Inlägg

Inlägg som iMacKalle har skrivit i forumet
Av iMacKalle

Swedbank?

Skrivet av Mocka:

Som ovan säger, varför inte Swedbank?

Jag har Swedbank dom ger ingen ränta på sparade pengar.

Av iMacKalle

Bästa bank

Hej. Jag har haft Santander i flera år för dom ger 0.75 på sparat kapital. Idag fick jag ett meddelande att dom sänker räntan till 0.65 från första maj. Alla andra banker lär väl följa efter.
Vilken sparform har ni. Berätta.

Tack.

Av iMacKalle

Byta båda.

Det är vedertagen praxis att man byter båda för att slippa att bilen drar snett.

Av iMacKalle

3D animeringar gjorda i Blender

Här kommer en animerad båt gjord i Blender där båten rider på vågtopparna.

https://www.youtube.com/embed/884X71ZLe4Q?rel=0

och här en animerad flagga som fladdrar i vinden.

https://www.youtube.com/embed/6U48UFWBvG8?rel=0

och här fisken Doris som animerats med Lattice.

https://www.youtube.com/embed/SOUeHJgobko?rel=0

Av iMacKalle

Postnord/Internethandeln

Om några år har "OnLine"handeln försvunnit när konsumenterna/köparna ledsnat på skräpet man prackar på dom från Kina och andra lycksökares varor. Hur lönsamt kan det vara att få missnöjda kunders varor återskickade. Att köpa kläder på nätet utan att först fått prova dem kan bara sluta på ett sätt.
Postnord går på knäna där lågavlönade chaffisar lämpar av godset på närmaste sopstation för att slippa hanteringen.
Butiker slås igen för att OnLinehandeln tagit över, det är ju halva nöjet att gå i affärer och vad händer med alla avskedade affärsanställda. Enkelt och snabbt att handla On Line byts ut mot merjobb och missnöjda kunder.
Vad är det för vits och förtjänst att helften av varorna aldrig hämtas ut.

Av iMacKalle

Laserskrivare

Jag hade en Canon MG 8150 i flera år som käkade färgpatroner. Även när jag inte använde skrivaren så dunstade färgerna bort i de 6 färgkassetter som satt bredvid varandra.
Jag klagade på detta hos Svanströms som menade på att bläckstråleskrivare var stenålder och föreslog att jag skulle köpa deras HP Laser Jet Pro MFP M130nw som använder pulver som inte torkar bort. Det kan gå 3 månader mellan gångerna jag använder skrivaren utan att pulver försvinner.
Vid normalanvändning behöver man byta pulverpatron en gång om året. Jag har haft min i drygt ett år utan tecken på att patronen börjar ta slut.

Av iMacKalle

Ovälkommen reklam på YouTube

Jag har en sprilland ny iMac med AdBlocker i Safari som fungerar perfekt. Jag har dessutom ett album för egna animeringar i YouTube

YouTube tycksa ignorera AdBlocker för när jag kört en av mina animerade filmer dyker YouTubes alla andra klipp upp som är irriterande.
Efter mycket letande hittade jag lösningen.

Öppna filmen- Klicka på Dela sedan klicka på Bädda In och där bocka ur pilen i G sedan kopierar du länken som du skickar till mottagaren. När denne öppnar filen ser han bara det klippet utan någonting annat.

https://s26.postimg.org/lfg2t1d49/Bild_5.png

Nu är det inte säkert att mitt tips fungerar för dig, du kanske kör på en pc.

Av iMacKalle

Obemannade flyg och flygplatser

Skrivet av Kaine_Uro:

Finns tekniken idag för att helt utan någon människas ingripande lyfta och landa också?

Följer utvecklingen av självkörande bilar, men har ingen koll på övriga områden. Och när det gäller bilarna så lär det väl dröja längre nu med tanke på de senaste olyckorna som uppkommit.

Sedan några år har man testat att styra vissa flygplatser i Sverige utan någon personal i flygledartornen från en enda central. Trafikflyget har sedan länge kört på Autopilot ända fram till landning och starter fast det går utmärkt att både landa och starta med autopilot.

Av iMacKalle

Privatvärdar

Jag vet ingenting om Göteborg, men reglerna och behoven är lika, i vilken storstad man än bor i.

Reglerna är sådana att privata hyresvärdar skall ge varannan ledig lägenhet till bostadsförmedlingen och varannan får dom hyra ut till vem som helst med förstagångskontrakt. Det är bara det att ingen håller koll på vilken som är varannan och politikerna lär inte ändra på detta som använder systemet för sitt och sina egna barns behov.
LO ett bihang till sossarna har flera fastigheter inne i Stockholm, vilka tror ni bor där. Hyresbostäder i den bostadsbrist som råder ges inte bort gratis när man inte behöver. I den här branschen gäller det att man känner någon som känner någon så kan det ta mindre än en månad innan du har förstagångskontrakt i handen. Helt lagligt. Nya lagen säger visserligen att man får köpa hyreskontrakt men inte sälja, så det gäller att man litar på varandra.

Du kan få en hyreslägenhet idag hos allmännyttans värdar om du är villig att flytta in i nyproducerad 3:a för 20000:- i hyra. I Djurgårdsstaden byggs ett par hyresfastigheter som ingen har råd att flytta in i.

Det bästa är att låna pengar från din bank som bara längtar efter att du lånar pengar till lägenhetsköp. Dessutom är det köparnas marknad.
Är du runt 60 år gammal kan du köa hos Seniorboendevärdarna i staden för förstagångskontrakt.

Lycka till.

Av iMacKalle

Pilotyrket

Som gammal pilot följer jag med i artiklarna om flyget. Om tio år flyger trafikflyget utan piloter och det har man kunnat göra de senaste 20 åren men hindrats av försäkringsbolagen som kräver bemannade flygplan.

Av iMacKalle

Problemet löst med Embedding

Jag glömde bifoga skärmdumpen i förra inlägget, så här kommer den igen. Jag är jättenöjd med lösningen och då använder jag den i fortsättningen.

Tack.

https://s17.postimg.org/cfdiqhydr/Sk_rmavbild_2018-04-02_kl_1...

Av iMacKalle

Embeddade filer

Jag löste problemet med embeddade filmer i YouTube och det fungerar perfekt. Jag trodde inte mina ögon.

När du valt ut det filmklipp du vill mejla till någon utan att andra klippa skall visas gör du följande.

1. Klicka på dela.

2. Klicka på Bädda In

3. I Inbäddningsalternativfönstret bockar du ur. Visa förslag på videor när videon är slut

4. Klicka på Kopiera för att hämta länken som du kan klistra in i mejl eller webbläsare som bara visar din video utan allt annat.

Tack.

Av iMacKalle

Onödiga uppgraderingar

Apples uppgraderingar sedan jag började på 10.4 Tigern har bara varit en massa lull lull, frånsett 10.6 Snöleoparden och 10.13.High Sierra.

Av iMacKalle

Testa först med gratisprogram

Det är bra att det finns gratis 3D program som potenta Blender som man kan testa tills man ser att man gillar att animera och då köpa på sig extremt dyra program, en del upp till 40000:- Hur många har inte betalt dessa fantasisummor som något halvår senare kom på att det var inget intressant.

Apropå Apples förträfflighet jämfört med Windows. Man får minst lika bra P/C som kostar runt 15000:- som man får betala 25000:- för en Appledator.

Att Apple slutade göra trådlösa möss och tangentbord innebar att många kan inte använda vissa program längre som måste köpa kablade prylar fråm P/C sidan för att dom skall fungera. Knappast kundvänligt. Hade dom fortsatt med både kablat och kabelfritt så hade alla blivit nöjda.

I animeringskretsar är det bra med ett användbart GPU som alla med billig P/C har. Vi iMacanvändare får nöja oss med CPU. Det klagar man på i animeringsforum jag är med i.

Att jag använder iMac beror på att jag aldrig haft annnat. På min första iMac med 10.4 Tigern fanns flera gratisprogram för att locka kunderna, bland annat Photoshop som var en av orsaken till varför jag köpte den. Efter ett tag visade det sig att Photoshop bara var ett skal utan användbart innehåll. Det är likadant med Garageband och iMovie. Trots dyr dator måste du köpa upp dig till dyra program i AppStore innan du blir nöjd.

Av iMacKalle

Bildredigering.

Skrivet av anon238205:

Jag velar också mellan PC/Windows och Mac. Använder en MacBook Pro sedan 2013 (innan dess Windows). Främst intresserad av videoredigering men även lite bildbehandling.

Det som talar för Windows är att jag kan bygga en prisvärd dator (mycket hårdvara för pengarna) samt uppgradera hårdvaran längre fram. Det som talar för Mac är mjukvaran och att hårdvaran, även om sämre, är optimerad för mjukvaran. iMovie följer med gratis som jag använder just nu, enkelt och bra för nybörjare. När jag senare känner att jag har vuxit ur iMovie kan jag köpa Final Cut Pro för en engångskostnad. Om jag använder Windows får jag väl börja med Premiere Elements (kostar) och sen köpa Premiere Pro, när jag har vuxit ur Elements. Problemet här är att förutom sämre optimering så kostar det betydligt mer.

PC = Prisvärd hårdvara, dyr mjukvara, billigt att uppgradera
Mac = Dyr hårdvara, prisvärd mjukvara, dyrt att uppgradera

Kan tillägga att jag vill ha en stationär dator nu, så väljer jag Mac igen blir det en iMac och ingen ny MacBook Pro.

Vet du hur Affinity Photo är i jämförelse med Lightroom? Hört att Lightroom ska vara bättre (mer användarvänligt) än Photoshop (tyckte Photoshop var extremt förvirrande när jag använde det för många år sedan). Affinity Photo var ju billigt också. Problemet med Lightroom är att Adobe numera tar betalt per månad (samma med Premiere Pro), så det går bort för min del. Jag vill helt enkelt köpa ut min programvara och istället köpa en ny version när jag anser det försvarbart. Jag vägrar ha löpande månadskostnader.

Skall man bygga sin egen dator utan strul, då måste man veta vad man gör. På nya iMac:s går det inte att byta Ramminne själv utan man måste lämna in datorn till Apple för byte. På min förra iMac gick det att byta Ram som satt fast med en SnapOn.

När jag började med bildredigering och animering laddade jag ner allt som fanns i Adobe men jag övergav Adobe ganska snabbt, det var alldeles för bökigt och svindyrt. Sedan laddade jag ner Gimp som jag använde i flera år. När så Pixelmator kom laddade jag ner det, men det var inte min grej. För ett år sedan tipsade någon mig om Affinity Photo och Affinity Designer med alla framtida uppgraderingar ingår i priset 900:- Det är riktigt proffsigt som gör allt jag behöver. Jag har inte testat Lightroom. Efter flera års letande har jag funnit de program jag längtat efter. Så jag är nöjd.

När jag gör en animerad flagga eller skynke gör jag motivet i Affinity Photo som jag lägger som texture på ett plan innan jag animerar projektet. Då kan det se ut så här.

https://www.youtube.com/watch?v=MjW7ZqzH7KE

Testa Animering i Blender som är gratis så kan jag hjälpa dig igång eftersom vi båda har Appledatorer. Det är 800 gånger trevligare än allt annat, men det förutsätter att man har varandras mejladresser så man enkelt kan skicka skärmdumpar.

Av iMacKalle

Bra dator

@lillpack:

Hej.

Jag har en sprillans ny 21,5 tums iMac med Retina 4K och 16 GB ramminne, SSD disk som kostade 24000:-
Jag redigerar bilder i Affinity Photo som är det bästa program av dom jag testat.
Jag gör dessutom animeringar i programmet Blender, därför valde jag en dyrare dator med 16 GB Ram.

Ursäkta ett tips som är lite OT men kan vara bra att veta.
Enda "Smolket i bägaren" som inte har med datorn att göra är att man inte kan skicka "Embedded" filmer, trots att funktionen finns både i YouTube och Vimeo.
Bifogar man en film i mejl eller i ett foruminlägg så vill man att mottagaren bara ser den filmen och inte prackas på hela YouTubes och Vimeos alla andra klipp. Men det är det dom tjänar pengar på att få så många som möjligt att kliicka på allt som dyker upp och att dom tycker att alla skall vara kompisar med alla. Det finns flera anledningar till varför man inte vill dela filmer med andra och då måste man kunna slippa det.
Om jag eller mottagarna vill se andras klipp kan jag leta efter dem i YouTube och inte som nu prackas på oss som vi inte bett om.

Det står klart och tydligt hur man embeddar en ensam film i Vimeo i denna länk. https://vimeo.com/blog/post/how-to-embed-your-gorgeous-videos... men embeddade filmer fungerar aldrig de 100 gånger jag teastat.

Lycka till.

Av iMacKalle

BlueTooth

@Overwatch:

Inte om datorn var som min, helt ny, då den från fabriken är ibockad. Förvånar mig faktiskt att det går att välja.

Av iMacKalle

Trådlös mus som inte fungerar på nyköpt iMac

Här kommer ett bra tips till er med nyköpt iMac där trådlösa musen inte fungerar.

Jag köpte ny iMac för en månad sedan som går i vila efter 12 minuter. Nästa morgon när jag ville väcka min nya iMac klickade jag med fingret på trådlösa musen, men ingenting hände. Absolut ingenting. Man blir helt ställd när det inte går att använda musen. Jag testade med allt, även startade om datorn, men eftersom jag inte kunde använda pekaren kunde jag inte ge muspekaren några direktiv. Jag ville in i Bluetooth för att se om den var på eller av men det gick inte utan fungerande mus. Där satt jag med avstängd dator med mus som inte fungerade. Jag letade i min Applelåda efter en gammal Applemus med kabel som jag tryckte in i USB-hålet på baksidan och vips fungerade musen. OK. Jag testade att använda den trådlösa musen och den fungerade också. Hade jag inte haft en kabelförsedd mus så hade jag suttit där med obrukbar dator.
Jag ringde Applesupportern och berättade om problemet som tipsade mig om att nästa gång sätta i laddningskabeln i musen och i USB-C hålet på baksidan så hoppar musen igång.
Det var ju bra att veta, så ni också vet.

Av iMacKalle

Google Drive

@Elghinnarisa:

Jag begriper faktiskt inte varför jag inte kan bifoga en enda filmfil/video i mejl som bifogad film utan att allt annat skräp måste följa med. För 5-7 år sedan kunde man i YouTube och Vimeo välja på "Embedded" där bara den filmen man ville att mottagaren skulle se kom med. Jag gjorde massor av animerade klipp till födelsedagar och barnkalas som bara dom var intresserade av att få se. När jag idag laddar ner en sådan animering i exempelvis YouTube så ser mottagaren animerade filmen, men så fort den är slut dyker YouTubes soptunna med alla klipp upp som känns enormt pinsamt att pracka på mottagaren.

Jag testade Google Drive där jag laddade ner en animerad fil till en kvinnlig kollega som hjälpt mig med ett arbete på jobbet där hennes namn fräses ur en planka.
När nerrladdningen var klar kopierade jag länken i webbläsaren, öppnade och skickade ett mejl till mig själv med länken inklistrad i mejlet som bifogad fil för att kolla om allt blev som det skulle vara.

När jag/hon öppnar länken då vill vi bara se min animering och ingenting annat, men vi ser allt annat skräp också.

Se skärmdumpen.

https://s17.postimg.org/3sh7y0xcv/Sk_rmavbild_2018-03-22_kl_1...

Hur löser man detta. Lever vi på stenåldern kan man ju undra.

Tack.

Av iMacKalle

Embedded

@Elghinnarisa:

Tack för intressant info. Jag skall absolut testa dina tips. Jag börjar med Google Drive. Trots att jag vet sedan länge att man inte kan bifoga animerade videos i mejl har jag gjort detta massor med gånger. Risken blir om mottagaren inte har tillräckligt med kräm som då inte kan öppna filerna men det har funkat 90 gånger av 100.

Jag återkommer.

Tack.