Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av pine-orange:

De måste ju på något sätt kompensera för den ovanligt låga årslönen

Haha det förklarar ju saken! Då får man hoppas det är en Ferrari man får plocka ut i vart fall...

Av Blomman90
Skrivet av TheBuilder:

Ålder: 23
Yrke: Microsoft Power Platform utvecklare (Konsult)
Utbildning: Gymnasieexamen
Erfarenhet: 3 år
Förmåner: 5000kr fiskvård, sjukvårdsförsäkring, telefon, pension, 30 dagars semester, förmånsbil, förmånscykel, betalad receptbelagd läkemedel tills högkostnadsskydd. Bonus vid certifiering 2,5k.
Lön: 42000/år fastlön
Ort: Skåne
Övrigt: kan jobba hemifrån 4 dagar/vecka

Är det någon som har koll på vad marknadslönen är för rollen?

Menar du alltså att du får både bil och cykel av din arbetsgivare mot att du endast betalar förmånsskatt, eller menar du att ni har möjlighet att ta ut en personalbil/personalcykel mot löneavdrag? Det låter som en väldigt bra förmån annars, om man inte är i väldigt stort behov av bil i tjänsten.

Av Blomman90
Skrivet av Honk:

96kkr som konsult. Egen eller anställd konsult?
Hur mycket avsätter du till pensionsinbetalningar?
Eller är det före pensionbiten?
Vad kostar försäkringar och dylikt?

Jag vill mest ha en likvärdig jämförelse mot en anställning som ger 96kkr brutto

Jag tolkar det som att han är anställd som konsult.
Gällande pension skriver han ju att det är 6,5%/32%, vilket jag tolkar som ITP1 fast med 2% extra insättning (ITP1 är annars 4,5% på de första 47 625:- och 30% på allt över det).

Av Blomman90
Skrivet av ActualAir:

Jag tror faktiskt att det är en tilläggstjänst med extra kostnad för företag som vill använda det, inget Postnord ”bjuder” sina företagskunder på. Men jag kan ha fel.

Vad jag kan se så finns det ingen sådan tilläggstjänst för exempelvis MyPack Collect. Om så hade varit fallet hade det dessutom varit väldigt svår-administrerat för Postnords kunder (alltså butikerna). Man skulle verkligen behöva tänka till när man bokar frakten, "kan det ens vara aktuellt med lördagsleverans på just denna order". Skickar man ett paket en måndag så är det ju exempelvis ganska uteslutet. Så det är bara för paket som eventuellt kan råka komma fram fredag kväll, till ett område där de erbjuder lördagsutkörning, där man skulle vilja överväga att betala extra för att få lördagsleveransen.

Sen sätter sig Postnord delvis i en knipa med ett sådant upplägg också, om man specifikt har betalat för lördagsleverans så skulle man bli lite putt om de inte skulle hinna med paketet till lördagen, för att sista lastbilen var 30 minuter sen, eller utkörningsbilen blev full just denna lördag, etc.

Så jag tror faktiskt det är enklast att ha det som det ser ut att vara idag, Postnord levererar best effort på alla ordrar. De gör sig mer attraktiva för sina kunder (butikerna) genom att säga att de även levererar paket på lördagar till 33% av befolkningen.

I bilden jag länkar ovan framgår det till och med att det är kostnadsfritt

Av Blomman90
Skrivet av Chromatic:

Blev förvirrad som fan när folk började säga att dom kan hämta sina paket på lördagar... Det gäller alltså bara i storstäder?
Mitt ställe är öppet på lördagar men SMS får jag aldrig på helgen... det är som att postnords lastbilar tvärnitar så fort det blir helg xD

Hittade detta på Postnords hemsida:

Av Blomman90
Skrivet av ActualAir:

Hello!

Postnord har ju MyCollect-tjänsten som inkluderar lördagsleverans. Jag sitter och väntar på ett drömbygge från Inet som är godkänt för leverans men kanske inte går iväg förrän imorgon fredag.

Hittade följande länk på inet: https://www.inet.se/nyheter/1355/leverans-aven-pa-lordagar

Är det någon av er som har erfarenhet att beställa före 17 på en fredag (eller få något beställt skickat) med leverans på lördag från Inet? I mitt fall gäller det Göteborg.

Alltså detta är ju inte något "Inet" har, utan det är Postnord, som Inet använder, som har börjar med leverans till utlämningsställe på lördagar i storstadsregioner. Så det är alltså inget som gäller specifikt för Inet, utan gäller alla som skickar med Postnords tjänster till utlämningsställe.

Av Blomman90
Skrivet av anon348880:

Jag orkar byta teckenupps2ttning. Problemet 2r att n2stan alla tecken byter plats n2r jag g1r 3ver till en svenskt teckenupps2ttning fr1n en engelsk. Det 2r jobbigt att byta till en engelsk teckenupps2ttning varje g1ng som jag ska skriva ett tecken som jag inte vet var det finns i den svenska teckenupps2ttningen. D2rf3r anv2nder jag siffrorna ist2llet f3r de tre sista bokst2verna i det svenska alfabetet.

Det 2r smidigare att anv2nda ett engelskt tangentbord n2r man anv2nder utvecklingsverktyget Emacs s1 jag vill inte ha ett svenskt tangentbord. Dessutom s1 skriver jag 90% p1 engelska och 10% p1 svenska. S1 siffrorna kommer att finnas kvar n2r jag skriver p1 svenska.

Så du orkar inte byta teckenuppsättning, så istället ska hela omgivningen runt dig anpassa sig till din lättja/preferens?
Utöver detta så tycks du också ha en fäbless för att väcka gamla döda trådar till liv, denna har du väckt i två omgångar nu...

Av Blomman90
Skrivet av Aktsu:

Ja, men postaren hävdade att krock i 120 km/h är det få bilar där någon överlever i, en krock är inte att köra in i en bergvägg utan innefattar många situationer vilket är varför jag bad om källa. Den statistik jag hittade var som sagt bara för vägar med hastighetsgräns 120 km/h så inget perfekt, men i brist på annan statistik kan det iaf ge en uppskattning om det ter sig osannolikt att överleva en krock när man kör 120 km/h.

Ja, det beror ju givetvis på vad man krockar med och hur. Att köra in i en bergvägg är definitivt en krock, även om det finns väldigt mycket annat som också är det såklart. För argumenterandets skull vore det kanske märkligt att förutsätta att postaren avsåg kollision med en stor och mjuk skummgummi-vägg.

Enligt Trafikverket så är chanserna att överleva en frontalkrock relativt goda i 80 km/h, men försämras sedan snabbt.

Mellan 70 och 80 km/h fördubblas risken för död, mellan 70 och 100 km/h 5-dubblas risken. Så vid 120 är det i stort sett 0.

Av Blomman90
Skrivet av Aktsu:

Har du någon källa till det? När jag kollar statistiken som Trafikanalys presenterar i sin databas så är det snarare så att rätt få verkar dö ens när det gäller krock på vägar med hastighetsbegränsning 120km/h (eller 110 km/h). Deras statistikindelning är inte perfekt så kan inte se hur många olyckor som skett men för varje olycka med dödlig utgång så verkar det finnas runt 10 olyckor med svår personskada istället så att överleva verkar inte vara problemet.

Det är väl enorm skillnad på att krocka i 120 km/h, och att krocka på en väg där hastighetsgränsen är 120 km/h? Jag skulle nog vilja säga att i de flesta kollisioner på motorväg så har man hunnit ta ner hastigheten något, alternativt att man kolliderar med något som rör sig i samma riktning som en själv, vilket tar ner den relativa skillnaden i hastighet mellan objekten.

Men framförallt så handlar det ju såklart vad man krockar med. Krockar man i ett stort solit objekt (betongfundament, lastbil, vägg, träd, etc.) i 120 så lär det vara tack och godnatt oavsett. Om du kör in i mitträcket och studsar fram och tillbaka mellan sidorna lär chanserna öka drastiskt.

Av Blomman90
Skrivet av timpO:

Det är snart dags för mig att beställa ny förmånsbil. Enligt beräkningar bör jag ha kört mina 12000 mil som vi har runt aug-sept. Jag är dock jäkligt kluven just nu på vad för bil jag vill ha... Kör just nu en Kia EV6 gt-line med "alla" optioner. Känns som de flesta bilarna antingen är samma eller ett steg ner i teknik eller mer "beta".

VAG: Samma batteristorlek, 400V ist. för 800V och allmänt mindre rolig teknik i alla bilar.
BMW: iX1 eller snart lanserad i5 touring. iX1 har mindre batteri så kommer inte klara vardagarna.. i5 touring kommer säkert lanseras så jag inte hinner få den innan jag Behöver en ny bil.
Polestar: model 2 är aningen liten.. De andra modellerna för dyra.
Volvo: EX30 alldeles för liten.
Tesla: Model Y - Intressant, helst med faceliften som kommer i år!
Zeekr: Intressant om vi får den valbar.
NIO: Samma sak
Mercedes: Enbart EQB i vår lista hittills. Känns som en riktig gubbräser..
Ford: Mustang är typ likadan fast med lite mindre teknik och saknar värmepump.

Jäkligt kluven faktiskt.. Tyvärr är det i princip bara Tesla model Y och Zeekr som är intressanta just nu om jag inte ska vara så tråkig att ta ut en ny EV6 en gång till i ett par år. Någon som har gått i samma tankar eller har något att tillägga som jag missar? Någon modell i samma segment som jag missat? Låter kanske väldigt "bortskämt" men då jag har förmånsbil och spenderar ca. 5000mil om året i bil så är det inte min investering i pengar, men kräsen pga. mycket tid i bil.

Polestar 4 lanseras ju nästa vecka, priset (enligt uppgifter hos Skatteverket) verkar bli 700k för SMLR, och 760 DMLR. Sannolikt ganksa välutrustade i "launch edition". Givet att du prata om i5 så borde nog en P4a kunna rymmas i samma budget (framförallt om du premierar AWD, för då går väl i5 på en bra bit över miljonen?).

Av Blomman90

Normalt med bänkdiskmaskiner är väl att man har dessa bredvid diskhon, och sätter på en adapter på kökskranen för att ge vatten till diskmaskinen under vid diskning. Det finns givetvis modeller man kan montera i skåp också, men som ovan nämner behöver man nog försäkra sig om att modellen klarar att pumpa ut till avloppet, så den inte kräver fall till avloppet.

Av Blomman90
Skrivet av Radovic:

Jag gjorde så med en advokat d.v.s. Vi reklamerade på juridiska och det gick hur bra som helst. Smidigaste oljebytet någonsin...noll friktion...❤️

Att advokaten hade en häktningsorder över sitt huvud var bara en helt obetydlig administrativ förhandlingsfördel...så obetydlig att den inte en förtjänar att nämnas...

Åklagaren var inte glad för att dra tillbaka nämnda order. Ty de får gratifikationer (resor högre lön etc.) och de letar efter statistik...nummer...f'låt att hjälpa befolkningen menar jag...ärhum...

Va? Jag förstår nog inte en enda mening du har skrivit fullt ut.
Menar du att du hade ett reklamationsärende där du tog in en advokat som via en åklagare fick en häktningsorder mot säljaren, som du sedan kunde välja att återkalla när säljaren gick dina krav tillmötes?

Jag hoppas att jag missuppfattat, för ovan stämmer överhuvudtaget inte överens med hur det svenska rättssystemet fungerar.

Av Blomman90
Skrivet av Bjirn:

Tack för alla svar, ja webläsare kan jag förstå, tycker iofs Safari funkar prima men är med på principen.
Emulatorer, jag tror iofs marknaden utöver en del nördar som installerar det för att det går och använder det sen en gång är ganska minimal. Men absolut, jag har självt byggt en arkadmaskin med en rpi4 för emulering så förstår den också.
Fortnite och andra appar som tycker Apple är för "dyra", tja vet inte... där håller jag inte riktigt med, men OK
Tack för input, bara jag får behålla min walled garden utan att störas av andras valfrihet blir nog detta bra!

Vad menar du att du inte håller med om att Apple är för dyra? De tar ju nästan en tredjedel av alla intäkter som genereras via deras AppStore. Företag som Spotify har klagat, då de alltså behöver betala 30% av alla prenumerationsintäkter där användaren startar prenumerationen via app på AppStore. Man får inte heller länka till sin hemsida och be kunder ingå prenumerationen där (för att slippa betala Apple-skatten), för det strider mot villkoren för AppStore. Så om inte kunderna vet att de ska söka sig utanför AppStore för att Apple inte ska skära emellan, så förlorar säljaren intäkter. Alternativt får man ta mer för specifikt Apple-prenumerationer, men man får då fortfarande inte säga det blir billigare om man köper av Spotify direkt...

Av Blomman90
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Bra idé! Då är det alltså enbart "köparen" av frakten som kan driva ärende hos PostNord? Tråkigt för mig eftersom han slutat svara

Ja, rent krasst är det tyvärr så. Den som köpte frakten har ingått avtalet med Postnord och är således den enda som skulle kunna ställa krav mot denne. Du som köpare är ur Postnords synvinkel inte någon avtalspart i frågan, så de lär inte hjälpa dig om inte den faktiske köparen av frakten reklamerar.

Av Blomman90
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Kollade faktiskt igenom forumreglerna innan publicering för att säkerställa att bilderna inte strider mot några regler och det enda jag hittade var "Efter att du publicerat en bild kan den komma att användas och delas av andra personer. Eftersom bilden publiceras direkt uppmanar vi dig att kontrollera att den inte innehåller privat information eller känsliga personuppgifter."
Nu är det ju IMGur som lagrar bilden och inte SweC. Numret blir inte heller sökbart via sökmotorer iom att det är inbäddat i en bild.
Men om mod anser annorlunda så kan jag självklart blurra numret och ladda upp bilderna på nytt

Jag är ganska säker på att man inte får hänga ut någon med personuppgifter i forumet. Nu hittar jag faktiskt inte relevant forumregel för detta, men det du nämner gäller ju bara bilder, så med samma tolkning så får man skriva ut namn, personnummer, adress, etnicitet, religion och sexuell läggning i textform i forumet, vilket jag starkt betvivlar.

Givet att du faktiskt tänkt igenom detta så tycker jag det är än märkligare att du inte maskade telefonnumret. Vad får du och din tråd ut genom att dela personens telefonnummer liksom? Det känns onödigt även om du kanske hittat ett kryphål i forumreglerna så att säga.

Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Det hade jag köpt om han svarat på något av meddelandena med ett eventuellt ärendenummer hos PostNord iom att säljaren skriver att han ska kontakta dem/har förtsökt nå dem.
Annars - kloka tankar! Kanske enbart borde gå över till affärer mellan 4 ögon, men enligt mina tidigare erfarenheter här på SweC marknad brukar det aldrig vara något problem. Folk är generellt sett ärliga och hjälpsamma på detta forum

Ja, jag hade personligen varit mån om att försöka hjälpa till och kontakta PostNord. Samtidigt så är det svårt att uttala sig om säljarens omständigheter och hur mycket tid/energi man har att jaga PostNord i jultider för någon annans räkning.

Men ja, att helt sluta svara tycker jag är dålig stil oavsett.

Ett annat tips, om man nu ska göra affärer på distans, skulle kunna vara att köparen faktiskt köper frakten och ger vidare fraktsedlarna till säljaren, för då är det trots allt köparen som har avtalet med PostNord och kan själv driva processen mot dem, istället för att förlita sig på att säljaren ska ställa upp med sin tid och energi.

Av Blomman90

Ett problem i en situation likt denna är att det är oerhört svårt att säga när skärmen slutade fungera. Enligt köplagen (dispositiv lag) så övergår ansvaret över varan till köparen när den lämnas över till transportören. Så om skärmen fått sig en kyss under transporten (eller rent teoretiskt efter att du hämtat ut skärmen och transporterat hem den) så är det enligt lag köparens ansvar (om nu inget annat avtalats mellan er i detta specifika fall). Så då finns det dessvärre inte så mycket att hämta, enligt lag.

Om det är det som skett så har du ju inte heller blivit lurad, utan varan har gått sönder under transport. I vissa sådana fall så kanske man väljer att dela på kostnaden, och båda tar del av "smällen", men då skulle jag säga att säljaren också är schysst. För finns det inget som tyder på att skärmen var trasig redan när säljaren skickade varan, så blir det som sagt svårt.

Säljaren ser ut att ha ett antal försäljningar på Swec, så det tyder väl snarare på att det är en transportskada och inte någon scammer.

Det är för situationer som denna som jag inte gillar att varken köpa eller sälja mellan privatpersoner. Det faktum att någon vill ha varan skickad skapar osäkerhet för säljaren, som måste klä skott för eventuella brister hos transportören (som kan råka skada varan), men dessutom en mottagare som också skulle kunna skada varan (av en ren olyckshändelse eller oförsiktighet), och sedan bli kallad för "scammer" om man inte betalar tillbaka pengarna. Så en affär bör göras mellan 4 ögon, där man kan testa produkten innan säljaren tar över besittningen och därmed ansvaret för varan.

EDIT: Jag hade inte heller lagt ut bilder med säljarens telefonnummer i tråden, det torde bryta mot forumregler.

Av Blomman90
Skrivet av SwedZi:

Tycker det är sjukt. Är noll grader där jag är. Igår laddade jag upp till 86% körde sen 4,5 mil och ställde bilen över natten. Ny är en på 65%. Känns inte speciellt ekonomiskt med elbil om man ska tappa 20% på att köra knappt 5 mil...ska jag då tappa 40% när det är -15 grader ute?

Det känns som att det är lite generell okunskap om hur batterier och elektronik fungerar här.
Det är två olika "fenomen" som spelar in på din batteristatus här. Dels så har du kört 4,5 mil, vilket givetvis har förbrukat energi. Exakt hur mycket hade du vetat om du kollade på batteri-procenten när du parkerade.

Det andra "fenomenet" som skett är att batteriet har blivit kallt när du låtit bilen stå. Man kan få ut mer energi ur ett varmt batteri än ett kallt, så om du parkerar bilen med 80% (där batteriet har en optimal temperatur), och sedan kommer du tillbaka dagen efter när batteriet kallnar, så kommer den visa det som att den har mindre batteri-procent kvar (även om ingen faktiskt energi "försvunnit"). För om du sedan skulle rulla in bilen i ett varmgarage, så skulle batterinivån återgå till 80% när batteriet blivit tillräckligt varmt.

Samma sak gäller ju egentligen ICE-bilar också. Man har mycket sämre verkningsgrad vid kallstart, och bilen förbrukar således mer bränsle innan den har blivit varm. Skillnaden är väl att just värme är en biprodukt av en förbränningsmotor (och finns i överflöd), så det går ju relativt fort att värma upp en motor med denna spillvärme. Ett batteri å andra sidan har inte alls samma spillvärme (knappt någon alls), utan du behöver aktivt använda energi för att generera uppvärmning av batteriet, vilket såklart slår mot räckvidden. Fördelarna är såklart att batteriet har en oslagbar verkningsgrad, och energin används bara till vad den behövs. En ICE-bil har ju alltid spillvärme, oavsett om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt.

Av Blomman90
Skrivet av infigo:

I indycar så ryker varven direkt via digital sensor om du är över, men inte 100 på om alla banor har det uppsatt. Det är svart på vitt och då får man ha marginal för att inte träffa den hårda gränsen.

Indycar har väl knappt några track limits? På COTA var de ju 4-5 bilbredder utanför linjen i näst sista kurvan.

Av Blomman90
Skrivet av oqvist:

Stör mig bara på att vissa tror f1 förare behöver stödhjul på cykel och ramper för bowling när en själv som amatör klarar mig helt utan dylika gena inte hjälpmedel. Jag har kört många endurance race utan bestraffningar. Du offrar varvtid genom att inte tillåta dig gå brett och bibehålla fart men det är inte svårt det är medvetna val de gör.

Nu är inte f1 förare förståndshandikappade vi kommer se skillnad nästa år.

Vad snackar du ens om?
Att det var 1200 "track limit"-infringements i Österrike är fakta, inte en åsikt. Det är således fakta att dessa förare inte var beredd att offra varvtid för ha tillräcklig god säkerhetsmarginal, utan de försöker uppenbarligen lägga sig så nära gränsen det bara fysiskt är möjligt, men misslyckades med det i alldeles för hög utsträckning.

Det är inte heller första gången detta sker, och framförallt inte i Österrike. Det var i stort sett samma kaos förra året, om än inte lika extremt.

Av Blomman90
Skrivet av oqvist:

Det är vita linjer som visar var gränsen går. Du verkar förutsätta att alla f1 förare är förståndshandikappade.

Jag har absolut ingen aning om vad du försöker säga. Det är ingen som har ifrågasatt var gränsen går. För mig handlar det snarare om att banans layout, i kombination med att förarna behöver ligga på den absoluta gränsen för att ens ha någon chans.

Österrike är en extrem avart när det kommer till track limits. I sommarens race var det totalt över 1200 infringements under söndagens tävling, 1200!! De flesta race har inte mer än en handfull. Här är det ju du som verkar tro att banan har 0% påverkan på detta fenomen, utan det måste vara något med den höga höjden som gör att förarna medvetet struntar i de vita linjerna...