Inlägg

Inlägg som finally har skrivit i forumet
Av finally

Frågor om fabriksåterställning

Hej,

Vill göra en fabriksåterställning men undrar om det finns något sätt att spara sina filer direkt i Windows så att man sedan kan ta tillbaka de på ett enkelt sätt efter återställningen?

Har en extern hårddisk som jag skulle kunna använda men finns det något sätt att föra över allt man har på datorn till hårddisken med ett knappklick eller måste man göra allt manuellt?

Fick dessa instruktioner av Lenovo på hur jag ska återställa men de sa inget om hur jag ska backa up datan.

1. Stäng av datorn och se till så att strömkabeln är ansluten.

2. Tryck på ”Novo-knappen". På sidan 6 i nedan manual hittar du var ”Novo-knappen" sitter.

3. Nu kommer ni till ”Novo button menu", välj - ”System Recovery”.

4. Välj ”Restore from initial backup” sedan ”Next”.

5. Välj igen ”Next” sedan ”Start”

OBS! Alternativt kan du få upp Windows gränssnitt, då kan du följa dessa steg istället:

1. Välj "Felsök - Återställ datorn eller visa avancerade alternativ"

2. "Återställ den här datorn."

3. "Ta bort allt." och bekräfta för att starta processen.

Av finally
Skrivet av vargeEEEEn:

Sorry, såg att jag had glömt att svara på din andra fråga! Att öppna en dator brukar inte kräva mer verktyg än små och skarpa stjärnmejslar, här verkar det dock vara torx. Kabeln/kontakten du söker är troligtvis en flatkabel som ligger precis under batteriet.

Hittade en video som visar lite av insidan: https://www.youtube.com/watch?v=bCvUhvHpjBE

Öppnade locket och såg att batteriet var tejpat på vissa ställen så gick inte längre än så haha. Kommer garantin inte gälla längre ifall jag tar bort dessa tejpbitar och fortsätter med att ta bort batteriet? Sökte runt på detta men hittade inte ett 100% svar.

Av finally
Skrivet av Tyrken:

Många plattor, t.ex. HP har så man kan dubbelklicka med två fingrar uppe i vänstra hörnet för att stänga av plattan helt. Inget sånt som hänt?

Snabb googling på Lenovo gav detta...
Method 1: Enable or disable the touchpad with keyboard keys

Press the corresponding button (such as F6, F8 or Fn+F6/F8/Delete) to disable the touchpad. If the shortcut key does not disable or enable the touchpad, go to Lenovo support website to download and install the latest touchpad driver, then retry.

I inställningarna så står det att pekplattan är på så jag tror inte att det är problemet. Har testat att stänga av och sätta på den men det fungerar inte heller.

Av finally
Skrivet av vargeEEEEn:

Går det att testa om pekplattan fungerar i BIOS/UEFI? Funkar den där kan en fabriksåterställning funka, annars skulle jag misstänka hårdvarufel. Om du känner dig bekväm med det kan det vara värt att öppna upp datorn för att kolla så inte kontakten till pekplattan åkt ut.

Ska man kunna använda pekplatta/mus överhuvudtaget i BIOS? Varken extern mus eller pekplatta fungerade, fungerade bara att navigera med tangentbordet. Kommer behöva köpa ett verktygskit för att öppna upp datorn, hur ser kontakten ut?

Av finally

Pekplatta slutat fungera

Hej,

Som rubriken lyder så har pekplattan slutat fungera helt plötsligt och tvingat mig att använda en extern mus. Har varit i kontakt med support och de säger att det enda sättet att lösa problemet är att göra en fabriksåterställning. Hade gärna velat undvika detta just nu då jag har massa program som jag använder och inte vill installera om just nu. Så frågan är vad problemet är och om det finns andra lösningar? Det gäller en Lenovo Yoga Slim 7 med Ryzen 4000 serien och datorn är ca 1 år gammal. Det som har testats är endast att uppdatera drivrutiner.

Av finally

Köpråd Dyson dammsugare

Hej,

Ni som har en Dyson dammsugare vilken tycker ni är mest prisvärd? V10 känns som ett bra alternativ för en villa på 160 kvm men V8 kanske också duger? Sen verkar det även finnas flera modeller av en viss modell så det blir ännu mer förvirrande (absolute, origin, extra osv), är det tillbehör som skiljer dessa? Uppskattar all tips!

Av finally
Skrivet av Jaevel:

Flutter är googles verktyg för att bygga appar.
Ska du lägga upp en enklare webbsida (det får man ändå kalla en portfoliosida) så spelar fördelar och nackdelar mellan olika ramverk väldigt liten roll, störst fördel får du om du använder något du redan kan då. Enda anledningen att välja något annat skulle vara för att du vill lära dig något annat.

Fair enough!

Av finally
Skrivet av Kgel:

Det beror lite på vad sidan ska innehålla och vad du behärskar sen innan! Eller rättare sagt, vad du vill behärska. Jag sitter själv med React hela dagarna på jobbet och hade nog valt det oavsett sidans innehåll dock. Det är ganska lätt och du kan göra mycket med det.

Hemsidan kommer agera som ett portfolio där man kan visa upp olika projekt. Inget jätteflashy. Har jobbat lite med React och HTML/CSS innan men inte jättemycket så jag kan lära mig det på vägen. Har kollat på en del personliga hemsidor och många verkar inte använda sig av React så jag undrar om det finns någon nackdel med att välja React? Vet du hur React jämför sig med Flutter?

Av finally

Tips vid skapande av personlig hemsida. React / HTML + CSS / andra ramverk?

Hej,

Skulle vilja bygga en personlig hemsida men är lite osäker på vilken väg man ska ta och vilka fördelar/nackdelar det finns med de olika sätten. Vill man köra React / Flutter eller är det för överdrivet, eller bara HTML + CSS + JavaScript? Vilka fler sätt finns det?

Tips mottages

Av finally

Löste sig med configfilen. Ett annat problem nu är att man bara kan koppa Git till ett email i GitHub Desktop verkar det som. Finns det något sätt att koppla Git till två emails?

Av finally
Skrivet av GLaDER:

Jag gör såhär:

Host github-konto-1 HostName github.com User git IdentityFile ~/.ssh/github_konto_1_rsa Host github-konto-2 HostName github.com User git IdentityFile ~/.ssh/github_konto_2_rsa

och när jag klonar skriver jag git clone github-konto-1:<repo> för att klona med användaren associerad med den nyckeln.

Skrivet av DarkBob:

Mm, lite utförligare beskrivet, fast mot gitlab ist. Men principen är densamma: https://medium.com/uncaught-exception/setting-up-multiple-git...

Är på sista steget i guiden men då jag använder windows så kan jag inte använda touch kommandot. Finns det något liknande kommando för windows eller kan man göra sista steget på ett annat sätt?

Av finally

Hantera två eller fler GitHub konton på samma maskin

Hej,

Vad behöver man göra för att kunna använda flera GitHub konton på samma maskin? I det här fallet vill jag kunna använda två olika konton. Finns det något command för att lägga till flera emails via Git Bash eller behöver man generera SSH keys till varje konto? Vilka olika sätt finns det?

Tack!

Av finally

Har en helt oanvänd 27 tums Samsung T27A550 TV, nypris 4000-4500 kanske. Vad tror ni man kan ta för den idag?

LCD, 1920x1080, 60Hz

Av finally

Någon som har denna? Liknar Moccamaster väldigt mycket men denna har en bloomingfunktion. Finns en dyrare version också men vet inte vad skillnaden är.

https://www.obhnordica.se/matlagning/kaffebryggare/blooming-c...

Av finally

Återställa dator till fabriksinställningar

Hej,

Hade gjort en tidigare tråd om att komma in i en dator med glömt lösenord (windows vista) men detta gick inte så jag tänkte försöka återställa den till fabriksåterställningar. Problemet är att det inte går att få upp cmd för att skriva in kommandot som återställer datorn. Någon som vet hur man kan komma runt detta?

När jag klickar på F8 och sedan ”safe mode with command prompt” så skickas jag istället till sidan där man loggar in…

Kan man använda ett USB minne och ladda ner något program?

Av finally

Fläktar dras igång när jag inte gör något krävande på Lenovo Yoga Slim

Hej,

Har haft problemet i kanske 1-2 månader nu. Fläktarna brukar dra igång när det enda jag har uppe är kanske 10-15 chrome flikar och datorn blir väldigt varm. Någon idé på vad det kan vara?

Körde igång HWMonitor när fläktarna var igång men vet inte hur mycket detta kommer säga er

https://i.imgur.com/XruZG43.png

Av finally

Är smöret för hårt för att bre på (vi snackar riktig smör)? => Vitlökspress to the rescue. Efter det kan man bre på som vanligt.

Sugen på en snabb efterrätt en varm dag? Skala en mogen banan på ena sidan, skär på längden och fyll med en mix av 1/2 msk nötsmör, 1/2 tsk kakao och lite honung (alternativt chokladpulver som Oboy, då kan man skippa honung) samt lite vatten och blanda tills man får en bra konsistens som inte är allt för rinnig. Frys i 1-2 h. Bäst att göra i förväg.

Frågar ett recept efter honung? => Smörj måttet med neutral olja så kommer honungen släppa lätt.

Av finally

Tog DVD spelarens strömkabel istället då jag inte använder DVD spelaren och det funkade. Men när jag använder samsungs mjukvara så får jag följande meddelande efter 99%:

"Data migration interrupted for unknown reason". Någon som vet vad detta kan bero på?

Av finally
Skrivet av Svensktiger:

Samsungs "egna" program fungerar utmärkt.
Enkelt som attan.
Brukar reka att köra mål-disken via USB så den flaggas som "flyttbar", och därmed inte kvalificerar för windows systemfiler eller liknande.
Ett extra lager av säkerhet för de som är lite osäkra på processen.

Och som vanligt: Gör backup på allt innan du sätter igång!

Skrivet av GuuFi:

Har inte fungerat senaste 3 gångerna jag testat.

Var tvungen att gräva fram den gamla Windows 7 nyckeln som den ursprunligen kom ifrån för att aktivera Windows.

Kanske bara fungerar om man bara gör en ominstallation ( reset? ).

Men som någon annan nämnt, Macrium Reflect är pissenkelt, kan köras i Windows, så in med ny SSD, klona, stäng av dator och ta ut den gamla disken eller byt boot device i BIOS om man fortfarande vill ha kvar gamla disken.

30 dagars trial, kloning fungerar till 100% med den: https://www.macrium.com/reflectfree

Skrivet av MatteN:

Samsung till Samsung, använd Samsungs programvara, funkar utmärkt.

Ska nog testa att använda samsungs mjukvara. Har gjort en backup nu till en extern hårddisk och tänkte koppla i SSD:n men är det bara att använda en av strömkablarna på bilden? Testade att göra det men den passade inte riktigt, eller så måste man trycka i hårdare?

https://i.imgur.com/2noWkbt.jpg

Av finally
Skrivet av Otur:

har du ett MS-konto som du använder så finns licensen lagrad på det, och brukar gå att använda igen. Så du aktiverar ditt windows med ditt MS-konto.

Jag har ett MS-konto men det var inte jag som installerade Windows utan Inet. Så jag vet inte var licensen är lagrad eller om de brukar skicka med någon nyckel? Vet iallafall att de skickade med en CD-skiva.