Inlägg

Inlägg som Pigall har skrivit i forumet
Av Pigall

Tftcentral.com släppte sin recension idag https://www.tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_strix_xg27uq.ht...

Av Pigall

Har läst på reddit att en del tycker att XG279Q har en något oskarpare text i windows än vad PG279Q/QZ/QE har och lite sämre kontrast. Men att den förstnämnda är något rappare samt har mindre glow/bleed. PG-serien har ju dragits med en massa problem med just detta (om man inte har tur). XG279Q har även 95% DCI-P3 (125 % sRGB) om man gillar lite mer "tryck" i färgerna. PG har 100% sRGB. Jag stod själv i valet mellan XG279Q och PG279QE men valde ändå PG279QE just för att det är en mycket välbeprövad skärm samt har en betydligt snyggare fot (eget tycke). Sen är ju riktig g-sync ett plus även om nvidia-vitlistade skärmar med vesa-adaptive gör jobbet väldigt bra.

Av Pigall

Har kört vg259qm i två dagar nu och den känns helt ok+! Det som drar ner betyget är väl priset, 4400kr. Kör jag ghosting test på blur buster kan jag se lite motion artifacts, eller vad det heter (overdrive 60). Ingen skillnad på overdrive 0-60. 80-100 blir det bara värre. Färgen ser bra ut i mina ögon, balanserad och hederlig srgb. Har dock inget att testa med. Färgkontrast på lagom.nl kan man urskilja alla färger, likaså black/white levels. Text i windows ser skarp ut, igen gryning coating. Adaptive sync fungerar riktigt bra med mitt 2070S. Ingen glow eller bleed i panelen. 240hz är väldigt skönt i windows och i spel. Allt över 200+ fps känns riktigt fint. Om 144hz är som att glida på is så är 240hz som att glida på vatten.

Av Pigall

@johnan: Jaha, där ser man=) Jag lämnade dock tillbaka skärmen då 1080p på 27" var allt för pixligt för min smak. Skärmen i övrigt var väldigt bra, iaf mitt exemplar. Ingen glow eller bleed och väldigt trevligt med 240Hz. Kommer eventuellt slå till på en XG279Q i stället.

Av Pigall

Asus XG279Q recension, tyska

För er som är sugna på Asus nya ROG skärm finns en tysk gedigen recension uppe nu.

https://www.prad.de/testberichte/test-asus-xg279q-monitor-mit...

Av Pigall

Asus VG258QR 165Hz

Hej

Säljer min Asus VG258QR 165Hz.
Inhandlad i augusti 2019 för 3200kr.
Inga döda pixlar eller andra fel.
Kartong med alla tillbehör, HDMI, DP samt kvitto medföljer.
Finns att hämta i Vaggeryd eller Jönköping. Skickas ej.

Läs hela annonsen här

Av Pigall

Har testat köra DDU nu i felsäkert läge samt installerat ny drivrutiner, också i felsäkert läge. Dock utan resultat... Kanske ett bugg felmeddelande och allt kanske funkar som det ska. Ändå lite störande att se felmeddelandet att den inte är kompatibel, vilket gör en lite osäker. Och japp, det är rätt skärm jag fått i kartongen

Av Pigall

@Laxpudding: Jag har senaste versionen 442.19 så det ska nog inte vara felet heller.

Av Pigall

Jag kör med DP-kabel (har testat två olika). Den nyaste drivern verkar vara installerad för monitorn. Har gjort en ren installation av gpu-drivers men inte genom DDU, använde vanliga Nvidia installationen och valde därifrån "ren" installation. Jag har även en VG258QR (certifierad Gsync kompatibel) och den funkar perfekt utan felmeddelanden.

Av Pigall

VG279QM valideras ej av Gsync

Halloj

Köpte precis en VG279QM och när jag ska sätta igång Gsync i Nvidia kontrollpanel står det att "den valda skärmen valideras inte som kompatibel med Gsync". Skärmen finns med på Nvidias Gsync lista plus klistermärken på skärmen med Gsync så det känns lite konstigt. Jag har även den senaste drivrutinen för min GPU (2070S). Är det något som ska "bockas" i någonstans förutom "ställ in gsync" i nvidia kontrollpanel.

Av Pigall

Det här med snabb skärm är ju så klart trevligt. Ju snabbare ju bättre. 240hz kommer väl snart bli den nya standarden. Det må hända att endast proffsen med supersnabb reaktionsförmåga blir bättre med en 240hz vs 144hz. Men många upplever en skönare känsla att spela och mindre motionblur med en snabb skärm. Och det tror jag att många av oss kommer uppskatta. Allt handlar ju inte om att bli bättre, utan att få en trevligare spelupplevelse.

Av Pigall

@Alennartsson: Tror det blir riktigt bra. Både XF252Q och XN253QX har samma panel: AU Optronics M250HTN01.9

Av Pigall

Om det är TN du vill ha så verkar ju XN253QX vara i absolut toppklass. Även XF252Q verkar riktigt bra. Jag föreslår att du kika runt lite på blurbusters forum. Där finns det massor av tips. Annars är det ordentliga recensioner på seriösa webbsidor du ska kolla på t.ex. tftcentral.co.uk eller kanske rtings.com. Sen finns det ju nya snabba 240hz ips-paneler att välja av också t.ex: 24.5" XV253QX och VG259QM, samt 27" XV273X och VG279QM. Lycka till!

Av Pigall

Det närmsta som finns för tillfället är väl denna som kommer i mars: https://www.inet.se/produkt/2216335/acer-27-predator-xb273ugs...

Av Pigall

Du är inte sugen på att gå upp ett snäpp i upplösning till 1440p? Eller är det en snabb skärm och höga fps du är ute efter?

Av Pigall

@Alrik: Nä, VP249QGR är en billigare variant. Verkar inte vara höj å sänkbar men förmodligen samma panel då den också är på 23.8".

Av Pigall

Om ni inte har jättebråttom så tror jag på Asus vg249q kommer vara en riktigt bra budget ips panel. Samma panel om AOC 24G2U fast utan wide gammut och vanlig srgb. Här finns en amatör-review från en reddit användare https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/el6yfl/asus_vg249q...

Av Pigall
Skrivet av Grafikante:

@Psytrip:

Tack för tipset. Jag överväger dock storebrorsan till skärmen du nämnde men har inte hunnit uppfatta skillnaden:

https://www.inet.se/produkt/2215600/acer-27-predator-xb273ks-...

Precis som 220volt skrev så behöver XB273KS kylas av en fläkt (G-Sync modulen). En del störs av fläktljudet, andra inte. Men jag har läst att många lämnat tillbaka både XB273, X27 samt PG27UG på grund av att skärmfläkten överstiger ljudet från datorfläktarna i tyst miljö. Sen verkar det också som att för en del så stängs fläktljudet först av efter en stund då datorn stängts av medens för andra så snurrar fläkten i timmar efteråt och att dra ut sladden är det ända alternativet. Kanske en bugg? Det var den största anledningen till varför jag jag valde XV273K i stället för XB273KS. Sen har dock G-Sync på XB273KS ett span mellan 24-144Hz medens Freesync på XV273K 48-120 vilket är trevligt. Men smakar det så låter det helt enkelt.

Av Pigall

Lite OT kanske. Men är det 4k du är intresserad av kan jag starkt rekommendera XV273K. Riktig, riktgit bra skärm till bra pris. Elgiganten/Komplett säljer den för 10k men har sett att Inet har tagit in den igen för 8.5k men finns dock inte där på lager än. Sen är ju 18k väldigt "billigt" för en PG27UQ dock. Speciellt om du är intresserad av HDR och G-Sync. Dock märkte jag när jag testade HDR på min skärm (XV273K, som har en väldigt usel sådan och kan räknas bort som egenskap) är att HDR kostar fps. Destiny 2 sjönk med 10 fps i runda slängor, vilket jag inte hade en aning om. Nu gör det inget för mig då jag inte använder det, men bra att veta.

Av Pigall

Jag fick för några dagar sedan hem en xv273k som jag köpte på mellandagsrean för 7999kr. Kan inget annat säga än att jag är mycket, mycket nöjd. Fick dessutom ett väldigt bra exemplar med minimalt med bleed och glow. Bara att surfa på nätet är en fröjd för ögonen. Så oansträngande vilsamt, mjuk och vackert. Det är verkligen på tiden att fler bör unna sig denna fröjd. Det känns modernt och fräscht, något som inte 1440p klarar av att levererar. 1440p känns som en upphottad pixelfest som 1080p har anordnat. Många verkar även fast i att det måste vara 144hz och ultra settings i alla spel. Detta behövs inte i 4k då mycket (typ allt) är väldigt fint även på medium. I vissa spel vill man så klart ha hög fps och jag har bara testat overwatch där ligger jag konstant på 120+ fps/high settings med dynamic reflections avstängda. Det går även alldeles utmärkt att köra spelen i 1440p om så vill i AAA-titlar. Något som är lite synd är att man i grafikkortstester i 4k inte benchmarkar i medium samt high settings vilket hade varit mer relevant för de som vill spela i 4k. Såg även nyss på Inet att de listat en Acer, VG280K, 28" 60hz för 4490kr. Jag vet även att Asus snart släpper en liknande variant, VG289Q, med typ samma spec. Visst, 60hz är kanske inte det roligaste men väldigt kul att 4k börjar bli mer vanligt i de lägre prisklasserna. Jag kör med ett 2070S vilket duger men kommer till sommaren/hösten när rtx 3000 förhoppningsvis släps köpa ett 3080.