Inlägg

Inlägg som momme99 har skrivit i forumet
Av momme99
Skrivet av Ei:

Om du vill jobba inom it med en schysst utbildning så välj antingen.
1. Högskoleingenjör, det är matte i det programmet men typ bara 3 kurser och mycket enklare än civilingenjör.
Det är 3 år och räcker gott och väl. Matten kan man nöta in.
Jag hade betyg G i matte c,d,e och f samt G i fysik a+b. Det finns ingen fysik när jag gick nätverk+säkerhet.
2. Om man vill skippa matten helt så väljer man ett yrkets program på 2 år inom lämpligt området, nätverk, programmering etc.

Jag pluggade som sagt nätverk+säkerhet (Cisco etc) aldrig jobbat med det. Man ska bara ha en utbildning i botten så kan man jobba med typ vad som helst inom it, finns inte tillräckligt med folk att rekrytera som är bra oavsett.

1. Dessa tre kurser är kanske svåra för mig trots att utbildningen är mycket enklare än civillingejör. Jag har faktiskt fuskat en hel del i båda kurserna :/

2. YH erbjuder för specifika utbildningar och jag vet inte exakt vad jag ska bli inom data så därför vill jag söka till en bred utbildning. YH erbjuder inte heller samma möjligheter som en universitet. Det kanske kan vara en nackdel för mig att söka till en YH då jag inte får den möjligheten jag behöver jämfört med en universitet. Jag bara gissar men säger bara att generellt så erbjuds till olika ting om du går på YH jämfört med universitet.

Av momme99
Skrivet av DavidtheDoom:

@momme99:
Sverigesnittet är ca 25% tapp på ingenjörsstudenter första året.
Jag gick treåriga Högskoleingenjör Elektroteknik på Chalmers, vi tappade ca 50% på två år vilket är i högre kant.

Det är absolut inget omöjligt att lösa om du vill, men det är inget halvhjärtat beslut att gå ingenjörsutbildningarna utan var inställd på 40 timmars veckor åtminstone. Sedan om du klarar dig på lägre är det såklart bara positivt men oftast är det högre krav på eget initativ om man är svag i något ämne.

Vilket år var det när 50% hoppade av?
Jag är inte van att plugga 40 timmar. Har inte lagt mycket tid på plugg i gymnasiet. Anser inte heller att jag är så smart, skulle vara kanske den minst smartast i klassen om jag hade börjat.

Av momme99
Skrivet av medbor:

Det finns många jobb inom support hos it-bolag, där krävs oftast inte så seriösa utbildningar och mycket prata med människor mer än att sitta och tänka

Jag vill söka till en bred utbildning eftersom jag vet inte vad exakt jag ska bli inom datorer.

Av momme99

Jag hoppas ni inte blandar ihop civilingenjör med dataingenjör. Civilingenjör är 5 år och dataingenjör/högskoleingenjör är 3 år.

Av momme99
Skrivet av Skrotnisse92:

Det går ju också att läsa en högskoleingenjör, då brukar man kunna komma undan med ca 5 matematikkurser endast. Jag tror du kommer klara dig galant så länge du är intresserad av resterande ämnen, på riktigt. Att påstå att man är intresserad av teknik och datorer är väldigt brett. Om du vill bli ingenjör inom datateknik så bör (måste) du vara intresserad av programmering.

Sen om du nu kommer in och misslyckas, eller inte gillar utbildningen så är det värsta som händer att du droppar ut efter ett halvår. Det ingår.

Dataingenjör som är 3 år är väl samma sak som högskoleingenjör?
Jag har inte gjort ett skit sedan studenten. Bara hoppat på sjuksköterskeprogrammet i två månader och sen hoppade jag av. Har nu skulder från CSN och slösat min tid.

Av momme99
Skrivet av Vzano:

Överlag när man kommer till universitet/högskola är det en helt annan nivå än på gymnasiet. En del som kommer till universitet/högskolan och hade det lätt på gymnasiet får en käftsmäll, de är inte vana vid att slita. Räkna med minst 40 timmar plugg varje vecka, hamna på efterkälken är inget man har råd med.

Och jag är inte van att plugga mycket. Mitt gymnasium anses inte vara svår jämfört med de andra gymnasierna, men trots det hade jag det svårt.

Av momme99
Skrivet av Ferrat:

Det är mycket matte i alla ingenjörsutbildningar, det är konstant mixat I de flesta ämnen mm men det är inte omöjligt.
Matte är inte lätt, matte är som allt annat, du måste öva, läsa, öva och inte ge upp. Det krävs ingen magisk förmåga att klara en ingenjörsutbildning, det krävs att inte ge upp.

Saken är att jag inte vet om jag kommer lägga mycket tid. Jag är inte van att göra det. Jag kanske säger nu att jag ska kämpa men när jag börjar utbildningen och inser att det är svårt så kommer jag kanske ge upp, jag vet inte.

Av momme99
Skrivet av xWeender:

Gör högskoleprovet och se om du kommer in, om du gör det så kommer du antagligen klara utbildningen om du vill.

Har väldigt lågt betyg på HP.

Av momme99
Skrivet av Blomman90:

Jag har läst civilingenjör (5 år) och för vår del så är det väldigt mycket matematik/fysik/elektronik, nästen hälften av kurserna de första 3 åren. Det är ofta några av dessa man sedan har efter sig och antagligen orsak till att en del hoppar av/ej slutför utbildningen. Jag tycker att jag hade det ganska lätt för matte och fysik på gymnasiet (MVG eller VG i alla kurser), men fick desto mer problem på högskolan. Jag tror dock att dessa teoretiska ämnen är ett vanliga inslag på just civilingenjör, jämfört med högskoleingenjör (3 år). Sedan är (i vart fall på Chalmers) Data-teknik mer teoretiskt (alltså fokus på matematik, fysik, elektornik, etc.) än vad IT-utbildningen är. Så även där kan man ju försöka välja efter vad själva utbildningarna innehåller.

När du säger att du har E i matematik och fysik, innebär det att du ändå läst alla kurser så att du uppfyller behörighetskraven (Fysik 2 och Matte 4 enligt det nya "moderna" systemet)?
Har du haft problem med matten genom alla dessa kurserna eller gick det bättre i början och sämre i slutet?
Är anledningen till att det gick dåligt att du hade svårt att begripa matten även fast du pluggade, eller struntade du helt enkelt i att plugga?

Jag tror nämligen att om du hade svårt att begripa matematiken i de "högre" kurserna på gymnasiet, även fast du studerade, så kan en ingenjörsutbildning bli svår. Men om det var för att du inte brydde dig om att plugga, så finns ju i vart fall möjligheten att ändra ditt beteende och studera mer och på så sätt markant öka möjligheterna att klara även de svårare kurserna.

Får kolla upp det med IT utbildning. Jag vill söka till en bred utbildning eftersom jag vet inte vad exakt jag ska bli inom datorer.

Precis, jag fyllde alla behörighetskrav. Jag har nämligen fuskat mycket i fysik och en del i matematik. Har klarat matematik kurserna 1-2 + 4. Och jag hade faktiskt problem med att förstå uppgifterna och la mycket tid på det. Alla matematik kurser var i princip lika svåra, förutom ettan som var lättast av alla.

Av momme99
Skrivet av SweDragon:

Det är rätt mycket matematik i datoringenjörsutbildningen. Både matematik i sig och inom ämnen som elektronik och så. Om du vill jobba med programmering och liknande så kan du läsa systemvetenskap eller om du absolut bli ingenjör leta upp en utbildning med mindre mattefokus än data (jag har förmig Infocom-programmet har något mindre matematik)

edit: Ca 50% hoppade av programmet när jag läste datorteknik, började 2000, så ja, många hoppar av. Det betyder inte att du kommer att göra det, men du får vara beredd på att slita en del. Själv tog det mig 7 år med lite sabbatsår i mitten för att ta mig igenom.

Verkar som att utbildningen är väldigt svår. Jag tycker själv att jag inte är så smart. Jag vill söka till en bred utbildning eftersom jag inte vad jag ska jobba med inom datorer. Tror inte heller att jag kommer slita en hel del eftersom jag pratar mycket och gör lite.

Av momme99
Skrivet av JakeHimself:

Om du inte känner dig tillräckligt bra för att veta kan vi omöjligen veta och känna dig bättre. Enda lösningen är att prova Intresse tar en långt, men om du inte har fallenhet och förlorar intresse när det inte går din väg kan det vara svårt. Det gäller ju dock inte bara utbildning utan allt.

Jag har redan studerat i sjuksköterskeprogrammet i ca två månader och sen hoppade jag av eftersom det inte var min grej. Så jag har förlorat både td och pengar (CSN då). Vad är smartast att göra när jag inte vill slösa min tid och pengar? Jag tycker teknik är väldigt roligt men känns som att matematiken och fysiken som stoppar mig.

Av momme99

Är dataingenjör en svår utbildning?

Jag är intresserad av teknik och specifikt inom datorer. Men har E i både matematik och fysik. Tror ni att jag kan klara av utbildningen? Finns det studenter som hoppar av programmet pga svårigheten? Jag vill inte lura mig själv och säga att jag kommer kämpa när jag inte kommer göra det. Det är det, jag kanske inser det senare att det är svårt och jag kommer bara ge upp. Känner inte mig själv tillräckligt bra, så därför är jag lite osäker.

Av momme99
Skrivet av Dakkie:

Jag tycker det låter som att du har helt fel inställning till det här.

Du skriver att du fuskat till dig de betyg du redan har
Du vill ha en bred utbildning men lite teori
Du vill plugga för att få status?

Rannsaka dig själv lite och fundera istället på vart du vill spendera 8 timmar om dagen i 40 år. I en fabrik? I ett lab? På ett kontor? I en bil? Fundera på vad du vill göra, skit i statusen, det kommer av sig självt med dina eventuella bragder i karriären istället. Just nu låter det som att du vill plugga av helt fel anledning.

Framförallt men tanke på de tidigare akademiska meriter du nämner är jag inte övertygad om att du hade gått klart / klarat av en teknisk utbildning. Sorry för de hårda orden här men det verkar som att du kanske behöver mogna lite först.

Jag vill plugga i universitet för att vad jag tror, så är de som har läst i universitet mer eftertraktade.
Som sagt så vet jag inte exakt vad jag vill bli. Men jag gillar teknik och är intresserad av datorer. Inte så lätt och bestämma sig vad man ska bli. Hoppade av i Oktober sjuksköterskaprogrammet eftersom det inte var min grej. Valde det eftersom det fanns mycket jobb (jag vet det var dumt val, jag valde bara vad som helst eftersom jag kom inte på vad jag skulle bli). Jag hoppas nu att teknik inom datorer är rätt val för mig eftersom det just låter intressant för mig.

Vad har teknisk utbildning med fysik och matte? Varför skulle jag inte klara tekniska utbildningen om jag inte är bra på matematik och fysik?

Av momme99
Skrivet av Stefflo:

Jag har pluggat till elektriker och sen ett extra år som automatiseringstekninker. Kan tillägga att det är en hel del matematik inom detta men absolut inte på samma nivå som högre utbildningar så det ska vi inte jämföra.
Jag har nu bytt inriktning och gått över till att jobba som säljare mot industrier av automationsprodukter och även om jag inte har så hög status i dina ögon sett så tjänar jag nästan 60 000 kr/mån + bra bonus utan en krona i studieskulder.
Status är inte allt men det är lön man lever på

Hoppas du inte tog illa upp. Jag kanske råka uttrycka mig fel. Har inte något emot er som går i yrkesprogram men jag tycker bara att det
inte är ett riktigt säkert val inför framtiden. Kanske inte förklara mer än att jag har alltid lärt mig att universitet är ett säkert val. Eftersom jag tror att det är mer eftertraktad.
Man kanske har tur med att få bra lön om man har ett yrkesexamen, inte vet jag

Av momme99
Skrivet av Crazy Ferret:

This.

Med undantag för praktiska yrkeslinjer (och knappt ens det) på gymnasiet så finns det inte många arbetsgivare som bryr sig om vad du har läst på gymnasiet. Gymnasiet är för att förbereda dig för vidare studier, och dessa studier behöver inte nödvändigtvis vara på något lärosäte, utan kan precis lika gärna komma i form av att du lär dig ett yrke (som måhända ingen extern utbildning finns för) på plats, eller bygga vidare på de små grunder du fått med från gymnasiet. Högskoleutbildningar är ofta samma sak, men betydligt djupare och smalare, särskilt inom de tekniska områdena. Utbildningen ger framför allt ett tänk, en gemensam vokabulär och ett intyg på att du kan och vill lära dig saker. Det är vad du får för din insats; med andra ord en inträdesbiljett till att lära dig ditt första yrke.

Smalare som sagt, det är ett nyckelord i sammanhanget. Även de "breda" utbildningarna (civ.ing) är tämligen smala i sammanhanget, och det kommer som sagt till priset av omfattande teori.

Det du (TS) kommer att märka rätt så snart är att du inte kan fuska dig fram i evighet (är man bra kan man göra det länge, men förr eller senare blir man genomskådad, och då kan man i värsta fall drömma om att få en ny chans att fuska). Man kan låtsas vara bättre än man är initialt, men lever man inte upp till förväntningarna så står man utan jobb.
Du kommer också märka att för varje steg du tar på "statusstegen" så ökar inlärningstakten. Grundskolan - låg inlärningstakt, låg status. Gymnasiet - nästan lika låg inlärningstakt, marginellt högre status. Båda ger dig ingångsyrken som inte direkt kräver någon inlärning men å andra sidan heller inte ger dig någon nämnvärd lön eller status.
Högskolan har en hög inlärningstakt, en takt många underskattar vid första försöket. Kan man inte adaptera sig, då blir det en dyr läxa. Men, hänger man med i den tempoväxlingen är man väl förberedd för nästa växel - arbetslivet efter examen, för där ökar det på ett steg till.

Så fråga dig själv vad du vill spendera de nästkommande 40-50 åren av ditt liv på. Att göra något man trivs med finns ingen skam i, men det finns ingen status i att ta sig vatten över huvudet om man inte är teoretiskt alternativt praktiskt lagd.

Men, med allt det sagt så tänker jag inte nödvändigtvis hålla med ovan citerad på den sista punkten. Att du har bristande akademiska meriter och verkar ha haft rätt så svårt för att plugga kan vara till viss hjälp om du skulle gå vidare på den akademiska banan under förutsättning att du kan uppbringa motivation till att lägga ner den tid som behövs. Du vet att det är svårt och kan förbereda dig för det.
Många av de som glidit på ett bananskal (undertecknad är en av dessa) genom grund- och gymnasieskolan får sig en rejäl kalldusch när de kommer till högskolan och inser att de inte vet hur man pluggar. Kommer man dessutom direkt från gymnasiet kanske man inte ens vet vad "8 timmar om dagen" innebär. I studiesammanhang kan det ofta betyda 8 timmar aktiva studer i snitt, och att du alltid överskattar hur många timmar av de du faktiskt lägger ner som är aktiva. Det kan också betyda 3 timmar aktiva studier. Det svåra är att inte missbedöma vilka kurser som tillhör vilken kategori.

Märk även väl att bara för att en högskoleutbildning ligger på exempelvis 180 HP så betyder det inte att du behöver avsluta den på tre år. Jag känner de som har tagit examen mer än tio år efter påbörjad utbildning. Inte för att de har suttit och pluggat 40 timmar i veckan i tio år, men livet har kommit emellan, resttentor har blivit liggande, och så vidare. Väljer du den akademiska vägen, ta det lugnt och läs kurser i den omfattning du klarar av. Se bara till att studiemedlen räcker och att du tar minst 75% av de poäng du säger till CSN att du ska läsa, annars hamnar man i läget att man måste jobba och plugga samtidigt, och det går sällan bra om man redan hade det tufft med studierna innan ...

Hoppas att jag (och alla andra här) har rasat din världsbild lagom mycket för att ge en nyktrare bild av vad som finns framför dig men utan att du tappat allt hopp om framtiden. Se till att måla upp en klar bild av vad du vill jobba med, säkerställ vad du behöver göra för att nå dig, och ta dig sedan dit. Därefter kan du fundera på vad du vill bli när du blir stor i 30 år till ... Sedan är det (förhoppningsvis) dags att fundera på vad du ska göra med ditt liv som pensionär.

Wow. Väldigt bra inlägg. Jag ska försöka svara dig så gott så jag kan eftersom är ganska lat för att skriva nyanserat. Iallafall, Först och främst så tänker jag att en akademiskt utbildning alltså universitet är mer säker då om något händer i framtiden så har jag redan en "bra" examen med bred utbildning. Jag tänker alltid universitet är ett säkert val, jag vet inte varför jag tänker så, jag kanske har blivit "hjärntvättad" av mina föräldrar av att de säger att din examen är ditt vapen och att man ska studera i universitet och på detta sätt är du säker inför framtiden, ifall något händer.

Såklart kommer jag inte att fuska i universitet eftersom jag inte vill bli kickad samt fusk kommer inte hjälpa mig eftersom jag kommer ju jobba med det hela livet. Vem ska annars hjälpa mig mattedelen efter universitet när jag har fuskat på matte kurserna?

Jag känner själv att jag lär mig bäst när det är praktiskt. Men om det förekommer teori utbildningen så får jag såklart kämpa på, har inget alternativ. Fastän jag inte gillar fysik och lite matematik. Matematik kommer ändå inte väldigt mycket inom programmering.

Jag är intresserad av teknik, specfikt datorer. Så jag tror att jobba med datorer i framtiden hade varit bra men vad exakt, det vet jag inte. Därför vill jag söka till en bred utbildning då har jag tid o tänka och samt har massor alternativ att välja inom datorer.

Och slutligen vill jag tacka dig för ditt nyanserade svar. Allt det du sa var väldigt övertygande för mig

Av momme99
Skrivet av Irre:

Idag går det inte att undvika teori. Du måste bita i det sura äpplet och träna matte mm. Jag själv var bra i matte men dålig i nästan allt annat. Jag var intresserad av radioteknik, men jag insåg snabbt att jag måste höja betygen för att komma in på teknisk utbildning. Det gjorde jag och när jag sedan började tekniskt gymnasium så hade jag lärt mig plugga. Jag jobbade ett år och insåg att man måste plugga mycket mer om man ska hitta riktigt bra jobb. Jag kom in på KTH, det var svårt men väldigt kul och intressant. På somrarna praktiserade jag på företag, även utomlands. Speciellt utomlands uppskattas det om man har bra utbildning.

Men vilken bred utbildning inom datateknik skulle du rekommendera och som även har minst teori?

Av momme99
Skrivet av jJnte:

Bästa valen hittar du kanske i länken nedan. Om du inte gillar teoretiska ämnen såsom matematik, fysik etc. och dessutom inte vill lära dig mycket så är flertalet ingenjörsutbildningar bara att stryka.

https://www.yrkeshogskolan.se/hitta-utbildning/sok/?area=data

Är inte så intresserad av yrkeshögskolan eftersom jag tänker att de inte har lika hög status som den som har gått på gymnasiet. Men vilken bred utbildning inom datateknik skulle du rekommendera och har lite teori?

Av momme99
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

YH = mycket praktik.
Högskolingenjör = mycket teori.
Civilingenjör = samma sak som högskoleingenjör fast mycket svårare matematik.

Sedan väljer du gren.
Det kan vara alltifrån ren fysik (skittuffa linjer)
Nätverkstekniker, servertekniker. (de hör lite ihop) Klientdatorer är inget någon utbildar sig för.
Mjukvaruutvecklare.
El/mekatronikprogram väldigt breda utbildningar där man kan jobba med programmering.
Cloud, sharepointspecialist etc. Även om jag skulle rekommendera dem att t.ex läsa 2 år YH nätverksteknik innan de börjar utbildningen.

Angående bred linje, ja dataingenjör är hyfsad bred inom datorteknik. Mycket praktik kan jag ej påstå, men man läser inte så många timmar i veckan och man kan på fritiden pyssla lite med vad man vill.

Jag är osäker på YH eftersom när jag är klar med utbildningen känns det inte som att jag har gjort något stort i mitt liv. Jag tänker alltså på status skulle jag säga. Om du jämför en som har pluggat till elektriker i gymnasiet och en som har gått på en yrkeshögskola då tänker jag att den som har gått på gymnasiet har större status och har gjort mer vettiga grejer. Så dataingenjör är den mesta breda utbildningen inom datateknik och innehåller minst teori?

Av momme99

Vilken bred teknisk utbildning innehåller mycket praktik och minst teori?

Jag är teknik intresserad och specifikt inom datorer. Så därför vill jag börja en teknisk utbildning. Jag vet inte exakt vad jag ska välja för utbildning eftersom jag vet inte vad inom datorer jag ska bli. Så därför vill jag söka mig till en bred utbildning. Jag gillar inte fysik och lite matematik. I fysik 1 och 2 fick jag E men fuskade. I matematik fick jag E men är ändå lite intresserad i det. Så jag vill ha ganska lite av båda dessa ämnena, speciellt fysik. Jag lär mig också bäst via praktik. Så därför vill jag att utbildningen ska också ha mycket praktik och minst teori jämfört med de andra utbildningarna.

Av momme99

Hur säkerthetskopierar man låst Iphone?

Jag har glömt lösenordet till min Iphone 7. Hur säkerhetskopierar jag mobilen så att jag sen kan återställa den?