakt vad du söker. De är anpassade för att lära ut programmering till en nivå som gör att du kan ta dig in på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt och har även ofta bra kontakter med näringslivet.
YH kan också ha lite smålurigt intag. Då de går på lite varierande kriterier och urvalsgrupper. Jag själv missade att komma in på en nyligen då de inte kollade på högskoleprovet alls och mina ca 10 år gamla gymnasiebetyg är inte så mycket att hänga i granen.

Bra tips! Jag hade inte alls tänkt på att antagningen skulle kunna vara ett problem! Jag ska ge YH utbildningar en till chans och kolla om jag hittar nån som funkar för mig. Vill gärna ha möjligheten att bli klar med studierna snabbare. Annars låter onlinestudier intressant, jag bor utomlands så . Är https://www.theodinproject.com/ och https://www.codecademy.com/ erkänt bland arbetsgivare?

Av Joklass
Skrivet av Neras:

Oavsett om du väljer högskolestudier, YH, eller andra sorters kurser så är något av det viktigaste att du kan uppvisa en slags portfölj. Du skulle även kunna läsa via https://www.theodinproject.com/ eller https://www.codecademy.com/ så länge du kan uppvisa projekt eller bevis på kompetens, så är valet av utbildning inte lika viktigt.

En liten notis med tanke på kurserna du har valt där, kolla igenom antagningspoängen för tidigare intag. I min erfarenhet brukade programmeringskurser, speciellt de som går under sommaren ha väldigt höga intag. Mestadels för att studenter vill läsa sommarkurser för att antingen fylla ut sin utbildning, eller kunna ta studiemedel under sommaren för att slippa jobba/jobba extra och ha mer pengar över.

Här kan du söka efter kurser och utbildningar för att jämföra antagningspoäng: https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/

Skrivet av 4.0:

En programmerings YH-utbildning är i princip exakt vad du söker. De är anpassade för att lära ut programmering till en nivå som gör att du kan ta dig in på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt och har även ofta bra kontakter med näringslivet.
YH kan också ha lite smålurigt intag. Då de går på lite varierande kriterier och urvalsgrupper. Jag själv missade att komma in på en nyligen då de inte kollade på högskoleprovet alls och mina ca 10 år gamla gymnasiebetyg är inte så mycket att hänga i granen.

Bra tips! Jag hade inte alls tänkt på att antagningen skulle kunna vara ett problem! Jag ska ge YH utbildningar en till chans och kolla om jag hittar nån som funkar för mig. Vill gärna ha möjligheten att bli klar med studierna snabbare. Annars låter onlinestudier intressant, jag bor utomlands så . Är https://www.theodinproject.com/ och https://www.codecademy.com/ erkänt bland arbetsgivare?

Av Joklass
Skrivet av sandos:

Varför just högskolekurser? Jag undrar om inte online-kurser idag och "egna projekt" kan vara värda en hel del, bara en tanke. Det sägs väl att skolan blir mindre och mindre värd...

Jag tänker att högskolekurser ser bättre ut på CV, det blir inga funderingar hos arbetsgivarna om hur bra utbildningen är osv. Jag tror inte att arbetsgivarna ser skolutbildningar som mindre värt.

Skrivet av kino:

Låter annars som yrkeshögskola vore ett bra alternativ för dig. Lär vara mer attraktivt för arbetsgivare än strökurser.

Hur tänker du då? Borde inte högskolekurser vara mer attraktiva?

Skrivet av jansson_101:

Kolla på Udemy. De har flera bra kurser i olika språk, Python är populärt hos många företag just nu.
Kurserna kostar runt 100kr.

Även hos svenska företag?

Av Joklass

Enskilda kurser för att få jobb som programmerare

Hallå! Jag skulle vilja jobba som programmerare och sitter just nu på antagning.se och kollar igenom enskilda kurser för sommar och höstterminen. Tanken är att börja lära mig ett programmeringsspråk t.ex. Python själv under våren för att komma in i ämnet medans jag jobbar och sedan gå in helhjärtat till sommarn och börja ta kurser.

Det jag skulle behöva hjälp med är att få en idé om vilka typer av kurser som är mer värd att ta i början för att bli attraktiv hos arbetsgivarna och som kan hjälpa till att landa ett jobb så fort som möjligt?

Jag har läst att generellt sett så om man kan ett programmeringsspråk så är det inte ett jättesvårt att lära sig andra, så jag undrar om t.ex. kurserna Grundläggande programmering med C++ G1N och Inledande programmering med Java är värt att ta eller är det bättre att prioritera mer teoretiska kurser såsom Introduktion till cybersäkerhet G1N, Tillämpad Internet of Things, introduktion eller t.ex. Praktisk projektledning?

TL;DR: Jag är nybörjare och vill få jobb som programmerare asap. Vilka typer av högskolekurser bör prioriteras för att bli en attraktiv arbetstagare? Just nu jobbar jag 100% och sitter på fritiden och ska lära mig ett ännu obestämt programmeringsspråk via gratis introduktionsmaterial på programmeringsspråkens hemsidor.

Av Joklass

Ingen signal till skärmen vid dagens första påslagning, fungerar efter hård omstart

Tjena, har skaffat ny dator för inte så länge sen. Har installerat bildskärmsdrivrutin å massa annat och datorn funkar klockrent, förutom att den inte vill skicka signal till skärmen vid påslagning ibland. Detta sker nästan uteslutande bara när datorn har varit avstängd en längre tid, och löser sig efter en hård omstart.

Har också märkt att drivrutinen för bildskärmen är seg på att ladda ibland, då jag kan komma till skrivbordet med 60 fps och sämre, inzoomad bild.

Är det någon som kan tänkas veta vad som försigår? Har googlat men verkar inte som att det är ett vanligt problem. Som sagt, det löser sig alltid med en omstart men det är ju irriterande att behöva göra det varje gång man knäpper på datorn.

Specs i signatur

Av Joklass

@Thomson Ja jag reagerade på det jag också för den ser lite annorlunda ut från de andra, det finns någon till höger om den du påpeka också men jag tänker att det är som det ska? Kanske vissa pins har en annorlunda utformning? Alla pins verkade rak iaf.

Datorn fungerar nu iaf med en behaglig CPU temp på ca 50 i Apex Legends Ultra High (och knappt märkart högre temp än skrivbordet i wow classic^^)

@Oppna Moderkortet fastna endast på VGA när jag hade tagit ut det för att kolla om det var processorn det var fel på, så det var kanske inte så konstigt xD Men det är ju svårt att veta när mobo manualen är så otydlig hur man ska tolka rölysena -.-

Av Joklass

Datorn har startat. Jag gick in på MSI forum och såg en kommentar som sa att moderkortet går igenom alla (CPU, DRAM, VGA, BOOT) och om det finns något fel så stannar lyset på den delen där felet finns. Så efter att ha felsökt massa med att bl.a. a tagit ut CMOS batteriet så satt jag ihop hela datorn igen och koppla in den i skärmen och då kom jag till bios.

Tack för er hjälp!

Av Joklass

Jag blev lite modig och kollade CPUn.. Ser inga fel! pastan hade spritt sig fint och inga pinnar sönder vad jag kan se..
https://i.imgur.com/If2k9YO.jpg

Av Joklass

@anon298854 Vad menar du med den andra? på bilden håller jag i en extra CPU kontakt, likadan som den jag har i CPU_PWR uttaget så den ögra delen är andra änden av samma kontakt.

Till GPUn använder jag en pcie kontakt 6+2 och 6 pin.

CPU fläkten är satt i CPU_Fan1

Av Joklass

@klubba Tog bort m.2 minne, gpu och lämnade endast 1 RAM-minne på rekommenderad förstaplats.

https://i.imgur.com/9hAsD5d.mp4

Först lyser CPU upp, sen konstant VGA

Betyder detta att problemet ligger hos CPU?

Av Joklass

@anon298854 @tiase yes det står AMD Ryzen 3000 Desktop ready