Inlägg

Inlägg som ironsavior har skrivit i forumet
Av ironsavior
Skrivet av martinot:

Dessutom så har hybrider generellt mycket sämre verkningsgrad på sina elmotorer jämfört med de som sitter i riktiga elbilar. Dessutom nackdelen av tyngden att släpa på dubbla drivlinor. Bägge sakerna bidrar till att många hybrider tyvärr nästan har en dubbelt så hög förbrukning jämfört med äkta och effektivare elbilar (som tex. Tesla, Hyundai, BMW).

Men släpa på batterier spelar ingen roll eller vadå?

Av ironsavior
Skrivet av snajk:

Angående hybrider så finns det ju personer där de passar perfekt, men de flesta som köper en hybrid (plugin alltså, övriga borde vi inte ens diskutera i denna tråd tycker jag) tror jag ändå faller inom dessa tå vitt skilda kategorier:

1. De som köper en hybrid av skattetekniska skäl, alltså många tjänstebilister men också andra som vill komma undan malus-skatten. De bryr sig inte så mycket om miljöaspekten eller att köra på el, även om de inte sällan har en laddare hemma och laddar upp den för pendlingen. Kör man hyfsat mycket på el så är det helt ok, men om man exempelvis inte har en laddare hemma eller på jobbet utan bara kör på bensin som vanligt så känns det ju ganska onödigt. Att släpa runt på ganska många kilon helt i onödan är ju just onödigt.

2. De som är intresserade och har räknat på det, och således anstränger sig för att köra på el så mycket de kan. Problemet med dessa är snarare att de flesta nog hade klarat sig med en elbil istället, beroende på vart de bor och så förstås. Många räknar ju ut elbilen fort för att de har någon längre resa de tar då och då och inte vill stanna i onödan eller så, men i de flesta fall så hade det inte krävts många minuter extra tid på dessa resor.

Eller så fanns det inga elbilar som mötte kraven, som för mig då jag ville ha en klassisk kombi.

Och priset då, ville komma under 500 000

Av ironsavior
Skrivet av Xyborg:

Allt beror såklart vad man jämför med - och jag har ingen aning om hur du kör till/från jobb. Men min ungefär lika stora Tesla Model 3 drar 1,35Kwh/mil till/från jobb. Då är det mest landsväg samt lite stadskörning. På långkörning 80 mil dit, 80 mil hem) så drog den ca 1,6 Kwh/mil ner till malmö. Det blev en milkostnad på ca 5,2 SEK/mil på vägen ner (billig hemmaladdning + dyrare Super Charging) och 6,4 SEK/mil på vägen hem (lite dyrare laddning på hotellet + dyr Super Charging).

På mellanlånga resor, säg till Linköping (40 mil dit, 40 mil hem). Så blir milkostnaden ca 2,4 SEK/milen dit (billig hemmaladdning). Sen så 4,8 SEK/ milen hem (lite dyrare destinationsladdning på hotellet).

V60 Hybrid kostar alltså 50% mer att köra på korta sträckor och bra nära på 100% mer på långfärd, när vi tittar på förbrukningssiffror. Så åter igen, ganska kassa förbrukningssiffror på hybrider enligt mig

Ja, så är det kanske, men jämfört med andra ICE bilar tror jag inte det är så stor skillnad. Jag hade gärna köpt en elbil om jag hade haft råd och det fanns någon som föll mig i smaken.
Kanske kan bli en sån här i framtiden om den kommer i produktion (och om man kan stänga av det fåniga ljudet)
https://www.reddit.com/r/Dodge/comments/wr42s0/dodge_charger_daytona_banshee/

Av ironsavior
Skrivet av Xyborg:

Fast jag försöker inte konstatera att en hybridbil är katastrof-kass på allt. Bara att förbrukningen blir kass. På riktigt långa färder förbrukar den mer än vad en ren förbränningsmotorbil gör. På eldrift förbrukar den mer än vad en renodlad elbil gör.

Lägg sen till komplexare drivlina med dyrare service utav både bensinmotor, växellåda och elmotor med batterier. Samt att last- och/eller passagerarutrymme ofta får stryka på foten för att få plats med både batteri och bränsletank. Det är i princip bara då man behöver ha hög dragkapacitet med väldigt lång räckvidd som en hybridbil faktiskt är en bättre bil.

Körde en tripp från Göteborg till Hemsedal med några avstickare, strax över 100 mil snittförbrukning av bensin blev 0,53l/mil. Känns ok för en bil som väger 2100kg.
Mätte elförbrukning från jobbet, blev 1,88 kWh/mil. Tyckte inte det var så mycket heller.
Utrymmet är som en vanlig V60 utom mittkonsolens fack som är väldigt grunt.

Av ironsavior
Skrivet av Xyborg:

Fortfarande katastrof-dåligt när de flesta "riktiga" elbilar i samma storleksklass förbrukar nästan bara hälften så mycket. Hybrider är verkligen en kompromiss som istället för att vara bra på en sak, blir dålig på flera.

Det beror väl på hur man behöver använda bilen, jag kör hybrid och tycker det funkar perfekt. Klarar all vardagskörning på el och sen tankar man när man skall långt.

Av ironsavior
Skrivet av Xyborg:

Enligt de tester jag hittar med en snabb googling (t.ex. denna) så verkar den faktiskt ligga mellan 4-5Kwh/mil : https://www.dagensps.se/motor/biltest-volvo-xc90-t8-twin-engi...

Nu var det ju iofs XC60 som avsågs, men kanske liknande ändå.

Av ironsavior
Skrivet av sunnis:

Timavtal och styrd laddning mot spotpris, t.ex Tibber.

XC60 T8 drar nog mellan 3,5kWh-4kWh milen, det blir rätt dyra mil…

Varför tror du att XC60 T8 skulle dra så mycket på el?

Av ironsavior
Skrivet av Aldric T:

Förra helgen körde jag Borås - Malung - Dala-Järna i min VW ID.3 58kWh (WLTP 412 km, IRL ca 350km). Jag lämnade Borås med fullt batteri. Kom till Karlstad med 28% i batteriet. Kopplade in bilen i en laddare från Ionity. Knallade över gatan till Max. När jag ätit klart meddelade appen att bilen var laddad till 85%, tog ganska exakt 30 minuter. Knallade tillbaka, körde upp till Malung, anlände med ca 120 km räckvidd kvar. Laddade på Tesla-laddaren där i byn i 10 minuter så att jag skulle kunna ta mig Malung - Dala-Järna ToR på kvällen, det är ca 110 km. När vi kom tillbaka laddade jag på snigelladdaren som hotellet erbjöd, både parkering och laddning ingick i rumspriset. Där stod bilen till nästa morgon efter frukost och dusch. Kommer ut till en uppvärmd bil med 80% (ca 300 km räckvidd) i batteriet. Ytterligare en dag i Dala-Järna. Pluggar i bilen igen vid hotellet. Nästa morgon ska vi åka hem, så då har jag satt den på att ladda 100% innan avfärd. Vi rullar mot Karlstad. Kommer fram med 48% i batteriet, vilket egentligen är lite för mycket för att ladda med någon vettig hastighet, men vi behövde 70% för att komma hela vägen hem, och det var ingen som helst kö så vi pluggade i. Gick till Max igen. Min son var med, han gillar Max så ok, får väl gå då. Det tog ca 15 minuter för bilen att ladda till 70%, ändrade till 80% och vi åt klart, sedan rullade vi hemåt.

Tl:dr Det är grymt smidigt med elbil. Ska man åka skidor och tvunget måste åka samma dag som "alla" andra får man nog vänta sig lite köer vid laddarna, men det där blir bättre för varje vecka som går, och speciellt nu när Tesla öppnat mycket av sitt nätverk för alla andra.

Det låter ganska smidigt, har du någon uppfattning om hur mycket du betalade för laddning under denna resa?

Av ironsavior

Jaha, jag trodde det var just hybrider som skulle få höjd skatt, men så var det ju inte.

Av ironsavior
Skrivet av Cooling23:

Det är på väg mot det hållet.

Jag hittar inget om det, har du någon källa?

Av ironsavior
Skrivet av MP-Jan:

Så länge vi har batteripack som väger 300-500kg och bilar som hovrar runt 2t i vikt - inget under 300kW går hem. Högst personlig åsikt, förstås.

Elmotorkraft är otroligt mycket enklare att skala upp jämfört med ICE. Finns inte mycket ursäkter heller.
Renault/Nissans CMF-EV är ju mycket mer potent än Renault låter den vara. I Nissan-skrud understryker man AWD och vilken skjuts det ger. Prestandan används som säljargument

Megane E kunde vara hårigare. Man hintar ju om F1-arv i konfiguratorn. "Sportig främre stötfångare med F1 blad"

Vad är det man säger? "Horsepower sells cars, torque wins races". Det tilltalar inte alla men somliga tilltalas av lite extra effekt. Men för varje person som tilltalas av extra finns det någon som frågar:

Jag har inget emot effekt, men jag undrar vad ni egentligen använder den till? Visst är det kul att dra iväg från nåt rödljus ibland, men annars vad?

Av ironsavior
Skrivet av Daniel75:

218hp är effektsvagt som jag ser det. Min personliga vy:

<1.5 ton 250-300hk
1.5-2.5 ton 300-500 hk
2.5 ton 500hk +

Nu är jag bara nyfiken, men vad är det som du skall använda all effekt till?

Av ironsavior
Skrivet av MacAllan:

Ok då har dom börjat komma ut på marknaden som har lite längre räckvidd, men dom kostar ju sannerligen inte 150.000kr eller mindre
Bilen som inte fanns enligt min mening var ju enligt dom kraven som postades.

Helt riktigt, mitt autism-svar var mest för att visa att det finns hybrider med längre räckvidd nu som kanske kan passa folk som pendlar till jobbet och kör några längre resor om året.

Av ironsavior
Skrivet av ztenlund:

Förmodar att du har en rätt ny då? Volvo tog bort dem förra året och satte i ett större batteri.

Ja, den är ganska ny.
För att återgå till grundfrågan så blir det nog som du säger svårt för orginalfrågeställaren att hitta en kombi-hybrid till önskat pris.
Kanske är leasing av en ny MG5 ett bättre alternativ?

Av ironsavior

Kollade för referens, körde 77 km i söndags, hade 6 km kvar när jag kom hem. Då var det några plusgrader och lite mer än hälften av resan gick på småvägar i 50-70 km/h, resten i 80-100 km/h.

Av ironsavior
Skrivet av ztenlund:

Den uppenbara frågan givet hur Volvo gjort tidigare är förstås om du har en som använder bränslevärmaren för att förlänga räckvidden på vintern eller inte?

(Det reptricket förekom i vissa tidiga elbilar med deras begränsade räckvidd också.)

Nej, den har inte ens någon bränslevärmare.

Av ironsavior
Skrivet av Daniel75:

På vintern ?

Ja, vinter är ju ett ”vitt” begrepp. Men några minus har det ju varit. Sen funkar det ju såklart likadant som en vanlig elbil, ligger man i 130 km/h så kommer man kortare.

Av ironsavior
Skrivet av MacAllan:

Nu är ju tråden inriktad på rena elbilar även om den ibland spårar ur.

Men spontant är svaret på din fråga att den bilen finns inte.
Dagens phev kommer ca 50 km på el endast under optimala förhållande.
Priset och miltalet går inte ihop för en sådan phev.

Bästa du kan göra är att söka på bytbil.com och se vad du hittar.

Det stämmer inte, ex. Volvo v60 phev kommer iaf 70 km. Finns även andra märken med phev modeller som har längre räckvidd (Mercedes och Toyota är två exempel).
Källa: kör V60 recharge.

Av ironsavior
Skrivet av Chippen2188:

Transportstyrelsen går på när bilen registreras. Därför kan jag köpa en bil för 750 nu och få den i juni (vilket också är då den registreras) och då vara berättigad för bonus. Om den registreras i juli är den inte berättigad för bonus. När bonusen kommer är inte relevant alltså, utan när registreringen av bilen är gjord hos Transportstyrelsen

Det låter hoppfullt, såg att dom skulle sänka bonusen för elhybrid också.

Av ironsavior
Skrivet av Chippen2188:

Nä, den ligger på runt 750 därimkring, därför var det viktigt för mig att den kunde levereras innan 1/7 vilket inte skulle vara några problem då bilen redan är byggd och på väg Så bilen kommer vara berättigad för bonus

Dom hade en orange GT i hallen men jag kunde inte, även om jag ville Har 6000 mil i mitt pris, då gick det ju upp lite. Tog också Teknikpaket plus så att jag får glastaket, gör så sjukt mycket i baksätet. Dom hade en utan i hallen och det blev bra mörkt där. Men ville verkligen ha stora batteriet, dels för räckvidden, dels för laddhastigheten, så nu är jag glad

Apropå bonus, om man har fått sin bil levererad innan ändringen i bonusregler, får man den bonus som gällde innan ändingen då (betalas ut 6 mån efter ansökan om jag fattat det rätt)