Inlägg

Inlägg som eneq har skrivit i forumet
Av eneq
Skrivet av Lemasive:

Antar att du inte svarade på mitt inlägg?

Jodå, här är kedjan jag svarade på...

Skrivet av Lemasive:
Skrivet av fantomsmurfen:
Skrivet av Lemasive:

Intelligens är helt enkelt hur snabbt man förstår problem, kan lösa dem och vilken pattern recognition man har.

Vilken typ av problem och vilka problem? Beroende på hur problemen är utformade så skulle t.ex. endast matematiker vara intelligenta medan alla andra är fullständiga idioter.

Varför anser du att människor som är bra på matte är de enda som är intelligenta, jag skrev lösa problem snabbt. Inte matematiska problem. Det kräver visserligen logiskt tänkande men det är inte allt som definierar intelligens.

Av eneq
Skrivet av Lemasive:

Vad jag menar med intelligens? Som att det skulle vara svårt att förstå, iof ser jag att du skriver på ett visst sätt som skall bevisa att du själv är intelligent, man ser aldrig sådana här texter om inte en person vill bevisa sitt värde i en tråd eller inlägg annars.

Intelligens är helt enkelt hur snabbt man förstår problem, kan lösa dem och vilken pattern recognition man har.

Definitionen av intelligens har varierat under en lång tid och det finns lika många definitioner som det finns filosofer (överdrivet givetvis), sedan om man tittar på olika mätningar av intelligens är det egentligen en sammanfattning av test av olika aspekter och den sammanfattningen varierar dessutom.

Om man går tillbaka 30 år ca. var skalan kraftigt viktad mot just lärd kunskap medans detta utvecklats genom åren att också inkludera mer av vad jag tror du menar med pattern recognition och adaptation.

Jag har ingen aning om hur gammal du är eller vad du har lärt dig/tycker intelligens är, om du kunde ge ett exempel scenario för ditt problem kanske vi kan gå vidare därifrån? Om man går tillbaka genom tråden tycker jag din definition lutar mer åt sunt förnuft/open minded (folk som tycker du gör fel för dom vet bättre etc).

Skrivet av Lemasive:

Social kompetens är irrelevant för det är på samma skala dvs hur man förstår att andra fungerar, något man lätt känner igen med tanke på hur simpla alla vi människor är när man väl når botten av vår "summa".

Hur menar du irrelevant? Likställer du EQ med IQ?

Skrivet av Lemasive:

Jag är helt övertygad om att det enda skälet du skrev i denna tråd, var för att du ville verka intelligent och skrev "svåra" saker för att ytterligare påskina detta. Exakt detta är vad jag vill lägga fram i tråden, där människor har sitt egna fackspråk och ointelligenta människor tror detta tyder på en högre intelligens. Dvs du kan säkert lura någon dum stackare att du har rätt enbart genom hur du skriver, men i slutändan har du uppenbarligen enbart blivit betingad av din utbildning och sociala omgivning att bete dig på ett visst sätt vilket tyder på att du gärna vill passa in.

Kan jag ta detta som ett exampel på problemet du nämner i OP? Folk som du tycker talar ner till dig eller på ett fackspråk som du tycker är "förtryckande" av andra? Fackspråk har ändå ett specifikt syfte, dvs. förmedlandet av ideer och åsikter utan att behöva beskriva/upprepa grundläggande koncept, det är en stötesten för utvecklandet av kunskap inom det specifika området.

Det kan ändå inte vara användandet av fackspråk du har problem med antar jag eftersom jag är rätt säker på att du använder det själv... Då måste det vara personerna dom är problemet, dvs. dom som du tycker använder det verktyget för att trycka ner dig? Men kan det inte vara lika sant att dom inte inser att du tycker så utan bara faller tillbaka på det dom är vana vid? Då tror jag inte dom har något alls emot att du ber dom förklara med andra termer.

Risken är ju givet att du springer på ett nöt som inte är öppen för det men egentligen inget problem för då vill du antagligen inte lyssna på honom ändå.

Ett annat problem är att dom kan ha svårt att lägga sin alternativa förklaring på din nivå eftersom dom inte vet var din kunskap ligger, men då kommer vi mer in på pedagogik.

Av eneq
Skrivet av Lemasive:

Varför anser du att människor som är bra på matte är de enda som är intelligenta, jag skrev lösa problem snabbt. Inte matematiska problem. Det kräver visserligen logiskt tänkande men det är inte allt som definierar intelligens.

Du missförstod... Poängen i kommentaren var den lösa definitionen av "problem" som måttstock. Ingenstans i kommentaren var det uttryckt en åsikt om att bara matematiker är intelligenta.

Av eneq
Skrivet av Lemasive:

*** raderat ***

Vad förvantade du dig egentligen med tanke på att din OP är rätt nära troll-bait. Ämnet är kontroversiellt och du börjar med en utläggning och slutar med en fråga som till stor del verkar vara oberoende av din introduktion.

Vad menar du egentligen med intelligens? Sunt förnuft? IQ score (enligt vilken modell?)? Vad är egentligen ramverket för din erfarenhet? Är det folk som du möt under dina 2 år på högre utbildning eller är det ny exade som du mött efter? Vad den kvantitiva faktorn? Vilken utbildning pratar vi om? Är det teoretiska ämnen, praktiska, sociala etc etc.

Nyexade kommer alltid vara lite självupptagna och tror dom vet allt (vilket är bra effekter också eftersom det kan i vissa fall kan vara en process brytare, dvs. en motpol mot att bara göra saker på samma sätt). Folk du möter under de första åren kommer till stor del vara folk som bara fortsatt med skolan för dom vet inte vad dom vill (och till stor del inte kommer avsluta). En del utbildningar slutar till stor del med folk som går vidare inom forskning medans andra är mer en väg till arbetslivet etc.

Med andra ord, din OP är mest en "jag tycker" och i bästa fall bara kan bli en distributions analys över en större mängd data där vissa kommer luta åt det håll du vill och en del åt ett annat håll. Finns inget rätt svar...

Den enda konkreta frågan är den du slutar med "Intelligens vs kunskap" men det är en fråga bäst diskuterad utan att dra in en massa "självuptagna personer blaha blaha, personvärde blahaha", vilket bara slutar med pajkastning.

Intelligens vs Kunskap så har du fyra grupper (+I+K,+I-K,-I+K,-I-K), extrem fallen är givna och kan elimineras (intelligens med kunskap, ingen intelligens och ingen kunskap). De intressanta grupperna är intelligens utan kunskap och utan intelligens men med kunskap, båda värdena är givetvis flytande men det blir enklare att diskutera dom med den här definitionen.

Värdet av kunskapen (INTE personen) i de här fallen är helt situations beroende och egentligen inte värd o diskutera vidare.

Kort sagt tråden var IMO rätt meningslös redan från början...

Av eneq
Skrivet av Benizakura83:

Att klara av en högre utbildning är inte en fråga om intelligens utan snarare om att ha bra minne. Resultatet av din utbildning blir inte intelligens utan EXPERTIS.

Jag har gått en högskoleutbildning och är stolt över den just för att den har gett mig en expertis inom området jag valde att studera och det har jag papper på. Med det sagt så finns det folk på min arbetsplats som är bra mycket bättre än jag som är s.k "självlärda".

Självklart, intelligens+kunskap>intelligens-kunskap>=-intelligens+kunskap>-intelligens-kunskap

Även om intelligens utan kunskap och inte intelligens med kunskap kan vara likvärdiga beroende på situationen.

Av eneq
Skrivet av Subzero299:

Typiskt ingenjörs sätt att kommunicera.

You lost me... Är det en negativ kommenter till mig som person eller?

Av eneq
Skrivet av Bloopy:

Nja int så enkelt, är tämligen säker på att många sitter kvar på gamla jobb meriter pga ekonomi.
Dvs det första jobbet dom tog har låst dom i en cirkel som inte kan brytas utan att ekonomin far åt h-vete, eller att dom vinner på lotto.

Som jag läser din kommentar ser jag två fall du refererar till 1) Äldre personer som border bytas ut med nytt blod och 2) Personer som har ekonomisk krav som gör att dom inte vill ta risken med att utbilda sig.

I det första fallet har dom antingen en mer odefinierbar kompetens (kontakter, erfarenhet etc etc) som är värda mer än en yngre begåvning, svågerpolitik är givetvis ett annat problem men tycker inte riktigt det passar in ramen för den här diskussionstråden.

Punkt två kan jag förstå, att vidareutbilda sig har en kostnads faktor men det är sant oavsett vart i livet man befinner sig. Det större problemet är nog mest tid med tanke på familje situationer etc. Inget som är speciellt inom akademiker aspekten dock, de flesta fortsätter inom yrken man började med, ju fler år man har desto större kompetens desto högre lön etc... Om man vill bryta den cirkeln måste man tyvärr ta smällen också...

Av eneq
Skrivet av Subzero299:

Nu var det ju inte tal om att lägga ut gruset på havsbotten utan skicka det "över" Atlanten. Vilket i 99% av fallen vore rätt korkat.

Exakt och om du tänker tillbaka på ditt svar så inser du nog rätt snabbt att det var ett hypotetiskt exempel vilket gjorde att jag tog din kommentar mer lite glimten i ögat (kanske jag som är gammal men Hypotenusan Hegge var en referens till ett skämt som Sven Melander körde om jag kommer ihåg rätt, med hypotenusan i det här fallet refereras hypotetiskt).

Av eneq
Skrivet av Bloopy:

Och han skulle inte kunna lära sig yrket utan akademiska leken?
För vad är en akademiker utan praktik?
Boken hintar om tips samt sätter massa konstiga namn på allt för att skapa ett system.
Men de säger i de närmaste int ett skit hur du ska göra det.
Så era teser om ICA-personal kontra akademiker håller inte ett jota.
Sen går de att tillägga, vad vet ni om denna ICA-person?
Är det generellt att ICA-personer är ... lågutbildade/korkade?
Handels är densamma som vård yrket.
Du jobbar där för du trivs socialt. Känner en å annan inom handels som säkerligen har mer innanför pannbenet än vad ni kan föreställa er.
Ex: En är politiker, andra egen företagare, 3´e spelfantast på elit nivå, 4´e social som fan å skulle lätt kunna vara högavlönad förmedlare mellan länder. samt några fler.
Ne höj ribban lite istället för att klassa en sektion som "skräp".

Ingen som klassar något som skräp, det är nog mest du som läser in saker som du vill. En person är en person och dom är värda lika mycket, däremot så är det givetvis olika kompetens skillnader mellan olika personer beroende på utbildning och intresse.

Om en person med kompetens inom Y istället jobbar inom område X så kan man ju anta att dom har valt det och det är deras val, bara därför skall man ju inte börja kräva att dom också skall bry sig om Y eller erbjuda tjänster inom Y.

Man jobbar inom det område man vill erbjuda sina tjänster inom, svårare är det inte.

Jag är Datavetare och har ett allmänt intresse inom en massa områden men det finns områden som jag inte bryr mig om för fem öre och jag har inga förväntingar att jag är likvärdig med person X med kunskap inom det området. Rätt säker dessutom att det finns områden där jag inte skulle kunna mäta mig med andra personer även om jag hade intresset (teoretisk fysiker, fotbolls spelare, etc etc etc), det gör mig inte mindre värd som person men inom de situationer där den kompetensen är viktig är jag inte rätt för jobbet.

Av eneq
Skrivet av Subzero299:

I detta fallet hade det nog vart bra att fråga ICA-kassören denna fråga för den hade med säkerhet frågan varför i hel-ete man ska skicka grus över Atlanten, medan ingenjören troligvis hade skickat 400 000 ton grus.

Skeppar granit skivor över kontinenter, inte riktigt samma sak men hypotenusan Hegge hypotenusan!

Dessutom finns det faktisk skepp som hanterar grus, olje/gas pipor som går på havsbotten kräver i de flesta fall att havsbotten är någorlunda jämn och det finns skep som specialicerar sig på denna typ av arbete (googla MV Stornes).

Att med precision lägga en grusbed på 1000m havsdjup, det är inget man frågar en ICA kassör om...

Av eneq
Skrivet av Lemasive:

Min fråga är alltså, är det ett problem att människor tror att bara för att någon har en viss utbildning eller position så förstår de mer om världen?

Självklart är det inget problem eftersom det stämmer i de flesta fallen om man antar att "viss utbildning"/"viss position" har en rimlig relevans till det dom skall "förstå". En person som är utbildad arkitekt t.ex. förstår givetvis mer om aspekter av husbyggande är andra, samma jämförelse kan göras för läkare, piloter etc. etc.

Om du å andra sidan menar områden som inte täcks in av deras kompetens så kan man bara göra en massa antaganden men i min erfarenhet har "världs förståelse" inget att göra med intelligens utan mer med fakta insamling eftersom det till stor rör sig beslut som tagits över lång tid med olika anledningar genom århundraden.

När det gäller den typen av kunskap tror jag distributionen av "intresserade personer" är nog jämnt sprid om man bortser från akademiker som är fokuserade på dessa områden. Problemet är nog mer att det alltid finns folk som "tror" dom förstår...

Av eneq

Nu blev jag mer skeptisk, om dom skall läcka prestanda är det antingen det sämsta fallet eller det bästa. I det här fallet antar jag att det är det senare...

Prestanda med många kärnor verkar vara ok men det verkar då indikera att i de fall man klockar bort kärnor för att bosta färre (inom ramen för en viss TDP) att Ryzen vinner mindre än vad Intel gör.

Detta är lite konstigt eftersom Ryzens watt per core är lägre än Intel's och vilket kanske skulle visa på att Ryzen kan ha problem med överklockning. Kan iofs vara att deras boost lösning suger och om man slår bort den helt och begränsar sig till de fysiska kärnorna att det blir något vettigt.

Av eneq

Varför använder du termen "hen"? Du vet ju könet på personen.

Av eneq
Av eneq

Ser inget större problem med detta, man kan fortfarande köra custom roms men viss funktionalitet kommer vara blockerad, speciellt funktionalitet som behöver högre säkerhet.

Trots allt finns det vissa säkerhets aspekter till vissa användar fall som måste garanteras så användandet av safetynet är ju inget man skall klaga på, Iaf tillfälligt.

Om man går under ytan på en Android device finns det faktiskt säkerhetsnivåer som är högre än root, detta är i dagens läge mig veterligen inte standardiserat inom Android men skulle i praktiken kunna användas för att köra bankappar etc. säkert även på rootade devices. Iaf i framtiden...

Jag talar om säkerhetslösningar som t.ex. bygger på ARMs trustzone teknik; ex. Qualcomms QSEE och TBase och numer standardiserade Global Platform. Detta är i princip sett en lösning för att köra säkrade applikationer parallellt med OSet på enheten och kör praktiskt taget i ett litet säkrat mini os där all känslig data är isolerat och skyddat. Där kan också kryptering/signering av data göras etc.

Därmed skulle man kunna köra ett custom rom bara dennna säkrade kärna är omodifierad.

Jag hoppas det är i den här riktningen som Google tar sitt "säker applikation" initiativ, däremot är inte tekniken riktigt där ännu och Qualcomms tidigare versioner av QSEE har själv en del säkerhets problem men jag hoppas att dom löser sig.

Av eneq

Trångt nät, prova o stoppa laptop o router i en Faraday cage o se om du får dom hastigheter du vill ha. Om så är fallet måste du leka runt lite o se vilka kanaler som ger bäst resultat (finns en del appar o andra tools för o hitta rekommenderad WiFi setup).

Hursomhelst lär du aldrig få upp max hastighet med allt det där bakgrundsbruset.

Av eneq

Håller med om det mesta men såg inte Spartacus eller Banshee på listan, rekommenderas.

-Q

Av eneq
Skrivet av anon193183:

Har färdigdragen cat6 i Flex slang, och schneider exxact utp datauttag med lexcom rj45, 2 uttag per rum är precis vad jag tänkt redan. Routern vill jag nog ha på vinden ändå för att ha allt på samma ställe, men det återstår att se. Men antar det bara är att dra upp en cat6 från fiber konvertern upp till routern och det är vad som behövs.

Om jag nu bestämmer mig för att ha routern på vinden. Vet inte ännu

Skickades från m.sweclockers.com

Eftersom du behöver WAN porten på routern till fiber uttaget/modemet kommer det kräva att du tar en av de två eth jacken för den kopplingen om du har routern på vinden. Om du inte har något problem med att förlora det jacket är det inga problem, den enda situation jag kan tänka mig är om du har behov av att dra icke-typisk data över ett av jacken (video, audio, etc etc).

Av eneq

Behöver dom verkligen kablat nätverk? För mina föräldrar hade jag pungat ut pengar för en verkligt kapabelt wifi lösning, med 5ghz nät kan du får bra hastigheter.

Har kablat själv och det enda det verkligen hjälper med är när man för riktigt stora filer från punkt a till punkt b.

Du kan ju köra via ventilationen och gå in i väggen/ventilationen på golvnivå om du absolut måste ha kabel.

Av eneq

Gjorde ungefär samma sak när jag renoverade, cat6 med centrum på vinden.

Föreslår att du drar minst 2 kablar till varje uttag (du kan ju få för dig o använda kopparn till andra saker som video, telefon, audio etc).

Routern behöver du som sagt inte flytta på, ha den nära din externa anslutning så slipper du springa på vinden varje gång det strular.