Inlägg

Inlägg som Sinery har skrivit i forumet
Av Sinery

Kanske är lite utdaterad, men kan vi fortfarande göra cobra maneuver?

Av Sinery
Skrivet av Swedishchef_90:

Vad kan kWh /invånare och gdp vara relevant?

I en tråd om fattigdom och mot en post om centralplanerarna och deras räddning av planeten?
Är väl perfekt relevant?

Av Sinery
Skrivet av SittingDuck99:

Det är dessvärre flera problem som har försatt oss i den här situationen. Vi själva har tillåtit detta ske genom att lura oss själva att våra politiska partier fortfarande värnar om svenska folkets bästa. Så vi bär faktiskt största skulden som låtit och fortsatt låter det fortlöpa.

Men ska vi peka finger så är EU ett stort problem. Inkompetenta tjänstemän för sina positioner som driver en kontinent med över tjugo olika kulturer som ett företag. Beslut tas baserat på rapporter och påtryckningar från storföretagen som bara vill gynna sina intressen även om det försämrar livskvaliteten för vanliga medborgare. Orealistiska problem har tagits fram som helt saknar verklighetsförankring. Att peka finger på en av världens minst luftförorenade världsdel och påstå att vi är problemet när länder som Indien och Kina bygger nya kol -och oljekraftverk hela tiden. Alla dessa problem kan tydligen lösas med pengar. Vi ska beskattas hårdare för att ”rädda” planeten. Bönder ska beskattas hårdare för de förstör planeten genom att tydligen mata den. Man vill slå ut privata bönder för att storföretagen vill köpa upp deras mark och förse världen med mat. Snart kan du köpa Amazon äpplen (och inte från Amazonerna då) och Apple biffar

Andra organisationer som FN, WEF, IMF är också en del av problemet. Det är dock en annan längre diskussion. Dessvärre har världen blivit kapad av organisationer som klär sin riktiga avsikt med en humanitär kappa. Människor tror att de gör bra saker när de egentligen bara syftar åt att roffa åt sig mer av världens tillgångar och mindre till vanliga folket som ska alltmer kontrolleras. Man vill försöka cementera sin plats på toppen för evigt om möjligt. Den som är på toppen är alltid hotad av att bli petad av någon annan. Kungar/Drottningar genom världshistorien har alltid försökt säkra sin plats och sina arvingars plats på toppen. Detta har då lett till dynastier i mänsklighetens historia där några familjer har haft makten i över ett halvt millenium. Vår egna Bernadotte ätt har varit på tronen i över 200 år. Men dagens monarki i Europa är inte vad den en gång var.

Sen några hundra år tillbaka har köpmännen (företagare) gått om monarkerna när det kommer till makt och inflytande. Money talks och storföretagarna har blivit rikare än kungligheter. Dagens rikaste vill säkra sin plats på toppen. Och då vi lever i en mycket mindre värld idag så är den lättare att styra. Därför har alla dessa organisationer ploppat upp där i princip varenda land i världen mer eller mindre lever i dess skugga då de kommer med beslut och förändringar som påverkar hela världens ekonomi, politik, och levnadssätt. Så istället för att jag som en person och ledare ska göra allt detta och en dag bli störtad så kan jag gömma mig bakom organisationer och politiska partier där nyckelpersonerna byts ut med jämna mellanrum. Jag blir mer eller mindre klanderfri som står bakom kulisserna.

100% och dessutom tycker folk energi och yttrandefrihet inte är särskilt viktigt, vi förtjänar det här.

Av Sinery
Skrivet av klockish:

knarklangare

AI drönar lär ta hand om det.

Av Sinery
Skrivet av Marvil69:

Calle kan du inte kolla hur många av era läsare vet vad Skynet är och varifrån begreppet kommer?

Samtidigt kanske ni skulle köra en Quiz lite olika saker från gamla filmer.

Gamla filmer? Det kommer från China.

Av Sinery
Skrivet av Nioreh83:

Dagens mjukvara i allmänhet är så fruktansvärt bloatad. Var och varannan applikation är en Electron-app. Dvs en förtäckt webbsida, bundlad med en hel browser. Sega och drar mängder med resurser för små skitprogram som skulle kunna vara ett par megabyte stora egentligen

För att vara tydlig, standalone exes blir också 10MB+ stort då dom inte tar filer från OS.
(Visst är .Net appar roligt)

Av Sinery
Skrivet av jreklund:

SweClockers

  • Ändrat lösenords algoritm till Argon2id*

Hur motiverar ni Argon2id över industristandard scrypt/bcrypt?
Siktar ni med >1000ms runtimes?

Av Sinery

Det är mer så att molntjänster, säkerhet, datahantering och maskininlärning är grundläggande utvecklings-kompetens om man läser på platsbanken.

Nämen att vara vanilla utvecklare är inget vidare, utan att gå mot någon form av SecDevOps är att rekommendera - detta kan dock göras på arbetstid om man är slug.

Av Sinery

Läste intressant om AI biotec som lär kunna bota allt möjligt genom att modellera proteiner.
https://go.behindthemarkets.com/btm-end-disease/
Varning för investment clickbait paywall

Av Sinery
Skrivet av Teval:

Håller med dig, klart att det är bättre att köpa aktier som slår index än att köpa index. Den överväldigande majoriteten lyckas inte med det över tid dock. Vilket gör att det bästa generiska rådet blir att köpa index.

Vissa slår ju självklart index, men att fondförvaltare skulle ha något incitament att ha en dåligt presterande fond ser jag ingen logik i. Avgiften spelar ingen roll om ingen köper fonden.

Håller med, tyckte bara det borde finnas plats för ikke generiska råd i denna tråd.

Om fonder typiskt underpresterar index och fondförvaltare vill tjäna pengar så måste dom pengarna komma från underprestationen.
Må det vara avgifter, kickbacks, kvartalsmål bonusar(kortsiktigt investering) - dom nöjer sig knappast med att låna ut sina(dina) aktier.

Skrivet av izzeww:

Ta det lite lugnt. Det går att slå börsen på lång sikt men det är svårt. De flesta som slår börsen vid ett visst tillfälle kommer inte att slå börsen på sikt. Det är mina 2 ören iaf.

Jo det är en underlig tråd måste jag säga och jag håller med.

Av Sinery
Skrivet av Maarus:

Varför komma in i tråden med massa Kavastu ma200 tips? Vi kan köpa hans bok istället. Om du har slagit NDX sedan 2015(det har du inte) är det för du har haft tur, inte för att du är något geni.

Vad är Kavastu ma200 och är inte tips exakt vad tråden är till?

Av Sinery
Skrivet av joakim99:

det tycker jag är godkänt! Vilket index är det du jämför med?

NDX är Nasdaq100

Skrivet av slipbit:

Men då är du ju ett underbarn som lyckas slå index år efter år sen 2015. Vi andra dödliga har inte den lyxen så fram med siffror för att backa upp ditt påstående. Obs. Det här är inget personattack, man vill bara veta om det finns substans bakom fina påståenden.

Alltså jag slår NDX på alla tidsramar Avanza ger: Från början / 3y / 1y etc så inte riktig sådant underverk nu när få individua aktier som har dragit upp hela indexen och jag förslår att hålla sådana.

Anledning jag tycker ni drygar er är att ni förslår brister med mig snarare än min strategi, liksom är inte det tråden är till för?

Av Sinery
Skrivet av slipbit:

hehe, visst kan du vara några av de få som har fått investerargenen och lyckas överprestera index över tid. Men för att det inte ska vara tomma ord så får du visa lite siffror på dina lyckade trades. Annars kan ju vem som helst snacka att jag har slagit OMX30 med 5000%. Det var lätt.. hur lätt som helst.

Vadå över tid? Är under 30.
Ligger väl över NDX på Avanza (började 2015) på alla tidsramar på både ISK och KF, tycker ni borde få nog med personattacker.

Av Sinery
Skrivet av Teval:

Mjae, Berkshire har underpresterat S&P500 majoriteten av tiden sedan 2010.

<Uppladdad bildlänk>

Njaäe.

Edit: Menar inte att Berkshire är ett bra val utan att köpa vinnande aktier och hålla på dom är bättre än index, likt herr Buffet (när han inte exploaterar monopol)

Av Sinery
Skrivet av Mindfighter:

(ja, jag fattar att du fått för dig att din strategi är riskfri men det är den inte) fortsätter köpa index-fonder och spelar kanske med en del av vårt innehav.

Knappast, skrev om volatilitet men att anta hög risk över lång tid är bäst för att bygga förmögenhet.

Skrivet av Kvarnis:

Tror att studier visat att 9/10 inte slår index över tid, om majoriteten aktiva fonder inte slår en indexfond över lång tidshorisont på 15-20 år vad säger att du ska lyckas har du bättre kunskaper än en aktiv fondförvaltare?

Skrivet av Thomas Torsson:

Fanns ju den här artikeln på SVT för ett tag sedan som visade på att de flesta aktivt förvaltade fonderna underpresterade index. Då hade man ju ändå räknat till fördel för de aktivt förvaltade fonderna och tagit bort alla som lagts ner.

Fondförvaltare och andra "finance bros" har incitament för avgifter/bonusar och därmed underpresterar för sina kunder.
Rätt fråga är varför Berkshire Hathaway överpresterar SP500, jo för dom köper och behåller vinnarna (Apple).

Av Sinery
Skrivet av Mindfighter:

Kom en undersökning häromdagen, killar under 30 så hade 80% gått back på sina investeringar, din inställning är praktexempel på varför. Ni tror att ni är smartare än alla andra och därför faller ni i tankefällan att ni lätt ska göra snabba pengar. Det KAN gå superbra, men strategin ska mer liknas vid casino-spel, man KAN vinna stora pengar där också.

Vi andra fortsätter med tråkiga indexfonder (som också innehåller en lagom dos apple och nvidia). Sen har jag aktier också, för att jag är intresserad, men har rätt små förhoppningar om att slå index över tid.

Det är lätt, bara inte känslomässigt.
Snabbt?
Nja, sedan QE infördes behöver man inte vänta särskilt länge.

Av Sinery
Skrivet av Fenrisulvfan:

7.5k här på SweC, så kanske 9k på blocket.

Instämmer, tänkte skriva runt 8k.

Av Sinery
Skrivet av Thomas:

Det gamla goda att tidigare resultat inte säger något om framtiden stämmer ju dock. De fonder som gått bäst de senaste 5 åren kan vara de som tappar mest kommande 5 år. Och detsamma gäller förstås aktier eftersom fonder bara är samlingar av aktier.

Brukar också vara så att vinnarna fortsätter vinna (och zombies absolut fortsätter vara zombies).
Praktexempel är
NASDAQ:AAPL/NASDAQ:NDX
NASDAQ:NVDA/NASDAQ:NDX

Liksom varför köpa Nasdaq100?

Av Sinery

Ser dom flesta köper fonder, tycker dom är skräp själv.
Jag jämför aktierna mot index och köper dom som överpresterar istället för att exponera mig mot en massa zombie företag.

Sedan är jag under 30 och bara studieskulder till hävstång så är inte orolig för volatiliteten.

Av Sinery
Skrivet av Swedishg33k95:

Ja 500%+ sen jag köpte rasslar gött i kassan 🤓

Skrivet av Skånegrabb90:

Ja men är verkligen glad att man köpte aktier i Nvidia för cirka 3 år sen det är många hundra procent i vinst man har gått aktien är upp nästan 100% sen årsskiftet i år.

Det mer man köper desso mer sparar man!
Till och med bitcoin håller fortfarande at bottna mot NVDA, helt löjligt.