Inlägg

Inlägg som n0thing har skrivit i forumet
Av n0thing

Stor (27"+) skärm som är hyfsat billig?

Jag har fått en 27" Apple Thunderbolt-skärm på jobbet och har blivit lite frälst. Finns det någon vettig 27-tummare som inte är så svinigt dyr? Är det värt att köpa en med högre upplösning än FullHD?

Om det finns ett par förslag mellan kanske 2000-3000 kr så är jag intresserad. Om det finns någon summa strax däröver som man får lägga för en riktigt bra skärm så nämn gärna det också.

Tack på förhand!

EDIT: Kanske borde nämna att jag tänkte använda skärmen till spel, kolla på film och surfa mest.

Av n0thing
Skrivet av Rigor:

Detta är ett förslag.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/4335931/n0thinghttp://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png
http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-4335931-00.png

Sen tror jag nog att processorn kommer att flaska grafikkorten så man måste nog överklocka.
Det finns två luftkylare jag kan rekommendera,

http://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-ev...

och

http://www.inet.se/produkt/5322166/noctua-nh-d14

Det går att lägga mer på nätagget om man vill det.

Ser utmärkt ut. Vad skulle man behöva för CPU eller hur mycket skulle man behöva överklocka för att det inte skulle flaska grafikkorten?

Av n0thing

Gamingburk i delar för 10.000 - 12.000 kr

Det var ett tag sedan jag hade koll på den senaste hårdvaran, så jag tänkte fråga experterna här istället. Jag tänkte köpa en dator och montera själv, och vill spendera runt 10.000 - 12.000 kr. Jag tänkte dock återanvända en del prylar från min gamla dator, så detta är vad jag kommer behöva:

- Grafikkort (SLI eller inte SLI? Jag ser att nästan alla här köpråd är för icke-SLI)
- Processor
- RAM
- Nätagg (ska kunna driva detta, plus en två-tre SATA-diskar och fyra-fem USB-diskar)
- Moderkort
- SSD (128-250GB borde räcka)

Den kommer mest användas för att spela nya krävande spel. Jag hade inte tänkt överklocka, så jag vet inte ifall jag behöver något mer än stock-kylare för CPUn?

Tacksam för svar!

Av n0thing

UTF-8 är definitivt rekommenderat. Vad jag vet har inte ens ANSI stöd för å, ä, ö eller några andra särskilda tecken. Möjligt att det finns fler än en ANSI-standard dock. ANSI användes främst förr i tiden, men eftersom fler och fler tecken behövdes (asiatiska språk osv) så behövdes Unicode (t.ex. UTF-8) för att få plats med alla dessa.

DVD lagrar förövrigt undertexterna inte som text, utan som bildfiler som läggs över bilden för videon som visas (därmed har de ingen teckenkodning heller).

Av n0thing

Tack, badboll! Precis vad jag behövde.

Angående fråga 2: För att köra programmet behövs två .exe-filer, men jag vill kunna distribuera den som endast en, utan någon form av uppackning. De två filerna kan vi kalla start.exe (applikationen, med interface) och decrypt.exe (en fil jag ej har källkoden för).

I start.exe har jag kod som kör decrypt.exe. Pseudokod:

if button.clicked() system("decrypt.exe -pass password -n");

Antagligen kör jag CreateProcess istället för system, men you get the point. Dessa två filer (start.exe och decrypt.exe) måste kunna distribueras som en enda fil (låt oss kalla "packed.exe). När denna fil startas så körs start.exe, som fortfarande kan köra decrypt.exe när det behövs.

Hoppas det var klart nog.

Av n0thing

GUI-kodning, liten exe-fil + kombinera exefiler?

Jag håller på att göra ett program för att skicka krypterade email, där ett väldigt lättviktigt dekrypteringsprogram ska distribueras med. Två frågor:

1. Dekrypteringsprogrammet ska ha ett väldigt enkelt GUI (input för lösenord, meddelanderuta och en knapp). Den kompilerade filen måste dock vara väldigt liten, och Qt som jag använder för själva huvudapplikationen blir alldeles för stort för detta, även med statisk kompilering + strip + UPX komprimering. Vad ska jag koda i för att få så liten storlek som möjligt och att användaren inte ska behöva några bibliotek på datorn? Åtminstone under 1 MB.

2. Dekrypteringsprogrammet SKA vara en enda .exe. GUIt kommer bli en exe, men utöver det kommer GUIt att exekvera en annan fil (krypteringsalgoritmen) när man trycker på knappen. Denna måste då följa med, men programmet får bara vara en enda fil som körs direkt när man klickar på den (dvs inget zip-arkiv, självextraherande eller ej). Har kollat upp lite exe binders, men de verkar antivirusprogram gå i taket på. Hur göra?

Av n0thing

Absolut min favoritserie just nu. Grymt avsnitt, men nu dröjer det till Januari/Februari tills det kommer mer.

Bäst är alla "spy tips", alltid något snitsigt om hur man lättast jobbar undercover eller skakar av sig bevakning. Känns ju fan som man skulle kunna vara en fullfjädrad covert ops-agent efter att ha kollat på ett par avsnitt.

Av n0thing

Ingen som nämnt Bioshock-trailern, när killen blir borrad i handen och magen? Lagom maffig.

http://www.youtube.com/watch?v=Lmw78t8NgIE

Av n0thing

Om du vill komma undan billigt så är det AMDs 780G-chipset som gäller. Inbyggt grafikkort med hårdvarudekodning av H.264, VC-1, AVC, MPEG-4 och allt det där, dvs klarar det allt HD-material du kan hitta. Detta, samt HDMI-utgång.

Så här skulle en schysst config se ut:
Chassi: Antec Fusion (ca 1400 kr)
Moderkort: Gigabyte GA-MA78GM-S2H (ca 700 kr)
CPU: Tja, beror på hur mycket du vill punga ut. En 4800+ borde räcka, eller någon annan i den prisnivån (ca 600 kr)
RAM: 2GB (300-400 kr)

Lägg sedan till fläktar, kylare, DVD-spelare och hårddisk på det.

Av n0thing

Pvt. Parts i Day of Defeat var rätt fyndigt.

Av n0thing

Fantastiskt! Jag är oerhört förvånad att man kunde få ner det till ett såpass lågt pris. Jag som trodde jag skulle behöva punga ut 7-8 lax för en okej HTPC.

Tack så mycket för hjälpen.

Av n0thing

Tack för tipset! Låter bra, fick dock lite hjälp på annat håll också.

Moderkort: Gigabyte GA-MA78GM-S2H (780G-chipsettet med inbyggd grafik ska enligt tester vara grymt för videoavkodning, hårdvaruacc för h264, vc-1 osv. Långt överlägset andra Intel-baserade lösningar i dagsläget.)
Processor: AMD Athlon64 X2 5000+ BE (vad jag har förstått så stödjer endast Black Edition multipler-klockning?)
RAM: 2GB DDR2 av någon sort, gör ingen större skillnad för detta eller?

Något sånt är vad jag kommit fram till, eller bör jag ändra något? Resten får bli lite plock bara, kör nog med Scythe Ninja Mini som CPU-kylare. Alltid trevligt med låg ljudnivå om den ska stå och tugga framför TVn.

Av n0thing

Budget-HTPC, ~5000 kr

Nu när man har en ny HDTV så tänkte jag bygga ihop en HTPC. Jag har viss kunskap inom datorbyggarområdet sedan tidigare, men antar att det finns folk här med mer HTPC-kunskap än mig.

Kraven är att den ska ha DVI-ut (DVI->HDMI-adapter ska också införskaffas). Den ska kunna spela 1080p-material utan några större problem; h264, wmv, x264, AVC, you name it. Hade tänkt att skaffa TV-kort och sådant, men låter det vara ett tag. Jag har kollat runt lite på Komplett och kommit så här långt:

Antec Fusion V2 chassi, inkl 430w PSU
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=340088

Paket med:
- AMD Athlon 64 X2 4400+
- Corsair Value S. PC4200 2x1024MB DDR2
- MSI K9VGM-V (VIA K8M890)

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=325623

(3.389 kr)

CPU, RAM, PSU borde kunna klara detta galant, eller?

Men när det kommer till grafikkort, hur mycket kräm behöver man egentligen för HD-material? Vad behövs mer, HDCP-stöd, hårdvaruacceleration för videoformat? Även hårddisken är jag osäker på, men man vill ju helst att det ska gå snabbt då man är van vid DVD-spelare som kör igång på sekunder. Kollade på SSD-hårddiskar, men även de minsta var sjukt dyra och skulle överskrida min budget med tusentals kronor.

Hade annars kollat lite på en MacMini, då jag kan få studentrabatt på den, men jag har en laptop av ungefär samma kaliber som drabbas av härdsmälta när man spelar 1080p-filmer.

Några förslag?

Av n0thing

Det jag kom att tänka på är Carmageddon, men det är inte freeware vad jag vet. Gratis kanske, dock.

Av n0thing
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Picard
Det jag undrat lite över om man vill ha en datorskärm att spela på med hjälp av en Xbox 360 VGA HD AV Cable. Hur gör man med ljudet då? ser att det finns den röda/vita sladden för ljud, men om man inte har en förstärkare utan bara några gamla datorhögtalare/headset

Ingen större expert, men menar du RCA-kontakter (röd och vit för höger/vänster-ljud, gul för bild)? Isåfall tror jag det finns RCA-Tele-sladd, så kan du koppla till input på ljudkortet och använda datorns högtalare.

Av n0thing
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MugiMugi
Har du en widescreen skärm till burken, som tar 720P med andra ord 1280x720 och har en Xbox 360 med HDMI, så köp en HDMI -> DVI kabel.

Jorå, det är widescreen. Men en 720p-upplösning är väl 16:9, hur ser detta ut på en 16:10-skärm (1680x1050), antagligen inga större problem? Och hur blir kvalitén efter uppskalning av bilden?

Tack för svaren förresten.

Edit: Så här står det i specifikationerna:

Signalingång video: Analog RGB, DVI
Syncmodell: Separate H/V, Composite, SOG
Signalingång: 15pin D-sub, DVI-D
Plug & Play DDC: DDC 2B

Inget om DVI-I? Eller har Analog RGB något med detta att göra också? Hur bör jag göra isåfall. Har en ledig VGA-kabel kvar.

En annan specifikation (dock ej från officiella hemsidan) säger:
Analog anslutning: D-Sub
Digital anslutning: DVI-I

Av n0thing
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MugiMugi
Kan ju låva att ditt grafikkorti nte har ett enda DVI-IN eller S-video-IN utan DVI-UT och S-Video UT.

Tvivlar väälädigt starkt på att dit 8800 GTS är ett TV kort sorry. Faktum är att jag inte hört om ett hitils.

Givetvis Tänkte lite fel...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MugiMugi
I vilket fall som hellst vill du spela Xbox 360 på en dator skärm så behöver du VGA sladden som du koppliar in i valfri datorskärm.
Du har inga andra alternativ.

Edit: Värt att nämna. Om du inte har en Xbox 360 med HDMI så kan din konsoll enbart skicka analoga signaler, Komponent är Analogt, så är VGA, de flesta dator skärmar tar VGA signaler dock men finns undantag, VGA->DVI kabel conventerar inget annat en kontakten mer eller mindre, men blir DVI-I

Okej. Går det inte att köpa ett TV-kort, koppla Xboxet till det och köra det på det sättet? Eller är detta helt enkelt onödigt? Så jag gör bäst i att koppla VGA-kabeln till Xboxet (adapter om det behövs, vet inte vad ett Xbox har för in- och ut-gångar), eller bör jag använda DVI-sladden från skärmen istället? Ger detta (markant) bättre bildkvalité, värt att jag använder VGA-sladden till datorn istället och DVI till Xbox?

Av n0thing

XBox360-> dator-> skärm?

Titeln säger väl det mesta. Skärmen är en Samsung 206BW och grafikkortet ett 8800GTS 640MB (med två st DVI-in, en använd av skärmen, och en S-Video-in). Om jag förstår det rätt så måste Xboxen isåfall köra i 780p eller i eller vad det nu heter, och så skalar skärmen upp detta till 1680x1050 (skärmens nativeupplösning). Hur kommer det se ut? Bättre än min gamla 21" "tjock"-TV antar jag?

Och hur bör jag göra? Om jag kopplar Xboxen till skärmen direkt måste jag då använda VGA-sladden (en VGA, en DVI har skärmen) samt adapter, försämrar inte det kvalitén rätt markant? Hur gör jag för att få ut bästa möjliga kvalité utan att behöva koppla om massa sladdar osv varje gång jag ska spela?

Av n0thing

Bara jag som är shockad (pun very much intended) över att Bioshock ligger sist? Definitivt ett av de bättre spelen på den senaste tiden. Om spelet endast skulle bestå av storykonceptet (en politisk utopi som har gått under, som man sedan får utforska i sitt sökande efter svar) och introduktionsscenen där man kraschar och simmar upp på "land", så skulle det fortfarande vara ett av de bättre spelen någonsin. Men om man lägger till den sjukt vackra art deco-stilen samt grafiken och karaktärerna så finns det ingen tvivel - bästa FPS-spelet någonsin? Mycket möjligt, även om Half-Life 2 får vara med och slåss om titeln (ja, inte Half Life 1, verkligen undermåligt med dagens standard... lite småkul nostalgi dock).

Jag gillade Call of Duty 4. Det var filmiskt, hade stor inlevelse och minnesvärda uppdrag. Det var underhållande för stunden, men efteråt gav det inte så mycket.

Och Crysis har jag inte spelat särskilt mycket än. Jag har spelat ett par uppdrag, och det har just kommit lite aliens... och det är där det misslyckas. FarCry sågades på en punkt - alla aliens som förstör inlevelsen och storyn, och nu gör Crysis samma fel?! Gameplayet var inget vidare heller, storyn var riktigt dålig och karaktärerna var bland de mest störande och klichéartade jag har sett i ett spel. Det som spelet överlever på är det ytliga - grafik, ljud osv - och så speciellt är det verkligen inte där heller. Grafiken är kanske tekniskt avancerad med shaders hit och bump mapping dit, men de har verkligen inte gjort något vidare med tekniken. Miljöerna är snygga, men det utnyttjar inte grafiken för en bra design och så stämningsfulla effekter som möjligt, vilket Bioshock respektive Call of Duty 4. Jag tycker nästan att Call of Duty 4 gjorde ett bättre jobb i det här området.

1. Bioshock
2. Call of Duty 4
3. Crysis

Av n0thing

Har för mig att man bara behöver reset'a kontrollinställningarna i spelet. Tryck på Use Default eller om någon liknande knapp finns i inställningarna.