Inlägg

Inlägg som Larakiri har skrivit i forumet
Av Larakiri
Skrivet av jorgen69:

Sitter lugnt i båten och väntar på Strix.
impulsköp är inte min grej.

Har Gigabyte MLCC eller Popcaps på sina kort?

470 SP caps.
Och MLCC på lödpunkter som alla andra tillverkare har ignorerat verkar det som.

Källa:

15:50 https://youtu.be/T1I-kS3lZUc

Av Larakiri
Skrivet av nihilist71:

Men tänk om, tänk om man också ändrat så att frekvensen inte heller droppar lika snabbt, kanske så att medelfrekvensen totalt sett blir högre.

https://www.youtube.com/watch?v=T1I-kS3lZUc&ab_channel=Actual...

kolla 15:50

Av Larakiri
Skrivet av Maximo:

Vadå bra svar?

"Vi är oskyldiga, våra kort är bäst" var allt det stog. Dom börjar med att förklara att dom två typerna kondingar har olika användningsområden och kan endast jämföras i sin helhet med resten av kretsen. Dom avslutar med att jämföra dom olika kondingarna rakt av och säga att dom har dubbelt så mycket kapacitans som referensdesignen.. vilket alltså är en helt värdelös jämförelse enligt dom själv....

Ett bra svar hade varit om dom gav en förklaring till varför just korten med såna kondingar på är dom drabbade och vad dom gjort för att fixa det men nej det sa dom ingenting alls om.

Nu släpper Nvidia en "fix" genom att sänka prestandan och det maskeras av alla andra prestandaoptimeringar som kommer med nya drivaren.

Eh... Va?

Det Gigabyte säger är korrekt.
Att rent ut sagt säga att MLCC är bättre är bara okunskap och idioti

Detta drabbade alla kort även de kort med MLCC
https://www.youtube.com/watch?v=ud6NrbJllzk&t=671s&ab_channel...

Av Larakiri
Skrivet av Mocka:

Inte för mig, den har försämrats, tappade 35-50MHz. Inte för att jag hade några krascher med den tidigare drivisen men ville ändå testa då jag var nyfiken på den förbättrade prestandan som alla pratar om.

Fick undervolta kortet för att kunna få tillbaka min förlorade prestanda. Överklocka kärnan har ingen effekt i mitt fall, iaf inte i The Division 2 benchmarken.

De 2100MHz som många verkar ha när de spelar ser iaf inte jag röken av (har iofs ett 2070MHz men det är bara under en sekund när man startar vissa spel). Mitt kort är power limited och så är det bara.

Ja, en del kort klarar högre frekvens andra lite lägre så har det varit i alla år, 2100 MHz är ingenting Nvidia har som standard boost clock.

Av Larakiri
Av Larakiri
Skrivet av DasIch:

Alltså, det är inte så att jag bråkar med dig för bråkandets skull utan för att det var just så du skrev. Jag har inga problem med att det diskuteras och spekuleras, utan däremot säkra slutsatser när det inte finns sådana att dra.

Inget det jag säger är satt i sten just nu, och har angett vad kan vara flera orsaker därefter.

Av Larakiri
Skrivet av DasIch:

Fast du kan inte säga att Zotac klarar lägre klockfrekvens på grund av det.

Som jag också nämnde?
Är en diskussion tråd, det kan vara många anledningar. Har aldrig sagt fast att det beror på Zotacs val av kondensatorer. Återigen, Zotacs val av kondensatorer kan bero på att bas Trinity inte är avsedd för att överklockas och att det hänger ihop med GPU boost som boostar kortet så långt som det inte klarar av, vi har inte sett Zotac AMP kort ännu.

Av Larakiri
Skrivet av DasIch:

Nu skrev du att man tydligt kan se skillnad mellan Zotacs 330 uF kondensatorer och Gigabytes 470uF. Det kan man inte. Att kort med olika kondensatorer beter sig snarlikt är inte heller något bevis för att problemen inte beror på strömförsörjningen.

Lutar åt det, ja, men det går inte att utesluta det. Det kan exempelvis vara så att dessa olika designer ger snarlika egenskaper - inte helt osannolikt med tanke på att de är godkända av Nvidia - men att dessa egenskaper inte är tillräckligt bra för att undvika problem i vissa fall.

Ja, det är väldigt förhastat och det jagas enkla svar på komplexa problem, utan att det finns ens i närheten av tillräcklig information för att dra några slutsatser.

Kanske var lite otydlig, det jag ville komma fram till är att Asus TUF 47uF x10 470uF MLCC (om det nu är 47uF vet jag inte) grupperingar beter sig som Gigabytes 470uF SP och att Zotacs 330uF klarar lägre klockfrekvenser pga det, jag bollar lite med tanken bara. Behöver inte alls bero på kondensatorer överhuvudtaget.

Av Larakiri
Skrivet av DasIch:

Nej, det kan man inte. Det är ett väldigt enkelt test av överklockning/stabilitet hos de olika korten - varken mer eller mindre. Inget i testet visar vad det är som får korten att krascha.

Jo det kan man, alla kort kraschar med en överklockning över 2ghz som kan vara länkad till GPU boost som får korten att hoppa över 2ghz och det behöver inte alls vara på grund av kondensatorer. Om Asus har liknande symptom som Gigabyte finns det ingen anledning att tro att det berör SP eller MLCC

Sannolikt binning som är den grundläggande orsaken till att vissa kort beter sig annorlunda över 2ghz och varför vissa klarar av att ha sina kort över 2ghz med GPU boost

Av Larakiri

https://youtu.be/BkTgYMlCl4E

Här kan man tydligt se skillnaden mellan Zotacs 330 uF SPcaps och Gigabytes 470 uF SPcaps

Sen verkar Zotacs kort vara mer instabilt utan OC konstigt nog.

Verkar inte vara någon större skillnad mellan Asus MLCC och Gigabytes SP

Av Larakiri
Skrivet av DasIch:

Det råder brist på MLCC:
https://www.google.com/search?q=mlcc+capacitor+shortage&oq=ml...

Det har rapporterats problem med Gigabyte, MSI (5x 470uF SP-CAPS och 10x MLCC) och Founders Edition (4x 470uF SP-CAPS och 20x MLCC) också. Utan att veta hur många av varje kort som finns i händerna hos folk går det inte heller att dra några slutsatser om vilka som är väst drabbade.

Att SP är ett bättre och mer logiskt alternativ är verkligen inte givet. Om du inte har analyserat hela strömförsörjningen på korten, med adekvat kompetens för att göra sådana analyser, bör du inte uttala dig på det sättet. Tänk om det inte är kapacitansen som är ett problem, utan hur snabbt kondensatorerna kan ladda ur? Kanske är båda delarna ett problem? Eller så är det något helt annat som orsakar problemen?

Att MLCC är bättre än SP är misinformation som sprids väldigt mycket just nu

Att bara gå för MLCC för att det är "bättre" är inte sant, MLCC är bara "bättre" när det kommer till höga spänningar men om en kondensator spricker då är det kanske inte så mycket bättre längre. Att MLCC spricker händer under låga spänningar och kanske inte är helt optimalt när det kommer till grafikkort. Därför är SPcaps ett mer logiskt alternativ
https://passive-components.eu/nasa-report-evaluates-low-volta...

Och nej det finns nästan inget rapporterat om Gigabyte kort som crashar i jämförelse med kort som till exempel TUF som har 6 MLCC grupperingar

Har frågat runt i olika forum, även Gigabytes egna discord och hittar ingen som har problem med många som kör sina kort överklockade 2150 MHz utan problem

Av Larakiri

@Thomas: Beror helt och hållet på vad för typ av kondensator. Det finns MLCC's som tolererar höga temperaturer, det finns MLCC optimerade för spänning helt och hållet, det finns läckage optimerade MLCC.

Jag vet inte i nuläget vad för typ av MLCC som används och varje kondensator har olika karaktäristiska egenskaper.

Det är inte bara åldrande som försämrar MLCC, det kan läcka, det kan spricka och kapacitans förändras mycket under olika spänningar

Har kollat runt lite och det finns mycket mer MLCC kondensatorer än vad det finns SP att köpa,
MLCC är snorbilligt - lättare att få tag på i nuläget än om du skulle välja bra SPcaps
MLCC blir inte så dyrt. Vi snackar om millisekunder i tid för lödning

Jag är nästan övertygad om att Evga och Asus använde 330 SP som Zotac och där kan va ett problem
SP är ett bättre och mer logiskt alternativ egentligen.

Så jag förstår inte riktigt varför folk hurrar att det har ett kort med en ''dyrare'' och ''bättre'' kondensator lösning

Som sagt, det verkar vara extremt få som har problem med gigabyte korten som har dessa 470 SPcaps

Av Larakiri

@smygolf: spcaps har fördelar över MLCC precis som MLCC har fördelar över spcaps
dvs förlorar MLCC resistans över tid, skulle välja spcaps alla dagar i veckan över MLCC själv.

Av Larakiri
Skrivet av nihilist71:

Jag tror inte ett iota, jag har refererat källor som påstår en massa saker.
Jag har SPCAPs på mitt kort som funkar utmärkt så jag har heller ingen anledning att tro att det är dåligt, om du läser mina inlägg i så bör det framgå.

Hoppsan jag citerade fel skulle citera slusk

Av Larakiri
Skrivet av nihilist71:

Nej men BuildZoid nämnde att i detta fall är 470 bättre än 330, jag går bara på vad han säger.

Varför tror du SPcaps är av låg kvalitet? På många sätt är MLCC av lägre kvalitet om du önskar använda ditt kort en längre period.

470 SPcaps som Gigabyte använder är även dyrare än MLCC och det är minimalt med Gigabyte kort som har problem i jämförelse mot Asus, zotac etc.

Varför många tillverkare började använda en cluster med MLCC kan bero på att det var mer ekonomiskt än att byta alla caps till 470, eller helt enkelt lättare att få tag på MLCC

Kom ihåg.
1 st MLCC = 47 uF ta det gånger 10 = 470
1 st Gigabyte SPcap = 470

Av Larakiri
Skrivet av tellus82:

Väldigt många nätagg kan faktiskt lämna hela sin specade effekt ut, effektivitet avgör bara hur mycket agget kommer dra, inte hur mycket det spottar ur sig egentligen när det kommer till specad effekt. Effektivitet påverkar såklart i slutändan hur hög spec som kan sättas men det som agget är specat till kan det också lämna om vi pratar normal kvalité. Det man får se upp med är inte effektivitet utan strömstyrkan på diverse linor, om det har splittrad 12v lina så kan denna bli för klen i fråga om ampere.

Alltså ett 650w agg kan i 9 fall av 10 lämna 650w ut förutsatt att det inte slår ut temp skydd och att det balanseras perfekt på de olika spänningarna till vad agget är specat för i ampere, effektiviteten på agget avgör sedan bara hur mycket det drar när de lämnar dessa 650w, vid 92% effektivitet borde agget dra runt ~700w men det beror på hur man räknar.

Poängen är alltså, den watt styrka (effekt) som anges för nätagg är den som lämnar agget, effektiviteten säger sedan bara vad det har för förluster och då kan man se vad det kommer dra vid sin maxeffekt om det är just effektivitet vid maxeffekt man har.

Corsair SF600 600w Gold drog 800w I test innan det stängdes av. Beror helt på kvalitet på agget.
Nvidia måste ta i ordentligt och rekomendera 750w + för att inte stå till svars för trasiga nätaggregat eller grafikkort

(Sen är Corsair SF aggen en av de bästa du kan få tag på typ)

Av Larakiri
Skrivet av livsnjutaren:

Ducky Shine 7 - 300 + frakt

Hur länge kör du budgivning?

Ducky Shine 7 såld till Stefan_ah

Av Larakiri
Skrivet av Spöklampan:

800:- för GSP600

GSP 600 såld till Spöklampan

Av Larakiri
Skrivet av livsnjutaren:

Ducky Shine 7 - 300 + frakt

Hur länge kör du budgivning?

Skrivet av Spöklampan:

800:- för GSP600

Bud noterade, tänker köra till Fredag

Av Larakiri
Skrivet av andra94:

250 + frakt shine 7

Skrivet av _robban:

700:- + frakt Ducky year of the rooster

Bud noterade!