Inlägg

Inlägg som Leedow har skrivit i forumet
Av Leedow
Skrivet av edv:

Hej igen!

Nu har jag stött på följande dilemma....

Jag vill lägga till en funktion där man ska kunna kolla ifall en viss dryck finns i backen,
man ska kunna söka på namn..

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga...
Är jag inne på rätt tänk eller?
Jag har skrivit detta i nuläget:

public void find_soda() { Console.WriteLine("Skriv namnet på en dricka för att kolla ifall det finns i backen:"); int konvertera; string key; key=Console.ReadLine(); konvertera=Convert.ToInt32(key); for( i = 0; i < drycker.Length; i++) if(drycker[i]=key) { Console.WriteLine("Drycken finns på plats" + 1); break; } }

Just nu försöker du jämföra hela Dryckes-objektet med en sträng.
Du vill ju jämföra en Drycks namn med en sträng.

Dessutom så är ett likamedtecken en tilldelningsoperator och två stycken en jämförelseoperator.

Alltså ska du kontrollera genom följande:

if (drycker[i].namn == key) { //Position i har en dryck med strängen key }

Sen kommer du säkert tänka att du vill göra en sökning på en del av namnet och att den inte ska bry sig om stora eller små bokstäver.

Kolla då upp:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dy85x1sa(v=vs.110).a...
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.string.tolowe...

Av Leedow

Jag har två stycken 200GB Seagate IDE-diskar. Både används dock så jag vill helst inte skicka och det finns ju en stor risk att det inte kommer fungera. Jag är däremot villig att göra det om du inte hittar någon perfekt träff. Då får jag också en anledning att uppgradera/laga det som inte är trasigt.

Av Leedow

Detta går i linje med Microsofts inriktning den senaste tiden. Jag är likgiltig till om det är bra eller dåligt att det överhuvudtaget såldes men jag tror inte Microsoft är något hot.

Av Leedow

2014-2015 gjorde Bahnhof om sin hantering av IPn vilket då kallades "en teknisk effektivisering av Bahnhofs IP-adresser". Det beror lite på vilket nät/stadsnät man kör mot och det kan finnas vissa kvar som fortfarande får publika på en gång.

Om man bara har privat IP och måste ha publikt IP så kan man i dagsläget beställa det. Det är gratis.
https://www.bahnhof.se/support/category/bredband/bestall-publ...

Av Leedow
Skrivet av FZL:

Tjena,

Håller på med ett skolarbete i programmering (C#) och jag har ett kortspel med en klass med egenskaper för korten. Den ser ut så här:

class Card { public int rank; public Bitmap image; public Card(int cardRank, Bitmap cardImage) { rank = cardRank; image = cardImage; } }

Jag vill kommentera den fetstilta kodsnutten för att förklara vad den gör. Men hur ska man beskriva det/vad är de korrekta begreppen? Ska man säga att den tillåter huvudprogrammet att tilldela kortens egenskaper, att man gör om klassen till en metod, sammanställer egenskaperna i en metod eller vad gör man egentligen?

Det korrekta begreppet för det fetstilta är en konstruktor.
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/programming-gu...

I detta fall så tar konstruktorn emot en int och en Bitmap för att beskriva att det är den minsta formen av obligatoriska värden som ett Card-objekt måste ha. Detta även indirekt genom att en standardkonstruktor ("default constructor", https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/programming-gu... inte har definierats.

Av Leedow
Skrivet av Semjonov:

Jo precis, tycker det bara hade varit logiskt med en <container> istället för att använda en div för det att lägga nav, aside, header, etc i för att packa ihop allt innehållet i eller är det bara jag som inte tänker rätt?

"div" är en generisk "container" vilket även om taggen "container" hade funnits också skulle vara.

Av Leedow
Skrivet av Olle P:

Det vore intressant att veta hur stor andel av Steams användare som är med i undersökningen.
Om deltagandet är runt 80% eller mer så blir det ganska träffsäkert, för det känns osannolikt att de som avböjer deltagande har så mycket mer gemensamt (och avvikande från övriga) att det signifikant snedvrider statistiken.

Den relevanta frågeställningen är ju om man kan (be)visa att undersökningen faktiskt är träffsäker!

Deltagande på 80% i vilken studie som helst är ett drömscenario snarare än "ganska träffsäkert". Det handlar inte längre om sannolikhet och "sample size" om man har så pass många datapunkter. Träffsäkerhet är exempelvis en sannolikhetsfunktion och man kan få extremt hög träffsäkerhet långt ifrån 80%.

Av Leedow
Skrivet av Barbaskoen:

Exakt! Därav svårt att uttala sig om hela Steam's användarbas baserat på deras undersökning av 'opt-in'-typ.

Att urvalet görs baserat på användarpreferens? Ytterst tveksamt. Det ska göras på ett sådant sätt att risken för att introducera sampling bias minimeras.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_bias
In statistics, sampling bias is a bias in which a sample is collected in such a way that some members of the intended population are less likely to be included than others

Exempel:
Du vill undersöka träningsbeteende hos besökare av en restaurang. Man kan nå restaurangen via hiss eller trappa. Eftersom trappan går på utsidan av huset och det är kallt ställer du dig vid hissen och frågar alla personer som kommer ut ur hissen hur ofta de tränar. När du samlat in dina svar kommer du fram till att av de tillfrågade är det en majoritet som tränar mindre än 1 gång per vecka.

Betyder det att majoriteten av besökarna av den här restaurangen tränar mindre än 1 gång per vecka? Kanske. En sannolik tes är att besökare som väljer hiss inte tränar lika ofta som personer som väljer trappa. Din slutsats speglar i så fall inte beteendet hos alla besökare av restaurangen.

I mitt exempel:
Hiss = opt-in till Steamundersökning
Alla besökare på restaurangen = Hela Steams användarbas
Träningsfrekvens = hårdvara

Sampling bias har ingenting med opt-in att göra. Alla undersökningar är frivilliga (opt-in). Sampling bias har endast med metoden av datainsamling att göra precis som din citering från wikipedia säger. I ditt exempel så skulle man få bort sampling bias genom att stå vid resturangens reception. Liknelsen försvinner alltså då Steam gäller hela användarbasen och man då redan står vid receptionen.

Om vi vänder på det istället - hur skulle man göra Steam-undersökningen mer träffsäker gällandes representation av användarbasen och fortfarande hålla undersökningen frivillig än deras nuvarande form? Vad säger att undersökningen i dagsläget inte är träffsäker?

Av Leedow
Skrivet av Barbaskoen:

Det förutsätter att urvalet görs slumpmässigt. Nu görs urvalet utifrån varje enskild användares preferenser. Ponera att AMD-användare är mer benägna att avstå från att vara med i undersökningar, i så fall representerar statistiken inte den faktiskta fördelningen av AMD- och Intel-användare hos hela Steams användarbas.

Alla undersökningar är alltid baserade på enskilda användares preferenser.
Det du säger går att säga om alla undersökningar, det är en del av felmarginalen.

Av Leedow
Skrivet av Ozzed:

Hela situationen är tragiskt. Varför ska de ens ha sin statistik om det är "frivilligt" att vara med? Bort med skiten eller se till att det är obligatoriskt att vara med. Avanonymiserad statistik över vilket operativsystem, processor, grafikkort osv man har är knappast känslig data. Som det är nu så är ju statistiken värdelös, oavsett korrigeringar för dubbla användare eller ej.

Avanonymisering = Möjligheten att identifiera en person baserat på anonym data.
Det ska självklart vara frivilligt att delta i alla form av register.

Poängen med statistik är att man kan dra slutsatser från färre mängd än totalen. Därför behövs det inte 100% deltagande.
Senaste riksdagsvalet hade 86% valdeltagande exempelvis.

Av Leedow
Av Leedow
Skrivet av Selmalagerlöf:

Tänkte bygga en liten termobox till brorsan i present som man kopplar in i USB uttaget så han kan ha varma/kalla drycker vid datorn.

Peltierelement
En sådan hade jag tänkt.... klarar USB 2.0 av att driva elementet så man kan kyla/värma drycker till någorlunda varma/kalla temps?.
eller behöver jag skaffa en Nät adapter
funderar också på om man kan koppla en potentiometer till den om man inte vill att den skall gå på full effekt, samt en kontakt som byter polariteten mellan + och - så man kan switcha mellan varmt och kallt.

Då det låter lite svajigt med elektroniksidan så är det nog bättre att du köper ett färdigt kit och eventuellt moddar det för att få en personlig touch på det. Exempelvis riva ut all plast och kanske fräsa något nytt chassi i något härligt trämaterial eller metall.

Den största nackdelen är att jag tror inte det finns en enda bra produkt som gör detta.
Det krävs kylning av varma sidan (om man vill använda den kalla sidan) annars så minskar man effektiviteten så pass mycket att det är oanvändbart. Lägg även på att vanlig USB ger ca 0,5A och 5V (2.5W) vilket inte ger mycket alls att hurra över.

Nog kan man göra en riktigt bra men då krävs det att man gör det ordentligt med fokus på elektroniksäkerhet och kylning men då drar det väl samtidigt iväg i både storlek och kostnad.

Exempel på färdiga produkter:
https://www.partykungen.se/usb-dryckeskylare.html
https://www.teknikmagasinet.se/produkter/leksaker-o-gadgets/u...

Av Leedow

@aradove:
Bra fråga. Jag skulle utgå från att den INTE täcker då jag inte kan tänka mig att försäkringsbolagen vill ta ansvar för att deras kund tar extra risker. Om produkten köps i Sverige så gäller Produktinköpslagen vilket innebär att tillverkare och importörer ansvarar vid skadestånd. Sen finns även Skadeståndslagen inkluderad i Köplagen och Konsumentköpslagen. Återigen kan jag inte tänka mig att försäkringsbolagen "bjuder" på denna risk men det hade varit kul om någon insatt kunde leverera svart på vitt!

Mer info från Elsäkerhetsverket vid produkter med brister
https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/b...

Av Leedow
Skrivet av forcevision:

Nej ett fönster kanske på 300x300 px som jag kan lägga till på startsidan med lite info ang besökare på vissa sidor.

Det är så otroligt mycket mer information som behövs om något ska kodas. Det finns tusentals olika sätt att göra detta på.
Om det bara är en ruta med information så kan du ju lägga till den själv lika lätt som du kan lägga in information i dagsläget?

Av Leedow

Det absolut viktigaste saknas i artikeln. Om man tar in en vara från utlandet så blir man själv ansvarig för att den är tillräckligt säker att använda.

Källa:
https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyheter/ny-webb...

Citat:

Tar du in en produkt i Sverige är det du som har ansvaret för den. Du ska själv se till att den är säker att både installera och använda.

Citat:

– En privatperson som själv importerar en produkt tar helt klart en risk. Skulle en person eller en egendom ta skada är det den som köpt varan som bär ansvaret, säger Martin Gustafsson, Elsäkerhetsverket.

Av Leedow
Skrivet av Nivity:

Vi svarade att vi har 15+ mil att köra, så vi ska alltså stå för bensinpengar för 30+ mil bara för Apple store har gjort en miss?

Off topic:
Minutrarna det tar att färdas 30 mil är mer värdefulla än bensinpengarna.
Jag personligen anser att min tid utanför jobbet är dubbelt så mycket värd som tiden jag arbetar.
Den där pennan blir fort väääldigt dyr.

On topic:

Väldigt konstigt att de inte tar någon form av elektronisk betalning och jag skulle säga att det är inte mindre än en skandal att de tycker att det var rimligt att säga kortnummer osv över telefon. Bara denna PR borde kosta mer än den där pennan.
Apple Pay 2018 är alltså att man rablar upp kortnummer via telefon?

Av Leedow

Layouten av baksidans kontakter varierar baserat på NUC-modell. Jobbar ni endast med en modell?
Om det är flera NUC-dockor som behövs så blir det väl samma problem med att kablar och liknande måste dras om hela tiden?

Av Leedow

ListNode-klassen har många metoder som inte berör LinkedList.

Jag fyller på en lista här med grejer du bör se över.
Följande metoder bör tas bort eller flyttas från ListNode till LinkedList alternativt göras privata.
getFirst()
getLast()
getLastNode()
removeLastNode()

Metoden addNext() bör heta setNext() då den faktiskt tilldelar ett värde.
addNext() (eller setNext) tappar sin nytta då variabeln "next" går att komma åt enligt en publika variabeln den är.
Gör variabeln privat och lägg till en getNext() eller ta bort metoden.

Tänk på att försöka separera logiken och placera den där den är mest semantiskt korrekt.

ListNode saknar möjligheten att hämta listan som den tillhör (optimering)
LinkedList saknar en referens till sista noden (optimering)

Du bör använda template T istället för E i klassen ListNode av semantisk anledning.

Ingenstans ser jag att du har använt en anonym klass i koden, inte heller en inre klass.

Av Leedow

DDR2 2GB 4GB 8GB

Jag har ett gäng begagnade DDR2-moduler för stationära datorer.
Allt är testat (utom 4GB-modulerna) och i mycket gott skick.

Storlek per modul är 512MB, 1GB, 2GB och 4GB
Pris per modul är 25kr, 50kr, 100kr och 200kr
Paketpris går att ordna.

Bilden visar endast exempel på moduler på 2GB, 4GB samt 2GB super low profile.

Har flera olika testade kit på exempelvis 4GB (2x2GB), 8GB (4x2GB), 2GB (2x1GB), etc.

Endast kvalitetsmärken som Samsung, Hynix, Kingston, etc.

FB-DIMM DDR2 (Server/ECC) finns även det i storlekar mellan 1GB och 2GB per modul.
SO-DIMM DDR2 (Laptop) finns också men endast fåtal.

Finns möjlighet att komma och testa och hämta i Falun annars används PostNord med ESD-packade kuvert. ca 10kr/modul i frakt.

Eventuella frågor besvaras i tråden eller PM om så önskas.

Läs hela annonsen här

Av Leedow
Skrivet av HabboCalle:

Är det mkt jobb att skapa egen VPN? Finns dem kanske skript för det?

Det är inget man slänger ihop på en kafferast om det är just programmering du syftar på.
Något säger mig att du har fått nys om allt bus som görs mot exempelvis öppna wifi-nät och vill ha en VPN-server hemma för att kunna surfa lite säkrare med exempelvis mobilen?

Det finns mjukvara att installera för alla operativsystem men det kräver att datorn är igång och att man konfigurerar routern att skicka vidare VPN-trafiken till den datorn. Det enklaste är att du kollar om din router har stöd för detta rakt av. Vanligt i exempelvis Asus-routers är att de har OpenVPN-server vilket det finns riktigt bra stöd för i form av appar och liknande. I Android-apparna kan man exempelvis ställa in så att ingen trafik får skickas utan att gå igenom VPN-tunneln. Som bonus får man ju en direktlänk till hemmanätverket.

Jag skulle säga att beroende på säkerhetsinställningar så kan man få till detta på kanske en halvtimme till ett par timmar. Efter det så är det ingen hantering alls.