Inlägg

Inlägg som Vixo90 har skrivit i forumet
Av Vixo90

^Om du har tid, kan du kolla vad skillnaden mellan dessa två BIOS är:
1: http://fuskbugg.se/dl/AtCMj9/GK104.rom
2: http://www.overclock.net/attachments/18091

Det första är mitt stock BIOS och det andra är det jag flashat till.

Gav mig inte mycket bättre prestanda/stabilitet; kan köra samma frekvens med ca 0.006 lägre mV.

Memory klock gav nog lite mer,,från 1930.5 MHz till 1951.7 MHz. Tror inte den är 100% stabil dock. Tycker BF4 är bättre att testa memory OC än Valley/Heaven,,,klarar Valley-runs på +485 i Afterburner på memory men krashar på strax över +400 i BF4.

Av Vixo90

Update:

Har provat idag. 27.1-27.8 grader i lägenheten hela dagen,,,resultat:

CPU temps gick ner med ca 7 grader. Låg strax under 70 grader average innan och nu 62-65! Det är jag nöjd med.

Gav tyvärr inte så mycket för grafikkortstemps...ca -3 grader.

Av Vixo90

Det är vanligt om jag har förstått det rätt.

Prova dra hem antingen 337.50 drivers (fungerat bäst för mig) eller de senaste iCafe drivers (finns tråd i forumet med dl länk)...jag har kört 337.90 (iCafe) utan problem de senaste dagarna. Med 337.88 krashade jag 2 gånger på under timman.

Av Vixo90

Jag har det kortet och har 144 fps (har satt max limit där pga 144 hz skärm, ej vsync på) cappat på de flesta maps. Beror lite på antal spelare också. På vissa kartor ligger jag runt 110-120 fps.

Kör dock inte allt på ultra; allt är på max förutom AA (drar fps som fan, jag vet) samt den där skugg/shadowsaken (ambient occolusion lr vafan den heter)

Har dock klockat kortet rätt rejält med extra volt samt min 4670k på 4.5 GHz.

Av Vixo90

Låter faktiskt som något är strul med skärmen, eller anslutningen mellan skärm> dator,

Kanske prova med annan kontakt? Du kopplar skärmsladden in i grafikkortet också väl.

Kanske är någon liten pin på DVI-kabeln som gått sönder ,,,eller då hade det kanske varit helt svart på skärmen och den inte fått någon kontakt alls. Vet inte.

Av Vixo90
Skrivet av Meesh:

tack för all hjälp av dig har lärt mig mycket ^^
finns det någon liknande guide för att överklocka cpu och är de svårare/lättare?
om jag skulle köpa ny cpu i framtiden skulle ja vilja klocka den

Är mycket mer läsande och kunskap man ska lära sig imo. Jävligt mycket inställningar man ska få en uppfattning av, vad de är bra för och hur de påverkar CPUn. Skulle säga om du läser lite dagligen lär du ha bra koll efter en vecka eller två och kan börja överklocka. Själv tycker jag titta videos på youtube fungerar helt utmärkt,,sedan när du har lite koll på grunderna kan du börja läsa guider som är inriktad specifikt på processorn du har köpt.

Mycket saker ska man lära sig hur de fungerar, som man aldrig ens kommer ändra på ändå när man överklockar. Bra att veta vad de gör så man inte börjar ändra saker man inte har en aning om vad de är.

Är ungefär samma principer som du gjort för grafikkortsklocken. En "enkel" klock (alltså kanske inte försöka köra på absolut högsta core clock som din CPU klarar) brukar man inte behöva ändra allt för mycket saker i BIOS med. Ändra multipliern samt höja volten och lämna resten på auto.

Själv har mitt BIOS/moderkort en auto OC feature; kan välja mellan 4.2, 4.4 och 4.6 GHz så är volt och alla andra inställningar förinställda. Nackdelen är att volten är för högt satt på alla multipliers. T.ex sätter den 1.230v på min cache volt som går på 3.8 GHz,,,nu när jag är färdigklockad kör jag cache på 4.3 GHz med volten på 1.225...bara ett exempel.

För 4.4 GHz auto OC sätter den 1.250v,,,klarar av 20+ timmar stresstest på 4.5 GHz @ 1.265v.

Nu i efterhand efter ha optimerad min CPU klock i någon månad eller två, hade jag förmodligen kunnat nöja mig med auto OC'n på 4.4 GHz. Även om den 'övervoltar' så är det så pass låg volt ändå så CPUn tar inte skada och får inte märkvärt högre temperaturer.

Skrivet av macbang:

Tycker mitt klocka dåligt på stock, 32+ på core och 80+ på mem.

http://i62.tinypic.com/vnleud.png

Jag håller med. Samt du har ökat core voltage med +75 för bara +26/39 MHz,,,har du provat att köra Heaven på stock settings? Du kan hoppas på att den krashar så får du säkerligen ett nytt kort.

Har du gjort en custom fancurve,,,tycker det står max GPU temp 84c? Bilden är så jävla liten.

Om ditt kort går aldeless för varmt kan det vara orsaken till instabilitet. När man klockar blir det extra känsligt gentemot stock settings. Är vad jag har läst iaf. Att kör man en hög klock kan man börja se artifacts och få krasher upp mot 75+ grader, även om det går felfritt på 80-85 grader utan klock.

På din print, i GPU-Z, står det "Power consumption: 106.3% TDP" och din sensor för värdet är i topp under hela Heaven verkar det som. Kan vara orsaken.
Kanske flasha BIOS och öka power limit % kan hjälpa.

Av Vixo90
Skrivet av Agile:

Skippa att ta bort sidopanelen, dina temperaturer är inte skadliga eller gör så att komponenterna throttlar.

Som @20kr skriver så kan det till och med göra så att du får sämre luftflöde.

Jag är inte så orolig över CPUn utan mest temps på mitt grafikkort...har hört att VRMs på MSI Gaming korten ligger ca 30 grader högre än GPU tempen så runt 80-85 grader kan vara riktigt dåligt för VRMs och kan ta skada. Tror jag kan hamna på 85 om det är svinvarmt i lägenheten i sommar...får sänka min klock isåfall antar jag.

Skrivet av 24mbit:

Gör det mest för att visa upp datorn och titta lite faktiskt, sänker 6 grader på grafikkortet och samma på Processorn. Men jag ser ärligt talat ingen poäng med att köra utan sidopanel, höj fläktarna några rpm istället.

Får du 6 grader lägre temp på grafikkortet? I så fall är det värt det tycker jag.

Ska prova imorgon tänkte jag.

F.ö har jag exakt samma chassi som dig hehe så nu blev jag glad om jag lyckas sänka några grader...

EDIT: har custom fläktkurva på både CPU och GPU samt chassifläktarna på full speed satt i BIOS (de gör nog ingen skillnad med chassifläktarna om jag kör full speed eller silent/standard,,,visar samma i HWinfo iaf samt märker ingen skillnad på ljud osv)

Av Vixo90
Skrivet av Henrikfotograf:

Jag försöker städa mitt rum varje 2-3 vecka och ibland kör jag utan sidopanel några dagar och det samlas väldigt mycket damm.

Men du gör det ändå eftersom det sänker temperaturerna lite eller? Hmm låter kanske inte värt. Eller om det kan sänka mitt grafikkortstemp med 2-3 grader hade jag nog kunnat offra mig att dammsuga lite oftare samt blåsa rent datorn mer över sommaren;P

Av Vixo90
Skrivet av Agile:

Hur varma är komponenterna? Det är väl det som avgör om du behöver mer kylning..

CPUn (4670k) runt 70 grader, kan nog hamna på 80 om det är varmt i lägenheten samt spelar länge eller har CPU tunga saker på. Ligger strax under 78 när jag kör benchmarks för CPUn. Spelar jag BF4 några timmar i sträck strax under 70 med peaks upp mot 75 på core 1 och 2.

GPUn (GTX 770) är väl det som oroar mig mest nu i sommar, kommer upp mot 80 grader. Kör jag min högsta klock är jag på 82 grader just nu och då är det "bara" 25.5 grader i lägenheten.

---------

20kr: vore nog en bättre lösning ja, är dock lat får se om jag orkar ta tag i en sådan lösning.

Har ganska bra koll på temperaturerna och rekommendationerna är mest intresserad var era erfarenheter av att ha ena sidopanelen öppen är. Det kanske är helt onödigt och inte hjälper sänka temperaturerna ett piss dock? Tänkte prova imorgon (orkar inte idag).

Är det helt onödigt (inte sänker temperaturen något och bara samlar extra damm) skiter jag i det, då sparade jag tid genom att göra denna onödiga tråd ;p

Av Vixo90

Köra utan sidopanel (chassi)

Vad är era erfarenheter kring detta? Samlas det märkvärt mycket mer damm i datorn?

Vet att det är en oehört korkad fråga eftersom flera faktorer spelar in (datorplacering, hur ofta man dammsuger/städar, håller rent)

Grejen är att jag har min dator under skrivbordet på en datorhållare, även en matta som skrivborden står på (alltså under datorhållaren) så tror mattan gör att dammet (det lilla jag har) fastnar på mattan, istället för flyga upp och sugas in i datorn. Tror även att den är skyddad lite extra mot damm eftersom den står under skrivbordet (dammet landar på bordsskivan) som skyddar.

Rengjorde datorn för första gången på 3 månader nyss; var knappt något damm alls. Låg ett pyttelitet lager damm på botten av chassit.

Tänkte iaf nu på sommaren, när man spelar mycket och har en hög volt på både CPU och GPU, om man kunde öppna ena sidan för att få bättre luftflöde. Har fan 27-28 grader i lägenheten när det är som varmast ute.

Av Vixo90
Skrivet av Meesh:

vixo, läste runt lite om mitt kort och fick reda på att har man ett asus motherboard ( som jag ) och mitt kort ( asus gtx 780 ti oc ) så kan man överklocka mer en normalt.. kanske var därför ja kunde dra upp 75+ på min slider? nånting som inte står på boxen tydligen men det är supported

btw, om man vet att man ligger stabilt på +100 core clock, kan man sänka till 0 när som helst om man känner för det och upp till 100 igen osv? om ja vill dra en test run i heaven med 0 + sedan en med 100+ lr måste man börja om processen med 20 i taget
i know im noob, dont judge me ^^

Den där ökningen med +75 över stock behöver du inte oroa dig över. Kommer inte ge dig varken höga temps eller märkvärt försämrad livstid på kortet. Ditt kort går ner i volt under idle.

Ja du kan ändra hur som helst med core frekvensen,,dra på 0 och kör en testrun sen kör du en med 100 så kan du se hur mycket prestanda du vann (tryck benchmark i Heaven) vill du kan du dra på +500 är inte farligt, du kommer dock krasha direkt.

Om du krashar brukar kortet klockas ner till stock (är så för mig iallafall, måste starta om datorn) brukar även bugga för mig ibland om jag byter massa saker i Afterburner utan startar om.

Se till att din +100 klock på core är stabil sedan kan du börja med memory,,

eller, om du behöver prestandan, lås upp och +75'a volten sen kan du förmodligen höja core clock till runt +150 istället.

Jag fick ut ca 50 MHz på core genom att öka volt från 1.212>1.250v

Av Vixo90
Skrivet av Bas Rutten:

Vet inte vad du har för kort, men 1350mhz på ett 780 iaf låter ganska orimligt högt, speciellt på stock bios. Man kan säkert få det att "peaka" på 1350, men inte att det håller den frekvensen någon längre tid.
Ett tips är att ha Afterburner igång, när man tex. spelar, och låter det logga till en fil, som man sedan kan studera.

Har MSI GTX 770 OC Gaming. Stock core MHz ligger på ~1200. Fick upp till 1293 MHz utan låsa upp volten eller ändra BIOS. Låste sedan upp volten och kom upp till 1358.7 MHz med 1.300v,,,dock 84 grader som varmast låg runt 80,,,spelade ca 23 timmar (i sträck) BF4 utan problem, sedan fick jag en BSOD116...så jag har sänkt lite.

Har nu flashat BIOS och kör 1371.8 MHz med 1.288v. Tror inte det är stabilt dock, spelat felfritt i 2 timmar bara. Temps ligger faktiskt bara på strax under 70 grader...detta är nog för jag har cappat min fps till 144 och på vissa maps behöver inte kortet jobba fullt.

Jag ökade även power limit % från 111% till 150% jag tror att stock power limit på mitt kort är typ 150-200w power limit på 100%, med detta BIOS ska 150% vara 450w. Ska vara ärlig, har ingen aning vad power limit % och TDP grejorna är, guiden säger dock att ju högre power limit desto bättre. (?)

Tycker 1200 MHz> 1371.8 MHz är jävligt bra så jag är nöjd, kommer nog sänka till 1358.5 MHz dock för lite lägre temps.

Hoppas också detta BIOS kommer hjälpa mig höja memory clock ännu mer.

Av Vixo90

Hur mycket påverkar drivrutinerna överklockningsstabilitet?

Drog hem och installerade 337.90 (från: http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1302382-nvidia-g... någon kinesisk specialskit) (innan 337.50). Finns en där mellan (som är nyare än 337.50 men äldre än 337.90) fast jag krashade i BF4 med den (kan ha varit slump) samt har läst mycket negativt om den.

Har iallafall flashat mitt BIOS nu och det var skitsimpelt, var inga problem. Efter omstart installerade datorn tillbaks drivrutinerna automatiskt, sedan omstart och nytt BIOS med temp limit 111%> 150% samt boost avstängt.

Har ej börjat klocka ännu men hoppas komma högre än 1345.6 MHz på core clock, som var max innan.

Av Vixo90

Låter konstigt.

Har inget att bidra med rent avancerat, men det första som slog mig var:

Nvidia kontrollpanelen> display> adjust deskpo size and position;

där finns massa inställningar som kanske hjälper?

Var så som du beskriver på min andra skärm (dock hade jag radeon kort då) och var tvungen att ändra där,,,min andra skärm var som du beskriver, var en svart kant på andra sidan även med rätt upplösning och uppdateringshastighet.

Av Vixo90

Klarade 8 timmars stresstest med 167 BLCK+Ratio, höjde volten med 1.270v>1.280v.

DOCK när jag startade om datorn hände inte ett piss...så fick reseta CMOS. Tror 1.67 strap bara krånglar för mig...skiter i det och kör på 100 (som vanligt) ...alltså 4.5 GHz. Inte värt strul för 9 MHz på core!

Av Vixo90
Skrivet av Xyborg:

"Well, that's the idea, anyway. Asus tells us it hasn't found a single Haswell CPU capable of running a 250MHz base clock. The majority of chips will do 166MHz, it says, and 125MHz should be a lock for all of them. You should see a similar +/- 5-10% adjustment range at each strap setting."

Allt över 1.25 ska tydligen vara en gamble om det funkar.

Vad menar de med fungera, att det går att boota, eller att det går att få en klock stabil? Vet förmodligen inte du men.;P

Jag har ändrat till 167 BLCK och 1.67 strap/ratio. Ger mig som sagt 4509 MHz på core och 4341 MHz på cache. (minns inte vilka multipliers jag satt)

Kör stresstest nu, använder samma volts som med x45/x43 core/cache,,, om det går att köra de nya värdena med samma volt eller bara en gnutta högre är det väl värt antar jag. Dock lär 9 MHz knappast ge något hehe.

Mina PCIE, SSD och annat skit som är kopplad till BLCK lär vara kvar som innan...tror knappast det hade fungerat att köra dem på 167 BLCK lol

Fan lite surt att jag inte kunde komma mellan 4.5 och 4.6...

Jaja, tackar alla för hjälpen!

Av Vixo90
Skrivet av Xyborg:

Yes, precis så är det. Synd att jag sitter i en annan tidzon så du fick tipset så sent.

Haha.

Nu till det tråkiga:

Kan tyvärr inte hamna mellan 4.5 och 4.6 GHz. Även om jag kör på 1.67 eller 2.5 strap/BLCK ratio...

Kan hamna på 4625 MHz och 4509 MHz...fast med 4509 MHz (vilket borde passa bäst) blir min RAM nedklockat rejält, och ska jag höja hamnar jag på 1800+ vilket är för mycket. Får kanske sänka RAM och sedan klocka upp om jag ska köra på denna strap (för 4509 MHz) känns lite ovärt att börja pilla med. Får väl öka volten med 0.010 eller nåt enbart dock.

Har ju nu BLCK på 167 och BLCK Ratio (strap) på 1.67,,är detta lugnt? Får alltså ut 4509 MHz på core clock.

Mina PCI enheter och SDD körs som om jag hade haft BLCK på 100?

Har dock en känsla att detta med strap kommer göra min OC mer ostabil, så kommer nog inte vara värt det som sagt.

Av Vixo90
Skrivet av Xyborg:

Njae, nu har ni nog missförstått clock strap tror jag.
Clock strap är en funktion som haswell "ärvt" från -e processorerna. Om du har strap/divider på 1.25 så kan du köra bclk på 125 och de andra komponenterna ligger ändå i 100 pga av strappen.

Se från techreport:
Haswell supports base clock control, but we're told by multiple folks in the motherboard industry that the range of useful frequencies is similar to Ivy Bridge: an additional 5-10% at best. That said, Haswell improves upon Ivy by adding a base clock strap inherited from Intel's ultra-high-end Sandy Bridge-E processor. This strap acts as a reduction gear for the DMI and PCI interfaces. It's capable of dividing the base frequency by 1.25, 1.66, or 2.5, allowing that clock to be raised to 125, 166, and 250MHz without messing with the chipset and peripheral links.

Well, that's the idea, anyway. Asus tells us it hasn't found a single Haswell CPU capable of running a 250MHz base clock. The majority of chips will do 166MHz, it says, and 125MHz should be a lock for all of them. You should see a similar +/- 5-10% adjustment range at each strap setting.

http://techreport.com/review/24889/haswell-overclocked-the-co...

Skrivet av giplet:

Det jag läser är att du inte bara kan sätta ration till 1.25 och boota om. Då kommer dina andra komponeneter att klockas i 80MHz, vilket moderkortet kommer att "fixa" genom auto adjust av ration, dvs tillbaka till 1. Det du behöver göra är att ändra både ration och clocken till 1.25 resp. 125MHz och sedan boota om.

TACK SOM FAN, DET FUNKAR NU!!!

Fan att ni inte skrev detta för 10 timmar sedan...hehe.

Satt BLCK/PCIE Frequency på 125.
Satt BCLK Ratio på 1.25......bootade om (utan problem denna gång, gick felfritt) och kom in i windows och hade 3748.3 MHz! (Satt core clock multiplier på x30 och cache på x28)

Detta gör att bara ram, cache/uncore och core clock påverkas?

Så det är inget som bråkar med min SSD, USB, DIM och PCIE?

Av Vixo90

^ Tänkte det också. Har aldrig sett någon med en 4670k som kör 125 på BLCK:S

Verkar inte som att öka BCLK fungerar iaf. På 102 bootar datorn 2 gånger och har sig, BF4 laggar sönder (hackar, fpsen är samma som innan)
På 101 slutar grafikkortsdrivers fungera,

Har inte märkt av något på 99.5 dock, vet inte om det är så bra att köra på lägre men jaja får testa vidare.

Av Vixo90

Fick svar av Asrock nu:

"If you want to change BCLK, we recommend to adjust BCLK directly,
system will auto adjust BCLK Ratio to suitable parameter to prevent some parameter combination let system cannot boot up normally.
(Ex: if you wan to adjust BCLK ratio to 1.25, please adjust BCLK to 125Mhz.)"

Umm...hjälpte inte mig något direkt.

EDIT: med BCLK freq på 102 började BF4 lagga så in i helvete. Eller inte lagga, gick ryckigt och inte rent alls även med hög fps. Umm.