Inlägg

Inlägg som Fargoth har skrivit i forumet
Av Fargoth
Skrivet av anon114264:

Hur gör man catchall med egen domän? Kan man kasta bort e-mail addresser med mailbox.org när de börjar få spam och skapa nya?

Har inte använt catch-all (på mailbox.org) själv, men här är deras instruktioner. Så det verkar bara var att lägga till ett "tomt" alias, "@mindomän.se". Men med den här metoden så kommer du själv att behöva sätta upp filter för att ta bort mail till spammade adresser, du kan inte "ta bort" en adress ut catch-all funktionaliteten.

Annars har mailbox.org vanliga alias också, olika antal beroende på hur mycket man betalar, men där är lätt att radera och skapa nya som du efterfrågar.

Av Fargoth
Skrivet av Petterk:

De som finns i Europa är exempelvis Runbox (Norge), Mailfence (Belgien), Tutanota (Tyskland), Kolab Now (Schweiz), CounterMail (Sverige), Jumble (Irland, datacenter i Tyskland), och ProtonMail (Schweiz). Massor mer om man väljer något lite mer internationellt, eller någon som mer marknadsför sig som hosting.

Låter som du letar efter aliases.

Jag tittade på många av de där men fastnade för mailbox.org, de gjorde ett seriöst intryck med lång erfarenhet av hosting och konsulting inom linux och email. Finns posteo.de också men där kan man inte ha egen domän.

@anon114264 Ang. att ha många adresser så skulle du kunna använda catch-all med egen domän och filtrera bort alla adresser som börjar få spam.

Av Fargoth

Min personliga erfarenhet är att det är värt att lägga lite extra pengar för att få bra byggkvalité, så att jag trivs med datorn och att den håller länge. Ju mer du tänker bära runt datorn desto viktigare skulle jag säga att själva byggkvalitén är.

För att få bra kvalitet till ett schysst pris skulle jag rekommendera att titta på begagnade företagslaptops, till exempel här: https://bytdator.se/begagnade-barbara

ThinkPads har ett gott rykte som jag tycker är välförtjänt, gillar också Fujitsu men ogillar HP när det kommer till företagslaptops.

Av Fargoth

@Gunnaar: Jag funderar också på att uppgradera min skärm, men har tittat på XF270HUA som är en variant med IPS istället för TN. Tycker lätt IPS är värt 500 kr extra.

Av Fargoth

Ett ytterligare tecken på att det är ren bluff är ju att de inte nämner något om hur de ska veta att det är just du som betalat. Bitcoin-adressen de anger har senaste dygnet fått 8 överföringar på ungefär $600 styck.

Och om någon seriöst försökte utpressa dig på tusentals kronor så hade de med all sannolikhet bifogat ett screenshot, kostar ju inget och undanröjer alla tvivel på äktheten.

När ransomware var på tapeten läste jag att vissa grupper var mycket noga med kundservice, erbjöd smakprov för att visa att de faktiskt kunde dekryptera och erbjöd support för hur man ordnade bitcoins. Gissar att ju fler bluffar som förekommer, desto viktigare för en äkta utpressare att inge förtroende genom bra service.

Av Fargoth

@Pruttans: Kul att höra! Tittade på att köra det i emulator under linux som ett alternativ till BankID på datorn för ett par år sen men det verkade svårt. Vad kör du i för miljö?

Insåg att jag kanske var otydlig, med min kommentar "Många åtgärder för att se till att det bara fungerar på en riktig telefon." menade jag att BankID implementerat åtgärder för att hindra användning i emulatorer. Minns att jag följde några trådar som beskrev katt-och-råtta-leken där BankID försökte identifiera och blockera olika emulerade miljöer. Hade en kompis som fick det att funka i emulator, men han fick ge upp efter ett tag.

Av Fargoth
Skrivet av TheJonaz:

En liten sidfråga: är det någon som testat att köra Swish på en emulerad teleton/tablet via Bluestacks eller liknande, då flera laptops idag har ingång för SIM-kort?

Vet inte hur det är med själva Swish, men läste på om mobilt BankID för ett tag sedan och det verkar vara svårt att få det att fungera i en virtuell maskin. Många åtgärder från BankID för att se till att det endast ska fungera på en riktig telefon.

Av Fargoth
Skrivet av Repair:

Hej! Behöver lite hjälp med att lösa följande problem:
Jag har följande differentialekvation som mäter antal fiskar i ett begränsat område:
n'=0.12(1-(n/10000))*n-x
Jag vet att n(0)=250000. X är antal fiskar som dör. Hur kan jag bestämma ett värde på X (numeriskt) så att jag möjliggör en livskraftig population i området? Med andra ord, inte går över den gränsen att de dör ut.

För att visa att n aldrig blir noll här så räcker det att hitta ett värde på n mellan 0 och 250 000 där derivatan är icke-negativ.

Man ser att termen 0.12(1-(n/10000))*n är icke-negativ mellan 0 och 10 000. Om vi hittar maximum av den termen (som är ett andragradspolynom) så hittar vi också det största möjliga x för vilket n inte går mot noll.

Av Fargoth

Sublime Text 3

Av Fargoth
Skrivet av AkUs:

V510 är en förtäckt konsument modell. Otroligt dålig byggkvalitet och inget att göra med Thinkpads X och T serie. Du gjorde rätt ifrån början som köpte på Inrego. Håll dig till det.

Kan bara instämma. Det är stor skillnad på olika serier hos Lenovo, hellre en "riktig" thinkpad med några år på nacken än en helt ny konsumentmodell. Växlar mellan olika datorer på jobbet, och varje gång jag måste använda min HP-laptop saknar jag tangentbord och trackpoint från en riktig thinkpad.

Av Fargoth
Skrivet av improwise:

Eller så köper man en vuxenskärm som är typ lika hög ändå

Flera kollegor som skrattat åt min(a) 40" monitorer till dom själva fått låna dom eller skaffat egna, nu kan dom aldrig gå tillbaka. Har samma yrke för övrigt, eller ja, det är iaf en delmängd av det jag gör.

Haha, ja kan tänka mig att det är ännu svårare att växla ned efter det! Men har man inte de pengarna får man nöja sig med standardstorlek på högkant.

Av Fargoth

Jag har varit sugen på en Eizo EV2451 ett tag.

Har ungefär samma behov som du har. Gillar Eizo för att ergonomin och byggkvaliteten känns bra, men de är ju lite dyrare också. Använt äldre Eizo-skärmar på jobbet som jag gillar och är sugen på att skaffa en privat.

Ett tips för programmering är att vrida skärmen så den står på högkant, speciellt om man har två skärmar. Sen jag börjat med det kan jag inte gå tillbaka.

Av Fargoth

Som andra skrivit kan man ha en bra karriär som programmerare utan att ha läst vidare efter gymnasiet, men jag håller med om att man lär sig mycket annat på högskolan som är bra att ha för en lyckad karriär inom IT. Två saker speciellt:

Matte. Kanske inte känns direkt användbart men att läsa matte tvingar dig att vara noga och tänka igenom saker, vilket är väldigt bra för programmeringen. I början känns det bara jobbigt, men när du börjar läsa mer avancerade kurser är du tacksam att ha matten i bagaget.

Språk. I arbetslivet så behöver nästan alla dokumentera vad de gör eller skriva någon form av rapporter. Det får man också träning på i en högskoleutbildning. Speciellt eftersom du inte har så stark svenska kan det vara bra att läsa på högskolan så att du får träning i att skriva, och dessutom betyg som visar att du kan det. Betyg är inte allt, men för vissa jobb är det viktigt.

Angående språk så tror jag inte det är så viktigt vilka du läser, det som spelar roll är att du provat på olika språk. På många jobb behöver man ändå lära sig ett språk man inte är så insatt i.

Om du vill lära dig mer hemma så skulle jag säga Python, C++ eller C, beroende på vilken typ av programmering du är intresserad av. Men välj det som känns kul istället för det som är "bäst"!

Lycka till!

Av Fargoth

@Peppar2014:
1. Tack för tipset!
2. Hm, ja det kanske är värt att "gå K" bara för andrahandsvärdet. Som du säger, liten skillnad.

Av Fargoth

@Svensktiger:

Ah, smart lösning, tack för tipset! Sorterade bort alla högre än 80mm i prisjakt.

Av Fargoth

Håller med om att en billig laptop låter som ett bättre alternativ.

Vill du ha det riktigt billigt tror jag begagnat är bäst, nya budgetlatops må ha "moderna" specs men hemsk kvalitet i allt annat. Om din mormor har en stenålders-setup är ju en välbyggd laptop från medelåldern fortfarande ett rejält lyft, speciellt uppgraderad med en billig SSD.

Av Fargoth

Komponenter till hyfsat kraftfullt mITX-bygge

Som så många andra har jag lurkat länge på Swec, tills det blev dags att köpa nytt.
Har fått tag i ett Lian Li PC-TU200 att bygga arbetsmaskin i med följande mål:

  • Kraftfull när det kommer till vetenskapliga (flertrådade) beräkningar, ev. med mycket minnesåtgång.

  • Hyfsat tyst när den jobbar i "kontorsläge".

  • Klara en del spelande.

Tänker mig följande som grund:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9583080/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/9583080/

Funderar över följande:

  1. Om jag inte prioriterar (entrådad) spelprestanda är det då prisvärt att köra 6700? Eller bara dumsnålt att inte ta 6700K? Vill ju inte ha för mycket värme heller.

  2. Tänkte börja med en 16GB-modul för att kunna utöka, vet att det är lite sämre än 2x8GB, men annars inga problem?

  3. Om jag förstått det rätt så spelar inte minnets hastighet så hemskt stor roll?

  4. Har dålig koll på nätagg, men använde någon effektuträknare. (Räknade med ett GTX 1070)
    Rimligt val för kvalitet eller dyrt? Känns ändå som något man kan behålla ett tag.

  5. Lika dålig koll på kylare, men såg att modellen använts i andra liknande byggen och TDP var OK enl. Noctua.
    Andra förslag?

Har inga direkta prisgränser. Vill ha nått som räcker ett tag men samtidigt inte strö pengar omkring mig.
Lagring finns, ev. köper jag en M.2-SSD senare. Grafikkort kommer också senare.

För den intresserade kan jag nämna att jag tänkte köra utan HDD-bur, men ev. sätta en docka för 2.5"-enheter i 5.25"-platsen, så att man lätt kan slotta in och ut diskar.

Tack på förhand!

Av Fargoth

Tar gärna nattduksbordet om det fortfarande är aktuellt, har skickat PM.