Inlägg

Inlägg som finally har skrivit i forumet
Av finally

Nån som har tips på en prisvärd SATA SSD nu under juletider? 500 GB eller 1 TB.

Av finally
Skrivet av Kalasis:

Tips är att skaffa lånekort i Malmö om du inte pallar ge dig iväg till bibblan:
https://www.malmo.stadsbibliotek.org/selfreg*swe

Då får du endast låna digitalt såklart, böcker och film spelar ingen roll.

Yes ska kolla in det. Tack för tipset.

Av finally

Nån som har erfarenhet av Kobo Clara, Kobo Libra 2 och Pocketbook touch hd3? Dras just nu mot Kobo Clara pga den mer kompakta storleken och för jag kan få den för 1260 med studentrabatt.

Av finally
Skrivet av Ultrabrite:

I Göteborg måste man hasa sig iväg till ett bibliotek för att hämta upp sitt lånekort.

Behöver man dock ett fysiskt lånekort om man ska låna digitalt?

Av finally

Funderar på en Kobo, vet inte vilken dock. Göteborgs bibliotek verkar iaf fungera med kobo men går det att fixa ett digital lånekort via deras hemsida för att låna böcker?

Av finally

Tips på läsplatta för låna böcker från bibliotek

Hej,

Vilken läsplatta/läsplattor är det som gäller idag om man vill kunna låna böcker från bibliotek direkt till läsplattan? Hört att Kobo ska vara en av de, finns det fler alternativ?

Av finally

Någon som fått sin AC skickad? Beställde en i fredags förra veckan men den har fortfarande inte skickats.

Av finally
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Hälften av vad jag gav när det begav sig. Helt klart värt det om man inte redan har en portabel AC och vet att man vill ha till nästa år. Köp, ställ undan i källaren / förråd och plocka upp till när värmen kommer.

Vad är det för skillnad på 26u338 och 26u758?

Vilken passar bäst för ett litet sovrum?

Av finally

Användare: @carlbanan
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Swish + frakt via postnord
Produkt: Sony WH-1000XM3

Positivt:
- Köpet gick smidigt
- Produkten var enligt beskrivningen
- Bra paketering
- Produkten skickades snabbt
- Bra kommunikation

Negativt: Inget!

Slutbetyg: 5/5

Av finally
Skrivet av carlbanan:

Kanon, den ena är din. Vi tar resten via PM

En kvar, högsta bud på den är fn 1400 plus frakt

kan buda 1500 kr + frakt

Av finally

1400+frakt för ett par

Av finally
Skrivet av ToyBoB:

Har faktiskt inte kikat på hur man gör än men har vänner som gör det, men då på äldre Macs utan m1.

Att köra parallels eller bootcamp kräver det mer ram? Eller att köra Windows med m1 generellt kräver mer ram? Om det är nödvändigt så ska jag väl inte vara dumsnål och gå på 8 istället för 16 men om jag klarar mig på 8 sparar jag gärna de 2500kr och lägger de på något program för att köra Windows.

Hur högt slitage pratar vi om? Är det en markant förkortad livslängd? Vet du om de kräver mer ram för att köra Windows på en Mac eller om Windows använder mer ram än Mac OS?

Blev det en M1 tillslut?

Av finally
Skrivet av gdt43rszvdssdg_anon:

+1 på idåsen. Nu musar jag inte så hårt/vildsint men det känns inte som jag känt störande vingel. Priset där efter dock.

Ska nog kolla in den. Priset är väldigt saftig dock, speciellt när bordsskivan inte är av trä.

Av finally
Skrivet av Mikes2:

Jag köpte IKEA Bekant 160x80 för ett par månader sedan. Mycket nöjd. Bra pris just då. Ikea har lång (10 år?) garanti och har ryckte om sig för att inte krångla vid. ev. fel....

Bordet må bra av jämn fördelning av lasten...

Jag sitter och stå i perioder och använder träningsskor, det går inte att stå hela dagen på betonggolv!

Kom att tänka på att anledningen många kan tycka Bekant är vinglig är för att de är långa och behöver höja bordet väldigt mycket. Behöver du höja bordet mycket?

Av finally
Skrivet av PlaTFooT:

Kvalitén på Bekanten skulle jag säga är sådär. Väldigt vinglig när man står, vilket beroende på hur du har skärm och tangentbord kan bli väldigt störande. För mig som har mitt tangentbord nära kanten och skärmarna fastskruvade på andra sidan resulterade i att skärmarna gungade när man skrev. Vilket var extremt störande för mig, men min fru har mer tangentbordet i mitten vilket resulterar i mindre gung och hon verkar vara okej med det. Jag köpte det någon gång innan 2016, stod ut med det till 2019 då jag köpte idåsen (mycket stabilare) och frun tog över Bekanten.

Som sagt hon har varit nöjd fram till någon vecka sedan då motorerna har börjat krångla. Den stannar upp när man försöker höja, och man får vänta några sekunder sen så kan man höja lite till. Bordet är fortfarande på garanti så förhoppningsvis går det nog att fixa.

Jag skulle nog säga att undvika Bekanten. Eller iaf gå och testa den och se om du stör dig på vingligheten.

Jag använde ståmatta i början men fick ont i knäna av att stå länge, är plattfotad samt gillar jag att vara barfota. Löste det med att köra ståmatta + tofflor (för att få stöd för hålfoten). Har numera gått över till bara köra tofflor (Birkenstock) då dem ger tillräckligt med dämpning och stöd samt var drygt att behöva släpa fram ståmattan varje gång man ska stå.

Skrivet av Lagers:

Jag har Rodulf underrede och det ser ut som TS länkade skrivbord. Säkert samma tillverkare. När jag har mitt uppe så vinglar det också om monitorn när man skriver. Lite störigt är det, men beror lite på vad man har för fot och monitor hur mycket den gungar.

Tror nästan alla som har ungefär den konstruktionen som t.ex. Bekant och Rodulf har blir alltid lite vingliga. Det har med att det är T-ben. Med Idåsen har de stabiliserat mellan benet och foten och det är det som gör det stadigare. Om jag skulle köpa skrivbord nu skulle det bli Idåsen.

@finally : Jag tror du blir mest nöjd med Idåsen av de alla modellerna vi har pratat om här.

Tack för tipset! Idåsen är lite över budget men ska försöka åka till Ikea och se hur det är.

Av finally
Skrivet av backfeed:

En klassiker är förstås Ikeas Galant/Bekant (finns i olika storlekar/pris):

https://www.ikea.com/se/sv/p/bekant-skrivbord-sitt-sta-svartb...

Men jag såg just att att de kan ha leveransproblem för närvarande.

Hur är kvaliteten på Ikeas? Håller de sig länge?

Hittade även denna:

https://jysk.se/kontor/skrivbord-datorbord/hoj-sank-skrivbord...

Väldigt bra pris just nu.

Av finally

Höj och sänkbart skrivbord + ståmatta

Hej!

Känner att jag behöver investera i ett höj och sänkbart skrivbord, så tänkte kolla om ni har några tips på ett för max 4000 kr.

Hittade detta från DJP:

https://www.dpj.se/hoj-och-sankbart-skrivbord/4959-126165-di-...

Finns det något bättre i den här prisklassen? Den behöver inte vara automatisk om jag kan komma undan billigare.

Tar gärna emot tips på en ståmatta också.

Av finally
Skrivet av PatrickP:

I princip är det ju ganska enkelt. Planerar man att ha något lån öht (dvs bostadslån, billån, sms-lån, privata lån etc etc) ska man alltid maxa sitt studielån för att på så sätt behöva låna mindre pengar till bostaden, bilen etc eftersom man inte kommer få bättre villkor än studielånet.

Sedan är det ju så att pga inflationen och att räntan är lägre än inflationen så är det i praktiken gratis pengar. Tycker det är tråkigt att det är sådana här saker man pratar väldigt lite om i skolan, trots att det är ganska viktigt (betydligt viktigare än många andra saker man gick igenom i skolan).

Jag har alltid varit uppvuxen med att "lån är dåliga, man ska inte låna pengar" etc och därför tog jag inte lån förrän sent i universitetsutbildningen. Nu sitter jag istället med ett bostadslån med en ränta som är extremt mycket sämre än räntan på mitt lilla CSN-lån. Hade jag fått göra om det hade jag direkt maxat mitt CSN-lån.

Sedan finns det ju några få anledningar till varför man inte skulle vilja ta CSN-lån (eller lån öht). Det skulle ju kunna vara att man är väldigt dålig på att hantera pengar och helt enkelt lever betydligt snålare när kontot är tomt eller att man t.ex. sover dåligt om nätterna eller mår dåligt pga sina lån. Då finns det självklart en psykologisk vinst i att inte ha lån, även om det rent ekonomiskt är smart att ta CSN-lån

Antar att jag inte heller kommer kunna maxa lånet isåfall för jag är ganska långt in i utbildningen.. Var det länge sen du tog lånet? Hade verkligen för mig att man kunde kontakta CSN för att få hela beloppet man inte lånat på en gång.

Av finally
Skrivet av Cenorida:

Det är väl en definitionsfråga vad man menar med fattig. Studenter som flyttat hemifrån är i många fall tvungen att leva på lånet.

Som många redan sagt, beslutet att investera i en indexfond/fondrobot beror på när du behöver ta ut pengarna. Enkla svaret: behöver du ta ut pengarna "redan" inom 3-5 år ska du åtminstone inte investera hela beloppet i aktiefonder.

Japp, du har helt rätt.

Tanken är att jag ska spara några år framöver, minst 5 år iaf. Känner mig inte riktigt bekväm med att investera i aktier just nu, är indexfond ett säkrare alternativ isåfall? Vilken indexfond isåfall, t.ex. det som Scarabeo föreslog?

Eller är det enklaste bara att öppna ett SBAB sparkonto?

Av finally

Lånar tråden lite. Hittade en begagnad Håg capisco av äldre modell (med rundad sits) för 1500 kr. Är det ett bra pris?