Inlägg

Inlägg som Tompa01 har skrivit i forumet
Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Om vi säger att du har rätt, Bitcoin används endast för investering och väldigt få använder det som en valuta.
Hur många gör betalningar med guld idag? Hur smidigt är det att betala i Guld? Jämför värdet av allt guld som köpts för investeringar med värdet på bitcoin. Man kan argumentera om vad som är bäst store of value, guld eller bitcoin, men jag har väldigt svårt att se att framtiden är att köpa fysiskt guld när det finns en digital variant som uppfyller nästan alla egenskaper lika bra eller bättre.

Vem har sagt att jag tror på guld? Håller med om att guld som transaktionsmedel är näst intill värdelöst för privatpersoner. Men så länge de flesta länders riksbanker handlar med, och lagerhåller guld finns det en marknad och ett värde. Och vist har jag lite guld, men inte för att jag tror att de ska ta över från fiat, eller stiga flera hundra procent, utan av samma skäl som jag har BTC. Dvs att sprida riskerna och att ha lite av varje, för att inte stå helt utan om man bedömt (läs gissat) fel.
Nä, vad jag tror på och har mest av är företag som producerar något och tjänar pengar. Dvs aktier. Där tror jag man har störst chans att föröka sitt kapital.

Skrivet av Teval:

Svenska bankerna är griniga idag, beroende på hur du har köpt din bitcoin så är det olika smidigt via olika banker i Sverige. Att gå via Safello är ett alternativ, ett annat att gå via Revolut t.ex. En välkänd exchange som Coinbase hjälper också eftersom du kan behöva bevisa att du inte använt din crypto till "olagligheter".

Jo, när man säljer så lär jag gå via typ Revolut för att slippa växlingsavgifter. Så banken ser bara att det kommer pengar, men vet inte varför. Men man måste fortfarande deklarera större summor kapital som kommer in i landet. Bankerna rapporterar detta och står förtryckt på deklarationen. Ofta räcker det med en skriftlig förklaring varifrån och varför man fått det, men någon gång har jag varit tvungen att skicka in verifikat på detta till skatteverket. Och ifall det härstammar från en investering, t.ex BTC så ska man betala, eller dra av, REA vinst eller förlust.

Men man vill ju fortfarande göra detta med så små transaktionskostnader som möjligt. Precis som när man köper

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Ja det värsta som kan hända är ju att du förlorar alla dina pengar, fast uppsidan är flera 100%. Frågan är hur stor sannolikhet du tror att varje scenario har

Som jag skrev tidigare så är jag skeptisk. Jag kan inte förstå värderingen. Vist kan jag se värdet i att kunna göra snabba kostnadseffektiva betalningar över hela värden. Vist är det praktiskt i en bananrepublik med hyperinflation och valutarestriktioner att ha BTC. Men detta värde kan inte ge hela valutan dess värdering. Dessutom, ur många betalningar och ekonomiska transfereringar bortsett från investeringar sker globalt i BTC? Utan att kunna, så har jag förstått att det är nästan inga. De som köper BTC gör det för att investera. Investera i något som jag inte kan förstå värderingen på. Så det som alla framhåller som BTCs stora fördel används den inte till. Försök själv betala med BTC, det är rejält bökigt, om det överhuvudtaget går. Blir bättre ny när PayPal öppnar upp för BTC iofs.

Men den stiger onekligen. Jag tror den stiger för att många tror att den ska stiga, och ju mer den stiger desto fler kliver på. Läste någonstans att det var någon pensionskassa i USA som köpt en lite del BTC. Kommer inte ihåg var jag läste det, så det kan vara fel.

Jag har har ingen uppfattning om var BTC är i framtiden, allt mellan ner mycket till upp till oanade höjder.

Jag har BTC som en hedge, en försäkring. Inte har jag en husförsäkring för att jag tror att huset ska brinna ner. Och om huset inte brinner ner ser jag inte försäkringspremien som en förlustaffär. Lika med BTC, en försäkring. Kommer bara ha en liten del. Sjunker värdet så har jag råd med den förlusten, stiger det till oanade höjder så är det bra.

Nu blev det lite OT
För att återgå till trådämnet om att köpa BTC billigast. Fast tvärt om.

Jag kan inte se att jag ska sälja i närtid. Men det när ju alltid bra att ha en plan för hur man bäst säljer när den dan kommer. Jag har inte ens tittat på detta ännu. Någon här som har råd eller tips på hur/var man säljer BTC billigast? Jag kan ju alltid gå via Bitcoin, men är de billigast när det kommer till att sälja? Eller ska man kanske åka någonstans på semester och ta ut det cash?

Av Tompa01
Skrivet av Spiffman:

Kan höja ett varningens finger ifall ni köper cert på avanza och det är att ni är helt låsta när börsen är stängd.
Börjar det tokdroppa så kan ni bara se på tills börsen öppnar 09.00

Ännu större är den omvända risken.

Eftersom det är ett syntetiskt certifikat utan fysisk säkerhet. Om den tokstiger till oanade höjder har de som står risken i certifikatet inte råd att betala, konkar och ceratet blir värdelöst.

Inte orimlig situation, det var så subprime kraschen uppstod. Garantier utan säkerhet blev värdelösa. Det bästa för syntetiska produkter är lite lagom rörelse, stora rörelser blir riskfyllda.

Så för mindre placeringar, om men är medveten om risken, kan certifikat vara en enkel lösning. Men jag skulle aldrig råda någon att ha stora summor i ett certifikat

Kan rekommendera filmen The Big Short. Verklighetsbaserat drama om denna krasch. Certifikat är inte exakt samma, men effekten blir det samma när den som ska betala inte har råd, vilket får produkten att bli värdelös.

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Jag är lite nyfiken, ni som är nya i bitcoin-världen och nyligen hoppat på, hur har ni reagerat på senaste veckornas volatilitet?
Har ni sålt?
Köpt mer vid nergångar?

Jag har alltid skakat på huvudet åt BTC, och är fortfarande skeptisk. Men eftersom jag haft fel tidigare så tänkte jag att en liten position kan ses som en hedge. Går den ner så har jag råd att förlora dessa pengar, går den upp är det bra.

Jag köpte mina första BTC i december och dubblade den insättningen i dippen den 11 jan. Men det är fortfarande en liten position. Jag ser framför mig att jag kan fylla på upp till 1-2% av min portfölj.

Av Tompa01
Skrivet av stefanjson:

När jag skapade kontot fick jag bland annat ladda upp bilder på körkortet och sedan när jag skulle lägga till betalningsmetod blev jag ombedd att göra en liten SEPA för att verifiera banken/Revolut. Det står fortfarande att mitt konto är under review.

När det gäller din iPad, har du 2-stegs autentisering påslaget för ditt Coinbase-konto?
Jag provade precis att logga in med min iPhone 12 Pro via Safari och det enda jag behövde göra var att uppge verifieringskoden jag fick på sms. Jag bockade också i att jag inte ska behöva verifiera iPhonen varje gång. Jag fick inget mejl om att verifiera enheten trots att det var första gången jag loggade in med den.

Jag har 2-faktor på, men bara för överföringar från Coinbase. När jag läser noggrannare står det att jag försöker logga in från ” new device or in a new location”. Eftersom paddan har eget sim kort och 4g anslutning byter den IP adress lite då och då. Det är nog därför, de ser att jag loggar in från ett nytt IP och vill därför verifiera. Lite jobbigt, men kanske får slå på WI-FI när jag vill in på Coinbase så slipper jag det.

Av Tompa01
Skrivet av stefanjson:

Jag skickade en SEPA i fredags till Coinbase Pro, ett mindre belopp för att verifiera, den ska ha nått Coinbase idag enligt Revolut. Den syns ännu inte på mitt konto hos Coinbase. När jag loggar in på Coinbase.com så är mitt konto fortfarande under review. Jag försökte först lägga till mitt Revolut MasterCard hos Coinbase.com då jag var tvungen att lägga till ett kort när jag skapade kontot men det nekades av Revolut, handlaren stöds inte var svaret jag fick så jag fick lägga till mitt Nordea-kort där istället. Får väl ha ännu lite mer tålamod.

Märkligt. Om jag kommer ihåg rätt så registrerade jag mig, sedan skickade jag in kopia på pass och en selfi. Inget mer, inget anmälande av konto eller verifiering av det. Efter ca 10 minuter var det godkänt.
Men med tanke på att min överföring till dem samma dag gick på nolltid och idag tog ett par timmar för likadan överföring kanske de även tar betydligt längre tid att öppna konto för då är det förmodligen handpåläggning som krävs och inte helautomatiskt. Man kan ju gissa att kundtillströmningen varit stor sista veckan.

PS om någon har tips eller förslag om varför jag hela tiden måste verifiera min iPad hos coinbasePro tar jag gärna mot förslag på åtgärd för att slippa

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Har hänt mig innan att det tagit tid innan Coinbase registrerat SEPA överföring, nu när BTC går brant neråt så är det ofta rejäla tidsfördröjningar på Coinbase.

Jo det kom in efter några timmar. Sen gick även sent om sider min första överföring till Revolut igenom. Detta trots att den först nekats. Märkligt hur den först stoppas och sedan efter några timmar plötsligt genomförs utan att jag gjort något åt saken. Tur att den var till mitt eget konto, hade det varit till någon annan som betalning eller så, så hade jag betalt dubbelt och fått strula med återbetalning.

Av Tompa01

Jag skrev fel förut. Det är när jag loggar in från min Ipad på coinbase pro som jag får att det är en ny enhet och måste verifieras med epost. Lite irriterande. Någon som har förslag på hur jag slipper detta? Använder Safari, inte appen. Med Macbook och googlechrome är det inga problem.

Sen förde jag över lite pengar till coinbase pro i morse. Först så fick jag från Revolut att överföringen från mitt mastercard nekades, så jag antar att Swedbank försöker stoppa Revolut. Nåja jag förde över via Applepay, som är knutet till samma kort. Det gick bra. Men tre timmar senare så är pengarna fortfarande inte framme på CoinbasePro. Konstigt då det är digital hantering som inte borde kräva någon handpåläggning och därför inte sinkas även om det är många överföringar i systemet.

Av Tompa01
Skrivet av stefanjson:

Jag använder Apple Pay och Revolut och nu har jag skaffat Coinbase och Coinbase Pro. I Coinbase Pro så blev jag jag uppmanad att skicka ett litet belopp via Revolut för att verifiera bankkontot vilket jag gjorde och jag var noggrann när jag fyllde i alla uppgifter och även referensen. Hur lång tid tar det innan detta syns i Coinbase Pro? Min Wallet Balance är fortfarande 0 och när jag provar Deposit så har jag bara möjlighet att föra över från Coinbase.com. Är det något jag missar eller har missat? Om jag fattat det ni skrivit tidigare så ska jag kunna sätta in pengar direkt till Coinbase Pro, stämmer det?

Skrivet av Teval:

Att du inte kan föra över via SEPA på coinbase pro låter som att dom inte hunnit verifiera dina ID-handlingar/address ännu? Högt tryck på coinbase just nu så allt sådant tar ju väldigt lång tid just nu.

Jag skaffade Coinbase Pro i december. Då gick allt väldigt snabbt. Registrerade konto och skickade in begärda handlingar. Efter ca 10 minuter var allt godkänt och klart. Men jag har inte behövt verifiera något konto, iofs har jag inte tagit ut fiat, bara fört ut BTC. Kanske kommer när jag vill föra ut fiat.

När kontot var godkänt förde jag över från Revolut till Pro, tog några minuter bara. Köpte mina första BTC och förde direkt över de till min hårdvaruplånbok. Från första registreringen på Coinbase Pro tills jag hade BTC i hårdvaruplånboken kan inte ha tagit mer än någon timme eller två om jag kommer ihåg rätt.

Däremot verkar gränsen mellan Coinbase och Coinbase Pro vara lite luddig. Ibland när jag loggar in står att min enhet inte är ny och jag får ett email för att bekräfta att datorn är min. När jag sedan loggar in igen in kommer jag till coinbase, trots att jag loggar in på PRO. Lite konstigt då jag hela tiden använder samma dator, men antar att det har med mina cookie inställningar att göra. Har dock inte listat ut hur jag kan slippa detta, det händer bara ibland, inte alltid. Något tips? Har en Mac med safari.

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Ok, dom är inte lika för alla. Dom skiljer sig markant från Exchange till Exchange. När det gäller bitcoin så beror det också på vilken adresstyp som används (legacy, segwit bech32) och om exchangen batchar transaktioner för att sänka avgifterna.

Ok, där ser man. Att det diffade pga konto/addresstypen du sänder till viste jag, men inte att de var olika mellan börserna. Hursomhelst har jag inte hittat någonstans där denna kostnad finns specificerad innan man är inloggad och ska genomföra transaktionen. Däremot finns börsens egna avgifter angivna, och det är dessa som jag tagit med.

Som jag har förstått det så är nätverksavgifterna på promillenivå och kan i princip bortses ifrån. De stora avgifterna är de börserna tar ut

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

När du skriver nätverkskostnad vad syftar du på då?

Den kostnad som går till nätverket/miners och inte påverkas eller behålls av handelsbörsen

Av Tompa01

Jag gjorde en sammanställning över kostnad för överföring med SEPA, köp av BTX och överföring till egen plånbok. Gjorde även exempel på total kostnad för köp av BTX för 2.000kr resp 10.000kr. (Ungefär med dagens kurser) Nätverkskostnader är inte med men är låga och lika för alla. Inte heller ev växlingsavgifter är med. På Binance kan du sätta in SEK och slipper då kanske denna. Växlingavgifter ligger ofta på 0,25 - 0,50% hos svenska banker. Jag tänkte försöka använda Revolut för överföring och slippa denna avgift.

Coinbase
Insättning SEPA gratis (Kort 3,99%)
Köp 1,49%
Överföring Gratis? Hittar ingen uppgift
Kostnad för 2.000kr 30kr / 10.000kr 149kr

Coinbase Pro
Insättning SEPA 0,15€ (Kort hittar inget)
Köp 0,5%
Överföring 0,15€
Kostnad för 2.000kr 12kr / 10.000kr 52kr

Binance
Insättning SEPA gratis (Kort 1,8%? Står inte tydligt)
Köp 0,1%
Överföring 0,0005BTX (Ca 95SEK)
Kostnad för 2.000kr 97kr / 10.000kr 107kr

Kraken
Insättning SEPA gratis (Kort 3,75%)
Köp 0,26% (kan bli lägre)
Överföring 0,0005BTX (Ca 95SEK)
Kostnad för 2.000kr 100kr / 10.000kr 121kr

Gemini
Insättning SEPA gratis (Kort 3,49%)
Köp 1,49%
Överföring Gratis (max 10/månad sedan avgift)
Kostnad för 2.000kr 30kr / 10.000kr 149kr

Trijo (Har väldigt lite info på sin sida)
Insättning SEPA 1,8%
Köp gratis?
Överföring Gratis?
Kostnad för 2.000kr 36kr / 10.000kr 180kr

På köp upp till ca 20.000kr blir Coinbase PRO billigast, över detta Binance.

Har jag missat något eller gjort fel så korrigera gärna.

Jag har inte prövat någon och vet inget om användarvänlighet respektive gränssnitt hos dessa. Jag avser att pröva Coinbase PRO först. Är det något jag bör tänka på vad gäller registrering och köpt första gången för att göra det smidigt? Använder Mac

Edit: Även coinmetro som nämndes några inlägg upp har bra priser. Men hittar inte så mycket på nätet om dem. Är det några här som har erfarenheter från dem?

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Absolut, det stämmer. Det är få aktörer som inte tar ut en avgift för withdrawals, hur mycket den avgiften är baseras oftast på vad för kostnader transaktioner har på det nätverket.
Binance har relativt höga withdrawal-avgifter dock, "batchar" dom uttag så gör dom bra med vinst på detta också. De nätverk med väldigt låga fees är oftast de som har obefintliga transaktionsavgifter(så gott som alla förutom Bitcoin och Ethereum/ERC20 coins).

Kan man påverka/veta vilket network som används?
Som jag förstår det så är nätverkens avgifter så låga att de kan försummas för enstaka överföringar, men börserna lägger ibland på extra, som här där Binance tar för uttag av bitcoin från 0,0005 och ner till 0,0000015 bitcoin beroende på nätverk.

Jag har just löpt Ledger hårdvaruplånbok och håller på att sätta mig in var jag ska köpa billigast och samtidigt på ett ställe som känns tryggt. Man vill ju inte föra över stora summor vart som helst som kanske passar på att lägga ner eller gå i konkurs. Just här är en svag länk med kryptovalutor som jag ser det. Ingen insättningsgaranti eller liknande. Försvinner bolaget mellan det att du satt in pengarna och tagit ut dina bitcoin så är man rätt så rökt. Tips på hur detta kan göras säkert mottas gärna.

Ett senare problem blir att någon gång växla tillbaks till SEK på ett säkert och billigt sätt blir nästa problem, men en sak i taget. Nu har jag plånboken, nästa är köpa. Sälja får anstå tills vidare.

Av Tompa01
Skrivet av Tinko:

0.15% är endast avgiften för att flytta ut crypto till andra plånböcker utanför deras plattform. 0-0.1% gäller för alla köp/sälj på plattformen. Spreaden bestämmer inte dem, det gör marknaden likt aktier som handlas på nasdaq

Jo, men har man mer än småpengar och ser det som en investering av kapital så så vill nog de flesta flytta dem till en egen plånbok för bättre säkerhet. Så denna avgift är högst relevant och varierar stort mellan aktörerna. 0,15% hör till de lägsta jag hittat.

Spreaden bestämmer de själva, det är här den stora vinsten ofta ligger. En av få jag hittat som redovisar spread är Coinbase som uppger 0,5% men att den kan bli högre vid låg omsättning. Jag har set någon annan som uppgav mellan 1,8 och 2,5% men kommer inte ihåg vilken ännu. Men de flesta uppger den inte ens. Och om de har mage att ta 7% för en insättning med swich så undrar jag stilla hur många % deras spread är.

Jag håller på att sätta mig in i detta, och det är en skog av olika avgifter. Lätt att göra bort sig och köpa dyrt pga detta.

Av Tompa01
Skrivet av Teval:

Det blir 0.11% i fee, Binance har gratis SEPA och 0.1% trading fee. Brytpunkten hamnar runt 10k SEK innan coinmetro blir ”billigare” med andra ord.

Sen har Binance även en uttagsavgift när du flyttar bitcoin till din egen plånbok. Olika beroende på vilket network. Jag kan inte tillräckligt så jag förstår de olika networken, men det är stora prisskillnader mellan dem. Kan någon förklara?

Binance avgifter uttag/insättningar

Av Tompa01
Skrivet av Tinko:

Efter att ha provat de flesta exchanges så skulle jag vilja påstå att https://coinmetro.com/se är den bästa och billigaste alternativet.

1€ i avgift för inbetalningar (oavsett storlek) sen när du vill handla krypto så är det 0% avgift vid limit orders och 0.1% i avgift på market orders. Köpte btc förra veckan för 9000 kr och totala avgiften allt som allt blev bara 1 euro.

Tror inte det finns ett billigare allternativ än så!

Sen kostar det ytterligare 0,15% att föra över till din egen plånbok, så totalt 1€ +0,15% per köp om jag förstår det rätt.

Vad väldigt få kryptobörser/handelsplatser INTE redovisar är vilken spread de har. Det är här de tjänar mest pengar. Men jag tror att det är svårt att komma billigare undan än detta. Men det stör mig att de mörkar spreaden då den är avgörande. Men så är det nästan över allt. Tyder på att det inte är en speciellt mogen marknad, utan lite vildavästern att handla krypto.

Av Tompa01

tycker det bör framgå redan i ingressen att det är i förstahand reklam mer än information. Hade syftet varit att informera så hade man gämfört med hur det fungerar på andra än bara Loopia. Flera hotell är mer lätthanterad och nybörjarbänliga än Loopia. Bara hantering och installation av säkra cert gör de flesta hotell enklare och nästan automatiskt jämfört med Loppia. Men det nämns inte alls. Övrigt tycker jag det är ett relevant område, men det bör tydligare framgå att det ör en sponsrad reklam när informationen är så ensidigt inriktad

Av Tompa01
Skrivet av sweezy:

Ska tilläggas att jag inte heller är elektriker, men jag har fått förklarat för mig av en elektriker att normalt sett så ska alla säkringar som ligger på samma rad i säkringsskåpet ligga på samma fas (om det är helt sant eller om det alltid stämmer vet jag inte, men det kan vara värt ett försök! )

I gamla skåp med Diaz säkringar (porslin) så ligger faserna normalt radvis, men på moderna skåp med säkringabrytare så ligger faserna normalt så att var tredje brytare ligger på samma fas. Brytare 1 fas 1, brytare 2 fas 2, brytare 3 fas 3, brytare 4 fas 1 osv

Skickades från m.sweclockers.com

Av Tompa01

Ipred 2.0

https://www.europaportalen.se/2018/10/svensk-operator-om-eu-forslag-en-katastrof

Jag ser mig själv som laglydig medborgare som inte har något att dölja, och ser gärna att polisen får medel som gör att skurkar sätts i fängelse. Men ibland undrar man hur politiker tänker, någon form av rättssäkerhet måste ju trots allt ändå finnas kvar. Spridningskollen och sedan Njord har tydligt visat hur dessa medel kan missbrukas, där multinationella företag utnyttjar en klantig lag för att jaga och skrämma laglydiga medborgare. Något som pilotikerna innan sa inte skulle kunna hända. Någonstans borde gränsen för vad godtrogna politiker tillåtas göra dras.

Av Tompa01

Så gör seriösa företag som vill hitta nya kunder. Det är värt ett högre pris och köpa produkter från företag med denna typ av garantier och kundförståelse än att alltid försöka hitta det billigaste

Jag TROR säker att även Elgiganten skulle ta tillbaka en rakapparat som var provkörd om man är missnöjd, även de har en generös inställning anser jag. Men sen så ska de inte försöka sälja den rakapparat igen som ny, vilket de gjorde i mitt fall. Det var osmakligt. Den måste kasseras eller tydligt märkas som begagnad. Rent generellt tycker jag att fler, men inte alla, större kedjor blivit mer tillmötesgående när det gäller återköp och hur mycket du fått "undersöka" produkten