Inlägg

Inlägg som iMacKalle har skrivit i forumet
Av iMacKalle

Embedded fungerar aldrig.

Jag har till och från under många år gjort 3D animerade filmer som jag sparat i mina album, antingen i svindyra Vimeo Pro eller Google YouTube Video albumet.
Det verkar som att amerikanska album inte vill att vi (Bara) skickar en animerad film till kollegor, kompisar eller till forumsidor utan att hela Vimeos eller Yoytubes miljoner andra klipp följer med, förmodligen för att dom tjänar pengar på varje klick man gör och att dom tycker att alla skall vara kompisar med alla.

Detta är mycket irriterande när man ombetts att göra en instruktionsfilm hur saker fungerar som ingen annan har med att göra. Därför brukar jag använda "Embedded" som bara skickar den film man vill och ingenting annat, men det har inte fungerat alls de senaste åren.

Hur gör ni när ni vill skicka en enda videofilm utan att annat skräp följer med.

Tack.

Av iMacKalle

Comhem

Eftersom jag bor i en Comhemfastighet blev det Comhem för mig som jag varit nöjd med sedan början för 15 år sedan, men helt plötsligt krävde mitt mejlkonto att jag skrev in lösenordet som jag kan utantill men det var fel lösenord? Jag har ett annat mejlkonto hos Comhem som jag använde för att logga in på deras hemsida och Mina Sidor där jag böt lösenordet på det strulande mejlkontot. Men det var någonting som strulade så jag gjorde om proceduren som gjorde saken än värre.

Comhem berättade att efter att man hämtat nytt lösenord kan det gå en timme innan det är inlagt. Hämtar man då ett nytt lösenord så kan man inte logga in eftersom Comhem inte känner igen det senaste lösenordet men det vet man inte om så där sitter man och inte vet vad.
Comhem berättade att för att lösa problemet behövde man gå in i Safari-Inställningar-Lösenord där man loggar in och raderar adressen som ligger där, sedan skriver man in det senaste och allt fungerar igen.

Av iMacKalle

Fusion Drive

Skrivet av Sidde:

Bra val att köpa SSD. Fusiondrive är inte framtiden, tex nya filsystemet APFS är lämpat för SSD enbart.

Om Apple får tillräckligt med klagomål på FusionDrive försvinner dom nog snart.

Av iMacKalle

Snabbhet

Skrivet av DaBone:

Du har väl Thunderbolt? Lite dyrare, men väl värt det om man vill ha hastighet på grejerna.

https://www.lacie.com/gb/en/products/thunderbolt/

Brukar vara på reor ibland..

Jag har haft en 7 år gammal Western Digital som backar upp automatiskt varje timme. Jag är inte snabbare än att den räcker, men den har den gamla USB pluggen därför köper jag en ny till rimligt pris med den nya USB C pluggen. Det räcker åt mig.

Av iMacKalle

Missljud

Skrivet av stadigh:

@iMacKalle:

Hej,

Läste artikeln om Fusiondrive men konstigt ändå..

Så ljudet är borta om du stänger av systemljudet ? Så kan vara en bugg i macOS ?

Skönt att det gick göra ett återköp

Nej. Systemljud går varken att stänga av eller ändra på.
Jag återkommer efter tisdag nästa vecka när allt skall genomföras.

Jag funderar på att passa på att köpa ny backuppdisk med rätt Usb kabel för nya imac:en är gjord för USB-C har du något tips. Lacie Porsche skall visst vara bra.

Trevlig helg.

Av iMacKalle

Fick återta köpet

Jag ringde Applesupportern där en trevlig Senior Advicer kom fram till att problemet berättigar till återköp. Eftersom jag behöver en iMacdator som Apple kör hem gratis passar det perfekt att budfirman tar med sig den återtagna datorn.
Idag när man köper Appledatorer bygger man dom själv innan man trycker på beställningsknappen och jag betalar mellanskillnaden som blev 5500:- med SSD Disk och 16 GB Ram.

https://s14.postimg.org/832976vep/Sk_rmavbild_2018-03-03_kl_14_5...

Av iMacKalle

Missljud

Skrivet av stadigh:

@iMacKalle:

Hej ,

Kul att det löste sig med inloggningen.
Alltid vid nytt OS så flyttas olika saker runt!

//
1.
Det ända jag vet om det skulle vara ett ljud vid väckning av din iMac är att det är något system ljud som kommer. Det är en mekanisk hårddisk du har i din fusion så den kommer ha ett litet ljud när disken börjar spinna men det ska inte vara något högt eller direkt starkt.

Har du testat :
2.
Open System Preferences > Sound then select the Sound Effects tab.

Deselect: Player user interface sound effects

Restart your Mac then put it to sleep then wake to test.

//
3.
Angående ditt köp. Köpte du den direkt från Apple ? isåfall kontakta supporten och be en chef att kolla på ditt ärende. Var alltid trevlig och ärlig mer dem så bör det fixa sig med återköp.

Hej igen och tack.

1.
Nej "Blånkljudet" kommer bara när datorn gått i vila och inte vid väckning.

2.
Jo jag har testat att avbocka dessa, men då blir jag av med alla varningsljud som exempel Glass som jag valt när in kommande mejl finns i dockan. Dessa ljud kan man välja själv. "Blånkljudet" är ett systemljud som inte går att påverka.

Du läste bifogade länken där artikeln handlade om FusionDrive som pekar på att det är den som är boven.
3.
Jo då, jag brukar vara trevlig, men förstår inte varför Senior Advicern som gav sitt mejl till mig inte återkommit trots 4 mejl från mig.

Tack i alla fall.

Av iMacKalle

Diverse problem

@stadigh:

Jag uppskattar verkligen din hjälp och jag har både goda och tråkiga nyheter.

Inloggning:

Jag letade överallt och bockade ur alla rutor jag fann i flera dagar tills jag hittade lösningen, men jag blev snopen att felet och lösningen låg där. Men ny iMac kan ha nya funktioner liggandes på helt andra ställen än de jag varit van vid på mina två tidigare iMac:s

Jag gick in i Systeminställningar-Säkerhet och Integritet. Loggade in och med öppet lås klickade på rutan Avancerat. Där bockade jag ur rutan "Logga ut efter" stängde igen låset. Sedan dess kan jag väcka datorn genom att röra musen utan att inloggningsrutan dyker upp.

Stänger jag av datorn och startar den igen då måste jag logga in som också är meningen. Vad bra att det löste sig.

Blånkljudet.

Jag har hela tiden misstänkt att det är FusionDrive som orsakar missljudet. Idag när jag letade efter rapporter om detta fann jag en artikel från 2015 där man klagar på FusionDrive. Borde inte Apple hunnit åtgärdat felet på 3 år tycker man.

https://www.99.se/artikel/7769-apples-nya-fusion-drive-snalar...

En annan sak som är konstigt. Jag köpte och betalade iMac den 31/1/2018 men fick den en vecka senare. Jag kontaktade Apple Supportern den 19/2/2018 och Senior Supportern gav mig hans mejladress med ett litet meddelande om att han från och med då var ansvarig supporter som jag alltid skulle vända mig till. Alla som skickar mejl vet att det står ett datum högst upp och där står det den 19/2/2018 alltså hade det gått exakt två veckor sedan köpet och då kan jag återta köpet utan förklaring. Det är bara det att han har inte kontaktat mig alls fast han fått minst 4 mejpåpekanden från mig. Försöker skitstöveln förhala återbetalningen. Eller.
Varför tog jag inte kontakt med Applesupportern tidigare. Jo för att jag var säker på att jag skulle fixa problemet själv.

Sitter jag här med Svarte Petter med ny iMac som bevisligen hade ett fabriksfel när jag fick den som Apple ignorerar. Vad kan jag göra.

Tack.

Av iMacKalle

Boxer

Skrivet av MindBlaster_303:

Ah, hade faktiskt inte koll på det. Tack för informationen dock!

Jag kan berätta att när jag kollade med Boxer om att använda deras tjänster så meddelade dom att dom inte kan hjälpa mig med detta eftersom Comhem hade lagt rabarber på samtliga IP adresser där jag bor. Om det berodde på att Comhem hade köpt upp Boxer eller inte det vet jag inte. Jag fick i alla fall en indikation om att andra inte kan använda IP adresser som redan är upptagna av andra.

Av iMacKalle

Bort med TV licensen.

@xpanterx:

Det vore absolut det bästa om TV licensen försvann och ersätts med ett betalsystem där man numrerar varje program ,film och nyhetssändningar som kostar 5-10:- där det finns en funktion som kommer ihåg vilka program man sett som man inte vill se igen som automatiskt hoppar över dem. Det skulle sätta press på programmakarna att göra attraktiva program som folk vill se annars svälter dom ihjäl för dom får bara betalt för program folk betalt för. Det hindrar politikerna att pracka på tittarna det dom inte vill se. EU borde tvinga kanalbolagen i USA att göra detsamma. Det är kunderna kanalbolagen lever på därför måste man lyssna på kunderna.
Självklart måste kanalbolagen få visa repriser för dom som inte sett programmen tidigare, men det kan man inte åberopa 20 år senare som används för att slippa göra nya program. Detta tilltag försvinner om man inför betalning som få lär betala för och tvingar kanalbolaget att göra nya attraktiva program som folk betalar för.

Av iMacKalle

Repriser

Skrivet av gonace:

@iMacKalle: Nu tycker jag nog att du överdriver, så mycket repriser går det inte på SVT. Och det är ju de kanalerna du tvingas betala för, alla andra kanaler är ditt egna val

Och för att återigen berätta att du kan säga upp tv-abonemanget och prenumerera på streaming tjänster av din smak.

Sedan var det väl med glimten i ögat jag påstod att repriser inte är gratis, vilket det förmodligen ligger något i. De köper ju in serier för att visas fler gåner och kostnaden är utslagen på att kommer att visas mer än en gång.

Jovisst, men pracka på oss repriser från 70talet som ingen bett om luktar sparkravsbeslut.

Av iMacKalle

Kasta Digitalboxen

@anon284015:

Intressant svar. Jag betalar varje månad 485:- för bredband och TV. Konstigt att Comhem inte tipsat om andra alternativ. Skall undersöka saken.

Av iMacKalle

Repriser.

@gonace:

Nej, det tror jag inte på. Har Svt köpt på sig en serie så kostar det inte kanalbolagen en enda krona när dom kör avsnitten som repriser. Att du och jag tvingas betala för någonting vi redan sett och betalat för som vi inte ens bett om är riktigt ynkligt och borde vara kriminellt.
Det skulle inte förvåna mig om vi snart prackas på 30 år gamla Flinta och ÅsaNisse repriser.

Av iMacKalle

Boxer

@MindBlaster_303:

Boxer är uppköpta av Comhem fick jag veta så dom kan vi glömma som Comhemanvändare.

Av iMacKalle

Tack för svaren. Då måste man alltså avsäga sig TV licensen, men jag vill inte göra mig av med tv, men slippa att bli påprackad repriser som är en guldgruva för kanalbolagen eftersom repriser inte kostar en enda krona som ligger och skräpar på någon server.

Trollflöjten, jo om det vore en nyinspelning och inte gammal skåpmat från 1970 talet. Syftet med att Svt sänder dessa operor är för att spara pengar och inte för att förnöja betalande tittare. Hur många av dagens tittare är intresserad av operor. Knappast någon.

Av iMacKalle

Missnöjd med ständiga repriser.

Hej,
Jag bor i en Comhemfastighet på Kungsholmen, därför har jag allt hos Comhem, bland annat OnDemandpaketet med 8 kanaler.
Att jag fått repriser på program är jag van vid, men det senaste året kör man repris på samma avsnitt varje dag i flera veckor. Inte nog med det, även SVT1 och SVT2 kör med repriser på operor från 1970 talet på bästa sändningstid. Lördagar.
Jag anser att man ägnar sig åt kriminell verksamhet när man prackar på oss betalande kunder detta som dom vet att ingen vill betala för.
Borde inte EU ha regler för vad rufflande TV bolag i USA och Sverige prackar på betalande tv tittare.

En granne berättade att vi Comhemkunder är livegna för om vi vill byta till annan operatör så tittar dom på vilken som äger IP adresserna och Comhem har monopol på alla IP adresser på Norrmalm och Kungsholmen som gör att jag tvingas vara kvar hos Comhem. Stämmer detta och vad gör ni andra med samma problem med ständiga repriser.
I alla andra branscher är det förbjudet att pracka på folk gammal smörja. Om DN skulle ge kunderna gårdagens tidning så skulle dom bötfällas för det om man satt detta i system.

Har ni någon lösning på problemet.
Tack.

Av iMacKalle

Tack för att du engagerar dig.
1.
Nej FileVault är inte aktiverat, skall jag aktivera det.

2.
Nej jag har inte tagit tillbaks säkerhetskopia från min backup Western Digital jag hämtar det jag behöver.

3.
Supportern och jag gjorde en återställning men vi böt inte till ny användare för att datorn är sprillans ny.
4.
Min backuppdisk backar upp varje timme.
Datorn gjorde alla dessa problem innan jag hade hunnit göra någonting alls med den när den befann sig i fabriksläge.

Jag ringer Apple Supportern I morgon så får dom hjälpa mig med detta. Jag tror inte dom löser problemet för de tidigare experterna på Apple supportern borde nämt det du föreslår när dom arbetade med datorn i flera timmar.
Tack i alla fall.

Av iMacKalle

Nyköpt iMac låter och kräver lösenord?

Hej.
Jag köpte en ny iMac i5 med fusiondrive, retinaskärm och 8 GB ram för en månad sedan. Jag har haft två iMac tidigare så jag är van vid iMac:s
Ganska snart märkte jag att datorn krävde att jag loggade in med lösenord när jag väckte den från vila. Det är ju lätt att ändra men den fortsatte att kräva lösenord. Jag irriterades också av ett "Blånkljud" varje gång datorn gick i vila som jag aldrig hört från mina tidigare iMac:s
Jag tog kontakt med Senior Apple Suportern som arbetade med problemen i två timmar utan att dom blev lösta, så här sitter jag med ny iMac med blånkljud och som kräver inloggning varje gång jag väcker datorn efter vila trots att vi avbockad allt som går. Jag misstänker att Fusion Drive är orsaken men får inget svar när jag frågar. VI har testat med Alt+Cmd+R+P och Alt+Cmd+R utan förbättring. Är det någon här på forumet som haft liknande problem och hur ni gjorde för att få bort problemen.

Tack.