Inlägg

Inlägg som JonkenPonken har skrivit i forumet
Av JonkenPonken
Skrivet av Ratatosk:

Tack för ett bra test, personligen skiter jag numera i överklockning, det ger väldigt lite nu för tiden.

Håller med om att Core i5-12600K är stjärnan, storebror har pressats för hårt, dess effekttörst är inte tilltalande.

Sweclockers får byta namn till Swestockers mao 😂

Av JonkenPonken
Skrivet av Billy Joe Bob:

Många som klagar på bildkvalitén men jag tycker den är milsvid bättre än Nordic. Där var det katastrofalt.
Det är inte på exakt lika nivå som Disney+, som är ohotad etta, men både Game of Thrones och Chernobyl är helt klart acceptabla.
Kör på en 55 CX och 250/250.

Fast det enda du säger är ju att HBO NORDIC är ännu sämre än HBO MAX.

Chernobyl va faktiskt den enda och första anledningen till att jag skaffade HBO MAX och det ser ut som typ VHS (möjligt kanske något högre upplösning). Har inte ens kollat klart på avsnitt 1.

Slänger man på Netflix (båda är tv´s appar) så är det ofta milsvid skillnad.

55" LG OLED och avståndet tv-soffa är ca 2.5 m. På detta avstånd (om vi enbart utgår ifrån upplösning) så är det omöjligt att se skillnad mellan 4K och 1080, men man ser skillnad mellan 1080 och det som nu HBO har.

Då det finns de som upplever okej bildkvalitet så har jag hela tiden trott det kanske har nåt med bandbreddsrelaterat att göra hos HBO där jag bor. Kanske många hakat på tåget om 50% så om det nu stämmer min lilla teori så blir det väl bättre bildkvalitet sen när alla nya har tittat sig trötta på allt nytt.

Av JonkenPonken
Skrivet av mar3ld:

Apples pris är inte exceptionellt dyrt för en premium putsduk. Flera av de dukar jag köper till bilen kostar mer. (Och naturligtvis tvättar jag dessa putsdukar med speciellt tvättmedel - för det ÄR inte ”tvättmedel som tvättmedel” heller.)

De som ojar sig här är helt enkelt inte kundgruppen. Ni ser eller bryr er säkert inte skillnaden mellan ”okej” och ”bra” prylar inom kategorin.

Jag vet att många är unga här inne i forumet, som inte börjat tjäna pengar än. 300kr är inte mkt pengar för en som vuxit upp (tjänar pengar) och valt att hålla på med premiumprylar (eget val, inte med i en sekt eller hjärntvättad).

Om jag har en leverantör som garanterar en viss funktion / ett visst underhåll med en pryl för 300kr, varför ens ifrågasätta och chansa att putsa sin premiumskärm för 60000kr (eller laptopens liknande skärm) med en duk för 30kr istf 300kr. Det är närmast som en fis i rymden i skillnad.

Tror nog de flesta reagerar mot att folk kan vara så lättlurade överlag.

Sen att jämföra en mikrofiberduk som är gjord för bilar med en liten putsduk gjord för en liten mobil går liksom inte.

Av JonkenPonken

Tre frågor.

1. Hur använder man telefonen, telepati?
2.
3.

Av JonkenPonken
Skrivet av Robeliboban:

Alltid tappat bort putsdukarna, tills jag fixade Kjells cleaning kit där allt körs in under korken när man är klar. Bra skit och rejält nog för tv och insidan på bilrutan. Under hundralappen.

https://i.imgur.com/LcYwhfE.png

Prova lägg in grejerna under locket istället för korken så slipper det bli så bökigt nästa gång 😜

Av JonkenPonken
Skrivet av Dyyb:

Hittar inte appen på min LG B6? Har HBO Nordic , när jag öppnar den kommer det bara upp att appen inte e aktuell längre o jag bör ladda ner HBO max med en länk men sen står det att appen ej Hittas i LG store?? Är min 4 år gamla TV för gammal för en app herregud

Edit

The HBO Max app is available on the following LG models: LG OLED TVs, LG QNED Mini LED TVs and LG NanoCell TVs from model years 2018-2021 via webOS 4.0 and higher

Vilket skämt......

Förklarar varför man inte hittar appen i sovrums-tv (LG från 2016 nåt sånt).
Vardagsrums-tv LG OLED (från 2019 tror jag det va) har appen men bildkvaliteten är urkass samt ljudvolymen oftast för låg oavsett vad man kollar på. Bildkvaliteten ser inte ut som 1080 ens. Har endast 100 / 100 men borde räcka och bli över.

Av JonkenPonken
Skrivet av Drutten55:

Jag kolla när den stod på noll ljud mot när de prata och der var inga konsigheter, men bra tips. Jag tror att jag bara marginellt ändra men man/jag blir lite nojjig. Har inte funnit än så länge vad fabriksinställningen är på men känner jag mig rätt så kommer jag kontakta jbl om jag inte tagit reda på det innan.

Bra forum det här.

Läppsynk behöver man oftast göra om man kör högtalare/bas trådlöst.

Av JonkenPonken
Skrivet av mrqaffe:

En gissning är att MS betyder milisekund, du är alltså inne på avstånd/latens justeringarna för högtalarna eller så är det inställningarna för läppsynk du hittat.

Är garanterat delay (läppsynk) precis som du säger.

Av JonkenPonken

Har en idag gammal 4k (UHD) Samsung 10 bit skärm 60 Hz. Kan köra 64 Hz som max på 10 bit, sen blir det 8 bit och max Hz på 8 bit verkar vara 66 Hz, så marginalen är liten men finns ändå där.

Av JonkenPonken
Skrivet av alfonsg00:

Jo grått mm ser bra ut när man kolar filmer/bläddrar. Är bara om man tar upp den pekaren och drar ut den i vänstra hörnet så kommer menyn upp i grå "ton" istället för svart. Annars syns det som vanligt med svart färg.

Ok ska testa sen men tror du fick ett bra svar redan.

Så den grå färgen är enbart till för att man skall kunna se bättre om nu svart blir för mörk?

Av JonkenPonken
Skrivet av alfonsg00:

Har du lg oled tv? Så om du drar pekaren till vänster hörn så det blir grått istället för svart så får du inte upp sådana linjer? Förstår bara inte hur de kan vara kvar där för de har helt försvunnit i tester och även extrema tester så syns de inte alls.

Jupp, LG OLED.

Får testa övre vänstra hörnet vid tillfälle. Visste inte ens om att man kunde göra så men grå färg har man ju sett typ massor med ggr när man bläddrat efter film (och läst om filmen). Tycker mera det låter som en feature isf (grå banding). Att ha vänster spalt markerad har jag ju haft en miljard ggr men du menar specifikt markören högst upp till vänster?

Av JonkenPonken
Skrivet av alfonsg00:

Verkar som problemet har helt försvinnit i tester och inte några linjer alls på gråtest. En konstig grej är detta som man ser i netflix om man drar pekaren i vänstra hörnet. Känns som banding eller ska det bara vara så? För får inte upp något som helst i banding tester längre så tycker det är konstigt om det i så fall skulle komma upp här? Bild

Jag har aldrig sett sån där banding på vår tv. Den enda banding jag sett i extrema fall är när man "framkallar" en RAW och lyfter 3-5 steg. Nästa gång jag startar Netflix så får jag gå fram med lupp och syna.

Av JonkenPonken
Skrivet av LPG:

På pappret tål inte min GDI-motor E10 men verkligheten så har det inte varit någon skillnad ännu.

Mitsubishi-motorn är den enda motorn i Volvos program som inte är gjord för E10.

Av JonkenPonken
Skrivet av Cad_edis:

Max RON 102 är det som gäller, det är enkelt att verifiera genom att läsa det tekniska reglementet för F1. Nu på senare år så verkar man dock ha tagit bort maxgränsen, så det finns idag bara ett minivärde för (RON+MON)/2.

Jodå, det fanns restriktioner för bränslet även på 80-talet, som den nämnda RON 102 gränsen. Det man kom på då var att bränslen som har ett oktantal om RON 102 kan trots samma oktantal ha olika knackmotstånd vid verkliga förhållanden i en F1 motor. De höga varvtal och höga cylindertryck som man hade i F1 motsvarar helt enkelt inte förhållandena vid mätning av oktantalet enligt Research metoden.

I boken “Alpine & Renault: The Development of the Revolutionary Turbo F1 Car 1968-1979” så finns en interjvu med Jean-Claude Fayard, vid Elf som beskriver detta.

Exakt hur mycket effekt man hade i motorerna varierade under åren. Renault EF1 hade runt 510 hk i början 1977, och BMW började någonstans runt 550 hk några år senare (Brabham var vid de första testerna långsammare med BMW motorn än med en Ford-Cosworth DFV trots högre toppfart). Renault EF15B från 1986, den första motorn med pneumatiska ventilfjädrar, hade i kvalutförande strax över 1200 hk. I racetrim så kunde man plocka ut ungefär 1000 hk som mest. De bästa motorerna det året var egentligen Honda, TAG/Porsche och Renault; BMW var egentligen bara snabba i kvalen och då pratar vi privat-stallen vars BMW-motorer byggdes av Heini Mader Racing Engines i Schweiz. Works stallet, Brabham-BMW var ute på ökenvandring med den liggande motorinstallationen i Gordon Murrays BT55 i form av BMW M12/13/1. BMW drog sig ur F1 i slutet av 1986 och de kvarvarande motorerna köptes upp av dator-leasing företaget Megatron.

Den "stående" motorn BMW M12/13 som användes i bland annat Benetton gav 850 hk i race trim vid 3,6 bar, och observera nu att detta är 3,6 bar absolut, dvs 2,6 bars övertryck. Detta var ungefär vad bromsbänkarna hos Heini Mader Racing Engines klarade av, och enligt Heini Mader så ökade motoreffekten hos BMW motorerna med 26 hk vid varje 0,1 bars ökat laddtryck. Vid kvalet till Italiens Grand Prix 1986 så ska laddtrycket på Gerhard Bergers Benetton-BMW ha registrerat 5,7 bar absolut (5,5 bar enligt vissa källor), således 850+(5,7-3,6)*260 = 1396 hk. Nu får det dock beaktas att detta laddtryck enbart uppnåddes väldigt kort, och motorn i fråga havererade också innan kvalvarvet var över.

1987 så infördes pop-off ventiler och ett maximalt laddtryck om 4,0 bar absolut vilket satte stopp för kvalmotorer med extrema laddtryck. 1988 så sänktes maximalt laddtryck till 2,5 bar absolut vilket sänkte motoreffekterna ytterligare. Honda RA168E drev McLaren till bägge titlar det året och den gav 685 hk på ett bränsle bestående av 84% toluen och 16% n-heptan. Maxstorleken på bränsletanken sänktes också för 1988 till 150 liter vilket gjorde bränsleförbrukningen väldigt viktig eftersom man inte fick tanka bilarna under loppet. SAE 890877 "Honda Formula One Turbo-charged V-6 1.5L Engine" beskriver utvecklingen av den motorn bra om man är intresserad.

Att man använde begagnade motorblock är en seglivad myt. Ulrich Baretzky som jobbade på BMW som ansvarig för turbo och inloppssystem på deras F1 motor från 1983, fick en fråga om detta vid en intervju. Han kunde inte förstå vart detta påstående kom ifrån. Man hade förvisso testat att bygga en motor på ett begagnat motorblock, men denna havererade ganska omgående i provbänk.

Man varvade aldrig lika mycket med V10-motorerna som de senare V8-motorerna.

Ja du ser

Edit: med mopedmotor på 1.6 L så måste man öka oktanen.

Av JonkenPonken
Skrivet av evil penguin:

Tror Firefox kallar motsvarigheten för fission.

Och ja, allt Chromium-baserat har väl rimligen samma, men jag vet inte riktigt vart just det påståendet leder...

Ja det var ju ändå du som påstod "Webbläsarna har gjort ganska stora ändringar i sin arkitektur för att motverka detta" utan att peka på vad så jag förde dig i rätt riktning där. Men skitsamma, orka liksom..........

Av JonkenPonken
Skrivet av evil penguin:

Ja, "site isolation" i Chrome är det jag syftade på med att de kunde separera webbläsarens hantering av olika siter i olika processer och därmed luta sig mot OSets hantering.

Den inställningen finns ju i alla chroniumbaserade webbläsare. Vad det heter i tex Firefox har jag inte en susning om.

Av JonkenPonken
Skrivet av evil penguin:

Både Intel och AMD (och även andra) berördes ju dock av Spectre, så att vinkla just det till en Intel-grej känns lite snett. Meltdown däremot var ju Intel-specifikt.

Och jag skulle säga att en stor anledning att ta det på allvar var just hur svårhanterliga Spectre-problemen är från mjukvarusidan, det är inte något man bara "fixar i nästa patch".
Så jag skulle nog säga att det var viktigt att fixa detta inte främst av PR-relaterade anledningar utan för att man annars sitter i en väldigt riskfylld situation där det inte finns något sätt att hantera problemet på lång tid OM någon skulle börja utnyttja dessa sårbarheter på riktigt.

Och vi är ju i ett läge där folk sedan flera år faktiskt varit inne och nosat på javascript-baserade Spectre-attacker i webbläsaren. Webbläsarna har gjort ganska stora ändringar i sin arkitektur för att motverka detta men har då kunnat luta sig mot arbetet för att hantera Spectre på OS-nivå och har därmed kommit långt genom att separera hantering av innehåll från olika domäner till olika processer för att hindra att information i minnet läcker hur som helst mellan siter/extensions/etc.

Jag ser det senare mer eller mindre som en bekräftelse på att det var helt rätt beslut att arbeta fram en mitigering av problemet redan från början. Det där är ju en sån sårbarhet som plötsligt hade kunnat bli tillräckligt användbar för att bli värd att faktiskt använda, och i det läget hade den varit svår att stoppa på *lång* tid om man inte tagit itu med problemet. (Finns förstås fortfarande risk att det visar sig bli så med någon framtida upptäckt, men hittills...)

Vad är det för omfattande arbete under motorhuven webbläsarna har gjort menar du. Det enda jag känner till där man kan stänga av skyddet (om man nu vill det) är #site-isolation-trial-opt-out

Av JonkenPonken
Skrivet av GBGTias:

Är det safe att uppgradera till 11 nu då?

Är nya AMD patchen bara för OS eller måste man vänta på ny bios med? Uppdaterade bios för några veckor sedan - missade att gå igenom min curve-optimizer så jag satte all-core på -20 på min 5900x då jag vet att den är safe där.

Borde ju stå om du läser om AMD-patchen. Har dock svårt att tänka mig att patchen inte kollar på hårdvaran när den installerar paketen.

Jag gick ju tillbaka till Win 11 (efter att ångrat första testet med Win 11) och nu med AMD-drivisarna och MS-fixet så känns burken riktigt pigg jämte före.

Av JonkenPonken
Skrivet av doomas:

Är det KB5006746? Fixar bla "Addresses an L3 caching issue that might affect performance in some applications on devices that have AMD Ryzen processors after upgrading to Windows 11 (original release)."

Va bra med påminnelse om att den uppdateringen hade kommit.

L2 latens minskade från 2.9 ns till 2.7 ns och L3 från 31.6 ns till 10.0 ns (AIDA64).

Av JonkenPonken
Skrivet av doomas:

Är det KB5006746? Fixar bla "Addresses an L3 caching issue that might affect performance in some applications on devices that have AMD Ryzen processors after upgrading to Windows 11 (original release)."

Nä det är olika optimeringar.