Inlägg

Inlägg som Leedow har skrivit i forumet
Av Leedow
Skrivet av SirMacke:

@Leedow:

"Vem är det som ska bevisa närvaron/frånvaron av fel, och hur lång tid har man på sig för att göra detta?

– Under de första sex månaderna efter försäljningen är det näringsidkaren som måste bevisa att felet inte fanns redan från början (så kallad omvänd bevisbörda). Därefter är det konsumenten som måste bevisa att felet fanns från början (så kallat ursprungsfel). "

https://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/handel-inom-eu...

Det stämmer. Inget av det jag skrev säger något annat mer än att belysa

Skrivet av Promod:

Efter en stund med ROG-loggan på skärmen startar Utility Setup/Boot menyn och därifrån har jag provat komma vidare med alla trips och tricks som jag hittat. Jag kontaktade ASUS som skickade en länk för RMA hantering och några dagar senare hämtades datorn upp till 3-parts företag. De återkom med kostandsförslag med anledning av att 2 års garantin utgått 2 månader tidigare.

Att verkstaden yrkar på att du ska betala pga de har två års garanti betyder att de avsiktligen försöker få dig att strunta i reklamationsrätten.

Garanti på två år är helt ok men det är valfritt/frivilligt att ge för företagen. Det är fullt lagligt att ge 0 dagars garanti, men det ser lite sämre ut på pappret bara så i praktiken så har alla 1-2 års garanti. En reklamation är tre år och är omöjlig att friskriva sig ifrån som företag. Bara du är säker på att det med största sannolikhet inte är du som har orsakat felet.

Utöver det jag skrev i tidigare tråd.... hur kommer det sig att den traditionella hårddisken som är mekanisk fungerar men SSDn gör det inte? Ytterligare bevis på att det är ett fel i produkten från början.

Personligen hade jag yrkat på reklamation. I minsta fall krävt en orsakslista varför detta inte anses vara ett ursprungsfel. Det är just detta som diskussionen med verkstaden ska vara om, inte vad som är och inte är garanti vilket de försöker styra det till.

Av Leedow
Skrivet av SirMacke:

@swehunter2000: Då är det upp till köparen att bevisa att det är ett vanligt fel, eller fel från tillverkningen.

Skrämselpropaganda.

Det har inget med att det ska vara vanligt fel eller fel från tillverkning att göra. Hur ska kunden veta eller styrka det?
Kunden kan lita på att sitt handhavande troligtvis inte orsakade felet utan felet var där och oavsett vilken kund som hade haft produkten så hade felet visat sig. Symptomen av fel behöver inte visa sig på en gång för att fortfarande vara ett såkallat "ursprungligt fel".

I detta fall så hade man kunna säga (förutsatt att detta stämmer) att eftersom man har använt datorn på ett ansvarfullt sätt, inte ser några synliga tappskador och inget synligt eget meckande/skruvmärken i datorn så har man bevis nog för att säga att felet hade visat sig oavsett kund = felaktig produkt, inte användare.

Av Leedow
Skrivet av Promod:

Hej!

Jag köpte en ASUS ROG G551JM för 2 år sedan och nyligen kunde jag inte starta den. Jag skickade den på reperation och fick besked att disken (SSD 128 GB MSATA HC) behöver bytas ut till en kostnad av 3363:- Garantin hade precis gått ut.

Kunde du helt plötsligt inte boota maskinen? Hur visade sig felet? Lyste lampor?
Lämnade du in den till återförsäljaren, RMA-hantering hos tillverkaren eller direkt till tredjeparts reparationsfirma?

Av Leedow
Skrivet av bobani:

Hej!

Jag köpte mig en GoPro 6 för ngr veckor sen, och även uppdaterat min dator sen dess.
På GoPros hemsida sägs det att det krävs nyare datorer för o spela upp HEVC formatet som det filmas i på vissa uppläsningar.

Nu har ja ju som sagt uppdaterat datorn o har i dagsläget en I7 8700K samt ett nytt MB, men jag kan fortfarande inte spela upp filmerna..
Har jag missat ngt helt o hållet lr?

Ni ser min dator i signaturen

Det handlar inte alls om datorn. Det handlar om mediaspelaren.
Testat VLC eller MPC eller är det något redigeringsprogram du testar med?

Av Leedow
Skrivet av ronnylov:

Om någon har hackat ditt personliga konto finns väl risk att hackaren växlar dina Euro till bitcoins ech sedan snor också dessa bitcoins? Man kan få extra skydd med 2FA om man ser till att aktivera dettta. Men om någon stjäl din mobil och kommer in i din lösenordshanterare samt google authenticator så kan det vara kört.

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, då förstår jag vad du menar. Om ens personliga konto har blivit hackat så förutsätter jag att all valuta stjäls.
Jag menade om exchangen hackas, inte enstaka konton.

Av Leedow
Skrivet av el98143:

Tänk inte för mycket på övriga fel då jag vet att det finns en del att tänka på, jag vill egentligen bara veta hur man kan lösa felet som jag står inför...

Titta på "hidden"-element.
Alltså att du lägger in ett input-hidden-element med värdet beställningsid.
Det är ett sätt att inkludera data i ett formulär som inte är inmatningsdata eller presentationsdata för användaren.

echo "<form> <input type='hidden' value='".$row['Best_ID']."' name='orderid'/> <button type='submit'>Markera som betald</button> </form>";

Detta kan du fånga i PHP och kolla vad orderid har för värde när användaren har klickat på "Markera som betald"-knappen.

Av Leedow
Skrivet av ronnylov:

Om någon lyckas hacka kontot kanske det kvittar om det är fiat eller kryptovaluta (det är ju en exchange så det kan gå att växla däremellan). En annan risk är att sidan slutar fungera när du som mest behöver pengarna. Den kan utsättas för DDOS-attack eller överbelastas av många användare eller haverera av annan anledning. Seriösa aktörer bör ha backuper och sådant så det löser sig till slut men det kan variera hur snabbt det går. Även om ingen obehörig kommer åt dina pengar är det tråkigt om du själv inte heller kommer åt dem.

Då får väl göra en bedömning hur stor risken är och hur mycket du litar på din exchange. Men även seriösa aktörer kan ha problem ibland. "Wallet maintenance" har man ju sett ibland.

Låt oss säga att det finns en ny exchange som endast har EUR och BTC. Efter ett tag så finns det 10 miljoner EUR och 100 BTC på exchangen. Någon admin råkar läcka root-lösenord och en skurk kommer in på systemet. Dessa 100 BTC flyttas på en gång till skurkens wallet. 10 miljoner EUR är kvar på exchangen. Hur menar du att dessa EUR ska växlas till kryptovaluta när inga kryptovalutor är kvar?

Övriga saker du nämner har inget med att göra att pengarna stjäls. En vanlig bank har också åtkomstproblem. Detta är självklart ett problem i sig men inget som egentligen berör trådens syfte.

Av Leedow

Fick bli en av dessa:
https://www.aliexpress.com/item/X1-ATX-160W-DC-ATX-Output-12V...

Kommer borra och fästa den i chassit. Borde få den på posten inom ett par dagar. Återkommer med lite information om hur allt har gått.

Av Leedow

Jag tror inte du är en av dem i riskgruppen för följdproblem om du cyklar fyra mil i veckan, spelar innebandy och går långa promenader.
Det är snarare de som inte gör detta som eventuellt kan få problem senare i livet. Jag har suttit framför datorn praktiskt taget sen jag fick en dator när jag var liten. Så mycket det bara går, hela tiden, varje dag.

Jag är knappast någon expert i ämnet men "grundproblemet" är ju att vår intelligens gör att vi kan optimera och effektivisera saker betydligt snabbare än evolutionen tillåter.
Det är ju bara att föreställa sig arbetet med att förflytta vikt X från A till B i en kärra med eller utan hjul. I modern tid, med eller utan bil. I framtiden, med eller utan assisterande robot?
Jag tror vi är evolutionärt formade för den första delen - utan hjul. Samtidigt är våra kroppar inte formade att leva tills vi är 100 år heller. Det känns som att oavsett hur man tacklar det så hamnar man på filosofiska frågor.

Av Leedow

Det är i din metod add_soda() som du itererar igenom hela din array (flaskor) och sätter alla positioner till ena valet.
Jag tror du egentligen att du vill lägga till EN flaska åt gången?

Din loop efter switch-satsen är också märklig.

Du ska nog ta bort alla dina for-loopar i denna metod, behåll do-while-loopen däremot.
När användaren har matat in en siffra (1-5), så ska du lägga till en flaska på platsen "antal_flaskor" i arrayen "flaskor". När du har lagt till en flaska så ska du öka antal_flaskor med 1.
Skulle antal_flaskor vara 5 (denna 5:a bör också vara en variabel som gör det enkelt att ändra, exempelvis "backstorlek") så kan du köra break (för att avbryta do-while-loopen) alternativt ändra villkoret i while-satsen så att den ska avbryta.

Av Leedow
Skrivet av Emilia_Johanness:

Hej!
Jag ska programmera en metod för att ändra ett befintligt attribut i en klass som en uppgift i min kurs Objektorienterad system uteckling 2.

Metoden ska alltså kunna ändra t.ex. ett värde i en attribut i en klass till ett annat värde. T.ex. en student som heter Lisa bytte namn till Anna.

Det jag har nu är: public Replace(string oldValue, string newValue)
men jag vet inte hur jag ska forsätta..

Någon som kan detta och har lust att hjälpa?

Det låter som en väldigt märklig uppgift. Säkert på att du inte tolkar uppgiften eller begrepp fel?

Egenskaper ändras enklast genom tilldelning direkt på instansen.
Varför tar din metod det gamla värdet? Det vet ju redan instansen.

Det låter som att du vill göra grejer med Reflection men jag kan inte tänka mig att man gör detta i OOP nivå 2.

Av Leedow

Jag har ingen koll på Unisynk, men Brodit har jag testat.

Jag kör med Brodit + universalhållare.
Brodit tillverkar två delar. Fästet till bilen + hållarna till fästet.
Då jag inte vill köpa en ny hållare för att jag byter mobil samt att jag vill ha stöd för flera mobiler utan att byta hållare, så körde jag på en universalhållare från ebay.

Kolla upp vilken modell du vill ha på https://www.brodit.com/proclip.html
Sen kan du kolla https://www.dustinhome.se/group/hardvara/telefoner-gps/smartp... och söka på om de har den delen.

Nackdelen med detta är ju att det är ett fäste per bilmodell. Fördelen är ju att det sitter riktigt bra.

Edit: Vill tillägga att Brodit också är svenskt.

Av Leedow

Exchange - Lika lätt att fiatvalutor hackas som kryptovalutor?

En fundering.

Nog för att man inte ska ha sina pengar på en exchange då de kan bli hackade. Jag får ändå för mig att fiatvalutor (traditionella valutor) borde vara mycket svårare att stjäla från en exchange. Med kryptovalutor så räcker det med att kopiera walletinformation och passkeys för att kunna göra massa bus. Fiatvalutor borde vara svårare. Eller?

Ett sätt varför detta skulle faktiskt spela roll är när en (eller alla) kryptovalutor är påväg att gå ned. Då kan man sälja för EUR/USD/CAD på ens favoritexchange för att hålla ens värde på pengarna relativt stabilt. Sen kan man köpa igen innan det är påväg upp igen.
Denna period där man har pengarna i fiatvalutor kan vara kort eller lång och det är just denna period som då skulle vara trevlig att veta att pengarna är tillräckligt säkra för att hindra att de stjäls från exchangen. Alternativet är ju att skyffla pengarna till en bank men då snackar vi bankdagar. Om summorna är i hundratusentalskronorsklassen varje gång så vill man kanske inte besvara på eventuella säkerhetsfrågor och bry sig om beskattning, när pengarna ändå ska återinvesteras inom kort. Jag har i dagsläget inte ens testat att flytta pengar tillbaka så hur det faktiskt ser ut vet jag inte, ytterligare en anledning till varför man/jag inte vill göra det.

Någon som har insikt i säkerheten på fiatvalutor på exchanges?

Av Leedow
Skrivet av Jauger:

Tack för svar. Så det man gör är att köpa på Kraken och så fort som möjligt skicka till sin hardware wallet?

Jag uppskattar även mer svar kring risken för att hacka login + lösenord + 2FA. Verkar ju mer eller mindre omöjligt kan jag tycka.

2FA ökar säkerheten. I grund och botten kan man säga att 2FA skyddar mot de flesta keyloggers och om lösenordet är på vift. Det skyddar däremot inte mot så mycket annat.

Av Leedow

Usch vad trevligt!
Härligt att det är fokus på att göra det för hand med vanliga verktyg och inte en CNC-maskin!

Av Leedow

Kryptovalutor är fortfarande tillåtet men hur man formulerar sin reklam har blivit mer reglerad, tolkar jag det som.

Av Leedow
Skrivet av gonace:

@Leedow: Min bror hade en liggandes, så var mer att ta det som fanns än något annat Såg också att jag hade länkat fel, den picoPSU vi använde i det bygget är en dyrare variant (http://www.minipc.de/catalog/il/1654). Är speccad till en CPU med max 65W TDP men vi mätte på detta och den klarar faktiskt en belastning på 95W utan problem.

När man vrider och vänder på det tycker jag inte det blir så pass mycket billigare ifrån AliExpress än t.ex. minipc.de, du får ju sällan med AC/DC adaptern och bara en sådan går ju på runt 800-1000kr om den ska köpas i Sverige.

@abc80piggyback: Man kan ju dock se klara skillnader mellan dessa, så är absolut inte samma men också absolut liknande. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa ett chassi ifrån Kina. Jag har dock tidigare köpt (http://www.minipc.de/catalog/il/1058) som jag byggt endel pfSense boxar på och tycker de är rätt så trevliga.

Ska man köpa helt nytt så håller jag med om att ett kit skulle vara bra och att man inte behöver köpa det från aliexpress. Jag har köpt mina grejer från http://www.short-circuit.com/.
I mitt fall så har jag flera externa AC-DC-enheter upp till 250W, därför skulle det vara nice med lite andra alternativ än PicoPSU.

Av Leedow
Skrivet av loefet:

Vem har sagt det att det krävs en adapter?
De 4 extra pinnarna i 24-pinnars ATX kontakerna är ju bara dubblering av ledare till de olika spänningarna, inte någon extra försörjning. Det vill säga att du utan problem kan driva ett moderkort med din 20-pinnars PicoPSU. Samma sak med 4 och 8-pinnars 12V power som också kopplas in i moderkortet.

Det mesta hänger väl på hur mycket du kräver av systemet, det är väl en av anledningarna värför PicoPSUs kommer med en rekommenderad CPU TDP på 65W. För då kan du driva vilket system du vill utan några extra adaptrar.

Titta här för mer information om kontakter på nätaggregat:
http://www.playtool.com/pages/psuconnectors/connectors.html#a...

Ok, lite felaktigt att säga att det är ett krav. Det är flera anledningar till varför jag behövde ha det så.
I mitt fall så har jag behövt en adapter för att det är för tight mot RAM. Dessutom så är PW-200-M ganska klumpigt att ha bredvid moderkortet.

Av Leedow
Skrivet av gonace:

Jag har kört PicoPSU i många olika byggen, och förstår inte riktigt vad du menar med "hänger och dinglar", förvisso kostar de runt €50-70 med AC/DC adapter. Men det känns inte som ett orimligt pris med tanke på vad man faktiskt köper.

Jag har tidigare köpt denna model som jag är sjukt nöjd med, min bror och jag byggde en pfsense router på en i7-4790K som har fungerat utmärkt.

http://www.minipc.de/catalog/il/1651

PW-200-M exempelvis eller om man har en tidigare 20 pinnars PicoPSU där man måste köra med en 20pin->24pin adapter. Båda av dessa lösningar gör att PSUn dinglar löst i chassit.

Ett sidospår här, men hur argumenterar ni för en router med en i7-4790K?

Jag har också kört PicoPSU sen tidigare men jag letar fortfarande efter alternativ.

Av Leedow

Alternativ till PicoPSU

Någon som vet några vettiga alternativ till PicoPSU? PicoPSU är ganska dyra och det är ganska ofta svårt att få plats med dessa bredvid minnesplatser. Även deras lite större modeller dras med nackdelen att det inte finns någonstans att fästa dem i chassit vilket gör att de dinglar omkring bland kablar och annat.

Verkar finnas en hel del alternativ men inte speciellt mycket diskussioner om det.
Rent allmänt känns intresset för detta ganska svagt i Sverige.

Realan

Säljs via AliExpress genom RGeek Computer Store. 20$ per enhet ungefär.
Känns däremot lagom seriöst med tanke på engelskan som ser ut att vara baserad på maskinöversättningar. Effektiviteten specifieras till 85+ vilket är betydligt mindre än PicoPSU.

Pico-Box

Dessa finns att köpa på flera ställen. Gillar skarpt att alla är designade med Mini-Fit-JR-kontakter. Deras sida är under all kritik. Kolla in http://www.pico-box.com/product/658/X180 så ser alla värden helknasiga ut under specifikationer. Känns lite oseriöst...

Söker man på ITX PSU 12v på Amazon får man upp ett gäng olika. Noname är inget av intresse för att man vill att någon tillverkare ska sätta sin stämpel på det och stå för produkterna.

Flera andra "nonames" går att hitta som bara känns som whitelabel av andra tillverkares grejer. Men även kinagrejer. X1-ATX, Z3-ATX-200

Sen har vi de andra PicoPSU-liknande enheterna som helst vill ha över 12V input.

Exempelvis HDPLEX som känns mycket seriösa. Rejält biffiga komponenter och feta kylare. 19V.

Jag tror jag ska slå till på en Realan bara för att testa men det hade varit kul att höra från någon som har testat liknande produkter.