Inlägg

Inlägg som svaj har skrivit i forumet
Av svaj
Skrivet av swedwalker:

Efter att jag satte in nya minnena, som ej är på qvl-listan, så upplever jag snabba hopp i cpu temperaturen vid idle.

Från 39 grader i idle så går temperaturen plötsligt snabbt upp till 58 grader.För att sen ganska snabbt inom 3-5 sekunder igen vara nere på 39-41 igen. Detta sker litet oregelbundet , ca var 3:e minut . Temperaturhoppen ser jag både i hwmonitor, corsair link samt i UEFI-bios.

58-61 grader är den temperaturen ca som cpu når i 100% load uppnår då jag kör cinebench och även prime95-blend-test.

Möjliga felkällor utöver nya RAM:

Bytte plats på luftkylaren i chassits topp så att utgående slangar från radiatorn nu är till höger mot chassits framsida.

Har bytt riktning på kylarens två fläktar så de nu suger in luft istället för utblås uppåt som jag tidigare hade(ville testa detta då manualen rekommenderade det sättet)

Samt att jag satt på phanteks förlängningskablar på psu:ns 24 pins strömkabkel och på psu:ns cpu-strömkabel(för att min psu har lite för korta kablar för snygg kabeldragning)

Bakre och främre fläkt sitter nu kopplade till fläktkontrollern på chassit istället för fläktkontakterna på chassit som de var tidigare.
Har även tagit fläkten från en gammal be quite pure rock och kopplat i fläkt-uttag på moderkortet. den snurrar lite sakta,ca 500 rpm. Den hastigheten lyser rött i uefi-bios.

Annars har jag inga nya program inlagda, har kollat i aktivitetshanteraren,men ser inget konstigt.

Har sett på Tomshardware-forumet att temperaturhopp är normalt-men då snackas det mest inom ca 10 graders hopp.
Har inte demonterat kylaren än, så stock-kylpasta ligger fortfarande på, kylaren verkar dock ligga hårt mot cpu-åtdragen med handkraft-ej skruvmejsel.

Många möjliga felkällor alltså.

Du nämner att temperatur hoppet ger liknande siffror som vid full load. Vad får du för readings på CPU (belastning, volt etc) vid temperatur hoppen, är den fortfarande i idle vid temperaturökningen? Låter ju sannolikt som dina första minnen som du prövade var instabila i prime blend test helt enkelt men inte i övrigt? Va hände om du endast kör en OC på dem via docp och testar i ett annat program än prime? Låter ju märkligt att de nya minnena skulle påverka cpu temp i stock speeds utan att något annat är galet.

Av svaj
Skrivet av muffinet:

Är det någon poäng att ha myndighetspost och Kivra samtidigt? Hade för mig att all myndighetspost även gick att få via Kivra.

Det går att få via Kivra

Av svaj

Jag har haft digital brevlåda i flera år nu och är mycket nöjd, börjar snarare bli irriterade på att jag inte kan få all post digitalt. Började med att min arbetsgivare skickade ut lönespec digitalt för att sedan gå över till att endast göra det på det viset som jag fick upp ögonen för det. Kör allting via digital låda/internetbank. Använder Kivra appen som ger en notis vid post.

Personligen förstår jag inte varför man skulle vilja ha papperspost över huvudtaget fortfarande.

Av svaj

Stänger ned kalaset.

Av svaj
Skrivet av Enigma:

Trist Något som uppkommit med senare bios då? Jag satt med första och andra bios sedan release och allt lirade perfekt. (0511 och 0515 om jag minns rätt).

Köpte mitt kort i juli och har prövat 3 senaste BIOS och haft samma problem
i samtliga tyvärr. Så vet inget om hur det fungerade innan dess. Eftersom det kan kringgås med offset så har jag slutat söka efter någon orsak eller lösning på det.

Av svaj
Skrivet av hulkenstrong:

Låter korrekt. Bara verifiera med valfritt program så både frekvens/volt ändras vid vila/belastning.

Skickades från m.sweclockers.com

funka fint, tack för hjälpen!

Av svaj
Skrivet av hulkenstrong:

Öhm kan du inte ändra minimum så är det något konstigt. Det är minimum som bestämmer hur mycket CPUn kan klocka ner sig. Inget jag vet hur man löser. Kanske någon annan eller google kan lösa. Minimum Processor state i windows 10/balanced är satt till 5% default medans AMDs är 90%. Därav fungerade Windows Balanced "out of the box".

Enda jag kan komma på är att efter jag satte Psate P0 till custom i BIOS så satte jag tillbaka cpu multipeln till auto under AI Tweaker menyn (Där man anger DOCP osv). Detta då jag testade AMDs plan först som inte klockar ner sig som default. Trodde jag missat något tills jag nytte till Windows Balanced och hittade vad som var skillnaden.

Okej, missförstod lite. Trodde jag endast kunde lägga till inställning för Pstate 0. Ändrade nu även multipeln till auto och nu fick jag fram alternativen i power settings samt att processorn klockar ner till 15.5 i idle. Dock så låter jag settings för volt stå kvar i offset mode enligt de värden som är stabila ?

Dvs: Pstate0 custom (enligt värden från OC som fylls i automatiskt), cpu multipel tillbaka till auto och låt vcore vara kvar på offset?

Av svaj
Skrivet av hulkenstrong:

Inte så stor skillnad gentemot vanlig överklockning. Först får du hitta en stabil överklock (MHz/Volt). Ange spänningen via offset. Gå sedan in i CBS/Pstate menyn. Ändra Pstate P0 till custom och värdena borde bli ifyllda automatiskt. Sedan bara boota windows och välja balanced power plan. Om du väljer AMDs balanced power plan måste du även ändra max/min proccesor state% enligt dina önskemål.

Ahh tack! Satte P0 till custom och värdena fylldes i automatiskt. Vad gäller power plan kan jag endast ändra inställningar för max state och kylningsprincip, både i vanliga och i AMD:s. CPU klockar inte ner i idle i windows. Är det något jag missar ?

Av svaj
Skrivet av hulkenstrong:

Stämmer bra att det är massa CBS inställningar ink PSTATES. Kör nu överklockning via det och får äntligen CPUn att gå ner i volt/MHz under lägre belastning.

Vilka settings osv kör du ? Har aldrig gjort OC via pstates själv så nyfiken på hur det fungerar.

Av svaj
Skrivet av siggealm:

Tackar för svar!

Nje ingen speciellt så utan mer vad som kan strula.. har inte klockat något på säkert 5år så känner mig lite nybörjare i ämnet igen.
Jag får väl hålla på att meka lite med att när jag väl fått upp systemet i helgen. Man är ju alltid taggad när man beställt nya prylar så man lär nog lägga några timmar att få det prefekt. Jag tänkte köra på stock kylaren då det verkar som att man kan komma upp till 3,8-3,9 med den utan att det ska låta allt för mycket.

https://youtu.be/vZgpHTaQ10k Den här videon ger en rätt bra mjukstart för ryzen vad gäller CPU och minnen vid OC. Väldigt likartade settings som på asus. Börjar efter 4 min ca.

Av svaj
Skrivet av siggealm:

Beställde ett ASUS PRIME X370-PRO + AMD Ryzen 7 1700 och 16GB 3200 minnen igår.
Någon som har någon erfarenhet när det gäller överklockingen på det kortet eller liknade Asuskort?

Mvh Sigge

Kör samma bräda och övrigt i min signatur. Undrar du något specifikt?

Det som kan vara knepigt är om du likt vissa av oss råkar du för bug i bios där du kan inte kan sätta manual Vcore över 1.35 (tror jag) utan att CPU ställer multiplier på 15.5. Man kan kringgå detta med offset mode. Annars är det likt övriga brädor senaste BIOS som gäller för att få stabilitet, framför allt vad gäller minnen.

http://www.overclock.net/t/1626011/my-experience-with-the-asu... är en bra tråd med svar på det mesta om du får strul.

Av svaj

Låter budgivning ligga tills torsdag kväll sedan kontaktas vinnaren. Kommer att prioritera upphämtning på plats.

Av svaj
Skrivet av Enigma:

Märkligt, jag hade samma moderkort och testade upp till 1.55v utan att multipeln låste sig. Att besvära sig med p-states vet jag inte om det är värt. Jag kör manuell vcore på 1.35v och 4GHz dagligen. Jag hade undvikit p-states eller adaptiva inställningar just rörande spänning då det ofta crashar trots samma spänning rapporterad.

Vi är flera som sitter med detta problem tyvärr och det är väldigt irriterande. Mjo det verkar inte göra mycket skillnad över huvud taget för mig. Har inte märkt av några problem med instabilitet ännu dock.

Av svaj
Skrivet av Daemon:

Jag har både ett Func KB-460 och ett Fnatic Rush.
Func känns definitivt mindre gamernördigt än Fnatic, vilket är bra i min bok.
I praktiken är det typ annan färg på kabelstrumpan, inte mycket mer.

Riktigt bra båda varianterna i min mening, hade lagt startbud om du inte redan haft.

Håller med, väldigt prisvärt tangentbord om man vill ha det som instegsmodell för ex gaming med mekaniska brytare med mindre "nörd" faktor på. Kostade ju en slant mindre också innan fnatic skulle in och glänsa.

Av svaj

Func KB-460 cherry mx red

Säljer mitt Func KB-460 cherry mx red inköpt 2015-10, kvitto finns. Tangentbordet säljs numera under namnet Fnatic Rush då det blev uppköpt, vad jag vet är det inga skillnader mellan tangentborden. Kvitto finns och det säljs pga köp av ett mindre tangentbord. Det fungerar fint och är i gott skick men har använts.

Finns att prova/hämta på Kungsholmen i Stockholm annars betalar mottagaren frakt. Det du ser på bilden är det som säljs.

Budgivning startar på 200kr.

/ Daniel

Läs hela annonsen här

Av svaj

Func KB-460 cherry mx red

Säljer mitt Func KB-460 cherry mx red inköpt 2015-10, kvitto finns. Tangentbordet säljs numera under namnet Fnatic Rush då det blev uppköpt, vad jag vet är det inga skillnader mellan tangentborden. Kvitto finns och det säljs pga köp av ett mindre tangentbord. Det fungerar fint och är i gott skick men har använts.

Finns att prova/hämta på Kungsholmen i Stockholm annars betalar mottagaren frakt. Det du ser på bilden är det som säljs.

Budgivning startar på 200kr.

/ Daniel

Läs hela annonsen här

Av svaj

Så nytt BIOS till oss på ASUS x370 har släppts. Utökat CBS (pstates) stöd har inkluderats. Buggen i BIOS som inte tillåter manual voltage på högre nivåer då ratio låses till 15.5 är tyvärr kvar så jag kringgår med offset + 0.14375 (motsvarar ungefär 1.375v manual). Har gjort lite snabba tester och det verkar som om allt är stabilt på samma nivåer för mig. Har satt pstates på enable vilket får volten att gå ner lite i IDLE och får lite skumma mätningar i HWinfo på CPUN, den ligger på 1.387 i Idle med går ner nästan 0.05V under load. CPUVID enligt brädan är dock densamma som förut med states på auto.

Startade upp PUBM för ett par rundor och detta kan ju givetvis vara en stor slump och allt möjligt däremellan då de släppt stöd för 6 core förra veckan. Men min FPS var betydligt stabilare och låg ca +-10fps högre än tidigare. Då har jag lirat en hel del och kollat av fps etc mellan deras update och BIOS uppdateringen.

Någon annan på samma bräda som har några nya erfarenheter, framförallt vad gäller pstates inställingar etc?

Av svaj

Jag köpte nyligen ett par DT770 pro 80ohm och kom från ett par hyperx 2. Har endast testat i pubm än så länge men upplever att jag hör mer detaljer klarare fast på ett annat sätt än i Hyper. Skulle inte nödvändigtvis säga att det är bättre, snarare annorlunda, så mer en smaksak. Däremot så har ju lurarna klara fördelar i andra användningsområden än just spel. Kör även med en modmic vilket funkar galant.

Av svaj
Skrivet av scienta:

Jag får testa programmen och bilda mig en ny uppfattning helt enkelt.

Testade linx lite snabbt, men processor går ju inte ens upp i varv. Är det några specifika inställningar man ska ha?

Linx testar minnet främst, du kan bolla med inställningarna för mängden ram som ska belastas. Jag har kört aida för CPU/systemet samt Linx specifikt för minnet.

Av svaj
Skrivet av scienta:

Sist jag orkade bry mig om så här "seriös" överklockning var typ när socket 775 var aktuellt. För mig är Prime det "lättare" alternativet innan, före Linpack och OCCT (samma som Linx?). Men det kanske är annorlunda idag?

Jag har inte gett mig på att försöka klocka CPU än, det får jag nog ta och greja med till i helgen. Det viktigaste var i alla fall att se att minnena inte var helt "värdelösa", men klarar jag 2800Mhz med ett par minuters fipplande så ska det nog gå bra.

Jag som många andra har testat de flesta program för stresstest och det verkar finnas rätt starka åsikter som går isär kring detta fortfarande och mycket är såklart subjektivt. Jag har i alla fall fastnat för aida just för att jag inte tar stresstest så seriöst heller att ja måste klara typ alla program i 8h för att vara nöjd. Jag upplever att aida för mig har testat mina system på en nivå som speglat den belastning som datorn kan komma att utsättas för under load vid dagligt bruk för att vara stabil. Upplevde även det nu på ryzen plattformen.