Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av krEJZi:

Stoppar ju inte dom från att föreslå det.

Källa: AB xD

Klart vissa vill att vi ska gå över till Euron nu då kronan står riktigt lågt. Blir ju att man låser ned löner mm permanent på denna låga nivå.

Sen kan man undra varför man är så livrädd för lite deflation. Inom PC branschen har det varit det i många år och den har inte gått under.
Var väl till och med så att IMP-data (om jag minns rätt) sålde datorer billigt där man betalade tre månader innan leverans och deras vinst var i stor del att priset på delarna gått ned under den tiden.

Av SAFA
Skrivet av evil penguin:

Artikeln länkar inte till vad Komplett skrivit om det, men om man tittar på t.ex. vad de skrev i Komplett Groups årsrapport så står det där:

"Russia’s invasion of Ukraine in February 2022 caused a
dramatic increase in energy costs. There is a risk that
energy prices will stay elevated on continued uncertainty,
which may in turn impact costs of raw material and other
input factors. Higher energy prices , inflation and interest
rates may influence consumer preferences and have an
adverse impact on consumer spending, which could
negatively impact demand for electronics products."

-- https://komplettgroup.allegrokommunikasjon.no/media/pbjfc1sb/...

Jo, energipriserna var ju skyhöga förra sommaren, men denna sommar har det varit riktigt billigt och negativt rätt ofta. Så det gäller ju inte i Sverige nu.

Man kan ju undra om det beror på att man har lagt ned en stor mängd elintensiv industri framförallt i Tyskland.

Av SAFA
Skrivet av toe_cutter:

Hur svårt ska det vara att skriva ut skrivhastigheten kan man tycka. Tillverkare borde skämmas.
Mal ner chippet och smält om det om chippet inte lever upp till förväntningarna.

Förmodligen för att man då får en massa klagomål på att det inte uppfylls i alla lägen... och skriver man ut lägsta garanterade får man nog inte sälja nåt.

Hade ett halvfullt 128GB usb-minne som bestämde sig för att bli read-only. Så dumpar över alla filter till ett nytt. Går hyfsat fort i början men segar ned sig efter ett par GB kopierat. Tog 8 timmar totalt innan det var klart ...och de var inte läshastighet på det gamla som var problem då jag mellanlagrat på datorn.

Av SAFA
Skrivet av Kotan:

Så kan det vara, men då blir frågan vad som sliter mest på diskarna. Och dag 7 kanske det blir flera uppstarter beroende på hur man gör backupen. (Vet inte själv, men upplever att mina hdds senaste ~20 åren iaf inte mått dåligt av att gå 24/7/365)

Men diskarna jag har är i en filserver som är mer eller mindre konstant använd. Inte nu dygnet runt, men flera ggr per dag och flera diskar.

Det är vibrationer + inte används som är farligt då läs/skrivhuvudena står på samma ställe hela tiden men måste kompensera för vibrationerna vilket till slut ger skador på lagret. Kullager gillar att rotera, står de still så underhålls inte oljefilmen runt kulorna så det blir då metall mot metall.

Sen kan man ju sätta timeouten till något vettigt så det inte blir så många uppstarter den dagen man kör backup. DVS om man nu kan varva ned diskarna då inte alla NAS-diskar tillåter det.

Av SAFA
Skrivet av pine-orange:

Minns att jag fick reklam för en DATARAM "disk" en gång för länge sen. Bestod av en stor mängd RAM, en 650MB hårddisk samt en UPS så den hann dumpa över innehållet i RAM till HDD:n ifall strömmen gick.

Så ja, "persistant storage" var det ju, men då med roterande media.

Priset var ju inte ens att fundera över då med tanke på att 1MB RAM på en pdp11 räckte till typ ett dussin samtidiga användare på den tiden.

Av SAFA
Skrivet av izzie:

Tack för svar!

Huset är från 86.

Vinden är oisolerad, killgissar på att det kan vara allt mellan 5-50 grader där. Men jag tänker mig en relativt enkel switch, så får jag byta den om den inte klarar av tempen.

Alla antennkablar går upp på vinden. Är på rätt tight budget så jag tänker att jag ska köra en Edgerouter X och någon unmanaged switch (helst), men kanske några Unifi-APs.

Såhär ser antennkontakterna ut. Går en tredje kabel innanför (syns i bakgrunden), undrar vad det är? Det finns väl inte ström här också? Ska montera isär senare och titta mer noggrant.

https://i.imgur.com/nkzO0XW.jpg

Så länge switch/router alltid är på så ska det inte vara nåt problem ha den på vinden. Värmen från den håller fukten borta.

Glöm inte talk när du ska dra kablarna, går så mycket lättare då.

Av SAFA
Skrivet av danedi:

Enligt förståsigpåarna så hade Z4 av konrad zuse från 1941 en rudimentär ssd av mycket ringa storlek för snabbare initiering medans större lagring bedrevs via pappersoutput i fom av hålkort alternativt av en mercedestillverkad skrrivmaskin.

Enligt wikipeidia hade den 64 ord x 32 bit mekaniskt minne, så tycker det verkar rätt långt från en ssd:

https://en.wikipedia.org/wiki/Z4_(computer)#cite_note-Zuse_1993-8

Citat:

Specifications Frequency: (about) 40 Hz Average calculation speed: 400 ms for an addition, 3 seconds for a multiplication. Approximately 1000 floating point arithmetic operations on average an hour. Programming: holes in 35 mm film stock, punched on a programming machine Input: Decimal floating point numbers, punch tape Output: Decimal floating point numbers, punch tape or Mercedes typewriter Word length: 32 bits floating point Elements: (about) 2,500 relays, 21 step-wise relays Memory: Mechanical memory from the Z1 and Z2[8] (64 words, 32 bit)[27] Power consumption: (about) 4 kW

Av SAFA
Skrivet av Svensktiger:

CD och DVD använder olika lasers.
Så det kan mycket väl vara så att DVD lasern inte fungerar.

IDE interface på denna så rätt gammal och då stor risk att DVD-lasern dött.
Hur beter den sig om du stoppa in en oläsbar CD? (tex genom att stoppa in den upponer?)
Är det samma som med DVD så är troligen lasern död.

Av SAFA
Skrivet av medbor:

Är inte poängen med fingerprinting att man vill se ut som alla andra. Om man är unik kan de ju spåra dig genom att du inte ser ut som någon annan alls

Jo, det är klart att man vill vara som alla andra, men med så många parametrar som går att testa så är det svårt att vara som alla andra... Detta illustrerar ju att med tillräckligt många anonyma parametrar så är man inte anonym längre.

Av SAFA
Skrivet av Mr.Borka:

Nåja, det du skriver ingjuter inte något större kunskapsintryck när du i ditt tidigare inlägg okritiskt ställer upp på det glättigaste premisser med din användardata. Men visst. Klart att man kan förstå nyttan av telemetridata. Men det är inte där konflikten ligger, utan i spänningen mellan nivåer av påtvingade och i löndom insamlad telemetridata genom tjänster som rimligtvis, och typiskt, varit beskonade detta otyg.

Kopplingen mellan telemetridata och förbättrade tjänster är knappast glasklar, utan är utlämnade till användarens fantasi. Jag håller mig klart skeptisk till fenomenet, då rörelsen inom branschen i första hand tycks handla om att på allehanda kreativa sätt koppla samman användare och enhet i reklam- och övervakningssammanhang. Desto fler tjänster som sammanstrålar med olika nivåer av överlappande användarinformation desto starkare verktyg. På ett sätt som på sikt hotar det fria Internet som många av oss tagit för givet, när övervakningsredskapen blir så sofistikerade och reklamgiftet så allsomfattande att den lilla livsglöden som fortfarande finns släcks.

Det du skriver om individer stämmer inte heller. Industrin har en oemotständlig lustan att samla så mycket personlig information de kan. För att den informationen är lättsåld till de själlösa reklamarna, som inget hellre vill än att kunna lägga fram och eliminera innehåll efter så individuella profiler som möjligt. Intel kommer inte få sådan makt genom att läsa av webläsartrafik, men de bidrar till detta perverterade system.

Konflikten här är ju inte informationen i sig, utan i vilken grad den är frivillig att dela med sig av. Att hon väljer att dela med sig av sitt liv, med en viss möjlighet att ta tillbaka informationen, är ju annat än att ha en övervakare över sig.

Kan ju vara läge att kolla:
https://amiunique.org/fingerprint

Jag fick:
Yes! You are unique among the 2003796 fingerprints in our entire dataset.

Så jag kan känna mig spårad utan ytterligare telemtri.

Av SAFA
Skrivet av Mono:

Måste gnälla lite på alla förbannade youtubers som gör grimaser eller gapar stort som om varenda jävla video är något chockerande.
https://cdn.qoves.com/V2/Soy-face.webp
Vrålapor hela bunten.
https://media.istockphoto.com/id/820938586/sv/foto/svart-vr%C3%A5lapor-ylande.jpg?s=170667a&w=0&k=20&c=RG41dk6wCbPXtwgYSUR3GksTK9W_zQsupvKVh2RsO5A=

Jo, undviker videos med "chocking" eller "terrifying" i rubriken. Blir bättre men hjälper inte mot "vrålaporna".

Av SAFA
Skrivet av Lasagno:

Hur kommer det säg då att marknaden är så internationell vad gäller kunder och kollegor? Är svenska bolag eftertraktade för kunder internationellt?

Bl.a brist på kompetens i Sverige så man får ta in från utlandet. Så då blir det engelska på mötena om det finns några med som inte kan svenska.
Har man dessutom kontor / produktionsenheter i några andra länder så ska dokumentation mm vara på engelska då det är minsta gemensamma nämnare.

Av SAFA
Skrivet av Allexz:

Ja, det är vad jag också hade gjort.
Men risken är dock att fler oläsbara sektorer kan påkommas under rsyncen på de "bra" diskarna eller att en av dem rentav rasar av att läsa 18TB data.

Det är över 10 år sedan som företagsvärlden slutade med Raid5 just för att det inte är tillräckligt pålitligt. Att köra en rsync och hoppas på att alla familjebilderna tagna de senaste 20 åren inte försvinner är en stressnivå ingen människa skall behöva gå igenom någonsin. Kör man backup offsite på samma gång (rekommenderas starkt!) så blir såklart stressnivån påtagligt mindre.... men så fort en disk i en raid5 går ner, då är det kritiskt läge och man står på kanten av klippan, stirrar mot sin död och hoppas att det går. Det är inte ett hälsosamt sätt att leva på

Behöver man läsa alla 18TB när man gör rsync så har man gjort fel. Man ska alltså rsynca mot den senaste backupen och då behöver man bara överföra det som ändrats sen sist man körde rsync. Förhoppningsvis har man kört backup någorlunda regelbundet och då är det inte så mycket data att överföra.

Givetvis bör man regelbundet köra tester mot diskarna för att se att de verkar OK. Vore ju tråkigt om backupen rasar när man gör restore.

Av SAFA
Skrivet av Allexz:

Dvs, om du har låt säga 3 diskar på 18TB i raid5, diskarna är nu 6-10 år gamla och en av diskarna fallerar, då har du inte längre paritet på din data och du måste sätta i en ny disk för att bygga om raiden. Att bygga om 18TB på diskar som skriver runt 100MB/s kommer att ta mer än 3 dygn. Det innebär att de äldre diskarna maxlastas under denna tid och total dataförlust är en reell risk.

I läget att en disk fallerar helt eller börjar ge oläsbara sektorer så är första åtgärden att rsynka över det senaste till backupen. På så sätt stressar man de kvarvarande diskarna minimalt och man får förhoppningsvis över allt nytt till backupen. Därefter kan man börja med att bygga om raiden och hoppas det går bra.

Några saker som diskar inte gillar är:
1) Vibrationer + att systemet inte används så att läshuvudena står i samma läge länge. Detta ger så småningom skador på lagren så att disken får allt svårare att hålla positioneringen av läs/skrivhuvudena korrekt. Så används inte NAS:en på längre tider så är det ide att varva ned diskarna. Nu finns det NAS-diskar som vägrar varva ned så detta är inte alltid möjligt.

2) Nätaggregat som börjar blir gammalt och har svårt hålla spänningen stabil. Blir lite samma problem som ovan, positioneringen av huvudena blir lidande så risken att man helt eller delvis skriver över intilliggande spår ökar. Har det inte gått för långt så kan man ofta rädda disken genom att skriva över hela ytan med tex 0:or.

Av SAFA
Skrivet av anon349222:

Jag svävar ibland ut och gör andra linux grejer än skolan. KJag har installerat ventoy men aldrig lyckats att använda det. Hur använde rjag det för att bränna en massa isos till mitt stora USB med balena, woeusb och/ eller ventoy? Går kanske bara med ventoy självt? Hur sätter jag ventoy på skrivbordet och i datorns panel/taskbar?

Efter att ha installerat ventoy på datorn så ska du installera det på det usb-minne du vill använda, från README:

========== Ventoy2Disk.sh =============== sudo sh Ventoy2Disk.sh { -i | -I | -u } /dev/sdX sdX is the USB device, for ex ample /dev/sdb. Ventoy2Disk.sh CMD [ OPTION ] /dev/sdX CMD: -i install ventoy to sdX (fail if disk already installed with ventoy) -I force install ventoy to sdX (no matter installed or not) -u update ventoy in sdX OPTION: (optional) -r SIZE_MB preserve some space at the bottom of the disk (only for install) -s enable secure boot support (default is disabled) -g use GPT partition style, default is MBR style (only for install) Please refer https://www.ventoy.net/en/doc_start.html for details.

Sen är det bara att kopiera över de .iso filer man vill kunna välja boota mellan till usb-minnet.
Ser ingen anledning till att lägga upp på skrivbord e dyl då du e.g bara behöver det när du ska installera på ett nytt usb-minne.

Av SAFA
Skrivet av THB:

När det är ca 500 miljarder för mycket fåglar på området så man tror att man befinner sig i någon jädra skräckfilm..

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Och ett kort klipp på fanskapet.
https://www.youtube.com/watch?v=i57MGcGkHG8

Kajorna är skräniga, men föredrar dem framför detta:

https://imgur.com/iO6gJCu.jpg

Av SAFA
Skrivet av xxargs:

Spegling/RAID är ingen backup - men det vet ni redan och en snabb skriven "rm -rf / usr/local/junk"[1] som sudo/root räddar inte några filer oavsett RAID1/5/6/10/50/60.[2]

Jodå, i min ungdom när jag körde XENIX på ett z8000 system så skulle jag göra rm *.lst
Nu var det på konsolen jag körde så mitt i mitt skrivande så kom det upp en massa systemmeddelanden, kommandot blev i stället
rm * .lst

Suck, bara ta fram senaste backup

Av SAFA
Skrivet av klein:

Knuttar på ett rep är ett icke maskinellt sätt memomerat. Funderat dock på man skulle bygga lagring av data på papper, men en QR kode. Ett A4 papper rymmer 100 QR koder. 1 QR koder lagra 8 kb data.

Finns ju PaperBack, upp till 500 kb/sida:

https://www.extremetech.com/extreme/134427-a-paper-based-back...

Av SAFA
Skrivet av Sveklockarn:

Här en en viktig grej att ta fasta på ur artikeln angående hur firmware i SSDs agerar när den registrerar att enheten nått slutet av sin livstid: "shift into read-only mode and then to brick itself when the power is cycled".

Den stackars sate som inte vet om detta och bootar om för att "datorn krånglar" går miste om sin sista chans att kopiera informationen. Upplevde precis detta för ett tiotal år sedan på en dator jag skulle fixa något på, och det var något annat SMART-felmeddelande som inte hade med slitaget att göra. Jag är lite osäker på om det var en dialogruta från Windows eller om den hade någon övervakningsprogramvara som körde i bakgrunden som varnade SMART-fel. Jag kopierade allt av värde till en annan enhet hursomhelst, och vid omstart brickades enheten totalt och gick inte att accessa mer.

Det jag inte lärde mig förrän långt senare är att det är enhetens firmware som stoppar möjligheten att fortsätta använda den vid vissa fel, och att det triggas vid nästa omstart.

En kollega på jobbet råkade ut två gånger för att hans ssd gick till read-only-mode. Den brickades inte men gick inte att boota windows pga att det inte gicka att skriva på den. Gick dock att dumpa innehålllet på en annan disk med linux o så var han igång igen.
Körde mycket kompileringar så hann slita ut minst två ssd:er.

Av SAFA
Skrivet av Bjorling:

Hej
Har ett problem som kräver lite gammal expertis.
Vi försöker ersätta en gammal dator med en fungerande. Men problem är att programmet vi ska köra är ett gammalt Dos program som styr en motor via en db25 kontakt.

Vi har en laptop med rätt kontakt men den kör win 2000. Vi får inte något att hända.
Programmet går att starta utan problem men verkar inte kommunicera med utgången.

Min fråga är det så att eftersom win 2000 inte stödjer dos utan kan det krävas win 95-98 för kunna köra detta.

Om så, hur får man enkelt in win95 och 98 i datorn som ej har en diakett eller cd rom enhet. Finns 1 usb.

Nån som kan hjälpa

För win 95-98:
Finns USB-cd/dvd-rom/brännare och USB-floppy enheter, sen är frågan om bios klarar boota från dessa.
Gäller också att inte ha för modern dator, har provat köra win98 i virtualbox och modernaste det fungerat på är Intel core 8000-serien. Intel 11000 och AMD 3000 vägrar.