Inlägg

Inlägg som k808 har skrivit i forumet
Av k808

Undran ang. burn-in på LG C1

jag funderar på att gå över från LCD till OLED, men har ett lite halvspecifikt "problem" jag undrar över.

i och med att jag jobbat hemifrån under hela pandemin, och fortfarande gör det, så har jag fått (o)vanan att sitta långa stunder framför reddit, youtube osv på TVn i vardagsrummet varje morgon till frukosten. ofta kan jag bli sittande i några timmar innan jag till slut drar igång dagen.

detta är inget jag har nån lust att sluta med, och det har inte varit några problem med min bravia LCD att lämna den igång med statisk windows-bakgrund i flera timmar. men hur hade det funkat med en OLED?

har ingen lust att hela tiden behöva gå in och ur fullscreen i chrome, autogömma taskbaren i windows, och konstant stressa över att alla statiska element ska orsaka burn-in på min nya TV.

så min fråga är väl om t.ex. C1 klarar av statiska element under längre stunder (kanske runt 3-4 timmar på kvällarna, då jag i stort sett bara kollar youtube, twitch eller browsar reddit osv. på TVn numera), så länge jag kommer ihåg att stänga av den när jag inte använder den?

Av k808

är det någon som väntar på DE från amazon som fått sina pengar faktiskt dragna från kontot? eller är det "reserverat belopp" för alla fortfarande?

Av k808
Skrivet av Kare:

Fick bekräfta min betalningsmetod på Amazon nu för min PS5 DE som beställdes 20/11!

fick du nån bekräftelse från amazon att din betalningsmetod accepterats?

jag fick först "betalning nekades" och fick verifiera mitt kort hos amazon, men har inte fått nåt nytt email som säger att det fungerar nu..

Av k808
Skrivet av Danieleet:

Jag fick samma.
Jag testade att öppna upp mitt kort för köp" utan Bank ID-verifiering" (icabanken).
Frågade sedan deras kundtjänst om det såg OK ut efter det, vilket hon påstod att det gjorde.

Om du loggar in på din banks hemsida i desktopläge (inte appen) och letar efter något i stil med "hantera kort" och sedan öppnar upp för köp där.

under "reserverade belopp" på mitt bankkonto står det "SKYDDAT BELOPP -4 275,75"

betyder det att det fungerar? beloppet är registrerat men har inte dragits ännu.

Av k808
Skrivet av mattchun:

!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Levereras nu
Vi kommer att skicka ett e-postmeddelande till dig när vi har ett beräknat leveransdatum.

hur gjorde du för att få det att gå igenom? jag fick precis det här från amazon:

"Vi vill informerar dig om att betalningen av denna beställning har nekats.

Den bank som har utfärdat kortet kan ha nekat betalningen om namnet, utgångsdatumet eller postnumret du angav inte stämmer överens med bankens information.

Vi måste få giltig betalningsinformation från dig inom 5 dagar, annars kommer din beställning att avbrytas.*"

testade att verifera kortet igen via amazon (eftersom det finns pengar på kortet), men ingen ny info ännu. borde jag köra med ett annat kort? ahh, panik.

Av k808

Överklocka minnen 4 dummies

jag har då aldrig överklockat något, nånsin.

har en spillrans ny dator och har sett att mina minnen, som har kapacitet för 3600mhz, körs i 2133mhz.

jag har googlat och googlat, suttit i timmar och letat efter videos på youtube där nån har exakt likadan kombination av minnen och moderkort som jag har (G.Skill TridentZ NEO 3600MHz (CL16) på ett ASUS ROG Strix Z390-F GAMING med intel socket), bara för att få reda på exakt hur jag ska gå till väga.

så till min fråga. är det verkligen så enkelt att bara gå in i bios, välja XMP profile I eller II, välja mhz hastighet / timing, spara och starta om? är det garanterat att 3600 funkar? eller borde jag gå lägre om jag kan?

detta är något av en arbetsdator så jag är larvigt nervös för att nåt ska gå fel, men om det verkligen är så simpelt så borde det ju inte vara några problem? har dock inget intresse av att sätta mig in i det närmare och börja pilla med olika värden osv manuellt. då låter jag det hellre vara. samtidigt jobbar jag mycket med musik och videoredigering, så det känns ju vettigt med maxade minnen ..

man kan ju tycka att jag bara borde testa och se, men har läst många tråkiga historier om datorer som inte vill boota efteråt osv, så tänkte att jag gör en noobig tråd här först ..

Av k808
Skrivet av NightFred:

Vad har du för skärm idag? Hur har du tänkt kring detta och vad för uppsättning skall du köra på? En eller fler skärmar?
Hade dragit ner på minnes modulerna till max 32 GB. Hade bara tagit en M2 SSD samt ev dragit ner till en I7 och lagt pengar på en bra skärm istället om du har en budget kring 40 tusen kr.

skärm har jag redan och har inga planer på att byta ut den på ett tag (acer predator 21:9).

fundrar också på om inte 32gb räcker ändå, så ger nog med mig där.

varför bara en M.2?

Av k808
Skrivet av sunefred:

@k808: Inga problem. Om du får för dig att du vill spendera på B-die minnen så hjälper jag gärna med att hitta rätt. Det är inget som tillverkaren av minnesmodulen normalt anger.

det här stället verkar ju rätt händigt https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/

Av k808
Skrivet av zojjz:

Stämmer att moderkortet har två m.2-platser..
64gb ram är välisgt mycket. Vet du med dig att du behöver så enormt mycket? 32 räcker gott och väl för dom allra flesta.

så är det säkert. jag sysslar med musikproduktion och renderar därmed en hel del från DAW till WAV osv. och har hört nånstans att mer RAM är bra för rendering. det har väl i första hand syftats på videoredigering dock, men jag tänker väl att rendering som rendering.

Av k808
Skrivet av sunefred:

Du kan lugna dig när det gäller minnena.

grymt djupgående svar, uppskattas!

Av k808
Skrivet av Asterion:

Dålig idé att ens nämna Intel i ditt bygge. Folk i det här forumet kommer att spamma massor med AMD-cpus ändå! Bara att vänja dig vid det.

enda anledningen till intel är att jag alltid tidigare upplevt problem med AMD. både när det gäller CPUs och grafikkort. detta var visserligen rejält länge sedan nu, och det är säkert annorlunda idag, men det är sånt som har satt sig i huvudet bara.

Av k808

Ett par frågor ang. ny dator ~40k

jag har plockat ihop den här burken, men är inte helt hundra när det gäller ett par grejer.

minnena t.ex. är 3200mhz, medans moderkortet endast stöder 2666 (har jag för mig?) utan överklockning. kan det bli nån typ av flaskhals där om jag skulle skjuta på överklockningen (har noll koll på sånt så det känns lite nervigt, inte minst då det delvis är en arbetsdator).

ang. SSD m.2 diskarna - jag TROR att det här moderkortet har stöd för 2 stycken? har suttit och googlat och det ser ju ut som det, men ändå inte helt 100.

blev rekommenderad hyperx minnen framför corsair (som jag alltid köpt tidigare). vet inte om det gör någon större skillnad, men nån kanske har nåt input där ändå.

har funderat på vattenkylning, men i slutändan så känns det som jag gärna slipper noja över att nåt går sönder / läcker, eller att jag måste byta ut vätskan och greja.

kort sagt var det minst 15 år sedan jag byggde en egen dator helt från grunden, så det är en del som känns rätt främmande.

https://i.imgur.com/7lXF4gb.png

tacksam för svar!

Av k808
Skrivet av MystiX:

Ta ett annat moderkort för 1000kr mindre, ta en annan psu för 1000kr mindre, köp Windows på nätet för 100kr, montera själv. Kör en 970 m.2 ssd och Ett 2080ti istället. Att köpa en burk för nästan 40k och inte ha värsta grafikkortet känns bara fel.

Man måste tänka vad som faktiskt ger prestanda. Dyra moderkort ger oftast ingenting om du inte ska överklocka mycket. Ett bra psu är viktigt, men standarden idag är mycket högre än förr i tiden, finns ingen anledning att fläska på, helst 1000w om du inte ska köra sli. Bygga en dator själv är verkligen inte svårt, kolla videos. Och att betala fullpris för Windows känns också tungt, helst pro som du förmodligen har noll nytta av.

Byt minnen till 3200 vengeance också, eller dom mest prisvärda med 15-16cl

Skickades från m.sweclockers.com

tack för tips! jag brukade bygga egna burkar på 90-talet / tidigt 00-tal, men för 800:- känns det rätt värt att inte behöva krångla med det. var ju ett bra tag sedan också.

Av k808
Skrivet av _F1GHT3R_:

stort tack! ska titta igenom dessa.

Av k808
Skrivet av Henke1989:

Du skriver ej vad du skall ha datorn till?
Ta en I7 processor och lite billiagre chassi. Sedan kör du på ett till grafikkort ist.

Har du inte någon vettig skärm så kör du på det ist för grafikkortet.

det är dels en jobbdator (musikproduktion, en del video och grafik) men ska jag vara ärlig så ser jag den väl främst som en speldator. hade egentligen tänkt vänta tills CP2077 släpps, men börjar bli otålig.

skärm (g-sync) har jag redan. i9 är överflödigt alltså?

Av k808
Skrivet av CFSsss:

Har du skärm? Om du bygger ny speldator borde du definitivt bygga runt att inkludera en 27-tums (eller större) g-sync skärm tycker jag.

sitter med en acer predator ultrawide g-sync redan, så skippar skärm.

Av k808

Ny dator, max 40k

vore tacksam om någon kunde komma med lite råd. har inte köpt ny dator på runt 5-6 år och tänkte slå på stort. satt en maxgräns på runt 40k.

fick ihop den här, men det är mest ett hafsbygge bara för att se vad det kunde komma upp i.

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1062739/datorbygge

https://www.inet.se/produkt/b1062739/datorbygge

har ingen jättekoll på tex skillnader mellan minnen (mhz), om i9 är nåt att ha eller om det finns i7 modeller som är bättre, osv.

tack på förhand!