Inlägg

Inlägg som Rinuko har skrivit i forumet
Av Rinuko

Sa inte (S) att det var i likhet med att sociala medier skanner metadata och man inte rör krypteringen (nåt i den stilen). Man blev helt mörkrädd att höra den otroligt tekniska okunskap dessa personer besitter.

Av Rinuko
Skrivet av Airikr:

Vad är det i LibreOffice och/eller OpenOffice som inte funkar, jämfört med i Microsoft Office?

OpenOffice är grymt

Av Rinuko
Skrivet av hakd:

MS vill ha full kontroll på dig, ovanligt.
Har man monopol så kan man bete sig precis hur som helst.

Det första jag gör vid en MS installation är rycka bort alla 3e parts grejer från MS typ one-drive, edge mm, det ger en betydligt mera bekväm och användarvänlig (användare väljer program själv) desktop.

Kanske är en dubbelstandard men i Apples produkter har jag inga problem att logga in med mitt Apple id men jag ser mer nytta med det när jag har flertal produkter i deras nätverk och synka mellan Mac, iPhone o iPad är uppskattat. På MS sidan har jag bara en Windows dator och ser ingen alls nytta med deras konto och använder inte OneDrive.

Av Rinuko

Ännu en anledning byta till linux.

Av Rinuko
Skrivet av Felixark:

Ser lovande ut om priset blir rätt läste på en amerikansk sidan att priset skulle starta på runt 50000-55000USD ID7 Pro S vilket är den högsta utrustnings nivån. Även så sa Tomas från Autogefuhl att priset skulle starta långt under €60000 i Tyskland med en massa standard utrustning . Så det verkar lovande men skulle inte förvåna mig om priset har i Sverige hamnar på runt 1 miljon ändå för hyfsad utrustad med AWD.

Det är nog den först ID modell som tilltalade mig men jag vill se hur kombin kommer se ut. Gissar startpris i sverige blir 650-700 000kr. Vi brukar i regel få en annan standardutrustning än t ex tyskland.

Skrivet av andr3a$:

Polestar 4 officiell:
https://alltomelbil.se/premiar-polestar-4-blir-utan-bakruta-m...

Tycker den ser ut som en MG4 i fronten
Och bakruta saknas!

Antar man ska förlita sig på teknik och kameror bakåt i färd? Känns så där personligen. Kanske en vanesak.

Av Rinuko
Skrivet av Cove:

Fast du länkade ingen fakta om VW's kända fel, utan gav en anekdotisk erfarenhet, vilket eg var min poäng. Jag hade också en VW Tiguan (3 år leasing) innan min EV6:a. Hade inte ett enda fel under hela den 3 års perioden. Det i sig är inget bevis på att Tiguan är perfekt och felfri.

Det var kul att höra och hoppas du är nöjd med din Kia
Pratar jag med VW ÅF här i norrland så verkar det vara förkommande, vet inte om det är vårt klimat med allt vägsalt länge E4 som ställer till det. Förhoppningsvis stöter jag inte på samma bekymmer på min C40 när det blir vintersäsong.

Av Rinuko
Skrivet av Paddglutt:

Blev allt sålt eller finns något kvar iom att annonsen är kvar?

@Paddglutt Eventuellt finns PS4 kvar. Vinnaren av den har inte svarat på mitt DM efter 4 dagar så jag har precis informerat nästa person i ledet. Kan återkoppla senare i veckan om den finns kvar till salu.

//R

Av Rinuko
Skrivet av Roger W:

Det är absolut en väg framåt - men inte den enda och kanske inte passar alla

Så är det nog. Jag lär mig av bygga saker i praktiken och de 3+ åriga utbildningar jag sneglade på när jag ville göra ett karriärs byte lörde ite så mycket programmering och mer av teorin. Plus jag hade behövt läsa upp matten och jag hatar matte.

Av Rinuko
Skrivet av Calisthenics:

Vilka fält/vägval inom data/IT skulle kunna vara intressanta för en person som inte har svenska som modersmål men är begåvad och välutbildad men vill skola om till något där man relativt enkelt kan etablera sig med att få jobb?

Min flickvän är från USA och har precis flyttat hit till Sverige och har nu god svenska men så klart inte helt 100. Hon har en bachelor i Biologi och i princip en master i environmental science (gjorde alla kurser och thesis men försvarade den aldrig) men vill nu skola om sig till någon roll inom IT då hon inte trivdes med jobbmöjligheter inom sitt fält. Jag jobbar själv inom juridik/ekonomi så tar gärna mot tips på vad vi kan titta mot då jag inte är speciellt insatt själv i branscherna. Hittills har vi främst tittat på YH utbildningar men med tanke på att sista ansökningsdag är idag för högskola/universitet så funderade jag på om vi riskerar missa något intressant/värt att chansa på? Tar gärna mot tips. Det ska vara något som maximerar chanser att få jobb då det var ett stort stressmoment i hennes tidigare akademiska bana att känna att det inte ledde någonvart.

Jag utgår från hon inte vill sätta sig i skolbänken och ta en examen inom IT utan få ett jobb inom det så här är några tips;

RPA har en ganska låg tröskel och är en ganska bra start inom IT. Alternativt ta sig in via en support ingång men då kanske svenska kan vara ett krav (tänker 1st eller 2nd line support). RPA som står för robotic process automation används för automatisera manuella processer eller delar. Med eller utan programmeringskunskaper (det är dock meriterande att kunna lite kod och hur API:er funkar). Två vanliga tekniker/plattformar som används i Sverige och världen över är Blue Prism och Uipath.

Jag jobbar som scrum master för ett RPA utvecklingsteam och delvis jobbat som utvecklare med RPA tidigare och systemutveckling.

Av Rinuko
Skrivet av Dimman:

Vill du spela spel som enbart finns till Windows, eller använda dig av dina Windows-program? Ja då gör du bäst i att hålla dig till just Windows. Problemen som uppstår är att folk tar med sig sin gamla erfarenhet och försöker använda Linux som om det vore Windows, vilket det inte är. Man behöver göra saker annorlunda.

Ja jag pratar för vanligt desktop jobb, inga spel. Då det är väldigt varierande med stöd och kompatibelt.

Av Rinuko

Vill ni in i IT världen. Youtube och självlärning är vägen framåt.

Källa: Funkade för mig. Pluggade handel på gymnasiet och självlärt mig programmering i flera populära språk och fick jobb genom visa min portfolio.

Av Rinuko

Wifi7 är långt från vara en standard och kommer nog ta år innan vi har utrustning som kan ta emot signaler på Wifi7. Sitt lungt i båten.

Av Rinuko

Skulle tro att din "svensson användare" skulle klara sig gott på en distro som Ubuntu/Kubuntu, Mate eller Mint. Framförallt Ubuntu som erbjuder LTS versioner.

Med dessa exempel finns det inte anledningar att hoppa mellan olika distros, utan som jag skrev, problemet är snarare i viss mjukvara beroende vad man behöver använda.

Känner inte till någon video från LTT så kan inte kommentera på det, slutade kolla på deras kanal för många år sen.

Jag tror spontant att vi ser ner på dessa användargrupper och tror inte folk är tekniska nog, men klarar man använda Windows eller MacOS skulle jag påstå man klarar sig gott o väl på en välimplementerad Linux plattform också, igen problemet är nog mer på mjukvarasidan för dina favorit program.

Av Rinuko
Skrivet av SuperDuperKillen:

Telia har ju bäst infra så personligen vill jag helst ha dem om det inte vore för priset (dock har jag Halebop vilket använder Telias routing).

Helt rätt. Hade jag inte haft personalabonnemang via Telia hade jag säkert också valt Halebop eller Fello. Andra operatörer funkar inte lika bra för oss i norrland.

Skrivet av reverend benny:

Hutlösa priser tycker jag nog är att ta i. Teknik kostade då och jämfört med andra europeiska länder så låg ändå Sverige i framkant och fick en möjlighet till en telefon hemma till en rimlig kostnad.

Nu är jag "bara" 80-talist så jag vet inte hur långt tillbaka vi ska gå men vad jag minns från mina första mobiler på sena 90-tal och tidigt 2000-talet var Telia inte dyrare än någon annan.

Av Rinuko
Skrivet av norrby89:

Problemet är väl snarare dock att det bara finns två operativsystem som faktiskt är användbara för alla, och Linux är inte en av dom och har en EXTREMT lång bit kvar att gå innan den kan räknas som användbart för alla.

Har du använt Linux på senare tid? Det finns flera distros med mycket bra designade grafika desktop. Problemet är inte som jag ser det att använda linux som operativsystem, utan att all mjukvara en svensson är van vid kanske inte finns eller funkar optimalt och kräver alternativ till t ex photoshop, office suite osv.

Skrivet av walkir:

Skulle tro att Birgitta 56 är lite mer teknisk än dig. Hon är en av våra mest erfarna utvecklare!

Ålderskortet gäller inte längre, utan vi är många som levt med datorer sedan mitten på 80-talet.

Jag har flera utvecklare i 50+ åldern i mitt team, dom kan sina grejer. Förmodligen mer än dagens generation.

Av Rinuko
Skrivet av Kasken:

Du missar poängen.

Om fler vaknade upp och gjorde ett medvetet och aktivt val gällande operativsystem och annan mjukvara så skulle användarbasen till slut vara så stor att det blev intressant för mjukvaruutvecklare att gör sina program och tjänster kompatibla även till annat än de stora dominerande.

Att gemene man bara sväljer och accepterar all skit som trycks ner i halsen gör att cirkeln aldrig kommer brytas. Folk måste få nog någon gång och orka/våga sätta ner foten.

För mig personligen drog jag gränsen gällande desktop vid övergången W7-->W10, jag kände att jag inte kunde stå rakryggad och se mig själv i ögonen längre om jag accepterat all den dynga med övervakning och "datainsamling" som det skiftet skulle inneburit.
Jag formaterade min primära maskin och gick över till Linux helt i samband med att Windows 7 nådde EOL i början av 2020, i början var det nervöst, men nu så här 3år senare kan jag bara konstatera vilken jävla befrielse det innebar.

För er som funderar i banorna, testa en "vit månad" som pundarna och alkisarna..... Världen går inte under utan varken Microsoft eller Google, efter 3år helt utan kan jag säga det absolut säkert.

Jag brukade köra dualboot med Linux och Windows mest utifrån spel POV och numera kör Linux i VM men lutar mer o mer att gå tillbaka till bara linux på min burk. Mjukvaran har aldrig varit ett problem för mig, utan snarare vissa spel inte funkar alls bra med Lutris, Wine eller Proton. Men med det sagt, det spel jag kör mest idag ska ha bra stöd i Linux så vem vet.
Förr kodade jag mycket på fritiden och då var Linux ett underbart system, likaså MacOS men blir lite av det nu för tiden.

Av Rinuko
Skrivet av Cove:

Oavsett om din Tiguan eller annan Tiguan har problem eller ej, så sample sizen alldeles för liten för att dra slutsatsen "Tiguan har kass kvalitet eller ej).

Så det är tråkigt om du åkt på ett måndags exemplar (om det nu inte råkar vara ett användarfel)

Min poäng var att vw har haft kända fel på t ex plast som spricker osv, bara kolla i vw svenska forum.

Min anekdotiska erfarenhet och vad jag sett från andra så snålar man på vissa områden, men det är ju knappast VAG koncernen unika med.

Av Rinuko
Skrivet av MacAllan:

Vet inte om jag håller med, har själv haft en Tiguan II i 5 år och hade inga problem alls.
Vad menar du med vanlig avfettning?
Om det är kallavfettning du menar så är det ett stort no no att använda det på lyktorna, det skall inte användas på någon plastdetalj överhuvudtaget, endast alkalisk avfettning använder man på plast.

Sen är det inte ovanligt att de flesta modeller av de flesta märken har någon akilleshäl, MEB plattformen är ju VW's första elplattform och så länge dom åtgärdar problemen utan att bråka så ser jag inga större problem när det inte där värre saker.

Alkalisk och applicerad med snowfoam.
Kallavfettning ska användas på kaross i regel upp till handtagen och inte på plastdetaljer.

Dom sprack och släppte och VW påstår det var pga avfettningen. Hade tur det alltid gick på garanti och goodwill. Annars hade det gått på 10k per byte.

Jag har väl ett måndagsexemplar då.

Av Rinuko
Skrivet av Aldric T:

Jag fick mina bytta på ID.3:an förra veckan, bilen har gått 5100 mil. Garantin är slut sedan ett tag men verkstaden sa inget om det utan bara bytte och, antar jag, bollade fakturan på VW så någonstans har dom nog klurat ut att det var en mindre lyckad konstruktion.

Är VW har kass kvalitet var ingen nyhet. På min Tiguan fick jag byta baklyktorna 3 eller 4 gånger på en 3 årsperiod för den tål inte svenskt klimat och vanlig avfettning samt 1 framlyfta som inte kunde hålla tätt.

Av Rinuko
Skrivet av Ibymafayhas:

Att Telia går dåligt är väl ingen direkt nyhet, de har gjort så sedan de förlorade monopolet men arbetar på som monopolet fortfarande är där.

De tappar alltid kunder till konkurrenter och försöker motverka genom höjda priser, ingen ny strategi där. Tror de delar ut mer pengar än de får in just nu så börjar skita sig rejält. Tror inte de har många kunder kvar förutom i "öppen fiber" med enbart Telia som leverantör som jag hade i en gammal BRF.

Telia förväntar sig ökade kostnader pga elpriset på 300 MSEK för 2023 jämfört med 2022, så är något kunderna får betala. Dessutom gjorde de ett katastrofalt köp av Cmore och Champions League som grävde ett enormt hål som kunderna "måste" gräva dem upp ur.

Kursutvecklingen ser väl lite sisådär ut... (kör på max tidshorisont för största leende)
https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5479/telia-compan...

Telia får dock inte konkurrera med pris pga dess marknadsandelar.

Att glädjas att aktier går dåligt för ett så stort företag som Telia är… fascinerande.