Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av st33l:

Ja tänkte oxo på hårddisken där men så konstigt att den funkar bara ibland då. Rätt så ny oxo även om det inte garanterar nåt. Testade degnötens förslag. Slog av fastboot i bios. Har redan uppdaterat till senaste bios men hadde fastboot på. Det gjorde ingen skillnad. MEN när jag sen slog av det i windows så har den nu efter många långa slöstarter iafall gjort en start där datorn funkar kanon igen. Har bara gjort en start än och är nervös att starta om igen

Men tusen tack för tipsen. Och jag håller tummarna att det funkar nu...annars återkommer jag

Skulle problemet dyka upp igen så är ett tips att boota en live-linux och se om problemet dyker upp där också bara för att utesluta windows/drivrutiner.

Ett par möjliga hårdvarufel som kan ge långsam dator är att det blir problem med kommunikation med hårddisken så den går ned i en långsam PIO mode istället för DMA.
En annan variant är att cache-minnet stängs av pga problem.
Kolla i windows loggen om det finns något misstänkt sen tidigare starter.

Av SAFA
Skrivet av dakke:

Jag sitter på windows 11 och "scheduler" är exakt så korkad som du beskriver att den är i windows 10. Om jag renderar video i sonyvegas och minimerar applikationen så hamnar mycket av renderingen på e-cores.... det är därför jag använder applikationen "CoreDirector" som låter mig styra vilka applikationer som alltid ska ha P-core prioritet. Jag tror ärligt talat hela hokuspokus med w10/w11 "Scheduler" är bullshit, de funkar exakt likadant på båda operativsystemen, det är iallafall min egen upplevelse.

Hur är det med tex Firefox? Läggs den på e-cores eller p-cores? För mig ligger den alltid på 100++ % last med lite flikar uppe.

Av SAFA

Tar vi retrocomputing så är os:et RSTS/E från 1984 på vilket man kan köra spelen Adventure och Dungeon från nånstans 1977.

Annars så är det Emacs, xv, xwave förutom gnu-utilities som körs regelbundet.

Av SAFA
Skrivet av Mayth:

Stämmer bra, det är inte bara diskpriset som spelar in heller, utan även vilken typ av hårdvara som krävs för att tillhandahålla bandbredden. Med NVME disk så blir det färre och större diskar för att tilhandahålla bandbredden och lagringsytan, men noderna som krävs för att sköta det är väldigt dyra.

De är inte att föredra, men prisbilden gör att det är ett högst aktraktivt alternativ. Tillräckligt många diskar i bredd kan ge galna prestandasiffror.

På Event Horizon teleskopet hade man inte ens råd att ha en backup på datat de samlat in för att ta bliderna på de svarta hålen. Så mycket data var det.

Av SAFA
Skrivet av superapan:

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Då riskerar du få ett ett samhälle med polisvåld i stället. Vilket vi sett exempel på i historien.

Av SAFA
Skrivet av Aka_The_Barf:

Linux blir väll bättre varje dag vad gäller både spel och "normalt" användande så när microsoft gör såhär så kommer de bara stöta bort ännu mer folk. jag vill ha så lite konton som möjligt som jagar mig på nätet och det finns inget positivt med ett konto för mig på min dator.

Jo, har redan nog med konton överallt.... kollade just o såg att jag hade 267 st. Dock har jag inte loggat in på en del sen väldigt länge.

Av SAFA
Skrivet av mavicxp21:

En fråga till er som inte vill bli spårade av Microsoft. Handlar ni alltid med kontanter över disk? Eller är det Swish, Betalkort, Kreditkort, internethandel osv...????

Det kan ni kanske ta er en funderare över.

Så klart det är kontanter när det går. Funkar för det mesta fortfarande.

Av SAFA
Skrivet av Arinaldo90:

Hej allesammans! Jag behöver lite hjälp med att sätta ihop en dator från Inet inom en budget på cirka 5-6 tusen kronor. Förutom datorn behöver jag också köpa en skärm, helst med en uppdateringsfrekvens på 144Hz, men den kostnaden räknar jag separat. Datorn kommer användas för vanliga sysslor som att surfa på nätet och titta på YouTube, streama film/serier. Har ni några förslag på vad jag kan köpa? Tack på förhand!

Skulle föreslå en begagnad, kolla här på marknaden först om det finns nåt som duger.
Bör vara AMD Ryzen 3000 serien, Intel 8000 serien cpu eller senare för vara ok med Win11.

För för fullständiga listor, se nedan:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/min...

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/min...

Av SAFA
Skrivet av Yorgo_:

Hej!

Sitter på en win10 dator.
Försöker få liv i mina gamla IDE-diskar men får det inte att funka.
Får bara upp en gul ruta där det står att disken inte kan nås.

Använder mig av en adapter som på bilden nedan.
https://www.kjell.com/globalassets/productimages/892293_61369_01_i315n--_01.jpg?ref=D649EB83EB&format=jpg&w=960&h=960&mode=pad

Får dock bara upp nedan bild.
https://i.imgur.com/FzexHGa.png

Tacksam för all hjälp!

Fick du inte med någon ström-adapter till adaptern att koppla till molex kontakten?

Av SAFA
Skrivet av Mordekai:

Energi kan inte förstöras, bara byta form, slutformen är alltid värme. Jag förstår hur det kan se otydligt ut, jag utgick ifrån att man förstod att jag menade att det inte handlar om pengar eller miljö utan prestanda, hållbarhet och ljudnivå. Fel av mig. Sorry. Jag menar att som datorentusiast på Sweclockers trodde jag att absolut prestanda var målet, jag tänker på nördar i andra områden, kaffemaskiner, speciella bilmodeller etc, den riktiga nörden är enligt mig en purist. Lysdioder har inget med/i datorn att göra.

Tja om lysdioderna på minnet visade nåt om hur det användes, som tex vilka adresser om accessades eller så kunde det vara ok.

Av SAFA
Skrivet av Kopen:

Absolut och den har jag full förståelse för, vet inte hur många gånger jag har svurit framför datorskärmen över hur Microsoft flyttar runt allt vad gäller Azure/Microsoft365.
Det jag mer tänkte på var saker som att folk fortfarande inte vet hur man printar dokument från word, inte har en aning om att man kan hålla in av/på knappen för att stänga av datorn om den någon gång hänger sig eller att man kan bifoga bilder i mail och inte behöver klistra in bilden i ett word dokument först.

Jo, det gänget är så klart irriterande men de är en minoritet där jag jobbar som tur är.

Av SAFA
Skrivet av Kopen:

Vet inte om detta tagits upp tidigare men känner att jag behöver få loss lite ilska så här en måndag morgon.
Hur har det blivit så accepterat att inte kunna hantera en dator eller it-system som används på en arbetsplats?
Jag skulle kunna förstå det om datorn kom för 2 år sedan men nu när folk har använt det som ett så pass viktigt arbetsredskap i 10-15 år om inte mer så förstår jag inte hur det fortfarande accepteras att folk på en arbetsplats knappt kan använda den.
Det har blivit som någon grej att folk i en liten halvglad och skojande ton säger "nej men det här kan ju inte jag förväntas förstå"

Kan ju bero på att varje IT-applikationsutvecklare med självaktning måste totalt bygga om alla användarinterface vart annat år. Så det blir nytt för alla oberoende av hur länge man varit anställd.

Denna uppdatering görs dessutom helst i samband med att dokumentationen av förra utgåvan färdigställts.

Av SAFA
Skrivet av DasIch:

Och just den här attityden illustrerar så väl problemet med vården. Patienterna är snörvlande puckon som måste hållas borta, och sen är de puckon som inte söker vård i tid. När de väl får vård mals de bara igenom det byråkratiska maskineriet. Hellre checklistor och rutiner än att faktiskt kommunicera och föra dialog. Patienterna är trots allt snörvlande puckon, så varför skulle de vara välkomna i vården?

Jo, vill man boka tid på vår vårdcentral för att träffa sin husläkare så måste man ringa under hans telefontid som är typ 8:00 till 9:00 två dagar i veckan. Men ringer man senare än kl 8:01 så är alla tider för dagen slut, så bara prova nästa dag. Man får räkna med att det tar ett par veckor innan man lyckas få en tid. Sen när man väl får komma undrar han varför man väntat så länge.

Samma om man ska få akut-tid som även då bara kan bokas innevarande dag och även där är tiderna slut nån minut efter att telefontiden öppnat, missar man det fönstret får man tala med en sköterska som säger att tyvärr är tiderna slut för dagen o det går inte boka läkare till senare utan man måste ringa enligt ovan.

Skulle inte förvåna mig om det läggs nästan lika mycket tid på att tala om för patienter att det inte finns tider som att faktiskt ta emot dem.

Av SAFA
Skrivet av Henrico:

Det är ju lite av en Nörd-dröm att få ha en Cray-1 som soffa hemma, jag tror däremot det finns andra i hushållet som INTE skulle tycka det.

Ska kunna köra den oxo lär motståndet bli massivt
Nätagget till den är rätt intressant. På den tiden fanns ju inga bra switch-kretsar och mos-fetar. Den drar enligt uppgift 115kW på 5.2Volt till ECL-logiken. Dvs runt 22000A.

Skulle man bygga på traditionellt sätt med likriktarbrygga + linjärregulator typ 7805 så tappar man ca 2 Volt i likriktarbryggan (1 volt per diod) och ytterligare 3V i 7805:an plus att man behöver lite marginal för nätspänningsvariationer. Så verkningsgraden på nätagget blir då runt 40% vilket inte är rimligt.

Så det man istället gjorde var att ha två tre-fas transformatorer med 30 graders fas-skift så man får 12-puls likriktning och man kopplar så att strömmen bara behöver passera 1 diod. Dvs man får bara ca 1 volts tapp och kommer närmare 80% verkningsgrad. Spänningsregleringen görs genom att man reglerar primärspänningen på transformatorerna som kommer från en motor-generator. Den ger dessutom 400Hz ut så man får ner storleken på transformatorerna en hel del. Detta löser även problemet med varierande nätspänning.

Att det fungerar beror bl.a. på att logiken drar lika mycket ström hela tiden, dvs spelar ingen roll om processor jobbar eller ej.

För att kunna köra behövs även kylkompressorer för att kyla bort alla denna effekt.

Av SAFA
Skrivet av DasIch:

Jag gjorde misstaget att beställa en vara med leverans av UPS igen. Borde vetat bättre.

Först ett jävla krångel att logga in och göra lösenordsbyte. Sen tänkte jag att det borde gå att byta leveransadress, till UPS-ombud istället för hemleverans. Det går inte. Varan beräknas levereras på tisdag när jag inte är hemma. Finns ett ombud 200 meter bort. Det har funkat tidigare. Funkar inte nu. Förmodligen på grund av anledningar.

Seriöst, hur kan det här förbannade skitföretaget fortfarande existera?

Tja, sist jag provade med UPS så ändrade jag till ombud vilket resulterade i att varan returnerades i stället. Och när jag fått veta det så försökte jag beställa igen men då hade varan utgått

Av SAFA
Skrivet av Ryssen:

Ok har du swish?Jag skickar med skicka direkt posten så blir det 280kr.
Skicka mig ett mail med din adress och tfn nummer. till temsa65@outlook.com

Hej!
skickat mail men inte sett nåt svar ännu.

Av SAFA
Skrivet av Bengt-Arne:

Det var tider, nostalgin kickar in
Blev aldrig CP/M för min del fastän jag sneglade och var i startgroparna många gånger.
Var närma med Steve Ciarcia's PC In a Luch Box i hans Circuit Cellar i Byte, men det var med en speciell variant av CP/M som var skriven för och drog nytta av Hitachi HD64180 (utökad Z180) med multitasking och utökat minne.

Bild framsida Byte med projektet.
Del 1, Hårdvara PDF
Del 2. Mjukvara PDF

Slutar nog aldrig att förvåna mig över hur det "då" både räckte i utrymme och blev över, nu är det mer att man jagar mer utrymme konstant.

Jo HD64180, sneglade på den till ett bygge men det blev aldrig av, fick jobb och sen kom annat i vägen.

Av SAFA
Skrivet av GuessWho:

Redan Zen 2 har ganska mycket LLC (Last Level Cache) om man blickar bakåt.
Där redan en Ryzen 5 3600 har 32MB L3 cache och sen de 12 och 16 kärniga som 3900X och 3950X som har 64MB L3.
Samma gällde för Zen 3 tills 5800X3D lanserades med 96MB L3.

Min första PC (x86) var en 486:a som från början hade 4MB men som sen uppgraderades i flera steg.
4 -> 8 -> 16 -> 32 MB.

Slutade alltså med 32MB.
(Tror det var max den datorn klarade, också att gå från 16 till 32MB var inte så stort steg, hade inte varit lönt med mer även om det hade gått).

Har man en Ryzen 3600 har man lika mycket L3 cache som min 486:a hade i RAM minne...
...och då var den (486:an) uppgraderad flera gånger om.

Första generationen PlayStation hade 2MB RAM och Nintendo 64 hade 4MB RAM som standard men kunde senare uppgraderas med Nintendo 64 Expansion Pak om ytterliggare 4MB för totalt 8MB RAM.

Runt mitten av 90-talet var 32MB RAM fortfarande relativt mycket.

För de som skaffade dator före 1990-talet var väl 32MB någon nästintill otänkbar fantasisumma att man skulle kunna ha så mycket minne.

Googlade...
Cray X-MP (uppföljaren till Cray-1) lanserades redan 1982 och hade 128MB RAM enligt Wikipedia.
Det står också att datorn kostade 15 miljoner USD.
Vad det nu blir i dagen valuta. Även om det var mer fördelaktig växelkurs då (?) så var det nog inte många entusiaster som hade råd med det för privatbruk.
Inte ens Bill Gates hade väl så mycket pengar på den tiden...

Nu kan man få lika mycket L3 (128MB) i en Ryzen 9 7950X3D.
En Ryzen 9 7950X3D är ju inte direkt en lågbudgetprocessor.
Men den är ändå inom vad många har råd med idag om de verkligen vill.

Så redan dagens AM4 och AM5 CPUer har mycket L3 cache om man jämför med vad datorer för 30+ år sedan hade i RAM.

Merparten av Zen 2 processorerna lanserades 2019.
Så det är ju inte super nyligen heller.

Men vill man gå ännu längre....

Xeon MAX

https://www.youtube.com/watch?v=S3SILpv05sE

Den processorn har 64GB, ja du läste rätt, 64 Gigabyte, HBM2e minne.
Kan konfigureras på olika sätt.
Kan användas istället för DDR5 RAM.

Men för de flesta med Xeon MAX så är det troligtvis inte det mest effektiva sättet att använda det på.
Den består av 4 tiles som vardera har 14 kärnor och där varje tile har 16GB HBM2e minne.
Kan användas som en enda stor pool.
Men kan ge bättre bandbredd om varje tile bara använder sitt egna HBM2 minne som då "bara" blir på 16GB per tile.

https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2023/09/Intel-Xeon-Max-9480-Memory-Config-2x3-Matrix.jpg

Apropå Cray... var på studiebesök besök på LiTH för länge sen då de hade en terminal till en Cray-1. Hemlig som tusan, Cray-en var ju ägd av SAAB, terminalen satt i ett RÖS-skyddat rum och ville man köra på den kunde man få engångslösenord som gällde i typ 30 sekunder. Men det intressanta var att de följde med 4 servicetekniker från Cray som bodde i närheten och en var alltid tillgänglig ifall något skulle behöva fixas.

Av SAFA
Skrivet av Bengt-Arne:

Den minsta storlek som jag haft i min hand är 20MB, dock inte till Amiga.

Dels den i min PS2 m30, samt dom lågpris system som byggdes på Partman, båda 3,5" fullhöjd.
https://dosdays.co.uk/topics/images/hard_card2.jpg
I PS2 m60'an stoppade jag en seagate 5,25" fullhöjd 40MB som med RLL kontroller kom upp i 62MB, enormt på den tiden.

Det var tider
Dyrt och helt enormt, då. När man gick ifrån kassett och floppy. 160kB ->320kB->720kB->1,44MB->2,88MB.
1,44MB OCH 2,88MB floppyna var 3 till 4 gånger dyrare än 720kB floppyna, så jag stod på jobbet och stansade hål i höljet.
Runt 9 av 10 fungerade 2,88MB.

Min första var en 15MB (formatterat) till hembygd CP/M dator, disken kostade runt 8000:- då vilket var ca en månadslön före skatt

Körde med tre partitioner på den 1MB + 1MB + 8MB samt 5MB kvar som reserv.
För CP/M var det så mycket så behövde aldrig ta den sista 5MB ytan i bruk.

Av SAFA

Bjuder 200:- + frakt.