Inlägg

Inlägg som aep65 har skrivit i forumet
Av aep65

Har suttit vid skärmen en del nu. Funkar rätt bra och har lärt mig en del.
Färgerna på skärmen suger. Väldigt bleka. Men till det jag använder den fungerar den faktiskt. Bra svärta och klar text men framförallt känns det vilsamt att ha ett större avstånd till skärmen. Just avståndet är nog det jag upplever ha hjälpt mest.

Av aep65

Har fortfarande inte testat skärmen mer än ett par timmar ett par gånger men snubblade över ett typsnitt som verkar väldigt skönt och lätt att läsa. Om någon är nyfiken så heter den "Hack" och är tydligen särskilt framtagen för källkod. Gratis med. Det lilla jag testat ännu så är den väldigt lättläst, även om texten är liten.

Av aep65
Skrivet av Roger W:

Om du är beredd att ge upp 16:10 nu så finns väl väldigt många andra möjligheter?
Och det finns även fler andra 40-43tums monitorer (o TV-apparater) som kan tänkas vara mer lämpade till monitorbruk än just den där TCL:en.

Men du har väl öppet köp via elgiganten så är väl bra att passa på att testa ordentligt om det känns bra

Vill inte ge upp 16:10 men det finns ju inga 4k eller 5k i det formatet. Förhoppningsvis kommer det.
Jag kollade in alla skärmar de hade inne. Var nog där två timmar och den här var den som gav skarpast text enligt mitt tycke. Jag kan inte så mycket om teknikerna OLED, QLED och allt vad det heter men efter att ha läst en del nu var jag ute efter en OLED, om jag inte hittade något annat. Men, bilden och text såg inte bra ut på dem. Den här såg bäst ut av allihop. Kanon att den var billig med.

Av aep65
Skrivet av Roger W:

Ooook det var snabbt och något impulsivt kanske?
Det känns som du köpt något som går mot en del av dina egna teorier samt även de tips som lyfts i tråden?

Svar: Japp, men blir en tv om det inte funkar. Ville testa hur det blir. En del gillar ju tydligen så stora blanka skärmar. Undersökte den ganska noggrant i affären. Tittade på hur liten text såg ut och den var knivskarp.

QLED brukar väl vara VA-paneler? Skulle du inte sikta på IPS i första hand?

Svar: Ska köpa både till jobbet och till hemmakontoret. Blev sugen på en OLED hemma där jag kan styra belysning osv. Men den här såg mycket skarpare och ljusstarkare ut än tex LG C2. På jobbet blir det IPS när jag hittar något jag vill ha.

43 tummare har ofta BGR subpixelformat istället för det vanligare RGB, så du behöver antagligen konfigurera om cleartype om du vill att bokstäver inte ska bli onödigt suddiga och lätt missfärgade.

Svar: Texten är faktiskt knivskarp. Kör "Dark mode" och den vita texten är verkligen vit. Fick dra ned på kontrasten en del.

Jag har inte hittat någon vettig recension på just din modell men en del andra TCL verkar vara PWM styrda så de flimrar... Eventuellt flimrar de i så hög frekvens att det kanske inte är ett problem i praktiken?
(den här (R745 från 2021) jag hittade på rtings har 960hz frekvens vilket är rätt högt!)

Svar: Ingen aning faktiskt. Testade med mobilkameran och ser absolut inget flimmer i den iaf. Får väl se om huvudet sprängs 😀. Det är en ny 2022 års modell med. Tydligen hade de problem med den tidigare med samma beteckning.

Local dimming kanske kan irritera om tanken är att använda skärmen som ren skrivbordsskärm? Testerna på tidigare modeller verkar ju flagga för olika blooming effekter vilket nog kan irritera på skrivbordet. Du får nog prova dig fram om den kanske funkar bättre med den avstängd.

Svar: Jag vet inte riktigt vad det är? Har bara suttit vid den ett par timmar och inget ännu som jag stör mig på iaf. Ska programmera rätt mycket om några veckor, får se hur det känns så. Annars blir det en tv till dottern.

Slutligen: 43 tummare är väldigt stora - speciellt på höjden - vilket gör att de kan bli tröttande för ögon och nacken om du sitter i kontorsstol på vanligt skrivbord med den: överkanten på skärmen kommer väldigt högt upp. (se tidigare ergonomitips i tråden

Svar: Yes men sitter ungefär 110cm ifrån den och de översta typ 13-15cm använder jag inte. Har ställt in tiling på att lämna en spalt ovanför fönsterna. Det är väl så de första gör som använder så här stora skärmar.

Digital vibrance också? Eww

Se svar uppe i din text!

Men ja, du har rätt. Det var inte det här jag var ute efter men vad gör man. Det jag vill ha finns ju inte. MateView:n ger 50Hz över hdmi och LG:n var ju med docka och ingen annan ingång. Då är jag fast med en skärm.

Av aep65

Var på Elgiganten idag för att titta på lite skärmar. De hade varken MateView:n eller LG:n hemma så det blev att jag tog med mig en QLED 43" hem. Funkar ganska bra men har inte testat så mycket ännu. Skarp text iaf.

Den här blev det:

TCL 43 QLED760 4K
https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Av aep65

Just nu står det väl emellan MateView 3:2 4k 28" och LG 16:9 5k 27".

Vad gäller MateView:n så kan man bara köra med 50Hz via HDMI som jag förstår det. Vill använda min egen docka så jag också kan ansluta fler skärmar. För visst är det väl så den måste kopplas isf? Tror jag gillar detta formatet bäst och den är betydligt billigare.

Vad gäller LG:n så är det väl bara priset som jag inte gillar. Skalat till 200% kommer formatet att funka.
Aj då, verkar inte ha någon annan ingång än Thunderbolt 3 ... Där sprack det. Ingen möjligheter att ansluta fler skärmar då antar jag?

Av aep65
Skrivet av Mordekai:

Fattar inte varför du vill ha en så liten skärm, kanske en anledning till dina ögons trötthet?

Va? En 27" är väl för fasen inte liten!

Av aep65

Man skulle kunna köra på en 27" 5k. Skala 200% och få utrymme som på en 2k skärm.
Som ni kanske har förstått gillar jag inte "fractional scaling" ...

https://www.lg.com/se/monitor/lg-27MD5KL-B

Av aep65

Jisses alltså jag ger upp. Får fortsätta med mina 24". Finns inget vettigt att köpa...

Av aep65

MateView hade på många sett varit bäst. Faktiskt den enda jag har hittat ännu som skulle passa, men inte för det priset för vad man får. Kopplad till en docka blir det dessutom bara 50Hz verkar det som.
En bra 27" 1440p OLED, blir texten knivskarp på en sådan? Någon som har?

Av aep65
Skrivet av Laxpudding:

Generellt ja, eftersom ett blankare reflexfilter är mer transparent och inte adderar något till bilden. Ett matt filter adderar alltid något. Matta filter är bättre bra på att motverka tydliga reflexer men är då istället alltid synliga och diffuserar bilden något, ungefär som att ligga som ett tunt smörpapper över bilden och det i en del fall även ser ut som bilden är "spräcklig" eller "frostig", särskilt synligt mot ljusa färger och vitt som blir nästan lite skimrande.

Sedan finns det såklart bättre och sämre blanka filter också. De sämre är verkligen mer som speglar och de bättre filtren dämpar verkligen omgivningen. En stark reflex från en lampa eller fönster syns tydligt och skarpt men är ändå dämpad. Ett matt filter tar bort tydligheten men ljuset från lampan eller fönstret kan fortfarande reflekteras starkare än hur det reflekteras på det blanka filtret.

Tyvärr är detta inget man kan läsa sig till på förhand runt produkter. Måste testas och dokumenteras av tredje part. Majoriteten bildskärmar är dock matta eller halvmatta.

Vad säger du om paneltyp för övrigt? Omgivning man kan kontrollera och med tanke på vad som är mest vilsamt för ögonen.

Av aep65
Skrivet av Laxpudding:

Har tagit upp det i förbigående många gånger och lite enkelt förklarat kommer ett matt filter i ett ljust rum äta upp alla fördelar runt högt kontrastförhållande i panelen. Rummets ljus fångas upp och sprids som en hinna över hela bilden vilket gör att kontrastförhållandet i bilden i mycket högre grad beror på rummet.

Matta filter är bra för att trycka undan reflexer i situationer du inte har något val, likt att någon annan än du själva bestämmer över din arbetsplats position i förhållande till fönster och armatur. Säg ett vanligt kontor. Typiskt en sådan situation där fördelar som högt kontrastförhållande och bra färgkvalitet vare sig kan tillgodogöras eller ens behövs för det man ska använda skärmen till.

Tack för den utförliga förklaringen!

Så om man har full kontroll på omgivningen, tex ett hemmakontor och fixar fönster, placering och belysning, så är det mer vilsamt för ögonen med en bra blank skärm än en bra mat skärm? Är det en korrekt slutsats?

Av aep65
Skrivet av Adlersparre:

Trådstartaren säger hen kör linux . Vad betyder det? De flesta linuxdistar har horribel fonthantering, som är mycket komplicerat.

Kan delge lite mer info med om systemet och vad jag gör.

1. Fedora Gnome med Wayland.
2. Mycket OnlyOffice tillsammans med MS Office filformat. Calibre fonts.
3. Pdf-filer. Calibre fonts.
4. Teams. Default fonts.
5. Sharepoint online och Outlook online med Firefox. Default fonts.
6. Jetbrains Rider. Default fonts
7. Visual Studio. Tills nyligen dual boot. Numera med VM eller RD. Ska tänka på att köra högsta kvalitet på grafik nu. Default fonts.
8. Dell Precision 9550, matt 15" skärm 1920x1200 60Hz. Mest med extern skärm dock.
9. 2st Dell UltraSharp 24" 1920x1200 60Hz. 3st hemma.
10. Ca 80cm avstånd till skärmen.
11. Testade med 4k och skalning 200 % på tv:n. Mycket skarpare text.

Tror det var det viktigaste.

Av aep65
Skrivet av improwise:

Stör mig mer på grynigheten som det ofta blir på de flesta matta skärmar, samt så klart en mycket sämre bild för annat än arbete. Men visst, kanske inte optimalt att ha ett stort fönster precis bakom, men det är det väl inte med någon skärm. Jag skulle dock gärna se att de fanns i mindre storlekar, och ännu hellre i nuvarande storlekar men med högre upplösning.

Vad menar du med "grynigheten"?

Av aep65
Skrivet av improwise:

Enig, men den påvisar ändå på en del saker som för mig bara bekräftar det jag redan visste, att förbättringstakten på bildskärmsmarknaden rör sig i snigelfart jämfört med mycket annat (vilket är ett av skälen att jag numera kör med OLED TV-apparater som bildskärmar).

Stör du dig inte på reflexer?

Av aep65
Skrivet av improwise:

Intressant skärm som jag missat, förmodligen för att Huawei väl inte direkt haft det så lätt i Europa/USA senaste tiden. Men en hel del inovation som får vanliga skärmtillverkare att framstå lika mossiga som dom ofta är.

Men lite omodern är den här med på vissa saker. Mer än 60Hz hade varit schysst, Thunderbol 3 och att kunna vrida runt skärmen till stående hade med varit förväntat.

Av aep65
Skrivet av Bellerefon:

Den känns väldigt specifik, för det priset hade jag aldrig köpt den själv, jag står nog fast vid att en 4k 32" eller två kan vara väldigt lagom med lite skalning aktiverat i ditt fall.

och nej, jag har tre stycken 32 wqhd/1440p i botten, 24*2 1080 ovanför för ströinfo.

27" WQHD har jag inga problem med ur synhänsende (på bärbara kör jag 3000x2000 på 3:2 skärm i 125% skalning och 14")
Men gick upp för att faktiskt aktivt sitta längre ifrån skärmarna, drygt 1m till 1.20 från skärmarna, så 32" WQHD var rätt lagom för lättläst text och avslappnade ögon. + lättdrivet i spel på mittenskärmen som är en gamingskärm.

Oj sorry, såg inte att det var du som skrev meddelandet med länken till Inet.
Tyvärr kan jag inte skala lite. Det är 100, 200 eller 300 %.
Jag tror med på att öka avståndet till skärmen men ska jag köra 4k och ingen skalning måste jag väl ha en 75" om jag vill sitta 120cm ifrån ...

Av aep65
Skrivet av Bellerefon:

Annars finns ju: https://www.inet.se/produkt/2219996/huawei-28-mateview-4k-3-2...
om man som du (och jag) tycker 16:10 är trevligt blir man ju ännu mer sugen när man hittar en 15:10 / 3:2 skärm.

Tack! Det är den vi pratar om och eventuella alternativa lösningar. Tycker den verkar perfekt men lite omodern på vissa grejer. Undrar om det inte kommer en ny version snart.
Har du själv en sådan?

Av aep65
Skrivet av Bellerefon:

Antar att du gillade skärpan på 4k?
Svar: Yes. Har inte trott jag skulle se någon skillnad tidigare men det blir stor skillnad på text iaf. Riktigt stor skillnad!

en 32" 4k skärm skalad 150% eller liknande vore kanske en rimlig kompromiss isf?
mer arbetsyta, och skarpare text.
Svar: Sorry, har visst utelämnat lite information. Jag kan skala 100, 200 eller 300 %. Så det är ej skalat eller 200 %. Så, hur nära måste man sitta för att uppleva allt som samma storlek som vid fullhd 24" på en 32" 4k tror du? Känns som att man måste sitta väldigt nära...

Displaywars.com är en grym sida,
Jämför storlekar och kolla ut vad som känns rimligt, ta måtten leta upp ett gäng stora kartongbitar, eller något annat, klipp ut, och ställ upp på skrivbordet, och du har iaf ett hum om hur stor skärmen blir på plats.
Många återförsäljare erbjuder dessutom ångerrätt, så länge du inte missbrukar det och returnerar i nyskick går det ju fint att efter lite funderande och en skärm du tror skulle fungera, beställa hem den och prova.

32" och uppåt, om du inte har EXTREMT djupt skrivbord, skaffa skärmstativ.
Jag kör med detta, eller snarare 3st på de 3st 32" som jag har i bottenraden.
(1 per skärm, multi-skärmsstativ är värdelösa om du inte har öppet bakom skrivbordet, dvs ingen vägg)

https://www.inet.se/produkt/2210727/arctic-z1-basic-single-mo...

Svarade uppe i din text.

Av aep65
Skrivet av mrqaffe:

Nja tex webbläsarna skalar separat och det gör även en del kontorsprogram och bildprogram så det är inte alls samma sak, vissa delar av menyerna ändrar inte skalning med ctrl+ scrollhjul men mycket annat gör det så det ger en annan upplevelse, du kan tex ha en massa info synlig i samma storlek som i 100% (eller 50%) i Excel medans menyerna är i 200% så det är i praktiken mycket mer användbart och lättjobbat, högre upplösning vinner alltid för det gör allt mer flexibelt.

Japp, högre upplösning vill jag ha. Det har jag sett nu vad det gör. Underbart!