Inlägg

Inlägg som tearzyo har skrivit i forumet
Av tearzyo
Skrivet av socsoc:

Kan Bahnhof leverera 10Gbit om ens stadsnät har kapacitet för det eller erbjuder dom bara 10Gbit i deras egna nät?

Vi har det via stadsnätet, företag dock.

Av tearzyo

Personligen hade jag aldrig kört en Unifi brandvägg/router för business. Går inte göra så mycket med dom, men för ”prosumer” absolut. Unifis switchar och APs däremot. Ta en/två 48 portars med 2.5Gbe ethernet (annars kan du inte nyttja följande AP) och kör U7 Pro hela vägen, börja köpa 10st så får du se hur långt det räcker. design.ui.com (kommer inte ihåg URLen) där kan du ladda upp planritning för att få bättre uppfattning för antalet APs. Dra även kabel till allas kontorsplatser, skrivare, konferensutrymmen etc (eller be elektriker). Brandvägg hade jag kört Netgate, Watchguard eller om du kan få tag i Cisco, Fortinet etc, bytte själv på vårt företag nyss från en gammal Zyxel till Netgate och den är fantastisk

Av tearzyo
Skrivet av kite:

Beställde en sån idag, eller snarare bokade en då de inte beräknas finnas tillgängliga förrän i juni i år.
Vad vet vi om WiFi7 och avstånd? Finns det någon wifi7 brygga att använda för att länka ihop två hus?

Jag har behov av att länka ut en stabil snabb trådlös anslutning ca 25 meter från routern inne i huset. Föreställer mig att jag behöver en lösning som är vädertålig då det behöver vara fri sikt mellan enheterna(?), utan glas, vägg osv..

Har 1000/1000 fiber idag och en blandning av Asus XT8 och XT9 (två av varje) och de klarar inte särskilt tjocka väggar/golven i vårt trähus (timrat på sent 1600-tal, inte jättetjocka stockar, med vanliga plank, gipsskivor osv) två våningar, 150 m2. Trots det är de ändå bättre än allt jag haft innan i wifi-väg, men vill så klart ha bättre kapacitet och det hoppas jag wifi7 fixar

Kollade på ett kit med två utomhus-puckar, Ubiquiti UniFi Building-to-Building Bridge.
https://www.inet.se/produkt/5410687/ubiquiti-unifi-building-t...

Ser att de är från 2019 och misstänker att de kommer bli en flaskhals. Kostar ändå en slant så skulle vilja kolla om någon känner till om det finns nyare liknande lösningar istället, som matchar wifi7 standard. Jag har ju ganska litet avstånd dessutom, de där klarar ju flera hundra meter, vilket känns lite overkill sett till mitt behov

Frågan är om du har någon enhet med WiFi 7 som kan nyttja det? Jag kör iPhone 15 Pro som har stöd för wifi 6E.

Om jag skulle uppgradera hade jag kört U7 Pro från Unifi, mest pga U6 Enterprise är dyrare, men då jag har U6 Lite, inga problem och inga enheter med stöd för WiFi7 kommer jag nog vänta minst 4 år med att ”uppgradera”. Jag ser större vinning i att köpa en ny 2.5G switch, men har heller inga enheter som kan nyttja 2.5G, samt att jag kan maximalt få 1000/1000 från operatören, så fördelen med 2.5G är att föra över data till NASen, vilket jag gör en gång i halvåret. 4K streaming från NASen fungerar med 1G, så av ”videoskäl” finns det ingen anledning.

Prestandamässigt nåt U7 Pro till ca 1400/1400Mbit/s, men vad tankar du som behöver den hastigheten? De flesta surfar mest runt och klickar på länkar, som tyngst video där 4K ligger på max 50Mbit/s. Så, WiFi7 behövs bara om du tankar tyngre filer över LAN, vilket jag misstänker inte är super vanligt.

Av tearzyo

Unpopular opinion - IT chefer

Vill mest höra vad folk tycker om deras IT chefer, system chefer, ”digitaliseringschef”, allmänt ”IT” chefspersoner.

Min uppfattning är att det är komiskt att många av dessa har högre löner är allt från seniora utvecklare, system ingenjörer mm, men cheferna i fråga vet inte basic frågor som ”vad är en IP adress”. Hur ser ni på det? Är det helt orelevant eller behöver man förstå ”lite teknik” för att vara ”digitaliseringschef” med en lön på ”70k” i månaden?

Av tearzyo

-95 till vad? 3G, annan operatör (roaming)?

-105 till vad? 5G, din operatör?

Av tearzyo

Låter rörigt. Jag skulle säga att du behöver göra en planering, skissa gärna upp våningarna så du vet kvm per våning, sedan drar du helst sladdar överallt till en central punkt (där fibern kommer in). I skissen målar du även vilka enheter som ”måste” ha kabel. Mesh kan fungera, en på varje våning men att ha sladd till varje mesh-enhet är optimalt för Wi-Fi

Du behöver nödvändigtvis inte köpa Unifi, men du kan använda deras verktyg för att få en överblick https://design.ui.com/login

Av tearzyo
Skrivet av Trihxeem:

Det är ju sjukt drygt men flytta först ut filerna ur mapparna som icloud synkar, sedan stänger du av det?
Har aldrig använt icloud för filer - vill inte ha någon cloud backup på allt mitt shit

Du får stänga av iCloud Drive Desktop & Document synk, sedan flytta allt från iCloud till datorn samt ta bort det från iCloud.

Som standard aktiverar Apple denna funktionen när du loggar in med ett Apple ID. Du måste manuellt stänga av den för att filerna inte ska skickas till iCloud

Av tearzyo

Stäng av iCloud Drive från att spara data från Dokument och Skrivbord. Efter avstängningen kan det hända att filerna ”försvinner”, men det gör dom inte. Dom ligger på iCloud Drive. Ladda ner filerna och lägg dom i Dokument och Skrivbord och radera filerna från iCloud Drive.

Av tearzyo

/Library/Launch Agent

Där ligger plist filer för saker som skall hända vid inloggning av datorn

/Library/Launch Daemons/

Där ligger plister på vad som ska hända vid uppstart av datorn

Mac har en process som kallad ”launchd” som kör dessa automatiskt. Hittar man inte en process som körs under ”startobjekt” i systeminställningar, kan man kolla i dessa mappar

Som tidigare skrev dock så öppnas samma appar man hade igång när man stängde ner datorn om man inte kryssar ur rutan. Men ovanstående inlägg är exempel på appar som alltid startar ”i bakgrunden” när du startar/loggar in

Av tearzyo
Skrivet av smekd:

Finns inte en chans att teknikansvarig har åtkomst till ISP/KO utrustning.

Jag har i en företagsfastighet När Bahnhof satte in ny fiberbox till vårt företag sa hon som gjorde det ”jaså här var det öppet och stökigt” (hängde kablar huller om buller). Skåpet i sig var inte Bahnhofs ansvar utan företaget som dragit in fibern, tex Telia eller stadsnät)

Rent tekniskt hade jag kunna rycka fibern för andra företag i samma hus och sätta ”nåt kul” i mellan fibern och deras brandvägg, men har inget intresse av det.

Av tearzyo

Beror på hur intresserad och hur mycket kunskap du har. Du hade nog fått ur mer prestanda om du köpte ett Mesh system som går att ställa in via en mobilapp. Men är du som jag och gillar att ”mecka” med switchar, brandväggar och APs är Unifi APs och switchar bra. Brandväggar kan man köra pfsense om man vill kunna göra mer än vad som går med unifi. Men skulle säga att allt beror på intresse och budget.

Frågan du ska ställa är, vill du lägga 10h + för att ”optimera” ditt hemnätverk och lägga 8000+kr på nätverk? Eller vill du lägga 2000kr och 5minuter i tid?

Google Mesh är ett bra alternativ som nu även har släppt nya enheter med WiFi 6e.
Vill du ha mer avancerade prylar hade jag satsat på Unifi switch (efter behov), Unifi 6 Pro/Lite (beroende på budget), Netgate 2100 eller 4100, Unifi Cloudkey.

Av tearzyo

Av erfarenhet köas automatiska uppdateringar för större varumärken. Det beror på att mängden trafik som behöver tankas från tillverkarens servrar.

Vet inte om det stämmer i detta fallet men det kan bero på det. Vill man ha det senaste dag 1 är det oftast bättre att uppdatera manuellt.

Av tearzyo

HDMI = bild och ljud
USB-C = Allt, ibland problem med ljud. (men flaskhalsar vid både laddning och överföring av stora mängder data)
Thunderbolt = Allt (Som USB-C men flaskhalsar sällan/aldrig)

En Mac Mini har egen strömförsörjning så att ha Thunderbolt mellan skärm och den datorn är (nästan) meningslöst. Så länge inte skärmen har mååånga portar, för nätverk etc men dessa kan du lika gärna koppla rakt i datorn.

Köpt en skärm enligt din spec, se till att den har två ingångar, HDMI 2.1 och Displayport. (Alt två HDMI)

Koppla koppla konsollen till HDMI och datorn med USB-C till Displayport (finns kablar för detta som inte kräver docka)

Varför jag själv skulle köpa en Thunderbolt skärm beror på möjligheten att koppla EN sladd till en bärbar Macbook, för ström, data, nätverk etc. Istället för att koppla i 4 sladdar varje gång du vill sitta vid skrivbordet. Men med en stationär Mac Mini är det onödigt då datorn är, stationär.

Av tearzyo

Att mäta Internet (BBK) är inte samma som som att mäta Wi-Fi. Ser ut som du mäter från en iPhone så gör så här:

Ladda ner Airport appen. (Apples Wi-Fi app)
Gå till Inställningar - Airport och slå på ”Wi-Fi sökare”
Starta appen och klicka Wi-Fi sökning.

Kolla signalstyrkan för ditt Wi-Fi. Se till att du har 40 ellet 80 Mhz.
När signalstyrkan är -40dbm kan du göra test på bredbandskollen för att testa prestandan på din router.

Grym signal: -35dBm
Bra signal: -50dBM
Kass signal: -80dBM
iPhone börjar leta ny åtkomstpunkt: -70dBm

https://imgur.com/gallery/xXiU058

Av tearzyo
Skrivet av Leimone:

Vad jobbar du med för miljö? On-prem? Alla cloud jobb (Azure/AWS) betalar riktigt bra. Är du IT ansvarig för en sådan miljö har du säkert lön på 70k+

Både on-prem och cloud. Försöker avveckla den onprem vi har som är möjlig, tex AD. Tanken är att flytta allt till molnet (vilket är mitt jobb). Implementerat Jamf, Jamf Connect i Mac miljö, användarna loggar därmed in med IDP på sina datorer. Jag är ”solo-IT” när det gäller allt som inte rör ERP-system och e-handelssidor, som är egenutvecklade. IT-säkerhet, nätverk, endpoint hantering, SaaS, IDP är mitt ansvar, samt lösa klassiska supportcase dvs ”starta om din dator”

Nästa säkerhetslösning för oss är att gå från on-prem VPN till ZTNA samt låsa in samtliga ”interna system” till lösningen, idag är mycket ”öppet” som ligger i molnet.

Ett problem på bolaget är att man är just solo-IT när det gäller detta, ingen annan på bolaget vet eller förstår vad man gör och hur avancerat vissa saker är. ”Allt funkar ju bara”. Detta som också blir problemet vid löneförhandlingar. Är säker på att hade jag sökt liknande jobb i en storstad eller utomlands är lönen betydligt högre. Sen ligger väl problemet på mig till viss del, när jag började sa dom att dom skulle vara nöjda ”om jag kunde fixa skrivarna”, dom fick lite mer än det Vill jag ha annat jobb tvingar det mig till viss del att flytta eller pendla större avstånd, vilket jag inte är sugen på.

Av tearzyo
Skrivet av Gorian:

Konfigureringen var aldrig problemet, utan bristen på tillräckligt med knappar i vettig layout för att gå till ”skrivbords-switching” (motsvarande three finger swipe på trackpad).

Mac Mouse Fix appen löser det. ”Click and drag”

Av tearzyo
Skrivet av Gorian:

Tjena,
Jag har kört en MacOS i många år nu och har inga planer på att byta ifrån det. En grej som jag upplevt som svårt ända från dag 1 är dock det här med musen: Apples Magic Mouse lämnar allt för mycket att önska i termer av ergonomi, medan de sedvanliga alternativen på marknaden ställer till det när man ska svepa mellan olika skrivbord/helskärmsfönster (tre-finger-swipe på trackpads).

I dagsläget använder jag en Logitech G502, vars två knappar bredvid vänster musknapp används till att skifta mellan skrivbord/helskärmsfönster. Det har fungerat riktigt bra. Tyvärr ger mig G502 ont i handleden, vilket är varför jag söker efter alternativ.

Jag testade Logitech MX Master 3, men den kom jag inte alls överens med. Upplevde den som för stor och med knapparna på fel ställen. Hittade inget riktigt bra upplägg för att byta mellan skrivborden heller.

Youtube-profilen MKBHD använder en Magic Trackpad bredvid sin vanliga mus enbart för svep-mellan-fönster-funktionen. Det är ju ett alternativ, men känns lite omständigt att behöva släppa musen varje gång man ska skifta mellan fönstren. Eller? Kanske är en vanesak som man snabbt blir vän med.

Jag hör gärna hur ni andra har löst det här problemet, eller om ni har några tips på lösning ändå? Letar med ljus och lykta efter en passande mus, men hittar inget.

Hello,

Macadmin här, jag kör Trackpad men använder tangentbordet till det mesta. Tre appar som låter dig konfigurera en tredjepartsmus så den kan agera som en ”Windows PC”

SensibleSideButtons
LinearMouse
Mac Mouse Fix

Alla är open source och låter dig göra det mesta med en ”PC mus” på Mac. You’re welcome!

Av tearzyo
Skrivet av anon347775:

Och hur stor skillnad tror du det är för TS föräldrar? Jag tror nog prisskillnaden är av tyngre vikt för de flesta.

Mja, samma dag reparation är ganska bra när man väl behöver det

Av tearzyo
Skrivet av anon347775:

Butiken närmast dig eller dina föräldrar är enklast om du behöver lämna in den, några andra skillnader ser jag inte.

Stämmer inte riktigt. ”Premium återförsäljare” har andra regler än ”elgigaten och netonnet”. Detta gäller främst vid behov av service och företagsköp (för DEP).

I praktiken innebär det två saker om du köper från ”premium återförsäljare”:

Dom har skyldighet att själva kunna reparera datorn/enheten. (Netonnet och elgiganten måste skicka den till Apple eller annan ”behörig reparatör”)

Köper man en dator till ett företag är det bara premium återförsäljare som kan ”DEPa” en enhet, dvs skriva enheten på företaget utan att den behöver packas ut ur förpackningen. Vilket i sin tur innebär att företaget kan beställa enheter direkt till sina användares hemadresser där dom automatiskt konfigueras utan att ”IT” på företaget behöver röra datorn. (Detta har jag satt upp på jobbet)

Av tearzyo
Skrivet av Rashbalt:

Jag uppdaterade min macbook pro (2018) till Ventura 13.2.1 idag. Efter omstart började jag ha skumma problem med mina installerade 3dje-parts appar. Exempel:
- Virtualbox "Failed to initilize COM or find the Virtualbox COM Server."
- Matlab hittar inte paths jag lagt in under startup.m

Trycker man på "Appar" under favoriter i Finder får jag bara inbyggda apple-applikationer. Mappen '/Users/Username/Applications' är tom. Mina 3dje-parts-appar verkar ligga under '/Volumes/Macintosh\ \ data/Applications/'.

Så mina frågor är: Är det verkligen standard-mapp för applikationer? Borde jag kopiera över alla apparna till '/Users/Username/Applications' ?

Min gissning är att du installerat apparna ”fel” från början. Har du en genväg (alias) du drar dom till? Som tidigare person sa är /Applications/ rätt mapp. På Mac finns egentligen 3 lager (som alla linuxsystem)

Root: Macintosh HD/System/Applications (Rör inget i systemmappen om du inte vet vad du gör)
System: tex Macintosh HD/Library/ (gäller användare för datorn, här installeras även appar under /Applications/)
User: Macintosh HD/Users/user.name/ här ligger allt som berör användaren specifikt, tex plist filer för Dockinställningar, användarspecifika appar som PWAs osv, inställningar för bakgrundsbilder mm)

Jag hade i ditt fall kollat hela pathen för vart dina appar ligger. Personligen hade jag inte flyttat dom därifrån utan hade tagit bort dom helt och installerat om apparna, för de appar som ”inte går” att ta bort tex VMs hade jag flyttat, dock med ”causion”